Πώς διαφέρει το σκόρδο της άνοιξης από το χειμερινό σκόρδο και ποιο είναι καλύτερο να φυλάσσεται

Το σκόρδο θεωρείται η πιο κοινή και ευέλικτη καλλιέργεια λαχανικών. Χρησιμοποιείται όχι μόνο στον τομέα της μαγειρικής, αλλά και στην ιατρική κατά τη δημιουργία φαρμακευτικών αφέψημα και μιγμάτων. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι σκόρδου - άνοιξη και χειμώνας. Πριν ξεκινήσετε να φυτεύετε ένα τέτοιο λαχανικό, πρέπει να καταλάβετε ποια είναι ακριβώς η διαφορά μεταξύ του χειμώνα και του σκόρδου την άνοιξη.

Χαρακτηριστικά σκόρδου άνοιξη

Δημοφιλές στους καλλιεργητές λαχανικών ανοιξιάτικες ποικιλίες σκόρδουκατάλληλο για καλλιέργεια ανοιχτού χωραφιού και θερμοκηπίου. Οι στρογγυλεμένοι βολβοί σκόρδου έχουν μια πολύπλοκη δομή που τους ξεχωρίζει από τις χειμερινές ποικιλίες. Αρκετά μικρά δόντια σχηματίζονται στους φολιδωτούς κόλπους, οι οποίοι τελικά γίνονται μεγάλες λοβές. Διακρίνονται από ένα τριγωνικό σχήμα με ελαφρώς πάχυνση πιο κοντά στη μέση. Τα δόντια του σκόρδου συνδυάζονται σε ένα στερεό κεφάλι, το οποίο καλύπτεται με μωβ, κίτρινη ή λευκή ζυγαριά στην κορυφή.

Τα φύλλα των ποικιλιών της άνοιξης έχουν επιμήκη μορφή με μυτερή άκρη. Το πλάτος κάθε φύλλου είναι 1-2 cm και το μήκος φτάνει τα 30-35 cm. Τα επόμενα φύλλα αναπτύσσονται από τους άξονες του προηγούμενου, λόγω του οποίου ένα ψεύτικο στέλεχος σχηματίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, σχηματίζεται ένα βέλος λουλουδιού στους θάμνους, που μεγαλώνει έως και ενάμισι μέτρο. Μετά την ανθοφορία, το άκρο του στρίβεται σε σπείρα και καλύπτεται με λεπτή μεμβράνη.

Στο βέλος των λουλουδιών σχηματίζονται οι σπόροι με την πάροδο του χρόνου, οι οποίοι στο μέλλον μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φυτέψουν το σκόρδο.Οι ποικιλίες της άνοιξης φυτεύονται το πρώτο μισό της άνοιξης, όταν το έδαφος θερμαίνεται στους 5-10 βαθμούς. Προηγουμένως, δεν συνιστάται η φύτευση λαχανικών, καθώς δεν θα ριζώσει σε κρύο έδαφος.

Χαρακτηριστικά του χειμώνα σκόρδο

Για να αποκτήσετε μεγάλη συγκομιδή, συνιστάται στους κηπουρούς να φυτέψετε χειμερινές ποικιλίες σκόρδου.

Για αυτά τα λαχανικά, τα φύλλα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Ανώτερος. Βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Το κύριο καθήκον των κορυφαίων φύλλων είναι η αφομοίωση χρήσιμων ιχνοστοιχείων.
  • Ζυγός. Αυτά είναι τροποποιημένα φύλλα που έχουν προστατευτική λειτουργία. Καλύπτουν τα δόντια του σκόρδου και τα προστατεύουν από εξωτερικές επιδράσεις.

Τα άνω φύλλα είναι αρκετά μακριά και μεγαλώνουν έως 60-65 εκ. Τουλάχιστον οκτώ φύλλα σχηματίζονται σε κάθε θάμνο. Πρώτον, τα κάτω φύλλα σχηματίζονται στους θάμνους, από τους οποίους μεγαλώνει ένα ψεύτικο στέλεχος.

χειμώνα σκόρδο

Το κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων χειμερινών ποικιλιών είναι οι μεγάλοι βολβοί τους, το βάρος των οποίων φτάνει τα 80-90 γραμμάρια. Οι κεφαλές σκόρδου έχουν επίπεδη στρογγυλή μορφή.Η επιφάνειά τους καλύπτεται με πυκνές λευκές κλίμακες, οι οποίες προστατεύουν τα δόντια του βολβού.

Η φύτευση του χειμερινού σκόρδου δεν γίνεται την άνοιξη, αλλά το φθινόπωρο πριν από τον πρώτο παγετό.

Οι περισσότεροι κηπουροί το φυτεύουν στα μέσα Οκτωβρίου. Οι κάτοικοι των βόρειων περιοχών της χώρας αρχίζουν να φυτεύουν έναν μήνα νωρίτερα. Ωστόσο, είναι αδύνατο να φυτέψετε το σκόρδο πολύ νωρίς, καθώς θα αρχίσει να βλασταίνει, οι ρίζες του θα παγώσουν λόγω παγετού.

Πώς διαφέρουν μεταξύ τους;

Για να ξεχωρίσετε ανεξάρτητα το χειμερινό σκόρδο από το σκόρδο της άνοιξης, πρέπει να εξοικειωθείτε με τις κύριες διαφορές τους.

Με το χρόνο προσγείωσης

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των ειδών είναι ο χρόνος φύτευσης τους. Το σκόρδο της άνοιξης δεν ταιριάζει καλά με τις χαμηλές θερμοκρασίες, επομένως δεν φυτεύεται μέχρι την άνοιξη. Ο ιδανικός χρόνος για φύτευση θεωρείται από τις αρχές έως τα μέσα Μαρτίου, όταν η γη θερμαίνεται κανονικά.

φύτευση σκόρδου

Το χειμερινό σκόρδο αντιμετωπίζει καλά τις αλλαγές θερμοκρασίας, ώστε να μπορεί να φυτευτεί ακόμη και το φθινόπωρο.

Στην εμφάνιση

Ευκολότερη διάκριση τύποι σκόρδου από την εμφάνισή τους. Οι ποικιλίες της άνοιξης διακρίνονται από μικρούς βολβούς, οι οποίοι έχουν 25-30 δόντια. Επίσης, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα τέτοιων φυτών είναι ότι δεν έχουν στέλεχος. Στο χειμερινό σκόρδο, οι βολβοί είναι πολύ μεγαλύτεροι και αποτελούνται από 5-10 δόντια, τα οποία κατανέμονται ομοιόμορφα γύρω από το στέλεχος.

μεγάλο σκόρδο

Για φροντίδα

Η διαφορά μεταξύ διαφορετικών τύπων σκόρδου μπορεί να φανεί στον τρόπο με τον οποίο φροντίζεται ο θάμνος. Ο εαρινός τύπος θάμνων σκόρδου χρειάζεται εύφορο έδαφος, το οποίο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά.

Επομένως, για να έχετε μια καλή συγκομιδή, θα πρέπει συχνά να προσθέτετε οργανικά ή ανόργανα λιπάσματα στο έδαφος.

Τα χειμερινά φυτά δεν χρειάζονται προσεκτική φροντίδα, καθώς μεγαλώνουν καλά ακόμη και σε αμμώδες έδαφος. Λίπασμα αυτού του σκόρδου είναι απαραίτητο πολύ λιγότερο συχνά - 1-2 φορές κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

φύτευση σκόρδου

Με ωρίμανση

Οι ποικιλίες της άνοιξης ωριμάζουν μέχρι το δεύτερο μισό του καλοκαιριού, οπότε συγκομίζονται τον Αύγουστο. Ωστόσο, μερικές φορές ο χρονισμός μπορεί να αλλάξει λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κλίματος στο οποίο καλλιεργείται το λαχανικό. Τα ώριμα φρούτα του χειμώνα σκόρδο συγκομίζονται λίγο νωρίτερα - το πρώτο μισό του Ιουλίου. Είναι πολύ εύκολο να πει κανείς εάν οι λαμπτήρες είναι ώριμοι. Για να το κάνετε αυτό, προσέξτε τα φύλλα, τα οποία πρέπει να είναι κιτρινισμένα και στεγνά.

ωριμάζοντας σκόρδο

Διατηρώντας την ποιότητα

Η ποικιλία ελατηρίου διαφέρει στη διάρκεια ζωής των συλλεγέντων κεφαλών, καθώς ακόμη και σε πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες αποθηκεύεται για περίπου δύο χρόνια. Οι χειμερινοί βολβοί σκόρδου αποθηκεύονται πολύ χειρότερα, ειδικά σε θερμοκρασίες άνω των 10-15 βαθμών. Σε τέτοιες συνθήκες, θα είναι δυνατή η αποθήκευση της σοδειάς όχι περισσότερο από έξι μήνες.

ώριμο σκόρδο

Ποιο είναι καλύτερο να επιλέξετε;

Πριν από τη φύτευση λαχανικών, πολλοί κηπουροί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της επιλογής σκόρδου. Οι άνθρωποι που δεν το έχουν καλλιεργήσει ποτέ δεν ξέρουν ποια ποικιλία να επιλέξουν. Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς κάθε ποικιλία έχει τις δικές της θετικές και αρνητικές πλευρές.

Ωστόσο, εάν καθορίσετε τους σκοπούς για τους οποίους καλλιεργούνται θάμνοι σκόρδου, τότε η σωστή επιλογή είναι πολύ πιο εύκολη.

Εάν σκοπεύετε να φυτέψετε ένα λαχανικό για να αποθηκεύσετε τη συγκομιδή στο κελάρι το χειμώνα, είναι προτιμότερο να προτιμάτε το σκόρδο άνοιξη. Αυτό το είδος αποθηκεύεται πολύ καλύτερα σε όλες σχεδόν τις συνθήκες.

πολύ σκόρδο

Για τη δημιουργία χειμερινής αποθήκευσης, συνιστάται στους κηπουρούς να επιλέξουν χειμώνα, καθώς τα φρούτα του είναι πλούσια σε γεύση. Επίσης, αυτή η ποικιλία είναι πιο παραγωγική, οπότε θα αρκεί να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός κενών για το χειμώνα.

Ποιο σκόρδο αποθηκεύεται καλύτερα, χειμώνα ή άνοιξη;

Πολλοί κηπουροί που καλλιεργούν σκόρδο στα οικόπεδά τους δεν γνωρίζουν ποιο είδος λαχανικών αποθηκεύεται καλύτερα το χειμώνα. Για τη χειμερινή αποθήκευση, είναι καλύτερο να καλλιεργείτε ανοιξιάτικους θάμνους, καθώς τα φρούτα τους διατηρούν καλύτερη ποιότητα.Οι χειμερινές καλλιέργειες δεν είναι κατάλληλες για αποθήκευση το χειμώνα, καθώς, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, χάνουν γρήγορα την υγρασία και αρχίζουν να χειροτερεύουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τέτοιοι λαμπτήρες προστατεύονται ελάχιστα από τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας.

συμπέρασμα

Ορισμένοι κηπουροί δεν μπορούν να επιλέξουν σκόρδο για φύτευση, καθώς δεν γνωρίζουν τις κύριες ποικιλίες του. Ως εκ τούτου, συνιστάται να εξοικειωθείτε εκ των προτέρων με τις χαρακτηριστικές διαφορές μεταξύ του σκόρδου χειμώνα και την άνοιξη για να επιλέξετε μια κατάλληλη ποικιλία για καλλιέργεια στον κήπο.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι