Τι μπορεί να φυτευτεί μετά το σκόρδο τον επόμενο χρόνο στον κήπο

Σήμερα, το σκόρδο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε οικόπεδο, αλλά δεν μπορούν όλοι οι κηπουροί να καυχηθούν για μια καλή συγκομιδή, αφού πρέπει να καταλάβετε τι επιτρέπεται να φυτέψετε μετά το σκόρδο. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για αυτήν την κατάσταση είναι η μη συμμόρφωση με τους κανόνες της εναλλαγής καλλιεργειών και της φροντίδας των φυτών. Για την εξάλειψη τέτοιων προβλημάτων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι μπορείτε να φυτέψετε μετά.

Περιστροφή καλλιεργειών και τα χαρακτηριστικά του

Η συμμόρφωση με τους κανόνες της εναλλαγής καλλιεργειών θα σας επιτρέψει να επιτύχετε σταθερές αποδόσεις καλλιεργειών στον κήπο. Οποιοσδήποτε γεωπόνος θα πει ότι η φύτευση μπορεί να γίνει σε ένα μέρος για όχι περισσότερο από 3-4 χρόνια. Η μείωση του ποσοστού απόδοσης φρούτων για διαφορετικά φυτά είναι διαφορετική. Οι ποικιλίες σκόρδου εμφανίζουν λιγότερα αποτελέσματα ήδη κατά το δεύτερο έτος και μέχρι το τέλος της επιτρεπόμενης περιόδου μειώνονται σημαντικά.

μπορεί να φυτευτεί

Η εφαρμογή των κανόνων εναλλαγής καλλιεργειών επιτρέπει:

 • διατήρηση και βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους.
 • Μειώστε την ποσότητα των ζιζανίων.
 • καλλιεργήστε μια υγιή καλλιέργεια?
 • δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Το κύριο χαρακτηριστικό της εναλλαγής καλλιεργειών είναι ο σχεδιασμός και η εργασία για το μέλλον. Η αλλαγή των χώρων φύτευσης εξετάζεται εκ των προτέρων, επεξεργάζοντας τις λεπτομέρειες και τη διαδικασία αλλαγής των καλλιεργειών κήπων. Απαιτείται όχι μόνο να ληφθεί υπόψη η συμβατότητα διαφόρων τύπων φυτών, αλλά και οι ιδιαιτερότητες της προετοιμασίας του εδάφους για αυτά.

μετά το σκόρδο

Η παραβίαση των κανόνων της αμειψισποράς απειλεί τη μάστιγα των ασθενειών και των παρασίτων. Λόγω του γεγονότος ότι το σκόρδο συλλέγεται νωρίς, ένας κενός χώρος παραμένει στην αυλή μετά το σκάψιμο των κεφαλιών, επομένως υπάρχει συχνά πρόβλημα ότι είναι καλύτερο να φυτέψετε σε αυτό. Παρά την ανεπιτήδευτη ποικιλία των σκόρδου, συνιστάται να γνωρίζετε τι είναι καλύτερο να φυτέψετε το σκόρδο μετά.

κανόνες εναλλαγής καλλιεργειών

Πώς να διασφαλίσετε την εναλλαγή των καλλιεργειών

Σε ένα μεγάλο μέρος των περιπτώσεων, οι κηπουροί καλλιεργούν κηπευτικές καλλιέργειες στο κρεβάτι του κήπου. Συνιστάται να χρησιμοποιήσετε έναν ομοιόμορφο αριθμό στον ιστότοπο, κάτι που θα διευκολύνει την αλλαγή της σειράς φύτευσης των φυτών. Η ελάχιστη διάρκεια περιστροφής σε μια εναλλαγή καλλιεργειών είναι 4 έτη, μετά τα οποία πραγματοποιείται η διαδικασία αλλαγής των καλλιεργειών κηπουρικής.

Υπάρχουν φυτά που δεν ενδιαφέρονται για τους προκατόχους που μεγαλώνουν νωρίτερα στο σημείο φύτευσης. Αυτά περιλαμβάνουν:

κηπευτικές καλλιέργειες

 • οξαλίδα;
 • σπαράγγι;
 • χρένο.

Είναι δυνατή η πλούσια συγκομιδή τέτοιων ειδών χωρίς κανόνες εναλλαγής καλλιεργειών. Για τις περισσότερες καλλιέργειες λαχανικών, η συμμόρφωση με τους κανόνες αμειψισποράς θεωρείται υποχρεωτική. Το σκόρδο έχει επιφανειακή εμφάνιση ρίζας και λαμβάνει μόνο θρεπτικά συστατικά από τα ανώτερα στρώματα του εδάφους. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, είναι επιλεκτικό για τη γονιμότητα του εδάφους και συνιστάται να το φυτέψετε αντί της προηγούμενης ανάπτυξης φυτών με μακρύ ριζικό σύστημα.

φυτικές καλλιέργειες

Γιατί χρειάζεστε εναλλαγή καλλιεργειών στον κήπο

Πολλές επιστημονικές θεωρίες και μελέτες αποδεικνύουν ότι η εναλλαγή σάς επιτρέπει να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ανεπιθύμητων συνεπειών της μη συμμόρφωσης με την εναλλαγή καλλιεργειών με τη μορφή μόλυνσης από ασθένειες και παράσιτα.

Υπάρχει ένας απλός κανόνας όταν αποφασίζετε εάν θα φυτέψετε σκόρδο μετά από καρότο ή άλλο φυτό. Η ουσία του έγκειται στο γεγονός ότι στον ίδιο τόπο είναι αδύνατο να φυτευτούν φυτά που ανήκουν στην ίδια οικογένεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ύπαρξη πολιτισμών σε διαφορετικές ομάδες δείχνει τη δυνατότητα συνδυασμού τους, καθώς σε αυτήν την περίπτωση ενυπάρχουν εντελώς διαφορετικές ασθένειες και παράσιτα.

Η σωστή εναλλαγή των καλλιεργειών αυξάνει τις αποδόσεις και μειώνει τον κίνδυνο επιβλαβών οργανισμών. Το σκόρδο είναι ένα μοναδικό φυτό, μετά το οποίο το έδαφος εμπλουτίζεται με χρήσιμα στοιχεία και αυτή η ιδιότητα χρησιμοποιείται συχνά κατά τη φύτευση οσπρίων και πατατών.

η περιστροφή επιτρέπει

Αντικατάσταση άνοιξη για σκόρδο στον κήπο

Με την έναρξη της άνοιξης, πολλοί κάτοικοι του καλοκαιριού σκέφτονται τι μπορούν να φυτευτούν στις πρώην κρεβατοκάμαρες. Την άνοιξη θα δεχτούν ευχαρίστως:

 • όσπρια;
 • πατάτες;
 • ντομάτες;
 • λάχανο;
 • αγγούρια
 • ετήσια βότανα.

κρεβάτια σκόρδου

Δεν είναι υποχρεωτικό για φύτευση, αλλά τα προτεινόμενα είδη μετά το σκόρδο είναι ετήσια βότανα. Συμβάλλουν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ορυκτών και στην αποκατάσταση της ισορροπίας του εδάφους Αυτή η ποικιλία περιλαμβάνει αρακά.

Είναι δυνατόν να φυτέψετε κάτι μετά το σκόρδο το φθινόπωρο

Η ιδιαιτερότητα της καλλιέργειας των ποικιλιών σκόρδου είναι ότι επιτρέπεται να φυτευτούν στα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές της άνοιξης. Ο χρόνος φύτευσης εξαρτάται από τον τύπο του σκόρδου, δηλαδή ανήκει στις ποικιλίες της άνοιξης ή του χειμώνα.

επιτρέπεται η φύτευση

Μετά τη συγκομιδή του σκόρδου το φθινόπωρο, παραμένει μια σημαντική κενή περιοχή, η οποία, λαμβάνοντας υπόψη τις ζεστές μέρες, θέλω να τη χρησιμοποιήσω με όφελος. Αμέσως μετά τη συγκομιδή του σκόρδου, οι καλλιέργειες με μικρή περίοδο καλλιέργειας μπορούν να φυτευτούν στον κενό χώρο. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • σπανάκι;
 • άνηθο;
 • διάφορα είδη σαλάτας και βοτάνων.

Για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, φυτεύονται φυτά πράσινης κοπριάς, τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα της χαλαρότητας του εδάφους και εμπλουτίζουν το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Αυτές οι καλλιέργειες περιλαμβάνουν:

φυτά πράσινης κοπριάς

 • μουστάρδα;
 • λυκοειδής;
 • καλλιέργειες σιτηρών
 • ελαιοκράμβη και πολλοί άλλοι τύποι.

Οι ειδικοί θεωρούν το σιτάρι και τα όσπρια μια από τις καλύτερες πράσινες κοπριάς. Ο κορεσμός του εδάφους με άζωτο βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους. Τέτοια φυτά εκκρίνουν ειδικές ουσίες στο έδαφος, οι οποίες βοηθούν περαιτέρω στην πρόληψη της εμφάνισης ζιζανίων.

άλλοι τύποι

Μπορούν τα κρεμμύδια να είναι ένα αξιόλογο υποκατάστατο του σκόρδου

Η οικογένεια κρεμμυδιών δεν πρέπει να βρίσκεται στον κήπο μετά το σκόρδο. Και τα δύο φυτά ανήκουν στην ίδια οικογένεια, επομένως, σύμφωνα με τους κανόνες της εναλλαγής καλλιεργειών, η διαδοχή τους απαγορεύεται. Συνιστάται να φυτεύετε κρεμμύδια μετά από λάχανο ή αγγούρια. Εάν δεν τηρηθεί αυτή η σύσταση, η συγκομιδή θα είναι κακή και τα φυτά μπορεί να είναι άρρωστα.

Τα κρεμμύδια απαιτούν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου για ανάπτυξη, γεγονός που οδηγεί σε εξάντληση του εδάφους.

Για το σκόρδο, η παρουσία ενός τέτοιου στοιχείου στο έδαφος είναι μία από τις σημαντικές προϋποθέσεις για καλή ανάπτυξη. Μετά τα κρεμμύδια, πολλά παράσιτα παραμένουν στον κήπο, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για το σκόρδο. Κατά τη φύτευση κεφαλών σε ένα τέτοιο κρεβάτι, η φύτευση είναι πιο πιθανό να μολυνθεί με νηματώδη κρεμμυδιού. Εάν εντοπιστεί μια τέτοια ασθένεια, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην φυτέψετε σκόρδο στην πληγείσα περιοχή για τουλάχιστον 3 χρόνια.

άξια αντικατάσταση

Καλή γειτονιά

Η φύτευση σκόρδου δίπλα σε μπιζέλια ή φασόλια είναι ανεπιθύμητη, το κοντινό λάχανο δεν έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, η εύρεση του δίπλα στους ακόλουθους πολιτισμούς είναι επωφελής:

 • ντομάτες;
 • αγγούρια
 • παντζάρι;
 • Φράουλα.

λάχανο με εσοχή

Ο καλύτερος γείτονας για καλλιέργειες σκόρδου είναι οι φράουλες. Τα φυτοκτόνα που εκκρίνονται από ποικιλίες σκόρδου απωθούν τα περισσότερα παράσιτα μούρων. Καλή ανάπτυξη παρατηρείται στο σκόρδο δίπλα στα αγγούρια και τις ντομάτες.Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να παρατηρηθεί η απόσταση φύτευσης, η οποία δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 65 εκ. Αυτή η γειτονιά προστατεύει τις ντομάτες από ασθένειες όπως η σκουριά και το σκόρδο λαμβάνει προστασία από την ψώρα.

Η εγγύτητα τέτοιων καλλιεργειών με σκόρδο βοηθά να αποκρούσει πολλά επιβλαβή έντομα. Το φυτό δρα ως εξαιρετικός αμυντικός έναντι των ακόλουθων παρασίτων:

 επιβλαβή έντομα

 • αρκούδα;
 • μύγα καρότου
 • Σκαθάρια του Κολοράντο
 • Μπορεί οι προνύμφες των σκαθαριών.

Το σκόρδο που φυτεύεται δίπλα σε ποικιλίες πατάτας θα αποτρέψει τις προσβολές από σκαθάρι πατάτας του Κολοράντο. Το φυτό είναι σε θέση να προστατεύει τέτοιες καλλιέργειες λουλουδιών όπως τριαντάφυλλα, αστέρια, γλαδιόλες από αφίδες. Ταυτόχρονα, η εγγύτητα του σκόρδου με τον άνηθο μπορεί να βελτιώσει τη γεύση των κεφαλιών.

καρότο μύγα

Μερικές συμβουλές από έναν έμπειρο κάτοικο του καλοκαιριού

Οι φράουλες θα γίνουν άξια αντικατάστασης για το σκόρδο .. Το φυτό θα είναι ισχυρό, τα παράσιτα θα παρακάμψουν το σημείο φύτευσης, το οποίο θα εγγυηθεί υγιείς βλαστούς και μια πλούσια συγκομιδή μούρων.

Πολλοί καλοκαιρινοί κάτοικοι ακολουθούν τους κανόνες της αμειψισποράς, αλλά δεν ενοχλούνται με τους μακροχρόνιους υπολογισμούς λόγω της χρήσης των παρακάτω κόλπων. Υπάρχουν δύο τρόποι για να προσδιορίσετε τι πρέπει να φυτευτεί στη θέση του προηγούμενου κρεβατιού:

 • σχηματίζουν δύο κρεβάτια με φύτευση φυτών από διαφορετικές οικογένειες και όταν έρχεται μια επιλογή, αλλάζουν απλά τη θέση τους.
 • Χρησιμοποιούν την αρχή "κορυφές και ρίζες", δηλαδή, διαδοχικά φύτευση καλλιεργειών με το σχηματισμό καλλιεργειών ρίζας, αντικατάσταση στην επόμενη φύτευση με είδη με σχηματισμό καλλιέργειας υπεράνω.

συμβουλές από έμπειρους

Όταν χρησιμοποιείτε τον δεύτερο κανόνα φύτευσης, εξακολουθεί να ισχύει η αρχή του να ανήκετε στην ίδια οικογένεια. Για παράδειγμα, τα καρότα ανήκουν στον τύπο των ριζών και ο άνηθος είναι κορυφές. Επιπλέον, και τα δύο φυτά είναι εκπρόσωποι της ομπρέλας, η οποία επιβάλλει την απαγόρευση της πιθανότητας διαδοχικής φύτευσης στον κήπο.

Το σκόρδο δεν φυτεύεται μετά από φυτά που απαιτούν πολλά θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν. Μην φυτεύετε το φυτό στον τόπο όπου το καρότο ή το λάχανο είχε μεγαλώσει προηγουμένως. Για φύτευση, επιλέγονται ανοιχτά ηλιόλουστα μέρη χωρίς το πρόβλημα του στάσιμου νερού. Με μια μικρή έκταση του οικοπέδου, καταφεύγουν στα ακόλουθα κόλπα:

αρχή της κατοχής

 • φυτέψτε στη σκιά των δέντρων, αλλά σπάνια φυτεύετε τα γαρίφαλα, αυξάνοντας την απόσταση μεταξύ των βυθίσεων.
 • χρησιμοποιήστε τη γειτονιά με φράουλες, φύτευση υλικού φύτευσης μεταξύ των καταστημάτων.

Το κλειδί για την επιτυχία της καλλιέργειας και της σωστής συγκομιδής σκόρδου είναι η σωστή επιλογή σπόρων. Συνιστάται να τηρείτε τους ακόλουθους κανόνες:

επιλογή σπόρων

 • για φύτευση, χρησιμοποιούνται μόνο υγιή δόντια χωρίς σημάδια ελαττωμάτων και σήψη.
 • παρουσία βλάβης, ακόμη και σε ένα δόντι, απαιτείται να αφαιρεθεί ολόκληρο το κεφάλι.
 • οι σπόροι με περίοδο άνω των 2 ετών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φύτευση.
 • δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κεφαλές με μικρό αριθμό δοντιών, ένα τέτοιο σήμα υποδηλώνει τον εκφυλισμό της καλλιέργειας.

Η τυχαιότητα στην οργάνωση της αμειψισποράς είναι απαράδεκτη, επομένως, οι ειδικοί συμβουλεύουν να ξεκινήσουν ένα σημειωματάριο και να σημειώσουν το ιστορικό φύτευσης σε αυτό. Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειώσετε και να σχεδιάσετε σχέδια προσγείωσης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού μελλοντικών εργασιών. Συνιστάται η καταγραφή των δεικτών απόδοσης, προκειμένου να αναλυθούν περαιτέρω τα λάθη που έγιναν και οι επιτυχίες που επιτεύχθηκαν.

σημάδια ελαττωμάτων

Κριτικές
 1. Valery
  4.04.2019 18:55

  Γνωρίζω για τον κανόνα εναλλαγής καλλιεργειών για μεγάλο χρονικό διάστημα, το κάνω κάθε τρία χρόνια.Αλλά πόσο δύσκολο και εντατικό είναι να σκεφτόμαστε τι και πού να μεταφέρουμε και με ποιον θα είναι στη γειτονιά κάθε φορά. Δεν είναι απολύτως σαφές πόσο όλα θα ριζωθούν στη νέα θέση.

  Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι