Πώς να καλλιεργήσετε σωστά και να φροντίσετε τα βερίκοκα στη Σιβηρία και μια περιγραφή ποικιλιών ανθεκτικών στον παγετό

Η ανάπτυξη βερίκοκων στη Σιβηρία είναι προβληματική. Το κλίμα της Σιβηρίας δεν είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια αυτής της θερμής αγάπης καλλιέργειας, επομένως δεν είναι πάντα δυνατό να καλλιεργηθεί ένα δέντρο την πρώτη φορά. Αλλά αν καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, η καλλιέργεια ενός βερίκοκου είναι πολύ δυνατή.

Ποικιλία βερίκοκων για τη Σιβηρία

Ποικιλίες βερίκοκων για τη Σιβηρία:

 • Μία από τις καλύτερες ποικιλίες για καλλιέργεια στη Σιβηρία είναι το υβρίδιο Sayan. Το δέντρο είναι μικρότερου μεγέθους, μεγαλώνει όχι περισσότερο από 3 μέτρα ύψος. Η περίοδος ανθοφορίας ξεκινά τον Μάιο. Συλλέγονται έως 15 κιλά φρούτων από ένα ενήλικο δέντρο. Η μάζα μούρων είναι 20 g.
 • Το Gorny Abakan είναι μια ποικιλία με χαμηλή ανάπτυξη, φτάνοντας σε ύψος περίπου 3 μ. Το κύριο πλεονέκτημα της ποικιλίας είναι η αντοχή στον παγετό. Μούρα βάρους 20 έως 35 g. Η απόχρωση του δέρματος είναι πορτοκαλί με ελαφρώς κόκκινο ρουζ.
 • Μια άλλη ευέλικτη ποικιλία βερίκοκων για καλλιέργεια στη Σιβηρία είναι το Northern Lights. Ένα αυτο-γόνιμο υβρίδιο, επικονιαστικά φυτά φυτεύονται κοντά για να επικονιάσουν τις ταξιανθίες. Το δέντρο είναι συμπαγές, χαμηλό. Φρούτα βάρους 20-35 γρ. Μέχρι 20 κιλά απόδοσης συλλέγονται από ένα ενήλικο φυτό.
 • Ανατολική Σιβηρία - μια πρώιμη ποικιλία, η ανθοφορία ξεκινά το πρώτο μισό του Μαΐου. Τα βερίκοκα ωριμάζουν τη δεύτερη δεκαετία του Ιουλίου. Παραγωγικότητα από 10 έως 15 κιλά.

Δεν υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες βερίκοκων για καλλιέργεια στις περιοχές της Σιβηρίας. Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, η ανάπτυξη ενός βερίκοκου είναι αρκετά προβληματική.

Επιλογή ιστότοπου προορισμού

Βρείτε ένα μέρος στη Σιβηρία για φύτευση βερίκοκων πιο δύσκολο από ό, τι στο νότο λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κλίματος. Συνιστάται να φυτεύετε δέντρα βερίκοκου σε μερική σκιά, σε περιοχές προστατευμένες από κρύους ανέμους. Η φύτευση δέντρων στον ήλιο είναι ανεπιθύμητη λόγω του γεγονότος ότι την άνοιξη οι μπουμπούκια αρχίζουν να διογκώνονται νωρίς και όταν οι παγετοί της άνοιξης επιστρέψουν, θα πεθάνουν.

Είναι ανεπιθύμητο να φυτεύετε φυτάρια σε πεδινά όπου συσσωρεύεται νερό. Τα φυτά δεν απαιτούν τη σύνθεση του εδάφους και μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε τύπο εδάφους.

Τα φυτά προτιμούν να αναπτύσσονται σε χαλαρά, εύφορα εδάφη. Εάν το έδαφος είναι στείρο, τότε πρέπει να εφαρμοστεί περισσότερο λίπασμα πριν από τη φύτευση του δενδρυλλίου.

βερίκοκο

Τεχνολογία προσγείωσης

Η φύτευση βερίκοκων στη Σιβηρία δεν διαφέρει πολύ από τη φύτευση φυτωρίων σε άλλες περιοχές. Τα βερίκοκα είναι θερμόφιλα φυτά που σπάνια επιβιώνουν από παγωμένους χειμώνες. Επομένως, εξαρτάται από την ορθότητα της τεχνικής φύτευσης δενδρυλλίων εάν το δέντρο παγώνει το χειμώνα ή όχι.

Φύτευση βερίκοκων στη Σιβηρία:

 • Σκάψτε μια τρύπα βάθους τουλάχιστον 50 cm, το πλάτος της οπής πρέπει επίσης να είναι τουλάχιστον 50 cm και όχι περισσότερο από 80 cm.
 • Το λάκκο καλύπτεται με κοπριά, υπερφωσφορικό, θειικό κάλιο σε αναλογία 10 λίτρων x 500 g x 500 g.
 • Ανακατέψτε τα λιπάσματα με το έδαφος.
 • Τα φυτά θα πρέπει να φυτεύονται λίγες εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση, έτσι ώστε το έδαφος να είναι κορεσμένο με θρεπτικά συστατικά.
 • Μετά από 2-3 εβδομάδες, φυτεύεται το δενδρύλλιο.
 • Το δέντρο τοποθετείται σε μια τρύπα, οι ρίζες ισιώνονται και το χώμα θάβεται.
 • Το κολάρο της ρίζας αφήνεται στην επιφάνεια 5 cm από το έδαφος.
 • Βγάλτε το χώμα γύρω από τον κορμό και ρίξτε άφθονο ζεστό νερό.

φύτευση βερίκοκων

Στη Σιβηρία, συνιστάται να φυτεύετε φυτά βερίκοκου την άνοιξη με την έναρξη της ζεστασιάς, όταν έχει περάσει η απειλή των παγετώνων της νύχτας. Ένα ποντάρισμα τοποθετείται δίπλα σε ένα νεαρό δενδρύλλιο και ένα κορμό είναι δεμένο σε αυτό. Εάν η τρύπα βρίσκεται σε πεδινή περιοχή, τότε πρέπει να κάνετε καλή αποστράγγιση, έτσι ώστε το νερό να μην σταματήσει και το έδαφος να μην έχει νερό.

Φροντίδα δέντρων

Μεγαλώνοντας βερίκοκα στις νότιες περιοχές, δεν περνούν πολύ χρόνο για να φύγουν. Αν όμως φυτέψετε φυτά στη Σιβηρία, θα πρέπει να φροντίσετε πολύ το δέντρο. Δεδομένου ότι τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη δεν είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια ενός φυτού, πρέπει να προσέχετε πάντα ώστε το δέντρο να μην πεθάνει.

άνθος βερίκοκου

Πότισμα και λίπανση

Η συχνότητα ποτίσματος ενός βερίκοκου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

 • Η ηλικία του δέντρου.
 • Η εποχή της καλλιέργειας.
 • Κλιματικές συνθήκες.
 • Δομή εδάφους.

Τα νεαρά δέντρα χρειάζονται περισσότερο πότισμα από τα παλιά. Το πρώτο πότισμα πραγματοποιείται τον Απρίλιο, όταν ανθίζουν οι βλαστοί. Τη δεύτερη φορά ποτίζονται τα βερίκοκα όταν ανθίζουν οι ταξιανθίες και στο τέλος αυτής της περιόδου. Η τρίτη φορά - λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της ωρίμανσης των φρούτων. Και το τελευταίο πότισμα γίνεται τον Οκτώβριο. Πριν το πότισμα, το χώμα χαλαρώνεται και αφαιρούνται όλα τα ζιζάνια.

Μια άλλη σημαντική πτυχή στη φροντίδα των βερίκοκων είναι η εισαγωγή ορυκτών και οργανικών λιπασμάτων. Τα βερίκοκα τρέφονται την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

βερίκοκα ποτίσματος

Την άνοιξη, το φυτό τροφοδοτείται με λιπάσματα που περιέχουν άζωτο που προάγουν την ανάπτυξη. Τέτοια λιπάσματα εφαρμόζονται στο έδαφος δίπλα στον κορμό. Την πρώτη φορά τροφοδοτείται άζωτο κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και τη δεύτερη φορά μετά την ανθοφορία. Η οργανική ύλη προστίθεται στην τελευταία σίτιση μαζί με άζωτο. Το καλοκαίρι, προτιμάται η διατροφή φυλλώματος. Τα φυτά απαιτούν επίσης άζωτο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα φύλλα ψεκάζονται με λιπάσματα που περιέχουν άζωτο.

Με την έναρξη του Ιουλίου, η σίτιση πρέπει να είναι περίπλοκη. Και τον Αύγουστο, προτιμάται η βιολογική.

Το φθινόπωρο, η σίτιση στοχεύει στην προετοιμασία για το χειμώνα. Κατά την φθινοπωρινή περίοδο, εφαρμόζονται ορυκτά λιπάσματα. Για να επιβιώσει το βερίκοκο τον σκληρό χειμώνα, προστίθενται λιγότεροι φωσφόρος, κάλιο και ασβέστιο στο έδαφος. Για να κορεστεί το έδαφος με κάλιο και φώσφορο, το έδαφος γύρω από τον κορμό καλύπτεται με τέφρα από ξύλο. Χρησιμοποιούνται κιμωλία ή ειδικά σύνθετα λιπάσματα για τον κορεσμό της γης με ασβέστιο. Δεν συνιστάται η εισαγωγή λιπασμάτων που περιέχουν άζωτο, καθώς προάγουν την ενεργοποίηση της ανάπτυξης.

διατροφή βερίκοκων

Ασθένειες και παράσιτα του βερίκοκου και η καταπολέμηση τους

Κοινές ασθένειες του βερίκοκου είναι μυκητιακές ασθένειες:

 • Κυτοσπόρωση πέτρα φρούτων. Είναι απαραίτητο να κόψετε τα ξηρά κλαδιά εγκαίρως · σε πρώιμο στάδιο της νόσου, τα φυτά ψεκάζονται με ένα διάλυμα υγρών Bordeaux ή χημικών που περιέχουν χαλκό.
 • Βακτηριακή νέκρωση. Στο πρώτο σημάδι της ασθένειας, τα κατεστραμμένα κλαδιά αφαιρούνται και καίγονται. Οι τομές επεξεργάζονται με ένα διάλυμα θειικού χαλκού. Ως προληπτικό μέτρο, κάθε ελατήριο ψεκάζεται με διάλυμα υγρού Bordeaux.
 • Μονονιακό έγκαυμα. Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη της νόσου, αποξηραμένα φρούτα αφαιρούνται αμέσως. Όταν τα μπουμπούκια αρχίσουν να διογκώνονται, τα δέντρα επεξεργάζονται με ένα διάλυμα υγρού Μπορντό. Στα πρώτα σημάδια εγκαύματος, τα βερίκοκα αντιμετωπίζονται με παρασκευάσματα Strobi ή Topaz.

Τοπάζο φάρμακο

Τα παράσιτα των βερίκοκων περιλαμβάνουν αφίδες, σκώρους και σκουλήκια. Ο ψεκασμός βερίκοκων με σαπουνόνερο βοηθά στην αποφυγή των εντόμων. Επιπλέον, τα φάρμακα "Chlorophos", "Fitoverm" και "Entobacterin" είναι αποτελεσματικά. Ως προληπτικό μέτρο, κάθε χρόνο το φθινόπωρο μετά τη συγκομιδή, το έδαφος γύρω από τους κορμούς σκάβεται και τα ζιζάνια απομακρύνονται.

Καλλιέργεια βερίκοκου από πέτρα

Για να μεγαλώσετε φυτά με σπόρους, πρέπει να πάρετε μόνο σπόρους από ένα υγιές και παραγωγικό δέντρο. Πριν από τη φύτευση, οι σπόροι πλένονται κάτω από νερό, εμποτίζονται με νερό. Στη συνέχεια ξηραίνονται και αφήνονται σε αυτήν τη μορφή μέχρι την έναρξη της άνοιξης.

Με την έναρξη της άνοιξης, τα οστά εμποτίζονται σε νερό για μια εβδομάδα. Το νερό αλλάζει περιοδικά. Στη συνέχεια οι σπόροι τοποθετούνται σε βρεγμένο βρύο ή πριονίδι. Η θερμοκρασία στο δωμάτιο όπου βρίσκονται τα οστά πρέπει να είναι μεταξύ +4 και +12 μοίρες.

Αυξανόμενα βερίκοκα στη Σιβηρία, αφιερώνουν χρόνο στη διαστρωμάτωση. Αυτό το στάδιο διαρκεί 1-3 μήνες. Αφού εμφανιστούν οι εκρήξεις των οστών και τα λάχανα, φυτεύονται στο έδαφος έξω. Τα λάχανα φυτεύονται σε βάθος 5-6 εκ. Εάν φροντίζετε σωστά τα λάχανα, τότε μετά από ένα χρόνο φυτεύονται σε μόνιμο μέρος. Η ανάπτυξη ενός βερίκοκου από μια πέτρα διαρκεί 1 έως 3 χρόνια.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι