Πότε είναι καλύτερο και πώς να συγκομίζετε σωστά το σκόρδο το 2020 και τις κορυφαίες 7 μεθόδους αποθήκευσης

Προκειμένου τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε μια προσωπική πλοκή να επιβιώσουν μέχρι την άνοιξη και να μην χάσουν τη γεύση τους, πρέπει να γνωρίζετε πώς και πότε να συγκομίζονται σωστά. Εάν η εργασία εκτελείται σωστά και εγκαίρως, το σκόρδο, χωρίς το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη πορεία, θα παραμείνει φρέσκο ​​μέχρι τις πρώτες ζεστές μέρες. Ο χρόνος συγκομιδής σκόρδου το 2020 εξαρτάται από το κλίμα της αναπτυσσόμενης περιοχής και τον τύπο του πικάντικου λαχανικού.

Πώς να προσδιορίσετε την ωριμότητα του σκόρδου

Κατά τον καθορισμό του χρόνου συγκομιδής του σκόρδου, οι κηπουροί καθοδηγούνται από διάφορα σημεία. Το πιο ενημερωτικό είναι η εμφάνιση. Για να μάθετε αν ένα λαχανικό είναι πλήρως ώριμο ή όχι, είναι απαραίτητο να σκάψετε πολλά κεφάλια από το έδαφος σε διαφορετικά μέρη.

Χαρακτηριστικά σημάδια ωρίμανσης:

 1. Πλήρως διαμορφωμένα δόντια που διαχωρίζονται εύκολα μεταξύ τους.
 2. Στη βάση, ο μίσχος του σκόρδου είναι σκληρός και στεγνός.
 3. Λεπτός λαιμός.
 4. Το κέλυφος του λαμπτήρα είναι λεπτό, αλλά ταυτόχρονα κρατά σταθερά όλα τα γαρίφαλα.
 5. Το κέλυφος του σκόρδου στεγνώνει και αποσπάται χωρίς προβλήματα, ενώ παράγει έναν θορυβώδη ήχο.

Σε περίπτωση που δεν έχει έρθει η ώρα να επιλέξετε το σκόρδο, τα γαρίφαλα χωρίζονται μεταξύ τους με μεγάλη δυσκολία και ο λαιμός είναι πολύ παχύς. Επιπλέον, η μεμβράνη που καλύπτει τα δόντια δεν βγαίνει ακόμη και αν ασκήσετε δύναμη. Ένα τέτοιο λαχανικό φυλάσσεται ελάχιστα το χειμώνα και δεν μπορεί να φυτρώνει όταν φυτεύεται.

Εάν το σκόρδο είναι υπερβολικό, τα δόντια του θρυμματίζονται ακριβώς στα χέρια και το κέλυφος σπάει ή σχίζει. Για τη συγκομιδή μιας τέτοιας καλλιέργειας, θα πρέπει να κοσκινίσετε το έδαφος, επιλέγοντας κάθε γαρύφαλλο ξεχωριστά.

μαζεύοντας σκόρδο

Χειμώνας και άνοιξη είδη σκόρδου καλλιεργούνται στα κρεβάτια των κατοίκων του καλοκαιριού. Κάθε ποικιλία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά σημάδια, που δείχνουν την ωριμότητα του λαχανικού:

 1. Κατά τη συγκομιδή του χειμώνα σκόρδου, η ωριμότητα καθορίζεται από τα βέλη, δίνοντας προσοχή στους βολβούς αέρα που σχηματίζονται στα άκρα τους. Σε περίπτωση που υπάρχουν ήδη ρωγμές στο κέλυφος και ο ίδιος ο λαμπτήρας είναι καθαρά ορατός, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε να σκάβετε τη σοδειά.
 2. Στην περίπτωση της θερινής ποικιλίας, τα φύλλα χρησιμεύουν ως οδηγός. Στο ώριμο σκόρδο, είναι ακόμα πράσινα στο κέντρο και κιτρινίζουν στο κάτω μέρος.

Ο χρόνος συγκομιδής των καλλιεργειών, ανάλογα με τις περιοχές και τις κλιματολογικές συνθήκες

Δεδομένου ότι το κλίμα είναι διαφορετικό σε διαφορετικές περιοχές, ο χρόνος συγκομιδής είναι επίσης διαφορετικός. Κατά προσέγγιση χρόνος ωρίμανσης για το σκόρδο ανά περιοχή:

 1. Νότιες περιοχές - οι εργασίες πραγματοποιούνται από τις 10 έως τις 20 Ιουλίου.
 2. Μεσαία λωρίδα - σκάβουν ένα λαχανικό την τελευταία δεκαετία του Ιουλίου.
 3. Προάστια της Μόσχας - αρχίζουν να συγκομίζονται στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου.
 4. Περιοχή Λένινγκραντ - η συλλογή πραγματοποιείται την πρώτη δεκαετία του Αυγούστου.
 5. Ουράλ και Σιβηρία - οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 20 Αυγούστου.

Οι χρόνοι συγκομιδής είναι κατά προσέγγιση, καθώς κάθε χρόνο ο καιρός είναι διαφορετικός και κάνει τις δικές του προσαρμογές στη διαδικασία εκσκαφής του σκόρδου.

Οι λεπτές αποχρώσεις του σκόρδου σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο

Κατά τον καθορισμό του χρόνου συγκομιδής, πολλοί κηπουροί καθοδηγούνται από τις συστάσεις του σεληνιακού ημερολογίου, όπου αναφέρονται ευνοϊκές και δυσμενείς ημερομηνίες.

Τον Ιούλιο

Τον δεύτερο θερινό μήνα, οι κάτοικοι των νότιων περιοχών και της μεσαίας ζώνης αρχίζουν τη συγκομιδή. Για αυτούς, οι ευοίωνες μέρες το 2020 είναι 23, 24, 25, 26, 27 Ιουλίου.

Τον Αύγουστο

Οι κηπουροί και οι αγρότες της περιοχής της Μόσχας και της περιοχής του Λένινγκραντ, καθώς και ορισμένες περιοχές της μεσαίας λωρίδας, αρχίζουν τη συγκομιδή τον Αύγουστο. Συνιστάται να ξεκινήσετε τις εργασίες στις 19, 20, 21, 22, 23, 24 και 25.

Τον Σεπτέμβριο

Οι αγρότες και οι καλοκαιρινοί κάτοικοι των βόρειων περιοχών αρχίζουν να συγκομίζουν αυτό το λαχανικό τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Λαμβάνονται υπόψη οι κατάλληλοι αριθμοί σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο - 8, 9, 16, 21, 25, 26.

συγκομιδή σκόρδου

Συλλογή φυτού ανάλογα με την ποικιλία

Ο χρόνος και τα χαρακτηριστικά της συγκομιδής μιας καλλιέργειας από ένα κρεβάτι στον κήπο εξαρτάται από την ποικιλία της. Τόσο το χειμώνα όσο και η άνοιξη το σκόρδο καλλιεργείται στα οικόπεδα των οικιακών κηπουρών.

Χειμώνας

Το σκόρδο που φυτεύτηκε πριν από το χειμώνα αρχίζει να συγκομίζεται από τον κήπο από τα μέσα έως τα τέλη Ιουλίου, ανάλογα με το κλίμα της αναπτυσσόμενης περιοχής. Αλλά αν καλλιεργηθούν πρώιμες ποικιλίες, τότε η περίοδος ωρίμανσής τους δεν υπερβαίνει τους 3 μήνες. Οι καθυστερημένες ποικιλίες χειμερινών λαχανικών είναι έτοιμες για σκάψιμο σε 4 μήνες.

Επομένως, για να προσδιορίσετε με ακρίβεια την ημερομηνία έναρξης της εργασίας, προσθέστε αυτά τα στοιχεία στην ημερομηνία αποβίβασης.

Ένα άλλο κριτήριο που επηρεάζει την έναρξη της εργασίας είναι ο αριθμός των κλασμάτων κεφαλής. Κατά κανόνα, το σκόρδο, που αποτελείται από ένα μεγάλο γαρύφαλλο, ωριμάζει νωρίτερα από το σκόρδο πολλαπλών κλασμάτων. Στη συνέχεια, φυτά με μικρά δόντια είναι έτοιμα για συλλογή, και στο τέλος, δείγματα με μεγάλα δόντια.

Ανοιξη

Αυτό το σκόρδο φυτεύεται την άνοιξη. Χαρακτηρίζεται από φιλική ωρίμανση και μακροχρόνια ποιότητα, υπό την προϋπόθεση ότι συλλέγεται εγκαίρως. Ένα άγουρο λαχανικό χάνει τη θρεπτική του αξία και ένα υπερβολικό λαχανικό δεν αποθηκεύεται καλά. Η ποικιλία του σκόρδου την άνοιξη συγκομίζεται λίγο αργότερα από τη χειμερινή. Αυτό συμβαίνει επειδή το λαχανικό χρειάζεται χρόνο για να ριζώσει μετά τη φύτευση την άνοιξη. Το σκόρδο που φυτεύτηκε πριν από το χειμώνα καταφέρνει να το κάνει αυτό πριν από την έναρξη του κρύου καιρού.

Γνώμη ειδικού
Zarechny Maxim Valerievich
Γεωπόνος με 12 χρόνια εμπειρίας. Ο καλύτερος ειδικός μας στο εξοχικό σπίτι.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν ο καιρός δεν προκαλεί εκπλήξεις, τα καλοκαιρινά είδη του φυτού είναι έτοιμα για συγκομιδή από τις 20 Αυγούστου. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση βροχερού και κρύου καλοκαιριού, αυτές οι περίοδοι αλλάζουν ελαφρώς.

Πώς να σκάψετε σωστά το σκόρδο

Έμπειροι καλοκαιρινοί κάτοικοι προετοιμάζονται για τη διαδικασία εκσκαφής σκόρδου εκ των προτέρων, ένα μήνα πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία, σταματώντας την άρδευση των κρεβατιών με το φυτό. Εάν είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί ελαφρώς η διαδικασία ωρίμανσης του λαχανικού, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της εργασίας, εκτοξεύουν τη γη από τα κεφάλια, δίνοντας έτσι πρόσβαση στις ακτίνες του ήλιου και στον αέρα.

συγκομιδή σκόρδου

Συνιστάται να σκάβετε τα κεφάλια σκόρδου σε ξηρό και ηλιόλουστο καιρό, εάν η συγκομιδή πραγματοποιείται στη βροχή, τέτοια δείγματα θα αποθηκεύονται ελάχιστα και θα αρχίσουν να σαπίζουν πριν από την Πρωτοχρονιά. Η διαδικασία συγκομιδής πραγματοποιείται σύμφωνα με τον ακόλουθο αλγόριθμο:

 1. Απολυμάνετε εργαλεία κήπου - φτυάρι ή γουρουνόπουλο.
 2. Σκάψτε απαλά το σκόρδο και βγάλτε το μαζί με τους μίσχους και τα φύλλα. Αυτό είναι απαραίτητο, ώστε οι μίσχοι να δίνουν τα θρεπτικά συστατικά στα κεφάλια.
 3. Η υπόλοιπη γη απομακρύνεται και οι καλλιέργειες τοποθετούνται σε ένα στρώμα κάτω από ένα κουβούκλιο. Είναι σημαντικό το λαχανικό να μην εκτίθεται σε άμεσο ηλιακό φως και βροχή.
 4. Οι ρίζες του πολιτισμού είτε συντομεύονται αμέσως, είτε το κάνουν όταν στεγνώσει λίγο (μετά από 2-3 εβδομάδες).
 5. Για ξήρανση, ορισμένοι κηπουροί δένουν το σκόρδο σε τσαμπιά και το κρεμούν κάτω από την οροφή ενός υπόστεγου ή άλλου βοηθητικού δωματίου.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το λαχανικό μεταφέρεται στο δωμάτιο τη νύχτα, ώστε να μην είναι κορεσμένο με υγρασία.

Προετοιμασία συγκομιδής για μακρά αποθήκευση

Είναι απαραίτητο να αρχίσετε να προετοιμάζετε λαχανικά για μακροχρόνια αποθήκευση μόνο αφού στεγνώσουν εντελώς. Η έναρξη, πρώτα απ 'όλα, καθορίζεται από τον τόπο και τους όρους αποθήκευσης. Ολόκληρη η καλλιέργεια ταξινομείται σε 3 κατηγορίες:

 • για φύτευση την επόμενη σεζόν.
 • για μακροχρόνια αποθήκευση ·
 • για κατανάλωση σύντομα.

Κατά κανόνα, τα μεγαλύτερα δείγματα με ώριμα δόντια χρησιμοποιούνται για φύτευση πριν από το χειμώνα. Μικρά και κατεστραμμένα κεφάλια διατίθενται για μαγείρεμα σύντομα. Εάν εμφανιστούν ίχνη από μούχλα ή σήψη στο σκόρδο, απορρίπτεται. Η κοινή αποθήκευση με υγιή δείγματα θα οδηγήσει σε μόλυνση ολόκληρης της καλλιέργειας.

Το επόμενο βήμα στην προετοιμασία είναι το κλάδεμα. Το μήκος των ριζών εξαρτάται από τον σκοπό για τον οποίο σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το λαχανικό. Εάν απαιτείται μακροχρόνια αποθήκευση, αφήστε από 3 έως 5 mm. Σε περίπτωση επερχόμενης αποβίβασης, απαιτείται μήκος ρίζας 5 έως 10 mm. Για κοπή, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι ή κλαδέψτε. Το κύριο πράγμα δεν είναι να καταστρέψετε το κάτω μέρος του λαμπτήρα κατά τη διάρκεια της εργασίας, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της διάρκειας ζωής.

συγκομιδή σκόρδου

Τα στελέχη κόβονται επίσης, το μήκος τους εξαρτάται από την επιλεγμένη μέθοδο αποθήκευσης. Εάν σκοπεύετε να κρεμάσετε το σκόρδο από την οροφή, αφήστε μακρύτερους μίσχους. Οι φέτες είναι ευθείες ή πλάγιες, αυτό δεν επηρεάζει τη διάρκεια αποθήκευσης.

Μετά το τέλος της εργασίας, το σκόρδο αποστέλλεται σε ένα δροσερό δωμάτιο με καλό εξαερισμό για άλλες 2 εβδομάδες και μετά τοποθετείται σε αποθήκευση.

Κουτιά

Για να αποθηκεύσετε τη σοδειά, πάρτε ξύλινα ή πλαστικά κουτιά. Τα κεφάλια τοποθετούνται σε αυτά σε ένα στρώμα όχι μεγαλύτερο από 15 cm και αφαιρούνται σε ένα δροσερό δωμάτιο, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στο φως. Συνιστώμενη θερμοκρασία - από 1 έως 3 βαθμούς Κελσίου, η υγρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 65%.

Πλέγματα

Οι κομμένες κεφαλές διπλώνονται σε λεπτό πλέγμα και κρέμονται από την οροφή. Χρησιμοποιούνται επίσης για την αποθήκευση μαξιλαροθήκες, στις οποίες χύνονται φλούδες κρεμμυδιών για την εξάλειψη της υπερβολικής υγρασίας.

Στο αλάτι

Εάν η υγρασία στο δωμάτιο υπερβαίνει τα συνιστώμενα όρια, είναι κατάλληλη η μέθοδος αποθήκευσης της καλλιέργειας με αλάτι. Στο κάτω μέρος του δοχείου (κουτί, κουτί ή γυάλινο βάζο) χύνεται ένα στρώμα αλατιού 2 εκ. Στη συνέχεια τοποθετείται σκόρδο και όλα τα κενά καλύπτονται επίσης με αλάτι. Το τελευταίο στρώμα βρίσκεται στην κορυφή. Αυτή η μέθοδος βοηθά να απαλλαγούμε από την υγρασία και να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της καλλιέργειας.

Αντί για αλάτι, αλεύρι ή τέφρα ξύλου χρησιμοποιείται επίσης.

Στην παραφίνη

Η παραφίνη θερμαίνεται σε υδατόλουτρο σε υγρή κατάσταση και οι κεφαλές βυθίζονται σε αυτό. Μόλις στεγνώσουν, βάλτε τα σε ένα κουτί ή κουτί και πάρτε τα στο κελάρι.

Σε γυάλινα σκεύη

Οι τράπεζες αποστειρώνονται και στεγνώνουν. Καλύτερα να πάρετε δοχεία 2 ή 3 λίτρων. Ένα στρώμα αλευριού χύνεται στο κάτω μέρος και το σκόρδο απλώνεται, κατά μήκος του τρόπου γεμίσματος όλων των κενών. Το αλεύρι τοποθετείται και πάλι στην κορυφή και καλύπτεται με νάιλον καπάκι. Φυλάσσετε σε ένα κελάρι ή σε τζάμια.

Σε γυάλινα σκεύη

Στο έδαφος

Το σκόρδο αποθηκεύεται στο έδαφος χωρίς απώλεια γεύσης μέχρι την άνοιξη. Για να γίνει αυτό, η σοδειά συσκευάζεται σε πλαστικές σακούλες, τυλιγμένη στην κορυφή με εφημερίδα σε 2 ή 3 στρώσεις. Θάβονται στο έδαφος σε βάθος περίπου 50 εκατοστών και από πάνω μονώνονται με πεσμένα φύλλα ή κλαδιά ερυθρελάτης.

Υφαντικές πλεξούδες

Για αυτήν τη μέθοδο, οι ξηροί μίσχοι δεν κόβονται στο στάδιο της προετοιμασίας. Είναι υφασμένα μαζί σε πλεξίδα, η συνιστώμενη ποσότητα σε μία πλεξούδα είναι 15 τεμάχια. Για ενίσχυση, χρησιμοποιήστε το νήμα, στο τέλος φτιάχνουν έναν βρόχο, για τον οποίο στη συνέχεια συνδέονται στην οροφή.

Πρέπει να αφαιρέσω τα βέλη;

Τα βέλη σχηματίζονται μόνο από το χειμώνα σκόρδο, εάν δεν αφαιρεθούν, θα αντλήσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα κεφάλια.Ωστόσο, μερικές φορές οι κηπουροί αφήνουν μερικά κομμάτια για να πλοηγηθούν όταν είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η συγκομιδή. Εάν ληφθεί μια απόφαση να κόψουν τα βέλη, το κάνουν όταν αρχίσουν να στρέφονται σε μια σπείρα.

Εάν το σκόρδο είναι υπερβολικό, τι να κάνετε;

Εάν το λαχανικό είναι υπερβολικό και θρυμματισμένο σε γαρύφαλλα στο έδαφος, κοσκινίστε το χώμα για να τα εξαγάγετε. Τέτοιο σκόρδο δεν αφήνεται για χειμερινή αποθήκευση και χρησιμοποιείται κυρίως στο μαγείρεμα.

Πιθανά λάθη

Εάν ένας κάτοικος του καλοκαιριού άρχισε πρόσφατα να καλλιεργεί σκόρδο, κάνει λάθη:

 1. Υπερβάλλει τα φυτά στο έδαφος.
 2. Συγκομιδή σε υγρό καιρό.
 3. Βάζει χαλασμένα αντίγραφα για αποθήκευση.
 4. Δεν συμμορφώνεται με συστάσεις για συνθήκες αποθήκευσης.

Για να φτιάξετε ένα απόθεμα αρωματικού λαχανικού για ολόκληρο το χειμώνα και να διατηρήσετε την καλλιεργημένη καλλιέργεια, είναι απαραίτητο να μελετήσετε τους προτεινόμενους χρόνους συγκομιδής για το σκόρδο και τις απαιτήσεις για την αποθήκευσή του.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι