Πώς να συλλέξετε σπόρους μελιτζάνας στο σπίτι, τεχνική καλλιέργειας

Η πατρίδα των μελιτζανών είναι η Νοτιοανατολική Ασία. Όμως, παρόλα αυτά, αυτό το λαχανικό είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα μας. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Πολλές ποικιλίες μελιτζάνας διαθέτουν εξαιρετική γεύση, υψηλή απόδοση και χρήσιμες ιδιότητες του καρπού. Από αυτά μπορείτε να ετοιμάσετε μια ποικιλία από πιάτα και κονσέρβες. Ωστόσο, δεν γνωρίζει κάθε κηπουρός πώς να συλλέγει σωστά τους σπόρους μελιτζάνας. Πώς πραγματοποιείται αυτή η διαδικασία και τι απαιτείται για αυτό θα περιγραφεί λεπτομερώς παρακάτω.

Συλλογή σπόρων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι συγκομιδής σπόρων μελιτζάνας στο σπίτι. Εξετάστε τις επιλογές στις οποίες η συλλογή θα είναι η λιγότερο επίπονη και η ποιότητα της μελλοντικής καλλιέργειας θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο.

Μέθοδοι συγκομιδής σπόρων:

 1. Οι όρχεις συνθλίβονται σε πολλά κομμάτια. Ξεχωριστά μέρη της μελιτζάνας αλέθονται μέσω ενός λεπτού κόσκινου. Σε αυτήν την περίπτωση, η μάζα πρέπει να περάσει έτσι ώστε να παραμένουν μόνο ένας σπόροι στην επιφάνεια του πλέγματος.
 2. Επιλεγμένες μελιτζάνες, από τις οποίες θέλετε να συλλέξετε σπόρους, κόβονται σε πολλές λεπτές πλάκες. Στη συνέχεια, οι σπόροι αφαιρούνται προσεκτικά με ένα πιρούνι, κουτάλι ή μαχαίρι.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που επιλέγεται, συνιστάται να ξεπλένετε τους σπόρους με τρεχούμενο νερό μετά την εκχύλιση. Σε αυτήν την περίπτωση, όλο το υλικό σπόρου που έχει επιπλεύσει στην επιφάνεια πρέπει να απορριφθεί, καθώς δεν είναι κατάλληλο για περαιτέρω χρήση.

Επιλογή μελιτζάνας

Οι έμπειροι καλλιεργητές γνωρίζουν ότι η ποιότητα των σπόρων σχετίζεται άμεσα με τον σπόρο. Με τη σωστή προσέγγιση στην επιλογή της μελιτζάνας, μπορείτε να είστε σίγουροι για την ενέργεια της βλάστησης, την άφθονη καρποφορία και τα υψηλά εμπορικά χαρακτηριστικά του φρούτου. Επιπλέον, από χρόνο σε χρόνο, ο πολιτισμός θα προσαρμοστεί στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, οι οποίες θα απλοποιήσουν τη φροντίδα των φυτών.

Λοιπόν, σκεφτείτε τους κανόνες για την επιλογή των όρχεων:

 1. Για μετέπειτα αναπαραγωγή, η μελιτζάνα συνιστάται να παραμένει σε καλλιέργειες ποικιλιών. Το γεγονός είναι ότι, αν και τα υβριδικά φυτά διαθέτουν υψηλή αντοχή σε διάφορες ασθένειες, εξακολουθούν να χάνουν τις εμπορικές τους ιδιότητες με περαιτέρω αναπαραγωγή.
 2. Τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας πρέπει να αντιστοιχούν στις κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες της περιοχής. Διαφορετικά, οι όρχεις δεν θα έχουν χρόνο για να αποκτήσουν βιολογική ωριμότητα.
 3. Για να διατηρηθεί η ποιότητα των σπόρων στο υψηλότερο επίπεδο, ο σπόρος πρέπει να επιλέγεται μόνο από ισχυρές και υγιείς καλλιέργειες. Σε αυτήν την περίπτωση, συνιστάται να προτιμάτε τον πρώτο σχηματισμένο καρπό.
 4. Για να είναι αρκετά σφιχτοί οι σπόροι, η μελιτζάνα πρέπει να είναι πλήρως ώριμη.Το στάδιο ωρίμανσης μπορεί να προσδιοριστεί από το πράσινο-γκρι ή κιτρινωπό-καφέ δέρμα. Εάν ο καρπός δεν έχει χρόνο να ωριμάσει βιολογικά, συνιστάται να αφαιρεθεί σε σκοτεινό δροσερό μέρος για ωρίμανση μετά την αφαίρεση.

σπόροι μελιτζάνας

Αν και υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για την επιλογή ενός σπόρου, οι μέθοδοι ξήρανσης και αποθήκευσης επηρεάζουν επίσης την ποιότητα του σπόρου.

Ξήρανση και αποθήκευση σπόρων

Οι μελιτζάνες, σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες νυκτερινής σκιάς, απαιτούν συμμόρφωση με ορισμένες προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη συντήρηση του σπόρου. Έτσι, μετά τη συλλογή των σπόρων, πρέπει να στεγνώσουν καλά. Το στέγνωμα στον καθαρό αέρα, σε σκοτεινό μέρος, θεωρείται η καλύτερη επιλογή.

Εάν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, οι σπόροι απλώνονται σε ένα λεπτό στρώμα σε μια αεριζόμενη περιοχή σε ένα φύλλο χαρτιού. Αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως αρκετές ημέρες.

Όταν ο σπόρος είναι εντελώς στεγνός, πρέπει να δημιουργηθεί ένας συνδυασμός εξωτερικών παραγόντων, ο οποίος θα εξασφαλίσει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Τεχνολογία αποθήκευσης σπόρων μελιτζάνας:

 1. Τάρα. Η καλύτερη συσκευασία για υλικό σπόρου είναι οι σάκοι από χαρτί ή οι χάρτινες σακούλες.
 2. Θερμοκρασία. Δεν συνιστάται η αποθήκευση σπόρων μελιτζάνας σε υγρό μέρος. Η βέλτιστη θερμοκρασία είναι + 10- + 15 μοίρες. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι απαραίτητο να αποκλειστούν τα ρεύματα, διαφορετικά το υλικό φύτευσης θα καταστεί άχρηστο.

σπόροι μελιτζάνας

Εάν πληρούνται αυτές οι απαιτήσεις, οι σπόροι δεν χάνουν τις ποιότητές τους εντός 3-5 ετών. Μετά τον καθορισμένο χρόνο, συνιστάται η αντικατάστασή τους.

Καλλιέργεια μελιτζάνας από σπόρους στο σπίτι

Η μελιτζάνα είναι μια μάλλον ιδιότροπη καλλιέργεια που απαιτεί κάποια φροντίδα κατά την καλλιέργεια. Ωστόσο, έχοντας κάνει μια προσπάθεια, κάθε κηπουρός, χρησιμοποιώντας τους σπόρους της δικής του συγκομιδής, θα είναι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της απόδοσης και την υψηλή ποιότητα των φρούτων.

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις

Σήμερα η καταναλωτική αγορά προσφέρει ποικιλίες μελιτζάνας νωρίς, μεσαία και αργά. Κάθε είδος απαιτεί συμμόρφωση με ορισμένες συνθήκες καλλιέργειας. Έτσι, οι πρώιμες και οι μεσαίες καλλιέργειες προορίζονται για καλλιέργεια στις βόρειες περιοχές της χώρας, όπου το κλίμα είναι μάλλον σκληρό. Αυτές οι ποικιλίες καλλιεργούνται, κατά κανόνα, σε θερμοκήπια και δομές θερμοκηπίου.

Για περισσότερες νότιες περιοχές, οι κηπουροί επιλέγουν μελιτζάνες που ωριμάζουν αργά. Η εποχή καλλιέργειας τους - από τη βλάστηση των σπόρων έως τη βιολογική ωρίμανση των φρούτων, σας επιτρέπει να κάνετε συγκομιδή στον ανοιχτό αγρό.

Η επιλογή της χωρητικότητας και της προετοιμασίας του εδάφους

Οι μελιτζάνες έχουν ένα μάλλον ασθενές ριζικό σύστημα, το οποίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά κατά τη μεταμόσχευση. Για το λόγο αυτό, συνιστάται στους κηπουρούς να χρησιμοποιούν γλάστρες τύρφης για την καλλιέργεια φυτωρίων.

φυτά μελιτζάνας

Όσον αφορά το έδαφος, πρέπει να είναι ουδέτερο σε οξύτητα και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Επομένως, εάν η γη είχε ληφθεί από τον τόπο όπου αναπτύχθηκαν οι νυχτερινές καλλιέργειες, συνιστάται η γονιμοποίησή της με άζωτο και ανόργανα λιπάσματα.

Προετοιμασία και σπορά σπόρων

Πριν από τη φύτευση σπόρων, πρέπει πρώτα να προετοιμάσετε το υλικό φύτευσης. Τέτοιες δράσεις θα βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών και θα ενισχύσουν το ριζικό σύστημα των φυτών. Η προετοιμασία των σπόρων αποτελείται από μέτρα απολύμανσης. Για αυτό, παρασκευάζεται διάλυμα αλατούχου διαλύματος 5%. Στη συνέχεια οι σπόροι βυθίζονται σε αυτό για 5 λεπτά. Μετά τον καθορισμένο χρόνο, πλένονται με ζεστό νερό για 20 λεπτά. Μετά την προετοιμασία του υλικού φύτευσης, μπορείτε να ξεκινήσετε τη φύτευση.

Τεχνολογία σποράς:

 1. Οι τύρφη γεμίζουν με προετοιμασμένο χώμα.
 2. Η γη χύνεται προσεκτικά με ζεστό νερό.
 3. Σε κάθε δοχείο, γίνεται μια κατάθλιψη 1-1,5 εκατοστών.
 4. Ένας σπόρος τοποθετείται στις τρύπες.
 5. Οι σπόροι μελιτζάνας πασπαλίζονται με γη και ποτίζονται με αερομεταφερόμενα σταγονίδια.

φυτά μελιτζάνας

Στο τέλος της φύτευσης, οι γλάστρες καλύπτονται με αλουμινόχαρτο και τοποθετούνται σε ένα ζεστό, σκοτεινό μέρος.

Φροντίδα σποράς

Ένα σύνολο μέτρων που αποσκοπούν στη λήψη ισχυρών φυταρίων είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τη βλάστηση των σπόρων.

Η φροντίδα καλλιεργειών περιλαμβάνει:

 1. Διατήρηση θερμοκρασίας + 25- + 27 μοίρες.
 2. Αποτροπή του στεγνώματος του εδάφους.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το έδαφος δεν θα καθυστερήσει. Εάν υπάρχει αρκετά μεγάλη ποσότητα υγρασίας από τα δοχεία, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το φιλμ. Διαφορετικά, με ένα επιπλέον φαινόμενο θερμοκηπίου, οι σπόροι αναπόφευκτα θα πεθάνουν.

Φροντίδα σποροφύτων

Όταν εμφανιστούν τα πρώτα λάχανα δενδρυλλίων, το δοχείο πρέπει να μεταφερθεί σε ένα ζεστό, φωτεινό μέρος, με θερμοκρασία + 20- + 23 βαθμούς.

φυτά μελιτζάνας

Η επόμενη αγροτεχνολογία της φροντίδας δενδρυλλίων περιλαμβάνει:

 • έγκαιρο πότισμα
 • χαλάρωση του εδάφους?
 • επικάλυψη με σύνθετα λιπάσματα.

Επίσης, ενώ καλλιεργείτε φυτά, μην ξεχνάτε ασθένειες και παράσιτα.

Έλεγχος ασθενειών και παρασίτων

Για την πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών ή των επιβλαβών επιπτώσεων των παρασίτων, τα φυτά πρέπει να ελέγχονται περιοδικά. Παρουσία εντόμων ή παραμόρφωσης φυτών, πρέπει να λαμβάνονται αμέσως κατάλληλα μέτρα. Έτσι, για την καταπολέμηση των παρασίτων, συνιστάται στους έμπειρους κηπουρούς να χρησιμοποιούν λαϊκές θεραπείες. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεωρείται ότι πασπαλίζουμε το έδαφος με τέφρα από ξύλο και τα ίδια τα φυτά συνιστάται να ψεκάζονται με σαπουνόνερο. Σε περίπτωση ασθένειας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφέψημα ή αφεψήματα, μαζί με μυκητοκτόνα ή εντομοκτόνα.

ξύλινη τέφρα

Εάν τα παραπάνω μέσα δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται, συνιστάται η χρήση χημικών παρασκευασμάτων.

Συγκομιδή και αποθήκευση

Η περίοδος βιολογικής ωρίμανσης της μελιτζάνας εξαρτάται από την ποικιλία. Κατά μέσο όρο, τα πρώτα φρούτα μπορούν να αφαιρεθούν 25-40 ημέρες μετά την ανθοφορία. Μπορείτε επίσης να προσδιορίσετε την ωριμότητα μιας μελιτζάνας από το χρώμα του δέρματος. Κατά κανόνα, αποκτά ένα χαρακτηριστικό χρώμα για τη συγκεκριμένη ποικιλία. Ταυτόχρονα, ο πολτός των ώριμων φρούτων γίνεται αρκετά ελαστικός και οι σπόροι γίνονται λευκοί.

Η συγκομιδή γίνεται πολύ προσεκτικά, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή ψαλίδια. Τα φρούτα κόβονται μαζί με το μίσχο. μένει μια "ουρά" μήκους 3-5 εκατοστών.

Για να διατηρήσετε τη συγκομιδή φρέσκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνιστάται να φυλάσσεται σε σκοτεινό, δροσερό μέρος σε θερμοκρασία 0- + 2 βαθμούς. Μετά από 2-3 εβδομάδες, είναι απαραίτητο να ταξινομήσετε τα χαλασμένα και παραμορφωμένα φρούτα. Ολόκληρες μελιτζάνες πρέπει να σκουπιστούν με ένα στεγνό πανί.

Όπως μπορείτε να δείτε, η διαδικασία συλλογής σπόρων και η περαιτέρω ανάπτυξή τους είναι μια μάλλον επίπονη διαδικασία. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας τις παραπάνω συμβουλές και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια, ακόμη και ένας αρχάριος κηπουρός θα είναι ικανοποιημένος με την ποιότητα της καλλιέργειας.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι