Περιγραφή και θεραπεία ασθενειών μελιτζάνας, παράσιτα και μέθοδοι αντιμετώπισής τους

Η μελιτζάνα είναι εκ φύσεως καταπληκτικά λαχανικά. Συνδυάζουν όχι μόνο τη γεύση και τις καθολικές ιδιότητες, αλλά και μια σειρά χρήσιμων συστατικών που είναι τόσο απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, για να αποκτήσετε αυτά τα φρούτα στον ιστότοπό τους, κάθε κηπουρός θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Το γεγονός είναι ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασθενειών μελιτζάνας που επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητά τους. Ποιες είναι αυτές οι ασθένειες, για ποιους λόγους προκύπτουν και πώς να τις αντιμετωπίσουμε, θα περιγραφεί λεπτομερώς σε αυτό το άρθρο.

Γιατί οι μελιτζάνες είναι άρρωστες

Η πατρίδα των μελιτζανών είναι η Νότια Ασία. Αυτή η περιοχή έχει ένα αιώνιο καλοκαίρι με έντονο ήλιο και έντονες βροχές. Από αυτή την άποψη, αυτή η κουλτούρα είναι πολύ απαιτητική για τη θερμότητα και χρειάζεται ορισμένες συνθήκες ανάπτυξης. Για να έχουν υψηλή απόδοση μελιτζάνων στη Ρωσία, οι καλοκαιρινοί κάτοικοι θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια στη γεωργική τεχνολογία και να δημιουργήσουν τις πιο προσεγγιστικές συνθήκες που θα αντιστοιχούσαν στο κλίμα της Νότιας Ασίας. Η μη συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις στα φυτά μειώνει την ανοσία, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στην ποιότητα και την ποσότητα των φρούτων.

Συνήθως, οι μελιτζάνες πάσχουν από ασθένειες και παράσιτα για τους ακόλουθους λόγους:

 • έλλειψη φωτός
 • λειψυδρία;
 • πότισμα με κρύο νερό.
 • ανεπαρκής κυκλοφορία του αέρα ·
 • εσφαλμένα επιλεγμένη μέθοδος ανάπτυξης ·
 • έλλειψη θρεπτικών συστατικών στο έδαφος.

Εάν, ωστόσο, παρέχετε έγκαιρη φροντίδα για τα φυτά και καταστείλετε το επίκεντρο των ασθενειών, οι μελιτζάνες θα είναι σε θέση να αποκαταστήσουν τη δύναμή τους και να φέρουν μια αξιοπρεπή συγκομιδή.

Ασθένειες σποροφύτων

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ασθενειών που μπορούν να βλάψουν τις μελιτζάνες στο στάδιο της ανάπτυξής τους, δηλαδή τα φυτά. Επιπλέον, οι ένοχοι της εμφάνισής τους, εκτός από την ακατάλληλη φροντίδα, είναι μολυσμένο χώμα ή ακατέργαστο υλικό σπόρου. Η εμφάνιση ασθενειών μπορεί να προσδιοριστεί από τα ίδια τα φυτά. Στο αρχικό στάδιο της μόλυνσης, τα φύλλα των δενδρυλλίων αρχίζουν να γίνονται κίτρινα. Σε μεταγενέστερα στάδια μόλυνσης, οι ρίζες των φυτών μαραίνονται, γεγονός που οδηγεί στο θάνατό τους. Για να αποφύγετε αυτές τις αρνητικές συνέπειες, κατά την καλλιέργεια μελιτζάνας, είναι σημαντικό να προφυτεύσετε το έδαφος και τους σπόρους.

ασθένειες δενδρυλλίων

Επεξεργασία σπόρων:

 1. Οι σπόροι μελιτζάνας απολυμαίνονται εντός 20 λεπτών. σε ένα ισχυρό διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου.
 2. Μετά την απολύμανση, οι σπόροι πλένονται με κρύο νερό.
 3. Για την εξάλειψη των αιθέριων ελαίων, το υλικό φύτευσης χύνεται με βραστό νερό.
 4. Οι σπόροι εμποτίζονται για μια ημέρα σε οποιοδήποτε θρεπτικό διάλυμα για μελιτζάνα.

Αφού παρέλθει ο καθορισμένος χρόνος, ο σπόρος πλένεται και πάλι καλά σε τρεχούμενο νερό και τοποθετείται σε ένα υγρό υπόστρωμα για βλάστηση.

Προκειμένου να απολυμανθεί η γη, θα αρκεί να την ζεσταθεί με θερμοκρασία +100 μοίρες και να πλύνουμε τα δοχεία με σαπούνι και ρίχνουμε πάνω σε βραστό νερό.

ασθένειες δενδρυλλίων

Οι παραπάνω χειρισμοί θα χρησιμεύσουν ως καλή προφύλαξη στην πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών. Εάν κάνετε λάθη, οι ακόλουθες ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν στα φυτά.

Κυλώντας τα φύλλα

Μια παθολογία όπως το κατσάρωμα των φύλλων στα φυτά μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Τις περισσότερες φορές εξυπηρετείται από:

 • έλλειψη φωτός
 • υπερχείλιση του εδάφους ·
 • έλλειψη ορυκτών λιπασμάτων
 • πτώση θερμοκρασίας
 • ζημιά από παράσιτα.

Μπορείτε να καθορίσετε μόνοι σας το πρόβλημα του φύλλου φύλλων. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ξεδιπλώσετε το φύλλο και να προσέξετε την εσωτερική του πλευρά. Εάν παρατηρηθούν αυγά, ιστός αράχνης ή άλλα σημάδια εντόμων, απαιτείται επείγουσα δράση.

κυλιόμενα φύλλα

Για την καταπολέμηση των παρασίτων, οι ειδικοί συνιστούν την εγκατάλειψη χημικών και τη χρήση λαϊκών φαρμάκων. Μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους είναι ένα διάλυμα σαπουνιού. Για να γίνει αυτό, θα αρκεί η αραίωση μέρους της ράβδου σαπουνιού σε νερό και η επεξεργασία των φύλλων των φυτωρίων με το προκύπτον υγρό. Εάν δεν βρέθηκαν ίχνη εντόμων, τότε τα φυτά θα πρέπει να δημιουργήσουν βέλτιστες συνθήκες ανάπτυξης. Δηλαδή, εξαλείψτε τη σκίαση και τα ρεύματα, μειώστε την ποσότητα ποτίσματος και τροφοδοτήστε με ορυκτά λιπάσματα.

Απατεώνας

Το μαύρο πόδι θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες παθολογίες για τα φυτά μελιτζάνας. Αυτή η ασθένεια εκφράζεται στο σκοτάδι και την εξάντληση του στελέχους του φυτού, το οποίο με την πάροδο του χρόνου αποκτά μια γκρίζα άνθιση και μαραίνεται. Κατά κανόνα, οι αιτίες του blackleg είναι μολυσμένο έδαφος ή περίσσεια λιπασμάτων που περιέχουν άζωτο.

φυτά μελιτζάνας

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ασθένεια, τα φυτά πρέπει να ποτίζονται με "Fitosporin" στη ρίζα. Υπολογισμός του φαρμάκου 100 ml ανά 10 λίτρα νερού. Ή χρησιμοποιήστε 1% υγρό Bordeaux.

Κίτρινα φύλλα

Μια τυπική παθολογία στα σπορόφυτα μελιτζάνας είναι η κίτρινη χλωρίδα των φύλλων.

Βασικά, αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται για τους ακόλουθους λόγους:

 • έλλειψη υγρασίας
 • πότισμα με κρύο νερό.
 • έλλειψη θρεπτικών ουσιών
 • αυξημένη οξύτητα του εδάφους.

φυτική ασθένεια

Για να αποφευχθεί το κιτρίνισμα του φυλλώματος, τα φυτά πρέπει να τρέφονται με ανόργανα λιπάσματα. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να διασφαλίσετε ότι το έδαφος είναι υγρό και χαλαρό, αλλά όχι όξινο.

Μαύρη κηλίδα

Το μαύρο σημείο, όπως το μαύρο πόδι, είναι μια μάλλον επικίνδυνη ασθένεια για τις μελιτζάνες. Η παθολογία εκφράζεται σε μικρά σκούρα στίγματα στα φύλλα του φυτού.

Οι κύριοι λόγοι για αυτό το φαινόμενο:

 • πυκνότητα φύτευσης
 • υπερβολική υγρασία
 • ακατάλληλο έδαφος.

Μαύρη κηλίδα

Είναι δυνατό να θεραπευτούν τα φυτά από τη μαύρη κηλίδα μόνο στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξής του. Για να γίνει αυτό, τα νεαρά φυτά με διάστημα 3-4 ημερών συνιστάται να ψεκάζονται δύο φορές με οργανικά μυκητοκτόνα. Τα σπορόφυτα που έχουν πληγεί περισσότερο πρέπει να αφαιρεθούν εντελώς και το έδαφος πρέπει να απολυμανθεί με ένα ισχυρό διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου.

Ωίδιο

Το ωίδιο σε σκόνη χαρακτηρίζεται από μια λευκή άνθιση στα φύλλα των φυτών. Με την πρώτη ματιά, ένα τέτοιο ελάττωμα φαίνεται αβλαβές. Στην πραγματικότητα, το ωίδιο μπορεί να οδηγήσει σε μερική μαρασμό του φυλλώματος ή στον πλήρη θάνατο των φυτωρίων. Μια τέτοια παθολογία συμβαίνει, κατά κανόνα, λόγω της αυξημένης υγρασίας του αέρα ή λόγω της απότομης μεταβολής της θερμοκρασίας.

Ωίδιο

Για την καταπολέμηση του ωιδίου σε σκόνη, είναι απαραίτητο να θεραπεύσετε τα φυτά με μικροβιολογικά παρασκευάσματα 2-3 φορές με ένα διάστημα 10 ημερών και να πασπαλίζετε το χώμα με στάχτη.Συνιστάται επίσης σε ένα νεαρό δενδρύλλιο να παρέχει προστασία από τα ρεύματα και να μειώνει το πότισμα.

Επικίνδυνες ασθένειες και μέθοδοι θεραπείας

Αφού φυτευτούν τα φυτά σε ανοιχτό έδαφος, θα απαιτήσουν επίσης ιδιαίτερη προσοχή από τους κηπουρούς. Το γεγονός είναι ότι η ανάπτυξη των καλλιεργειών νυκτερινής σκιάς στο ίδιο μέρος συμβάλλει στην οξείδωση του εδάφους και στη συσσώρευση μυκητιακών και ιογενών ασθενειών σε αυτό.

ώριμη μελιτζάνα

Σε δομές θερμοκηπίου ή σε μικρά θερμοκήπια, λόγω της έλλειψης τακτικού αερισμού, δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αναπαραγωγή παθογόνων μικροοργανισμών. Επιπλέον, σε μίνι-δωμάτια, το χαμηλό φως και η υψηλή υγρασία επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα των μελιτζανών. Εξετάστε τις πιο επικίνδυνες ασθένειες αυτών των φυτών και τις μεθόδους θεραπείας τους.

Φωψία

Το Phomopsis είναι ένα θερμόφιλο μανιτάρι που είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της ξηρής σήψης της μελιτζάνας. Η ασθένεια εκφράζεται με τη μορφή στρογγυλεμένων κηλίδων φωτός με ομόκεντρες ζώνες στο φύλλωμα, τους μίσχους και τους καρπούς των φυτών. Η ασθένεια αναπτύσσεται σε θερμοκρασία αέρα περίπου +20 βαθμούς και υγρασία 60-90%.

Επίσης, αυτή η παθολογία διευκολύνεται από συχνές βροχές και περίσσεια αζώτου στο έδαφος.

Μέθοδοι αντιμετώπισης της φοψίας:

 1. Διατήρηση της επεξεργασίας σπόρων.
 2. Ψεκασμός των θάμνων με μυκητοκτόνα.
 3. Αφαίρεση μολυσμένων φυτών εκτός της επικράτειας.

Phomopsis στη μελιτζάνα

Αξίζει επίσης να παρατηρηθούν έγκαιρες γεωργικές τεχνικές, όπως πότισμα, εναλλαγή καλλιεργειών, βοτάνισμα και χαλάρωση.

Αργά

Η καθυστέρηση είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες στις οποίες οι μελιτζάνες εκτίθενται όταν καλλιεργούνται σε συνθήκες θερμοκηπίου. Τα πρώτα συμπτώματα της παθολογίας είναι καφέ κηλίδες στον κορμό και τα φύλλα των φυτών. Στη συνέχεια παρατηρείται μια λευκή άνθιση στην κάτω πλευρά των κορυφών. Με την πάροδο του χρόνου, τα φυτά στεγνώνουν και τα φρούτα αρχίζουν να επιδεινώνονται με σκληρή σήψη.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη θεραπεία της μελιτζάνας για όψιμη όραση. Ωστόσο, σύμφωνα με έμπειρους κηπουρούς, η ακόλουθη λαϊκή μέθοδος θεωρείται η πιο αποτελεσματική:

 1. Ρίχνουμε 200 γραμμάρια ψιλοκομμένου σκόρδου σε 3 λίτρα νερό.
 2. Επιμείνετε το διάλυμα σκόρδου για 2 εβδομάδες σε σκοτεινό μέρος.
 3. Μετά από αυτό το διάστημα, αραιώστε την έγχυση σε αναλογία 1: 1 με νερό.

Καθυστερημένη μυρωδιά στη μελιτζάνα

Συνιστάται να ψεκάσετε όλα τα φυτά με το προκύπτον υγρό και να πασπαλίσετε το χώμα με τέφρα ξύλου.

Alternaria (γκρίζα σήψη)

Το Alternaria είναι επικίνδυνο για μελιτζάνες, τόσο σε εξωτερικούς χώρους όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Πρώτα απ 'όλα, αυτές οι ασθένειες εκτίθενται στα κατώτερα φρούτα, τα οποία παίρνουν νερό κατά την άρδευση του εδάφους. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης για μεγάλο χρονικό διάστημα ωρίμανσης της μελιτζάνας.

Τα συμπτώματα της Alternaria χαρακτηρίζονται από γκρι ή καφέ κηλίδες στα φύλλα. Υπάρχουν στιγμές που η ίδια η μελιτζάνα επηρεάζεται από αυτήν την ασθένεια.

Alternaria στη μελιτζάνα

Το Alternaria αντιμετωπίζεται με μυκητοκτόνα επαφής. Ο ψεκασμός πραγματοποιείται με ένα μπουκάλι ψεκασμού έτσι ώστε το διάλυμα να πέφτει στις κάτω πλευρές των φύλλων.

Σκληρωτίωση (λευκή σήψη)

Η σκληροτενίαση είναι μια μυκητιακή ασθένεια που εξαπλώνεται στο έδαφος. Τις περισσότερες φορές, η εμφάνιση αυτής της ασθένειας είναι ομίχλη, παρατεταμένες βροχές, πάχυνση των φυτεύσεων.

Αρχικά, η ασθένεια βλάπτει μόνο το ριζικό σύστημα και μετά ο μύκητας μπαίνει στο φυτό.

Σκοτεινά σημεία αρχίζουν να εμφανίζονται στα στελέχη και τα φύλλα του λαχανικού και ο ίδιος ο καρπός αποκτά μια μαλακή δομή. Με την πάροδο του χρόνου, οι μελιτζάνες γίνονται γλοιώδεις με λευκές κηλίδες.

Η θεραπεία της σκληροτίνωσης πραγματοποιείται με την ακόλουθη σειρά:

 1. Τα κατεστραμμένα μέρη της μελιτζάνας αφαιρούνται.
 2. Τα τεμάχια υποβάλλονται σε επεξεργασία με τέφρα ξύλου.
 3. Τα φυτά τρέφονται με πολύπλοκα λιπάσματα.

Σκληρωτίωση (λευκή σήψη)

Στη συνέχεια, συνιστάται να αερίζετε το θερμοκήπιο και να το θερμαίνετε μέχρι να εξαφανιστεί η υγρασία.

Κερκοψωρίαση

Αυτή η μυκητιακή ασθένεια από το γένος Hyphomycetales μεταδίδεται από σπόρια όταν το έδαφος αρδεύεται, εξοπλισμό εργασίας ή άνεμος. Στο αρχικό στάδιο της νόσου του cercosporium, οι μελιτζάνες έχουν λευκές κηλίδες με μικρές φλέβες στα φύλλα, τους μίσχους και τους μίσχους.Σε μεταγενέστερες περιόδους, το φύλλωμα των φυτών πεθαίνει εντελώς, τα φρούτα αποκτούν μια μη εμπορεύσιμη εμφάνιση και χάνουν τη γεύση τους.

Cercosporium στη μελιτζάνα

Η θεραπεία της cercosporia περιλαμβάνει τη χρήση υγρού Bordeaux ή άλλου μυκητοκτόνου. Τα σύνθετα ανόργανα λιπάσματα θα βοηθήσουν επίσης στην αύξηση της αντοχής των μελιτζανών σε αυτή τη μυκητιακή νόσο.

Φυτοπλάσμωση

Η φυτοπλάσμωση είναι μια ιογενής ασθένεια που είναι επικίνδυνη για τις μελιτζάνες όταν μεγαλώνουν σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτή η ασθένεια βλάπτει φυτά και κτίρια θερμοκηπίου. Όταν μολυνθεί με stolbur σε μελιτζάνες, ο θάμνος παραμορφώνεται. Τα φύλλα γίνονται μικρότερα και γίνονται λευκά ή μοβ. Ο μίσχος των φυτών γίνεται άκαμπτος, οι ταξιανθίες αλλάζουν το χρώμα και το κανονικό τους σχήμα.

Φυτοπλάσμωση στη μελιτζάνα

Αυτή η ασθένεια αντιμετωπίζεται συνήθως με εντομοκτόνα. Η επεξεργασία μελιτζάνας πραγματοποιείται 2 φορές με διάστημα 13-16 ημερών. Σε αυτήν την περίπτωση, όλοι οι θάμνοι που έχουν πληγεί πολύ πρέπει να αφαιρεθούν και η γη πρέπει να απολυμανθεί.

Παράσιτα, τα σημάδια τους και οι δυνατότητες ελέγχου

Πολύ συχνά, οι μελιτζάνες υποφέρουν όχι μόνο από διάφορες ασθένειες, αλλά και από παράσιτα. Εάν τα φυτά δεν προστατεύονται εγκαίρως και δεν λαμβάνονται μέτρα ελέγχου, οι κηπουροί δεν θα έχουν καλή συγκομιδή.

Γυμνοσάλιαγκες

Αυτά τα γαστερόποδα τρώνε ενεργά τόσο θάμνους όσο και μελιτζάνα. Η ενεργή αναπαραγωγή τους εξυπηρετείται από συχνές βροχές και πάχυνση των φυτεύσεων. Αυτά τα παράσιτα μπορούν να αναγνωριστούν από μεγάλες τρύπες στα φυτά και από βλέννα που αφήνουν όταν κινούνται.

Μέθοδοι ελέγχου γυμνοσάλιαγκας:

 1. Αφαιρέστε τα ζιζάνια εγκαίρως.
 2. Αερίζετε τακτικά τις δομές του θερμοκηπίου.
 3. Πασπαλίστε τα μονοπάτια και τα μονοπάτια με χοντρό αλάτι ή άμμο.
 4. Στρώστε το χώμα με βελόνες ερυθρελάτης.
 5. Ενώ χαλαρώνετε το χώμα, πασπαλίζετε με μαύρο ή κόκκινο πιπέρι.

Γυμνοσάλιαγκες μελιτζάνας

Σε περιπτώσεις όπου οι παραπάνω μέθοδοι δεν δίνουν θετικό αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεταλλδεΰδη. Για αυτό, αυτή η σκόνη με ρυθμό 3 g ανά 1 τετραγωνικό. Συνιστάται να πασπαλίζετε τα μονοπάτια στους διαδρόμους.

Σταυρός ψύλλος

Τα έντομα όπως οι σταυρόψυλοι μπορεί να είναι ενεργά σε όλες σχεδόν τις περιοχές του infield. Ωστόσο, δεν ανέχονται σκιασμένα και υγρά μέρη. Τα φύλλα μελιτζάνας δέχονται επίθεση από αυτά τα μικρά μαύρα έντομα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι σταυρόμυλοι ψύλλοι μπορούν να καταστρέψουν όλο το πράσινο του θάμνου, αφήνοντας μόνο ραβδώσεις. Ταυτόχρονα, όχι μόνο τα ενήλικα έντομα είναι επικίνδυνα για τις μελιτζάνες, αλλά και για τις προνύμφες τους. Για την ανάπτυξή τους, μικρά άτομα τρώνε ενεργά τις ρίζες των φυτών, γεγονός που οδηγεί στο θάνατό τους.

Σταυρός ψύλλος

Για την καταπολέμηση των σταυρανθών ψύλλων, χρησιμοποιείται πικραλίδα ή έγχυση σκόρδου. Προκειμένου το υγρό να κολλήσει καλά στα φυτά, συνιστάται να προσθέσετε ξέσματα σε σαπούνι ρούχων.

Ψείρα των φυτών

Στην επικράτεια της χώρας μας, υπάρχουν διάφοροι τύποι αφίδων, που τρέφονται με χυμούς μελιτζάνας. Το χρώμα τους μπορεί να ποικίλει, από σκούρο μαύρο έως έντονο κόκκινο. Ωστόσο, παρόλα αυτά, οι μέθοδοι αντιμετώπισής τους είναι πανομοιότυπες.

Οικιακές μέθοδοι για την εξόντωση των εντόμων:

 1. Τα ξέσματα σαπουνιού πλυντηρίου διαλύονται σε νερό. Το προκύπτον διάλυμα εφαρμόζεται σε φυτά 2 φορές με διάστημα 1 εβδομάδας.
 2. Σε αναλογία 1: 1, ανακατέψτε βρώσιμο αλάτι και σόδα. Προστίθεται νερό και σαπούνι πλυντηρίου στην προκύπτουσα μάζα. Το προκύπτον μείγμα ψεκάζεται με μελιτζάνες μία φορά κάθε 3 ημέρες έως ότου τα έντομα εξαφανιστούν εντελώς.

Αφίδες στη μελιτζάνα

Από επαγγελματικά μέσα, συνιστάται στους κηπουρούς να χρησιμοποιούν βιολογικά προϊόντα που δεν περιέχουν επιβλαβή χημικά συστατικά.

Whitefly

Τα έντομα όπως οι λευκές μύγες προκαλούν σημαντική ζημιά στις μελιτζάνες. Πρώτον, απορροφούν μεγάλες ποσότητες φυτικού χυμού. Δεύτερον, οι λευκές μύγες εκκρίνουν επικίνδυνη δροσιά, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη μύκητα με αιθάλη.

Τα έντομα εντοπίζονται εύκολα.Κατά κανόνα, οι ίδιοι οι γογγυλιές και οι προνύμφες τους βρίσκονται στο πίσω μέρος των φύλλων.

Whitefly στη μελιτζάνα

Εάν οι λευκές μύγες δεν είχαν ακόμη χρόνο να βάλουν τις προνύμφες, χρησιμοποιείται ένα σαπούνι διάλυμα σαπουνιού πίσσας για την καταπολέμησή τους. Παρουσία παιδιών, συνιστάται η χρήση φαρμάκων που περιλαμβάνουν αβερμεκτίνες.

Σκαθάρι του Κολοράντο

Οι σκαθάρια του Κολοράντο είναι αρκετά έντονα παράσιτα. Σε 1 μήνα, ένα θηλυκό τρώει περισσότερα από 4 g πράσινα, η προνύμφη είναι περίπου 1 g. Σε αυτήν την περίπτωση, κάθε θηλυκό γεννά περίπου 700 αυγά σε μια εποχή. Επομένως, εάν τα παράσιτα δεν καταστραφούν εγκαίρως, οι κηπουροί θα μείνουν χωρίς μελιτζάνες.

Κατά την καταπολέμηση του σκαθαριού της πατάτας του Κολοράντο, τα εντομοκτόνα θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά, όπως το Imidacloprid και το Pencycuron.

Οι ακόλουθες μέθοδοι χρησιμοποιούνται χωρίς χημεία:

 1. Συλλέγοντας σκαθάρια και προνύμφες με το χέρι.
 2. Σκόνη φυτά με στάχτη από ξύλο.
 3. Ψεκασμός με σαπουνόνερο.

Σκαθάρι του Κολοράντο

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε απωθητικά φυτά που τρομάζουν τους σκαθάρια του Κολοράντο με τη μυρωδιά τους. Μεταξύ αυτών, τα πιο αποτελεσματικά είναι: κατιφές, καλέντουλα και σέλινο.

Αράχνη αράχνης

Τα ακάρεα αράχνης θεωρούνται τα μικρότερα παράσιτα για τη μελιτζάνα. Το μέγεθός τους δεν υπερβαίνει τα 0,5 mm. Παρ 'όλα αυτά, προκαλούν μεγάλη βλάβη τόσο στα ίδια τα φυτά όσο και στους καρπούς τους.

Τα ακόλουθα σημάδια θα δείχνουν την παρουσία ενός ακάρεου αράχνης στις μελιτζάνες:

 • λευκές κηλίδες στα φύλλα.
 • ξήρανση των κορυφών.
 • ένας ιστός αράχνης σχηματίζεται κάτω από τους θάμνους.

Εάν, όταν βρεθεί ένα άκαρι αράχνης, αρχίζετε αμέσως να πολεμάτε, τότε μπορείτε να το κάνετε χωρίς χημικά.

Αράχνη αράχνης

Για να καταστρέψετε έντομα θα χρειαστείτε:

 1. Αυξήστε την υγρασία.
 2. Αφαιρέστε όλα τα κατεστραμμένα μέρη του φυτού.
 3. Κόψτε όλο τον διαθέσιμο ιστό.

Για ένα γρήγορο αποτέλεσμα, τα φυτά μπορούν να ψεκάζονται με αμμωνία αραιωμένη σε νερό.

Μεντβέντεκα

Το Medvedka είναι ένα υπόγειο έντομο που είναι δύσκολο να το δει κανείς. Είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την παρουσία αυτού του παρασίτου μόνο από τις τρύπες και τα χαρακώματα που γίνονται στο έδαφος. Το έντομο τρέφεται αποκλειστικά με τις ρίζες και τα εναέρια μέρη των μελιτζανών.

Μπορείτε να απαλλαγείτε από την αρκούδα με τους ακόλουθους τρόπους:

 1. Στον ιστότοπο, απλώστε δόλωμα από κελύφη αυγών και φυτικό λάδι.
 2. Ρίξτε λαγούμια εντόμων με διάλυμα 150 ml κηροζίνης και 10 λίτρα νερού.

παράσιτο Medvedka

Η καταστροφή των παρασίτων συνεπάγεται επίσης τη χρήση ενός εξαιρετικά τοξικού φαρμάκου - "Phenaxin". Οι κόκκοι του χύνονται σε μέρη όπου υπάρχει μεγάλη συσσώρευση εντόμων.

Μέτρα πρόληψης

Οποιαδήποτε ασθένεια είναι πιο εύκολο να αποφευχθεί παρά να θεραπευτεί. Ως εκ τούτου, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ασθένειας, συνιστάται να πραγματοποιείτε προληπτικές εργασίες εκ των προτέρων.

Ένα σύνολο μέτρων για την πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών:

 1. Επεξεργασία σπόρων.
 2. Απολύμανση εδάφους και θερμοκηπίων.
 3. Εξαερισμός δομών θερμοκηπίου.
 4. Έγκαιρο πότισμα.
 5. Αφαίρεση ζιζανίων όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά.
 6. Επάνω σάλτσα με σύνθετα λιπάσματα.
 7. Έλεγχος παρασίτων.
 8. Χαλάρωση του εδάφους.

Επίσης, οι μελιτζάνες δεν μπορούν να φυτευτούν σε ένα μέρος ετησίως. Οι καλύτεροι προκάτοχοί τους είναι: μπιζέλια, φασόλια, αγγούρια, λάχανο.

Όπως μπορείτε να δείτε, κατά την καλλιέργεια, οι μελιτζάνες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και προσήλωση στους κανόνες της γεωργικής τεχνολογίας. Χωρίς κατάλληλη φροντίδα, εκτίθενται σε διάφορες ασθένειες και επιθέσεις εντόμων. Αλλά αν κάνετε μια προσπάθεια, τότε κάθε κηπουρός θα έχει σίγουρα το επιθυμητό αποτέλεσμα της απόδοσης νόστιμων και υγιεινών φρούτων.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι