Πότε πρέπει να αφαιρέσετε το σκόρδο από τον κήπο για αποθήκευση;

Το σκόρδο που φυτεύεται την άνοιξη έχει πλεονεκτήματα από το φθινόπωρο, καθώς δεν στεγνώνει και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Αλλά για να ωριμάσει τελικά, να έχει θρεπτικά συστατικά, είναι απαραίτητο να τηρηθεί ο χρόνος της καλλιέργειάς του και, το πιο σημαντικό, να γνωρίζουμε πότε πρέπει να συγκομίσουμε το σκόρδο της άνοιξης.

Σημάδια ετοιμότητας για καθαρισμό

Η συγκομιδή μιας καλλιέργειας που φυτεύτηκε το φθινόπωρο είναι διαφορετική από εκείνη μιας ανοιξιάτικης καλλιέργειας. Οι χειμερινές καλλιέργειες σχηματίζουν ρίζες μετά τη φύτευση το φθινόπωρο και μόλις η γη ζεσταθεί την άνοιξη, αρχίζει αμέσως να μεγαλώνει. Το ανοιξιάτικο σκόρδο χρειάζεται χρόνο για να ριζώσει, οπότε το ανοιξιάτικο σκόρδο συγκομίζεται πολύ αργότερα. Συνήθως ο χρόνος συγκομιδής του καλοκαιριού είναι σκόρδο στα μέσα Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πολλά εξαρτώνται από τον καιρό το καλοκαίρι, και έμπειροι κηπουροί δίνουν επίσης προσοχή στις βροχοπτώσεις. Ευνοϊκές συνθήκες για επιτάχυνση της ανάπτυξης ανοιξιάτικο σκόρδο λαμβάνονται υπόψη οι συχνές βροχές. Όταν το καλοκαίρι είναι ξηρό, η κεφαλή της καλλιέργειας αναπτύσσεται πιο αργά.

Εάν σκάψετε το καλοκαίρι σκόρδο από τον κήπο πριν από την καθορισμένη ώρα συγκομιδής, τότε δεν θα είναι δυνατό να το αποθηκεύσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι αλήθεια ότι πολλοί κηπουροί το σκάβουν λίγο νωρίτερα, έτσι ώστε να ωριμάσει κατά την ξήρανση. Πιστεύεται ότι είναι καλύτερο να μην ωριμάσει από το ότι τα γαρίφαλά του αρχίζουν να καταρρέουν από μόνα τους και αρχίζουν να μεγαλώνουν ξανά. Θα είναι αδύνατο να σωθεί μια τέτοια καλλιέργεια. Ανοιγμένο από μόνο του, χωρίς την παρουσία ζυγών, στεγνώνει πολύ γρήγορα.

ανοιξιάτικο σκόρδο

Πώς ξέρετε για την ωρίμανση;

Πριν σκάψετε ή τραβήξετε μια συγκομιδή από το έδαφος, θα πρέπει να την παρακολουθείτε συνεχώς.

Υπάρχουν πολλά σημάδια με τα οποία γνωρίζουμε πότε να σκάψουμε το σκόρδο της άνοιξης:

κρεβάτια για αποθήκευση

 1. Οι κορυφές του μπαχαρικού που ωριμάζουν θα πρέπει να γίνουν σχεδόν εντελώς κίτρινες και να βρίσκονται ελαφρώς στο έδαφος.
 2. Πριν σκάψετε, πρέπει να λάβετε υπόψη το κολάρο της ρίζας: συνήθως στεγνώνει.
 3. Οι σκαμμένοι βολβοί πρέπει να είναι πλήρως διαμορφωμένοι και τα σκελίδες να ξεχωρίζουν έντονα μέσα από τις ζυγαριές και να ταιριάζουν άνετα μεταξύ τους. Είναι πολύ εύκολο να χωριστούν με τα χέρια σας, χωρίς συνημμένα.
 4. Ο βολβός καλύπτεται με πυκνό δέρμα περίπου 3 στρωμάτων. Είναι εύκολο να το αφαιρέσετε με τα χέρια σας.
 5. Το μπαχαρικό έχει χαρακτηριστικό χρώμα για την ποικιλία: μωβ, λευκό.

Δυστυχώς, το μπαχαρικό στα κρεβάτια δεν ωριμάζει ταυτόχρονα. Ο χρόνος αλλάζει κάθε χρόνο, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί, προσπαθήστε να προσδιορίσετε με σημάδια ότι είναι ώριμο και είναι ώρα να μαζέψετε το σκόρδο.

κουλτούρα γης

Μην ξεχνάτε ότι τον Αύγουστο, αρχίζουν μεγάλες βροχές, οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα των προϊόντων, επομένως η συγκομιδή του σκόρδου της άνοιξης πρέπει να γίνεται γρήγορα και εγκαίρως.

Κανόνες συγκομιδής

Επιλέξτε μια ξηρή, ηλιόλουστη μέρα για σκάψιμο. Συνιστάται το έδαφος να μην είναι υγρό.

καλυμμένο κρεμμύδι

Και για να συλλέξετε ένα μπαχαρικό καλής απόδοσης, πρέπει να ξέρετε πώς και πότε να σκάψετε το σκόρδο της άνοιξης:

 1. Εάν κατά τη συγκομιδή, κατά την επιθεώρηση των κορυφών, παρατηρήθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του έγινε κίτρινο, συνιστάται να αφαιρέσετε μερικώς το χώμα από τους βολβούς, ώστε να είναι πιο εύκολο να τα συλλέξετε αργότερα.
 2. Το πότισμα πρέπει να σταματήσει περίπου μια εβδομάδα πριν από τη συγκομιδή. Η γη πρέπει να στεγνώσει καλά.
 3. Ο καθαρισμός είναι επιθυμητός το πρωί ή το βράδυ τις ώρες της ημέρας, επιλέγοντας μια ξηρή μέρα.
 4. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αγριοκάτσικο ή ένα φτυάρι για να μαζέψετε το σκόρδο της άνοιξης. Υπονομεύεται λίγα εκατοστά από το κεφάλι, ώστε να μην το καταστρέψει.
 5. Εάν φυτέψω το σκόρδο κοντά στην επιφάνεια της γης και είναι χαλαρό, τότε μπορείτε να σκάψετε λίγο στο έδαφος και μετά να τραβήξετε τα κεφάλια, αρπάζοντας τις κορυφές. Εάν κατά λάθος βγει, κάτι που είναι ανεπιθύμητο, τραβήξτε προσεκτικά το κεφάλι από το έδαφος με τα χέρια σας, ώστε να μην το καταστρέψετε κατά λάθος.

επιθεώρηση κορυφών

Το σκόρδο που συλλέγεται δεν πρέπει να χτυπιέται μεταξύ τους, πολύ λιγότερο. Τοποθετείται τακτικά σε ξηρό έδαφος ή σε καλάθια. Για γρήγορο στέγνωμα, συνιστάται να απλώνετε παχύ χαρτί ή λινάτσα στο κρεβάτι.

Αφού στεγνώσετε λίγο, συνιστάται να καθαρίσετε αμέσως τους βολβούς της γης και των άνω ζυγών. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να ελέγξετε τη σοδειά και να την ταξινομήσετε. Συνιστούμε να αποθηκεύετε τους κατεστραμμένους λαμπτήρες ξεχωριστά, καθώς δεν μπορούν να αποθηκευτούν. Έχοντας συλλέξει τα μεγαλύτερα δείγματα, προορίζονται για σπορά το επόμενο έτος.

διπλώστε τακτοποιημένα

Συνιστάται να μην διαχωρίζετε τις κορυφές ταυτόχρονα έτσι ώστε το σκόρδο να ωριμάσει. Θα πρέπει να αποθηκεύεται με αυτόν τον τρόπο για περίπου μία εβδομάδα. Σε ηλιόλουστο ξηρό καιρό, πάρτε το έξω, απλώνοντας σε σειρές για απόλυση. Όμως, για να αποφευχθούν εγκαύματα, το σκόρδο καλύπτεται ελαφρά με ξηρά φύλλα ή σανό. Εάν ο καιρός αλλάξει, είναι καλύτερα να αφαιρέσετε το σκόρδο κάτω από ένα κουβούκλιο, ώστε να αερίζεται καλά. Μετά την ωρίμανση, το στέλεχος και τα φύλλα κόβονται, αφήνοντας μια ουρά περίπου 3-4 εκ. Η ρίζα περικόπτεται μερικώς με ψαλίδι ή μαχαίρι, αφήνοντας περίπου 4 mm, δεν αφαιρείται εντελώς.

Προετοιμασία αποθήκευσης

Το καλά αποξηραμένο σκόρδο είναι έτοιμο για αποθήκευση. Για τους σκοπούς αυτούς, πρέπει να επιλέξετε ένα δροσερό μέρος, η υγρασία του οποίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 80%. Εάν είναι πολύ ξηρό, τότε το σκόρδο θα αρχίσει να συρρικνώνεται και να μαραίνεται και με υψηλή υγρασία θα βλαστήσει, στη χειρότερη περίπτωση, θα σαπίσει.

το σκόρδο είναι ώριμο

Ο καθαρισμός και η αποθήκευση είναι απλοί: μπορεί να τοποθετηθεί σε κουτί όχι με παχύ στρώμα, αποθηκευμένο σε θερμοκρασία δωματίου, μόνο μακριά από θερμαντικά σώματα.

Εάν δεν ήταν δυνατό να στεγνώσετε καλά τους λαμπτήρες, πριν τους συλλέξετε για αποθήκευση, συνιστάται να κάνετε επεξεργασία για να αυξήσετε την ποιότητα διατήρησης. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει πρώτα να κάψετε τις ρίζες στη φωτιά. Στη συνέχεια, ετοιμάστε μια ειδική σύνθεση για την οποία θα χρειαστείτε ηλιέλαιο, ιώδιο και νερό.

η αποθήκευση δεν είναι απλή

Συνιστάται να βράσετε το λάδι σε υδατόλουτρο για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια να κρυώσετε. Πάρτε 0,5 λίτρα βραστό νερό. Ρίξτε το μαγειρεμένο λάδι σε αυτό, ρίξτε περίπου 10 σταγόνες ιωδίου, ανακατέψτε τα καλά. Συνιστάται να βυθίζετε κάθε κρεμμύδι διαδοχικά σε αυτή τη σύνθεση και στη συνέχεια να τα απλώνετε σε χοντρό χαρτί, να στεγνώνει και να αποθηκεύεται.

Μέθοδοι αποθήκευσης

Για να παραταθεί ο χρόνος αποθήκευσης της άνοιξης, υπάρχουν πολλοί τρόποι.

συνιστάται να βράσει

Πώς διατηρήθηκε στις παλιές μέρες;

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο αποθήκευσης του σκόρδου, με βάση την εμπειρία των προγόνων μας:

 1. Για αποθήκευση, χρησιμοποιήθηκε βραστό φυτικό έλαιο. Τα δόντια σχίστηκαν τακτικά ή τα κεφάλια τοποθετήθηκαν εξ ολοκλήρου σε κάποιο δοχείο. Τους έβαλαν σε σκοτεινό μέρος. Το λάδι απέκτησε μια ευχάριστη γεύση μπαχαρικών και άρωμα σκόρδου και χρησιμοποιήθηκε σε σαλάτες.
 2. Τα καλά αποξηραμένα κεφάλια πασπαλίστηκαν με αλεύρι. Για να το κάνουν αυτό, πήραν ένα κουτί, έβαλαν τα κεφάλια του σκόρδου σε σειρές, και πασπαλίζονταν το καθένα με αλεύρι, το κάλυψαν με ένα καπάκι στην κορυφή. Το αλεύρι απορρόφησε την περίσσεια υγρασίας και το σκόρδο δεν χαλάστηκε μέχρι την άνοιξη.
 3. Η σκόνη τέφρας κράτησε τους βολβούς σκόρδου ακόμη περισσότερο. Θα μπορούσε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
 4. Το επιτραπέζιο αλάτι θεωρείται επίσης μια εξαιρετική θεραπεία: απολυμαίνει τέλεια και απορροφά την υπερβολική υγρασία.
 5. Οι γιαγιάδες μας χρησιμοποίησαν τσάντες καμβά για αποθήκευση. Αρχικά, ένα συμπυκνωμένο διάλυμα επιτραπέζιου αλατιού αραιώθηκε, οι σάκοι βυθίστηκαν σε αυτό, στη συνέχεια ξηράνθηκαν και το σκόρδο τοποθετήθηκε σε αυτά. Προστατεύτηκε καλά από την υπερβολική υγρασία και δεν σαπίστηκε.

χρησιμοποιείται αποθηκευτικός χώρος

Μερικοί άνθρωποι ήθελαν να διακοσμήσουν την κουζίνα με πλεξούδες σκόρδου. Για να γίνει αυτό, τα αποξηραμένα φύλλα του υφαίνονταν σε σπάγγο, ή εάν δεν υπήρχε χρόνος για ύφανση, το σκόρδο τοποθετήθηκε σε κάλτσες από νάιλον και κρεμασμένο. Αλλά μια τέτοια καλλιέργεια συχνά έπρεπε να επιλυθεί, καθώς υπάρχει υψηλή υγρασία στην κουζίνα. Μπορείτε να βάλετε το μπαχαρικό σε κουτιά ή καλάθια, τότε θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στον αέρα. Οι φλούδες κρεμμυδιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση, πασπαλίζονται με κρεμμύδια, αλλά συνιστάται να φροντίζετε το σκόρδο, αυξάνοντάς το υψηλότερα.

Αποθηκεύεται καλά σε ξηρό πριονίδι. Τοποθετείται σε κουτί ή κουτί, κάθε στρώμα πασπαλίζεται με πριονίδι.

Σύγχρονες μέθοδοι αποθήκευσης

Με την πάροδο των ετών, νέα υλικά και τεχνολογίες εμφανίστηκαν σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης σκόρδου άνοιξη:

διακοσμήστε την κουζίνα

 1. Οι βολβοί τυλιγμένοι σε μεμβράνη διατηρούνται τέλεια. Η φρεσκάδα του διατηρείται, δεν στεγνώνει.
 2. Πολλοί άνθρωποι αρέσουν στη χρήση κεριού παραφίνης. Εάν δεν είναι διαθέσιμο, τότε μπορείτε να αγοράσετε κεριά και να λιώσετε. Βυθίστε ένα κρεμμύδι σε αυτά, θα καλυφθεί με ένα προστατευτικό φιλμ παραφίνης. Αυτό το σκόρδο διατηρείται καλά.

Το σκόρδο είναι το πιο δημοφιλές μπαχαρικό, η καλλιέργεια του οποίου είναι σχετική σχεδόν παντού. Πολλές νοικοκυρές το χρησιμοποιούν στην προετοιμασία νόστιμων αλμυρών πιάτων και κονσερβοποίησης. Κάθε κηπουρός το 2018 ενδιαφέρεται για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευσή του, αλλά για αυτό δεν αρκεί μόνο η δημιουργία βέλτιστων συνθηκών, το κύριο πράγμα είναι να επιλέξετε την κατάλληλη στιγμή όταν πρέπει να μαζέψετε θερινό σκόρδο.

προσκολλημένη ταινία

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι