Πότε είναι απαραίτητο να μαζέψετε χειμερινό σκόρδο στη Σιβηρία και τις περιοχές;

Το σκόρδο είναι πηγή βιταμινών, φυτοκτόνων και άλλων ουσιών που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών και ενισχύουν την ανοσία. Οι ευεργετικές ιδιότητες του φυτού το κατέστησαν σημαντική καλλιέργεια στο κλίμα της Σιβηρίας.

Οι συνθήκες σε αυτήν την περιοχή επηρεάζουν τα αγροτεχνικά μέτρα και το χρονοδιάγραμμα. Εάν καθορίσετε σωστά πότε πρέπει να φυτέψετε, πώς και πότε να συγκομίζετε χειμερινό σκόρδο στη Σιβηρία, μπορείτε να πάρετε μια πλούσια και υψηλής ποιότητας καλλιέργεια αυτής της καλλιέργειας και να την αποθηκεύσετε.

Γιατί είναι σημαντικό να γίνει σωστή συγκομιδή εγκαίρως και σωστά;

Η επιλογή της βέλτιστης περιόδου συγκομιδής για τα καλλιεργημένα φυτά μπορεί να αυξήσει την απόδοση. Τόσο η καθυστέρηση στη συγκομιδή όσο και η πρόωρη συγκομιδή μειώνει την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων και υποβαθμίζει την ποιότητά της.

Το άγουρο σκόρδο δεν είναι κατάλληλο για αποθήκευση - πολύ μαλακά δόντια θα χάσουν την υγρασία και θα στεγνώσουν. Οι υπερβολικές κεφαλές επιδεινώνονται, αποσυντίθενται, ξεφλουδίζουν οι κλίμακες, εκθέτοντας τον πυρήνα των γαρίφαλων. Τα φρούτα χάνουν τις εμπορικές και καταναλωτικές τους ιδιότητες. Οι υπερβολικοί λαμπτήρες μπορούν να δώσουν επαναλαμβανόμενα βλαστάρια, τα οποία θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα διατήρησης. Το ξεφλούδισμα των δοντιών θα στεγνώσει κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης.

χειμώνα σκόρδο

Η συγκομιδή προϊόντων κατά τη στιγμή της τεχνολογικής ωριμότητας των καλλιεργημένων φυτών μπορεί να αυξήσει την απόδοση. Το συγκομιδό λαχανικό θα έχει εμπορική εμφάνιση, διαφέρει ως προς την καταλληλότητα για πώληση, κατανάλωση, αποθήκευση και για καλλιέργειες.

Εάν το σκόρδο φυτευτεί στη Σιβηρία το φθινόπωρο, ο βέλτιστος χρόνος για τη συγκομιδή πέφτει στο δεύτερο μισό του Ιουλίου.

συναρμολογήστε σωστά

Χαρακτηριστικά του χειμώνα σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα ετήσιο βολβοειδές φυτό που πολλαπλασιάζεται φυτικά - με σχοινόπρασο ή αέριους βολβούς-σπόρους (βολβοί). Αντέχει στους παγετούς στους -4 ° C και κάτω. Οι καλύτερες ποικιλίες χειμερινού σκόρδου για τη Σιβηρία διατηρούνται καλά κάτω από το χιόνι, αλλά παγώνουν σε κρύους, χιονισμένους χειμώνες.

Η βλάστηση αρχίζει τον Απρίλιο σε θερμοκρασία + 5 ... + 10 ° С. Κατά την περίοδο σχηματισμού κεφαλής, το φυτό χρειάζεται ζεστασιά και ήλιο. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πρέπει να είναι τουλάχιστον + 15 ... + 20 ° С και τη στιγμή της ωρίμανσης - όχι χαμηλότερη από + 20 ... + 25 ° С.

συγκομιδή

Το φυτό είναι ευαίσθητο σε αλλαγές στις συνθήκες καλλιέργειας, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ποικιλίες με ζώνες. Οι καλύτερες χειμερινές ποικιλίες για τη Σιβηρία είναι το Novosibirsk 1 και το βέλος της Σιβηρίας. Επιπλέον, καλλιεργούνται οι ακόλουθες ποικιλίες βελόνας για χειμερινές φυτεύσεις: Alkor, SIR-10, Skif, Osenny, Gradekovsky, Bashkirsky. Τα περισσότερα από αυτά είναι πρώιμες ποικιλίες ωρίμανσης. Είναι αδύναμοι, αλλά καρποφόροι.

Υπάρχουν μερικές ιδιαιτερότητες της φύτευσης σκόρδου το χειμώνα.Φυτεύεται μετά από αγγούρια, ραπανάκια και άλλα πρώιμα λαχανικά, όσπρια, σε επίπεδες περιοχές προστατευμένες από τον άνεμο. Κατά τη βλάστηση των γαρίφαλων, το φυτό είναι ευαίσθητο στην υγρασία. Με ανεπαρκή υγρασία, οι κεφαλές θα είναι μικρές και η απόδοση θα είναι μικρή. Ταυτόχρονα, στα πεδινά, το φυτό σαπίζει. Δεν ανέχεται σκίαση, επομένως φυτεύεται σε ανοιχτούς και καλά φωτισμένους χώρους.

χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά

Στη Σιβηρία, οι ποικιλίες υψηλής απόδοσης για χειμερινές φυτεύσεις φυτεύονται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου, έτσι ώστε τα δόντια να ριζωθούν πριν από το κρύο, αλλά δεν έχουν χρόνο να σχηματίσουν φύλλα.

Οι ποικιλίες Arrowhead στα τέλη Ιουνίου ρίχνουν βέλη, τα οποία αφαιρούνται όπως εμφανίζονται, εάν δεν χρειάζονται σπόροι. Αυτό αυξάνει τη μάζα των κεφαλών κατά 10-15%.

βολβοειδές φυτό

Πότε συγκομίζεται το σκόρδο στη Σιβηρία;

Ο χρόνος για τη συγκομιδή σκόρδου στη Σιβηρία εξαρτάται από την πρώιμη ωριμότητα των επιλεγμένων ποικιλιών. Οι ποικιλίες γυρίσματος σβήνονται αφού τα κάτω φύλλα γίνουν 75% κίτρινα και η μεμβράνη των διόδων ταξιανθίας αρχίζει να σπάει. Σε αυτές τις ποικιλίες, οι ώριμοι βολβοί ζυγίζουν έως 60 γραμμάρια. Οι ποικιλίες που δεν πυροβολούνται συλλέγονται αφού τα 2/3 των φύλλων του φυτού βρίσκονται στο έδαφος. Η ποικιλία χωρίς σκοποβολή Novosibirsk έχει ώριμους λαμπτήρες βάρους έως 35 g.

αναπαράγεται φυτικά

Συγκομιδή χειμώνα σκόρδο

Ο προσδιορισμός του πότε θα σκάψει το σκόρδο μπορεί επίσης να γίνει εμπειρικά με την απελευθέρωση αρκετών κεφαλών από το έδαφος. Τα γαρίφαλα σε ώριμους βολβούς διαχωρίζονται καλά μεταξύ τους και οι φλοιοί αφαιρούνται εύκολα. Στις ποικιλίες γυρίσματος, υπάρχουν από 4 έως 10 σκελίδες σε ώριμο κεφάλι. Είναι διατεταγμένα σε μία σειρά γύρω από την περιφέρεια, το βάρος ενός τέτοιου γαρίφαλου είναι έως 2 g. Οι ποικιλίες που δεν πυροβολούν έχουν έως και 30 σκελίδες σε ώριμες κεφαλές. Τακτοποιούνται σε σπείρα, σχηματίζοντας 2-3 κύκλους. Τα εξωτερικά δόντια είναι μεγαλύτερα και χρησιμοποιούνται για φύτευση.

Στη Σιβηρία, οι χειμερινές ποικιλίες συγκομίζονται το δεύτερο εξάμηνο του Ιουλίου (25 Ιουλίου + 10 ημέρες). Αυτή τη στιγμή, τα κουτιά σπόρων αρχίζουν να σπάνε. Ο ξηρός και ζεστός καιρός επιταχύνει την ωρίμανση της καλλιέργειας. Ένα άλλο σημάδι είναι ότι ένα έντονα αναπτυσσόμενο κεφάλι οδηγεί σε ρωγμές του εδάφους.

σκάβω το σκόρδο

Πότε να σκάψω το σκόρδο της άνοιξης;

Το εαρινό σκόρδο που φυτεύτηκε τον Απρίλιο ή τον Μάιο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσει από το χειμερινό σκόρδο, οπότε συγκομίζεται από τα μέσα Αυγούστου έως τις 10-15 Σεπτεμβρίου. Μερικές φορές η συγκομιδή διαρκεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς η καλλιεργητική περίοδος των θερινών ποικιλιών κυμαίνεται από 100 έως 125 ημέρες. Ο χρόνος συγκομιδής επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και τη φροντίδα κατά την ανάπτυξη. Σε ξηρά και ζεστά καλοκαίρια, ο χρόνος συγκομιδής αλλάζει στις αρχές Αυγούστου.

Προσδιορίστε σωστά πότε να μαζέψετε το σκόρδο της άνοιξης, μπορείτε με τον ίδιο τρόπο όπως γίνεται με χειμερινές ποικιλίες. Οι περισσότερες καλοκαιρινές ποικιλίες δεν είναι γυρίσματα, επομένως το φύλλωμα χρησιμοποιείται ως οδηγός για να προσδιοριστεί πότε θα γίνει η συγκομιδή. Δεν πρέπει να περιμένετε για πλήρη ωρίμανση, καθώς ο βροχερός καιρός πέφτει συχνά κατά την περίοδο συγκομιδής. Για να επιταχυνθεί η ωρίμανση, οι βολβοί απελευθερώνονται ελαφρώς από το έδαφος.

σκάβω την άνοιξη

Πώς να καθαρίσετε και να αποθηκεύσετε το σκόρδο;

Εάν σκοπεύετε να πολλαπλασιάσετε το φυτό με σκελίδες, συλλέγεται τη συνήθη ώρα. Εάν απαιτούνται βολβοί αέρα για φύτευση τον επόμενο χρόνο, πολλά φυτά με μεγάλο βέλος και το ισχυρότερο και πιο υγιές φύλλωμα μένουν στον κήπο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όταν η κεφαλή βέλους είναι πλήρως ανοιχτή, σκάψτε το σκόρδο. Το επόμενο έτος, οι μεγάλοι στρογγυλοί λαμπτήρες θα αναπτυχθούν από τους λαμπτήρες. Στο Altai, οι σκαμμένοι βολβοί ταξινομούνται και τα σκελίδες χρησιμοποιούνται ως σπόροι. Έτσι βελτιώνονται οι χρησιμοποιημένες χειμερινές ποικιλίες.

Για τη βελτίωση των ανοιξιάτικων ποικιλιών, στο Altai, ταξινομούνται οι σκαμμένοι βολβοί, τα μεγαλύτερα δόντια επιλέγονται και φυτεύονται στις αρχές Ιουνίου του επόμενου έτους ή αφήνονται για το χειμώνα.

διαδώστε ένα φυτό

Χρόνοι καθαρισμού

Ο χρόνος συγκομιδής σκόρδου εξαρτάται από την ημερομηνία φύτευσης, την ποιότητα της φροντίδας, τις κλιματολογικές συνθήκες και την εποχή καλλιέργειας της φυτικής ποικιλίας.

Για τον έλεγχο της ωρίμανσης των ποικιλιών με τα βέλη, αφήνονται βέλη σε πολλά φυτά. Όταν ισιώνονται, το σκόρδο μπορεί να καθαριστεί.Για μη ραβδωτές ποικιλίες σκόρδου χειμώνα και καλοκαιριού, ο δείκτης ετοιμότητας είναι κιτρινωπό φύλλωμα και μαλακός λαιμός του ψεύτικου στελέχους. Οι λαμπτήρες καλής ποιότητας είναι ισχυροί και απαλλαγμένοι από ζημιές.

Ο καθαρισμός πρέπει να γίνει σε 1 εβδομάδα.

χρόνος καθαρισμού

Τεχνολογία καθαρισμού

Το χειμερινό σκόρδο συλλέγεται σε ξηρό καιρό. Τα φυτά σταματούν να ποτίζουν 2-3 εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή. Κρατώντας τα από τις κορυφές, σκαμμένα με γουρουνόπουλο και στη συνέχεια τραβούν απαλά. Για μακροχρόνια αποθήκευση, είναι σημαντικό να μην σπάσετε την ακεραιότητα των κεφαλών και να μην καταστρέψετε το κέλυφος κατά το σκάψιμο. Επομένως, η γη αφαιρείται προσεκτικά με το χέρι, χωρίς να καταστρέφονται οι ρίζες και οι φλοιοί.

Αυτή είναι μια κουλτούρα που δεν χρειάζεται να ωριμάσει στον ήλιο. Η συγκομιδή πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως κάτω από ένα θόλο μαζί με το φύλλωμα και τις ρίζες. Εδώ διατηρείται για 2-3 εβδομάδες. Μόνο τότε κόβετε σε απόσταση 2-3 cm από το κεφάλι ή 7-8, εάν έχει προγραμματιστεί πλέξιμο δεμάτων. Οι ρίζες κλαδεύονται, αφήνοντας όχι περισσότερο από 2 cm.

Τα φρούτα μπορούν να πλυθούν, αλλά τα κεφάλια δεν πρέπει να αγγίζουν το ένα το άλλο κατά το στέγνωμα.

τεχνολογία καθαρισμού

Αποθήκευση

Μετά τη συλλογή και το στέγνωμα, οι κεφαλές αποστέλλονται για αποθήκευση. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε αυτό - ζεστό και κρύο. Για το τελευταίο, χρησιμοποιήστε ένα κελάρι ή ένα ψυγείο. Η θερμοκρασία στη θέση αποθήκευσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τους +5 ° C. Για τη ζεστή μέθοδο, οι λαμπτήρες τοποθετούνται σε υφασμάτινες σακούλες ή κουτιά από χαρτόνι. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε σκοτεινό, δροσερό μέρος: στο ντουλάπι, στη σοφίτα. Οι κύριες συνθήκες είναι η θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από + 15 ° C και η καλή ανταλλαγή αέρα.

Για το υλικό φύτευσης, επιτρέπεται ένας συνδυασμός δύο μεθόδων αποθήκευσης, ζεστού και κρύου. Σε αυτήν την περίπτωση, τα κεφάλια διατηρούνται ζεστά για 6 μήνες και στη συνέχεια κατεβαίνουν στο κελάρι για 2 μήνες ή τοποθετούνται στο ψυγείο. Αυτή η μέθοδος διεγείρει την ανάπτυξη.

συλλογή και ξήρανση

Εποχιακές συμβουλές

Ο χρόνος φύτευσης ανοιξιάτικου σκόρδου το 2018 πλησιάζει και το χειμερινό λαχανικό βρίσκεται ήδη στο έδαφος και η σωστή επιλογή της ημερομηνίας συλλογής θα επηρεάσει την ασφάλειά του. Οι ζεστές και κρύες εποχές του 2018, ενώ υπόσχονται να είναι θερμότερες από πέρυσι, ωστόσο δεν θα είναι αρκετά ζεστές για μια καλή συγκομιδή. Ταυτόχρονα, τόσο οι ζεστές όσο και οι κρύες εποχές υπόσχονται να είναι υγρές, με επαρκείς βροχοπτώσεις.

εποχιακές συμβουλές

Ημερολόγιο Σελήνης

Είναι δυνατή η συγκομιδή σκόρδου σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο. Συχνά, επιλέγεται η φάση του φεγγαριού που εξασθενεί. Δεδομένου ότι για πλήρη ωρίμανση, το χειμερινό σκόρδο πρέπει να παραμείνει στον κήπο μέχρι τα μέσα Ιουλίου και το σκόρδο άνοιξη έως τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο το 2018, το σκόρδο μπορεί να συλλεχθεί:

  1. Τον Ιούλιο: 5-7, 15, 16, 19, 20, 23, 24.
  2. Τον Αύγουστο: 1-3, 11, 12, 15, 16, 29, 30.

πλήρης ωρίμανση

Χάκετ ζωής στη χώρα

Η περιοχή της Σιβηρίας είναι τεράστια, οι κλιματολογικές και αγρονομικές συνθήκες στην Ανατολική και Δυτική Σιβηρία είναι κάπως διαφορετικές.

Στις συνθήκες της Δυτικής Σιβηρίας, για παράδειγμα, στο Νοβοσιμπίρσκ, ένα χειμερινό λαχανικό δίνει καλή συγκομιδή. Οι κρίσιμες περίοδοι είναι δροσερές τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τον Νοέμβριο, υπάρχουν παγετοί χωρίς χιονιά, οπότε η φύτευση πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις 5 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν χειμώνες με λίγο χιόνι.

Εφαρμόστε το ακόλουθο μοτίβο προσγείωσης. Ποτίστε το χώμα άφθονα 3 ημέρες πριν από τη φύτευση. Την ημέρα της φύτευσης, τα αυλάκια έχουν βάθος έως 20 cm, ένα στρώμα άμμου πάχους 3 cm χύνεται στον πυθμένα και γαρύφαλλα φυτεύονται σε αυτό. Για την προστασία τους από τον παγετό, οι βολβοί φυτεύονται σε βάθος 25 εκ. Την άνοιξη, το σκόρδο φυτεύεται στις αρχές Μαΐου και στη συνέχεια ο χρόνος συγκομιδής πέφτει στα μέσα Αυγούστου.

μοτίβο προσγείωσης

Ένας άλλος τρόπος ζωής είναι η φύτευση σκόρδου σε 2 βαθμίδες σε βάθος 20 και 12 cm, κάτι που σας επιτρέπει να κάνετε διπλή συγκομιδή. Οι λαμπτήρες σκάβονται με γουρουνόπουλο ή επίπεδες λεπίδες και αφήνονται στον αέρα για μόνο 10 ημέρες και στη συνέχεια μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους.

Στο Ιρκούτσκ και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Σιβηρίας, το σκόρδο φυτεύεται στα μέσα Σεπτεμβρίου - 40 ημέρες πριν από την έναρξη σταθερού κρύου καιρού. Η χειμερινή βρώμη σπέρνεται συχνά στην κορυφή. Λόγω αργά την άνοιξη, οι ημερομηνίες συγκομιδής μεταφέρονται στα μέσα Αυγούστου. Προκειμένου να καθυστερήσει η ωρίμανση για 2-3 εβδομάδες και να αφήσει το χειμώνα σκόρδο να μεγαλώσει λίγο περισσότερο, τα φύλλα δένονται σε κόμπο στις αρχές Ιουλίου.

σκόρδο σε βαθμίδες

Κριτικές
  1. Άνια
    1.01.2019 11:43

    Αυτό το σκόρδο μεγαλώνει αρκετά και είναι εύκολο να ξεφλουδιστεί. Κατά την ξήρανση, απλώστε το σε ένα στρώμα, ώστε τα κεφάλια να στεγνώσουν καλά και να μην σαπίσουν. Λατρεύω την έντονη γεύση και το άρωμά του.

    Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι