Γιατί το βερίκοκο ανθίζει, αλλά δεν αποδίδει καρπούς, τους λόγους και τι πρέπει να κάνετε γι 'αυτό

Το βερίκοκο είναι ένα ανεπιτήδευτο δέντρο, αλλά απαιτεί κατάλληλη και έγκαιρη φροντίδα. Εάν παραβιαστούν τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της ανάπτυξης και της ποιότητας της καλλιέργειας, το δέντρο μπορεί να σταματήσει να φέρει ζουμερά φρούτα ή εντελώς άδειο. Γιατί το βερίκοκο δεν αποδίδει καρπούς και τι να κάνετε εάν τα φρούτα δεν ωριμάσουν; Ας αναλύσουμε τις κύριες αιτίες και τρόπους για την εξάλειψή τους.

Κύριοι λόγοι

Όλα ξεκινούν με την ανθοφορία του βερίκοκου - χωρίς λουλούδια, χωρίς φρούτα. Εάν τα λουλούδια πλημμυρίζουν με άγονα λουλούδια ή δεν εμφανίζονται καθόλου, τότε υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί. Ο πρώτος παράγοντας που προκαλεί το δυσάρεστο φαινόμενο είναι η γενετική αποτυχία. Αυτό είναι ένα σπάνιο φαινόμενο εγγενές σε οποιοδήποτε στοιχείο της ζωντανής φύσης.

ανεπιτήδευτο δέντρο

Ορισμένα δέντρα δεν μπορούν να αποδώσουν καρπούς, επομένως, όταν αγοράζετε φυτά σε εξειδικευμένα καταστήματα ή αναπαράγετε μια νέα ποικιλία με μοσχεύματα, αυτό το σημαντικό σημείο πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που εμποδίζουν το δέντρο να εκπληρώσει το βιολογικό του πρόγραμμα. Θα μιλήσουμε για αυτά περαιτέρω.

Το λάθος μέρος

Το βερίκοκο δεν είναι διάσημο για το υψηλό ποσοστό επιβίωσής του, επομένως η επιλογή ενός τόπου για την ανάπτυξή του είναι ένα σημαντικό σημείο. Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στο κλίμα και τη σύνθεση του εδάφους που είναι κατάλληλη για την καλλιεργούμενη ποικιλία, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν γενικές συστάσεις για κάθε τύπο βερίκοκου.

ανθισμένο δέντρο

Καιρός

Το μέρος για το δενδρύλλιο πρέπει να είναι ηλιόλουστο και ζεστό, αλλά προστατευμένο από σκληρούς κρύους ανέμους. Οι έμπειροι κηπουροί συνιστούν να κλείσετε τον κορμό του βερίκοκου με ένα μικρό φράχτη ή να το βάψετε λευκό, έτσι ώστε το φυτό να αντανακλά το άμεσο ηλιακό φως, αλλά παίρνει περισσότερη θερμότητα. Το βερίκοκο ανέχεται καλά τις χαμηλές θερμοκρασίες, έτσι οι κρύοι χειμώνες δεν προκαλούν κακές αποδόσεις.

Ανάλυση εδάφους

Η πλήρης καρποφορία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το έδαφος. Το έδαφος πρέπει να αποστραγγιστεί καλά για να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη παροχή οξυγόνου στο ριζικό σύστημα. Τα ιδανικά εδάφη για τα βερίκοκα είναι αργιλώδη, αρωματίζονται με τύρφη και έχουν ουδέτερη οξύτητα. Εάν το δέντρο φυτεύεται σε βαρύ πήλινο έδαφος, λαμβάνονται τακτικά μέτρα για τη βελτίωσή του - χαλάρωση, σκάψιμο, εφαρμογή κοπριάς και άμμου.

λάθος μέρος

Λανθασμένη περικοπή

Το κλάδεμα των στεγνών ή των ασθενών κλαδιών απαιτείται για να σχηματιστεί η κορώνα και να βελτιωθεί η απόδοση. Υπάρχουν καταστάσεις όπου ο κηπουρός παραμελεί αυτόν τον χειρισμό ή το κάνει εσφαλμένα. Όταν χάνεται η ανθοφορία, η κοπή γίνεται σε δύο στάδια:

 1. Στα τέλη Μαΐου, μετά τη βλάστηση νέων βλαστών, πραγματοποιείται "πράσινο" κλάδεμα. Η ανάπτυξη μειώνεται κατά το ήμισυ, γεγονός που βελτιώνει τον αερισμό της κορώνας και επιτρέπει στο δέντρο να δέχεται περισσότερο ηλιακό φως.
 2. Εάν υπάρχει πιθανότητα το βερίκοκο να μην αποφέρει καρπούς λόγω γήρατος, πραγματοποιείται αναζωογονητικό κλάδεμα. Συνίσταται στην απομάκρυνση των παλαιών γυμνών κλαδιών και του ξύλου, καθώς και στη μείωση των υπερβολικά κλαδιών στην κορυφή της κορώνας. Η πρακτική δείχνει ότι τον επόμενο χρόνο το δέντρο συνεχίζει να ανθίζει και να αποδίδει άφθονα φρούτα.

λάθος περικοπή

Ασθένειες και παράσιτα

Τα προληπτικά μέτρα την άνοιξη και το φθινόπωρο θα προστατεύσουν το βερίκοκο από παράσιτα και μυκητιασικές ασθένειες, οι οποίες προκαλούν επίσης παράτυπες συγκομιδές. Για την προστασία των δέντρων κάθε ηλικίας είναι απαραίτητο:

 1. Καθαρισμός πεσμένων φύλλων. Η σήψη στον ιστότοπο δελεάζει επιβλαβή έντομα.
 2. Χαλάρωση των κύκλων σχεδόν κορμού στα τέλη του φθινοπώρου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλά έντομα εισχωρούν στο έδαφος για χειμώνα. Η χαλάρωση θα τα τραβήξει στην επιφάνεια και οι ερχόμενοι παγετοί δεν θα αφήσουν καμία πιθανότητα επιβίωσης.
 3. Προληπτική θεραπεία με φάρμακα. Για τον ψεκασμό, χρησιμοποιείται διάλυμα 3% θειικού χαλκού ή μείγματος Bordeaux, κατά τη διάρκεια του έτους τα κλαδιά βερίκοκου ποτίζονται με βιομυκητοκτόνα. Τα παρασκευάσματα διαζονίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την ωοτοκία.

θεραπεία με φάρμακα

Εάν έχουν παρατηρηθεί παράσιτα στο δέντρο, η διακοπή της ανθοφορίας είναι λογικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, εκτός από τα προληπτικά μέτρα, τα δέντρα ψεκάζονται με εντομοκτόνα. Μεταξύ όλων των υπαρχόντων κηπουρών, ο Marshal διακρίνεται. Έχει παρατεταμένο αποτέλεσμα και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα παράσιτα.

Ωστόσο, η σύνθεση είναι πολύ τοξική και χρησιμοποιείται μόνο όταν οι λαϊκές και βιολογικές μέθοδοι αγώνα είναι ανίσχυρες.

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί κατά τον ψεκασμό, ώστε τα φυτοφάρμακα να μην έρχονται σε επαφή με το δέρμα, τα μάτια και την αναπνευστική οδό.

κακή συγκομιδή

Παραβιάζονται οι κανόνες σίτισης και ποτίσματος

Συχνά η αιτία της κακής απόδοσης είναι παραβίαση των βασικών κανόνων φροντίδας - σίτισης και ποτίσματος. Τα βερίκοκα είναι ανεπιτήδευτα, αλλά χρειάζονται ακόμη ιδιαίτερη προσοχή. Το πότισμα γίνεται τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο:

 1. Τον Απρίλιο, πριν εμφανιστούν τα λουλούδια.
 2. Τον Μάιο, όταν μεγαλώνουν οι βλαστοί.
 3. Μία εβδομάδα πριν ο καρπός ωριμάσει πλήρως.
 4. Στα τέλη του φθινοπώρου, πριν από το χειμώνα.

Σε ζεστά, αποπνικτικά καλοκαίρια ή σε ξηρές περιοχές, το πότισμα γίνεται λίγο πιο συχνά. Εάν το έτος είναι βροχερό, το δέντρο δεν χρειάζεται επιπλέον υγρασία. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τον κανόνα του χρυσού μέσου και να θυμάστε ότι το βερίκοκο δεν ανέχεται τόσο την ξηρότητα όσο και την υπερβολική υγρασία.

βλάστηση

Εάν ακολουθούνται όλοι οι κανόνες ποτίσματος και το δέντρο για κάποιο λόγο δεν αποφέρει καρπούς, τότε, πιθανότατα, το βερίκοκο χρειάζεται τροφή. Για φυσιολογική ανάπτυξη και καρποφορία, το δέντρο χρειάζεται άζωτο, το οποίο περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες κοπριάς. Ο επίδεσμος της ρίζας στους περιμετρικούς κύκλους εφαρμόζεται πριν από το σχηματισμό των λουλουδιών.

Για ενήλικα φυτά, είναι πολύπλοκα λιπάσματα, τα οποία περιλαμβάνουν υπερφωσφορικό, αλάτι και χλωριούχο κάλιο. Εγκαιρος κορυφαίο ντύσιμο θα βοηθήσει το βερίκοκο εφοδιάστε τα απαραίτητα στοιχεία που δίνουν δύναμη για περαιτέρω άνθηση μετά από χειμώνα που καταναλώνει ενέργεια.

εξοικονόμηση ενέργειας χειμώνα

Το βερίκοκο ανθίζει αλλά δεν αποδίδει καρπούς

Στις αρχές της άνοιξης, το βερίκοκο καλύπτεται με ροζ-λευκά άνθη και προετοιμάζεται για τα πρώτα φρούτα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές η ανθοφορία εξαφανίζεται και ο καρπός δεν σχηματίζεται. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι να κάνετε αν το βερίκοκο ανθίσει, αλλά δεν αποφέρει καρπούς; Υπάρχουν τρεις λόγοι: πρόωρη θέρμανση, κακή επικονίαση και ηλικία.

Τι να κάνω?

Εξετάστε τις επιλογές:

βερίκοκο

 1. Πρόωρη θέρμανση. Η πρόωρη θέρμανση είναι επικίνδυνη επειδή προκαλεί πρόωρη ανθοφορία, με αποτέλεσμα τα βασικά στοιχεία των φρούτων να πεθαίνουν από νυχτερινούς παγετούς και να μην έχουν σχηματιστεί στο δέντρο.Μερικοί κηπουροί καταπολεμούν τον παγετό υποκαπνίζοντας τον κήπο με βόμβες καπνού ή ένα μείγμα από άχυρο, καπνό και κοπριά. Αλλά ένα μεγαλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με την αναβολή της ανθοφορίας για λίγο. Για να γίνει αυτό, καταφεύγουν στον ψεκασμό του κήπου με οξίνη ή διάλυμα θειικού χαλκού.
 2. Κακή επικονίαση. Η επικονίαση είναι η διαδικασία μεταφοράς γύρης από τα λουλούδια ενός δέντρου σε ένα άλλο. Μερικοί τύποι βερίκοκων αυτο-γονιμοποιούνται. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που χρειάζονται βοήθεια σε αυτό το δύσκολο θέμα. Η επικονίαση μπορεί να είναι φυσική και τεχνητή:
 • φυσικός. Η γύρη μεταφέρεται από έντομα (πεταλούδες και μέλισσες) ή από τη δύναμη του ανέμου. Για να διασφαλιστεί η λειτουργία της διαδικασίας, το βερίκοκο φυτεύεται κοντά σε επικονιαστικά δέντρα (λεύκα, σημύδα, φρούτα), και τοποθετούνται παρτέρια κοντά στα κατιφές, τα οποία έχουν μια συγκεκριμένη μυρωδιά και ταυτόχρονα τρομάζουν τα παράσιτα. Για να προσελκύσουν την προσοχή των μελισσών στο βερίκοκο, ακόμη και σε συννεφιά, τα κλαδιά ψεκάζονται με γλυκό νερό.
 • τεχνητός. Η διαδικασία περιλαμβάνει χειροκίνητη μεταφορά γύρης με βούρτσα ή οδοντόβουρτσα. Το εργαλείο φέρνει κοντά στον επικονιαστή για 10 δευτερόλεπτα, μετά το οποίο η γύρη μεταφέρεται ένα προς ένα σε όλες τις ταξιανθίες βερίκοκων. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η διαδικασία συμβάλλει στην αύξηση των αποδόσεων κατά 50%. Για να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση, η διαδικασία πραγματοποιείται στην αρχή και στη μέση της ανθοφορίας. Μετά την τεχνητή επικονίαση χρησιμοποιώντας πολλούς επικονιαστές, η απόδοση θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη - τα φρούτα μπορεί να έχουν ασυνήθιστο σχήμα ή γεύση.
 1. Ηλικία. Συχνά ο λόγος για τον οποίο το βερίκοκο δεν αποδίδει καρπούς βρίσκεται στην επιφάνεια. Εάν ένα φυτό παράγει καλλιέργειες για πολλά χρόνια και έχει σταματήσει απότομα, ο λόγος μπορεί να είναι η γήρανσή του. Το αναζωογονητικό κλάδεμα βερίκοκου παρατείνει τη μέση περίοδο καρποφορίας κατά 2-3 χρόνια, αλλά όχι περισσότερο.

κακή επικονίαση

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποφέρει καρπούς ένα βερίκοκο μετά τη φύτευση;

Ένα πρόσφατα φυτευμένο φυτό δεν αποδίδει αμέσως την πρώτη συγκομιδή του. Το έτος κατά το οποίο το βερίκοκο αρχίζει να αποδίδει καρπούς μετά τη φύτευση εξαρτάται άμεσα από τους ακόλουθους παράγοντες:

 1. Μέθοδος αναπαραγωγής. Τα αγορασμένα φυτά φέρουν καρπούς για 3-4 χρόνια. Για να αποφευχθεί η αύξηση του όρου, το σπορόφυτο σκάβεται στο έδαφος έτσι ώστε η κορυφή να προεξέχει τουλάχιστον 5 εκατοστά. Εάν ένας κηπουρός τολμήσει να μεγαλώσει ένα δέντρο από έναν σπόρο τοπικού φρούτου, η πρώτη συγκομιδή θα εμφανιστεί 5-6 χρόνια μετά τη φύτευση ενός βερίκοκου. Το δέντρο απαιτεί κλάδεμα ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα επιταχύνει σημαντικά το χρόνο και την ποιότητα της πρώτης συγκομιδής. Τα φυτά που εμβολιάζονται και πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα φέρουν καρπούς μετά από 2 χρόνια. Αυτή η μέθοδος αναπαραγωγής είναι η πιο επίπονη, αλλά μάλλον γρήγορη.
 2. Ποικιλιακή σχέση. Όταν αγοράζετε ένα δενδρύλλιο, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στους δείκτες ποιότητας ενός φυτού κατάλληλου για μια συγκεκριμένη περιοχή. Το γρήγορο ποσοστό επιβίωσης συμβάλλει στην πρόωρη καρποφορία. Η απάντηση στο ερώτημα πότε το υβριδικό βερίκοκο θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς είναι ρητορική. Οι ποικιλίες που εκτρέφονται με μοσχεύματα ή μοσχεύματα συχνά διαφέρουν από τις τυπικές και η περίοδος της καρποφορίας τους μπορεί να μαθευτεί μόνο από την προσωπική πρακτική.

μέθοδος αναπαραγωγής

Γιατί δεν χύνονται τα φρούτα;

Συμβαίνει ότι το βερίκοκο περνά επιτυχώς όλα τα στάδια της ανάπτυξης και στο τελικό στάδιο της ωρίμανσης συναντά ένα πρόβλημα - τα φρούτα δεν χύνονται. Άγουρα, πράσινα βερίκοκα αρχίζουν να σαπίζουν, να στεγνώνουν ή να πέφτουν από το δέντρο.

Τι να κάνω?

Σκεφτείτε:

χύνονται φρούτα

 1. Ηλιακό έγκαυμα. Μετά από μια μακρά περίοδο αδρανοποίησης, η άνοιξη είναι αναπόφευκτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα βερίκοκα είναι ευάλωτα και οι κορμοί και τα κλαδιά τους εκτίθενται σε πολύ ηλιακό φως. Χωρίς χρόνο να προσαρμοστούν σε νέες καιρικές συνθήκες, το βερίκοκο κινδυνεύει να πάρει ένα ηλιακό έγκαυμα. Ένα κατεστραμμένο δέντρο δεν είναι ικανό να παράγει υψηλής ποιότητας συγκομιδή, επομένως, πρέπει να ληφθούν εκ των προτέρων μέτρα κατά της εγκαύματος.Μειώστε τη ζημιά από ηλιακά εγκαύματα με λεύκανση με κιμωλία ή ασβέστη. Ένας ακόμη πιο επιτυχημένος τρόπος είναι να καλύψετε το βαρέλι με συνθετικό χρώμα (VS-511, Προστασία).
 2. Χαρακτηριστικό της ποικιλίας. Τα φρούτα ορισμένων ποικιλιών είναι βιολογικά ανίκανα να ωριμάσουν (για παράδειγμα, βερίκοκο Manchurian). Όταν επιλέγετε φυτά, πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τις ιδιότητες ενός συγκεκριμένου είδους και το ποσοστό επιβίωσής τους στην τοπική περιοχή.
 3. Ασθένειες. Η μυκητιασική λοίμωξη είναι συχνή σε ψυχρότερα κλίματα. Επιτίθεται στο ριζικό σύστημα και εξαπλώνεται στα εναέρια μέρη του φυτού, προκαλώντας σήψη των φρούτων. Οι έμπειροι κηπουροί το αποκαλούν μονολίωση ή σήψη φρούτων. Για την ανίχνευση μύκητα, αρκεί να εξετάσουμε προσεκτικά την κατάσταση του βερίκοκου. Τα ξηρά φύλλα, το ραγισμένο φλοιό και τα πράσινα, σάπια φρούτα υποδεικνύουν μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης αυτής της ασθένειας. Ο κύριος λόγος για την εμφάνιση είναι παραβίαση του προγράμματος προληπτικής θεραπείας. Για να βοηθήσει το δέντρο να αντιμετωπίσει αυτήν τη μάστιγα, είναι απαραίτητο να το ψεκάζετε περιοδικά με αντιμυκητιασικά φάρμακα, να καίτε σαπικό φύλλωμα στην περιοχή, να κλαδεύετε τακτικά ξηρά κλαδιά, να καταστρέφετε ζιζάνια και να χαλαρώνετε το έδαφος. Τα φρούτα υποβάλλονται σε επεξεργασία με θειικό χαλκό ή ειδικά παρασκευάσματα - Topsin ή Hom. Η Μονολίωση είναι ένας ταχέως διαδεδομένος μύκητας, επομένως πρέπει να γίνεται προληπτική θεραπεία για όλα τα φυτά στον κήπο.

Δεδομένων των παραπάνω πληροφοριών, πρέπει να σκεφτείτε εκ των προτέρων μια υψηλής ποιότητας συγκομιδή βερίκοκου. Εάν στο τρέχον έτος τα φρούτα δεν μπορούσαν να ωριμάσουν, μην απελπιστείτε.

ηλιακό έγκαυμα

Τα πράσινα βερίκοκα έχουν χρήσιμες ιδιότητες και είναι κορεσμένα με φυτικές ίνες, σίδηρο, βιταμίνη C. Δεν είναι επιθυμητό να τα καταναλώνετε στην καθαρή τους μορφή, αλλά η επεξεργασία τους σε μαρμελάδα, μαρμελάδα ή κομπόστα είναι άλλο θέμα.

κορεσμένο με ίνες

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι