Πότε να σκάψουμε σκόρδο στην περιοχή της Μόσχας το 2020

Πολλοί κηπουροί ασχολούνται με την καλλιέργεια σκόρδου, καθώς αυτό το λαχανικό θεωρείται απαραίτητο για την προετοιμασία πολλών σπιτικών κονσερβών και πιάτων λαχανικών. Η ποιότητα της συγκομιδής σκόρδου εξαρτάται άμεσα από το πότε συγκομίστηκε. Ως εκ τούτου, συνιστάται να καταλάβετε εκ των προτέρων πότε είναι καλύτερο να σκάψετε το σκόρδο στην περιοχή της Μόσχας το 2020.

Άνοιξη ποικιλίες σκόρδου για την περιοχή της Μόσχας

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής της Μόσχας ασχολούνται με την καλλιέργεια ανοιξιάτικων ποικιλιών σκόρδου στο ανοιχτό χωράφι. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τέτοιων θάμνων σκόρδου περιλαμβάνουν τη διάρκεια αποθήκευσης των καρπών και της απόδοσης. Οι άνθρωποι που καλλιεργούν ανοιξιάτικο σκόρδο στα οικόπεδά τους καταφέρνουν να συλλέξουν περισσότερα από 10 κιλά φρούτων. Οι συλλεγόμενοι ώριμοι βολβοί μπορούν να αποθηκευτούν σε βέλτιστες συνθήκες μέχρι τις αρχές της επόμενης σεζόν.


Υπάρχουν τρεις κύριες ποικιλίες σκόρδου άνοιξη που μπορούν να καλλιεργηθούν στην περιοχή της Μόσχας.

Μόσκοφσκι

Αυτή η ποικιλία σκόρδου είναι ένα λαχανικό μεσαίας περιόδου που ωριμάζει μέσα σε ενάμιση μήνα. Το κύριο πλεονέκτημά του θεωρείται υψηλό επίπεδο απόδοσης, το οποίο επιτρέπει τη συγκομιδή 2-3 κιλών ώριμων βολβών από δέκα τετραγωνικά μέτρα. Οι καρποί του σκόρδου Moskovsky έχουν στρογγυλεμένο σχήμα, η επιφάνειά τους καλύπτεται με πυκνό δέρμα. Κατά μέσο όρο, μια ώριμη κεφαλή ζυγίζει περίπου 15 γραμμάρια.

κεφάλια σκόρδου

Η ποικιλία είναι αρκετά ιδιότροπη στο έδαφος, επομένως, περιοχές με πλούσιο σε ορυκτά συστατικά επιλέγονται για την καλλιέργειά της.

Επίσης, κατά την επιλογή μιας τοποθεσίας, προσέξτε την οξύτητα του εδάφους, η οποία δεν πρέπει να είναι πολύ χαμηλή ή υψηλή.

Degtyarsky

Αυτή η ποικιλία εκτράφηκε πρόσφατα ειδικά για καλλιέργεια στην περιοχή της Μόσχας και σε άλλες περιοχές με παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες. Ανήκει στους τύπους σκόρδου με μέση περίοδο ωρίμανσης του βολβού. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Degtyarsky είναι το χρώμα των φύλλων του, τα οποία είναι βαμμένα σε έντονο πράσινο χρώμα.

Σκόρδο Degtyarsky

Κατά την καλλιέργεια σκόρδου σε βέλτιστες συνθήκες για αυτό, περισσότερα από 3 κιλά βολβών μπορούν να ληφθούν από δέκα τετραγωνικά μέτρα. Τα ώριμα φρούτα αποτελούνται από 15-16 δόντια και ζυγίζουν περίπου 40 γραμμάρια. Καλύπτονται με κοκκινωπό κλίμακες με μικρές άσπρες ρίγες.

Γκιούλιβερ

Το Gulliver θεωρείται η μεγαλύτερη ποικιλία σκόρδου που μπορεί να καλλιεργηθεί στην περιοχή της Μόσχας. Τα φύλλα ενός ενήλικα θάμνου έχουν πλάτος 45 mm και μήκος 50-60 cm. Επιπλέον, πάνω από δέκα φύλλα σχηματίζονται σε ένα φυτό.

σκόρδο

Ωστόσο, το Gulliver είναι διάσημο όχι μόνο για τα μεγάλα φύλλα του, αλλά και για τους βολβούς του.Κατά μέσο όρο, το βάρος ενός ώριμου φρούτου φτάνει τα 100 γραμμάρια. Εάν καλλιεργήσετε ένα λαχανικό σε εύφορο έδαφος, το βάρος των βολβών αυξάνεται στα 200-300 γραμμάρια.

Κάθε κεφάλι του Gulliver καλύπτεται με τρία στρώματα γκρίζων ζυγών, κάτω από τα οποία υπάρχουν 3-4 δόντια σκόρδου.

Οι καλύτερες ποικιλίες χειμερινών καλλιεργειών για την περιοχή της Μόσχας

Μερικοί κηπουροί προτιμούν να καλλιεργούν χειμερινές ποικιλίες σκόρδου. Διαφέρουν από τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες στην ομοιόμορφη διάταξη των δοντιών στο κεφάλι, το μεγάλο μέγεθος των φρούτων και την αντίσταση σε κοινές ασθένειες.

Ποικιλία χειμώνα σκόρδο της Μόσχας

Ένα αρκετά νεαρό είδος, το οποίο εκτράφηκε ειδικά για καλλιέργεια στην περιοχή της Μόσχας και σε άλλες περιοχές της μεσαίας λωρίδας. Τα φύλλα ενηλίκων μεγαλώνουν έως 50 εκατοστά σε ύψος. Είναι βαμμένα ανοιχτό πράσινο και καλύπτονται με λεπτό στρώμα κεριού. Το κύριο πλεονέκτημα του σκόρδου κοντά στη Μόσχα θεωρείται η γονιμότητά του. Μπορούν να συλλεχθούν περισσότερα από 2 κιλά λαμπτήρων ανά τετραγωνικό μέτρο.

νεαρό σκόρδο

Τα φρούτα καλύπτονται με ελαφριές κλίμακες, στην επιφάνεια των οποίων είναι ορατές μοβ λεπτές ρίγες. Κάθε κεφαλή σκόρδου αποτελείται από 6-8 δόντια που ζυγίζουν περίπου 13-15 γραμμάρια.

Gribovsky 60 και ποικιλίες επετείου

Οι Gribovsky 60 και Gribovsky Jubilee ανήκουν στις ταχέως ωριμάζουσες ποικιλίες σκόρδου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν αντοχή σε βακτηριακές ασθένειες και τα πιο κοινά παράσιτα.

Gribovsky 60 και ποικιλίες επετείου

Οι βολβοί σε αυτές τις ποικιλίες είναι πολύ μεγάλοι, καθώς το βάρος τους φτάνει τα 50-65 γραμμάρια. Με την επιφύλαξη όλων των αγροτεχνικών κανόνων κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, το βάρος του καρπού μπορεί να αυξηθεί έως και 100 γραμμάρια. Οι βολβοί αποτελούνται από 7-10 σκελίδες βάρους 5-12 γραμμαρίων. Όλα τα δόντια καλύπτονται σε διάφορα στρώματα με πυκνές, κοκκινωπές κλίμακες.

Χειμώνας Komsomolets

Η ποικιλία είναι ανθεκτική στον παγετό και ως εκ τούτου είναι ιδανική για φύτευση σε χωράφια. Κατά τη διαδικασία καλλιέργειας Komsomolets, οι θάμνοι σχηματίζουν πυκνούς και μεγάλους βολβούς βάρους 30-40 γραμμάρια. Είναι καλυμμένα με λευκές ζυγαριές, οι οποίες αποκτούν τελικά μια αχνή σκιά μοβ. Θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για να ωριμάσουν πλήρως οι λαμπτήρες.

Χειμώνας Komsomolets

Όροι φύτευσης και συγκομιδής σκόρδου στην περιοχή της Μόσχας

Συνιστάται να φυτέψετε χειμερινές ποικιλίες σκόρδου το φθινόπωρο, στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή είναι η πιο ευνοϊκή στιγμή για φύτευση, καθώς το έδαφος θα εξακολουθεί να είναι αρκετά ζεστό και τα δόντια σκόρδου που έχουν φυτευτεί θα έχουν χρόνο να ριζωθούν μέχρι το χειμώνα.

Ο χρόνος συγκομιδής των ώριμων βολβών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι περιλαμβάνουν τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και την επιλεγμένη μέθοδο φύτευσης.

Φυσικά, ο χρόνος ωρίμανσης των κεφαλών σε πολλές ποικιλίες είναι περίπου ο ίδιος. Ωστόσο, μερικές φορές, λόγω του ζεστού καιρού, τα φρούτα ωριμάζουν πολύ νωρίτερα. Επομένως, προτού φυτέψετε ένα λαχανικό, συνιστάται να εξοικειωθείτε λεπτομερέστερα με το χρονοδιάγραμμα φύτευσης και συγκομιδής των κύριων τύπων σκόρδου.

κουτάλι σκόρδο

Χειμερινό σκόρδο

Σε μέτριες κλιματολογικές συνθήκες, η ωρίμανση των χειμερινών καλλιεργειών ξεκινά το δεύτερο μισό του καλοκαιριού. Επομένως, οι βολβοί σκάβονται έξω από τον κήπο στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εάν το καλοκαίρι είναι πολύ ζεστό, είναι καλύτερο να συγκομίζετε μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Άνοιξη σκόρδο

Τέτοιο σκόρδο συγκομίζεται λίγο αργότερα - το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Οι έμπειροι κηπουροί συμβουλεύουν τη συγκομιδή σε 10-15 ημέρες μετά τη συγκομιδή των χειμερινών βολβών. Ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία συγκομιδής σκόρδου δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.

σκαμμένο σκόρδο

Ωριμάζοντας σημάδια

Πριν ξεκινήσετε τη συγκομιδή, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως ώριμο. Για να το κάνετε αυτό, συνιστάται να εξοικειωθείτε με τα κύρια σημάδια πλήρους ωρίμανσης των βολβών σκόρδου.

Για να προσδιορίσετε το επίπεδο ωρίμανσης των φρούτων, πρέπει να τα εξετάσετε προσεκτικά. Σε ώριμο σκόρδο, τα φύλλα στους θάμνους πέφτουν και σταδιακά στεγνώνουν.

Τις περισσότερες φορές, σημάδια ωρίμανσης αρχίζουν να εμφανίζονται στα τέλη Ιουλίου. Εάν εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα, τότε αυτό δείχνει την παρουσία μιας ασθένειας ή παρασίτων. Επίσης για καθορισμός της ωριμότητας του σκόρδου εξετάστε τα βέλη που εμφανίζονται στους θάμνους στις αρχές του καλοκαιριού. Κατά τη διαδικασία ωρίμανσης, όπως τα φύλλα, αρχίζουν να στεγνώνουν.

ωρίμανση του σκόρδου

Μερικοί κηπουροί σκάβουν αρκετούς βολβούς από το έδαφος για να ελέγξουν την ωριμότητα. Θεωρούνται ώριμα εάν:

 • το φιλμ αφαιρείται από την επιφάνεια των δοντιών χωρίς δυσκολία.
 • το κεφάλι καλύπτεται με διάφορα στρώματα ζυγών.
 • ο λαμπτήρας είναι δύσκολο να το αγγίξετε.

Εάν τα σκαμμένα φρούτα είναι πολύ μαλακά ή δεν υπάρχουν κλίμακες στην επιφάνειά τους, αυτό υποδηλώνει την ανωριμότητα του σκόρδου.

Συγκομιδή και αποθήκευση

Συνιστάται να σταματήσετε εντελώς το βρέξιμο του εδάφους τρεις εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή, προκειμένου να επιταχύνετε την ωρίμανση των βολβών. Αφού τα κεφάλια είναι πλήρως ώριμα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη συγκομιδή.

Η διαδικασία συγκομιδής κεφαλών σκόρδου πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια:

 • Σκάψιμο σε θάμνους με φτυάρι ή σχάρα. Μην τραβάτε τα κεφάλια με τα χέρια σας, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τα δόντια.
 • Το κολλώδες χώμα αφαιρείται προσεκτικά από τα σκαμμένα φρούτα με το χέρι. Δεν μπορείτε να κτυπήσετε τα κεφάλια στο έδαφος ή να τα κουνήσετε δυνατά.
 • Η σκαμμένη σοδειά τοποθετείται προσεκτικά στη σειρά στον ήλιο για περαιτέρω ξήρανση. Θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες για να στεγνώσει εντελώς το σκόρδο.
 • Τα αποξηραμένα φύλλα και τα στελέχη διαχωρίζονται από τα κεφάλια.

Συγκομιδή και αποθήκευση

Οι χειμερινές ποικιλίες σκόρδου συνιστάται να φυλάσσονται σε χώρους με χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς σε τέτοιες συνθήκες η συγκομιδή δεν θα επιδεινωθεί περισσότερο. Το ανοιξιάτικο σκόρδο δεν είναι τόσο απαιτητικό όσον αφορά τη θερμοκρασία, επομένως αποθηκεύεται καλά σε ζεστά δωμάτια.

Τι μπορείτε να φυτέψετε μετά το σκόρδο

Το σκόρδο θεωρείται εξαιρετικός πρόδρομος για τα περισσότερα λαχανικά, αλλά όχι για τον εαυτό του. Οι κηπουροί με πολυετή εμπειρία δεν συμβουλεύουν την καλλιέργεια θάμνων σκόρδου στο ίδιο μέρος για δύο συνεχόμενα χρόνια, καθώς μετά την αναφύτευση, η απόδοση επιδεινώνεται αρκετές φορές.

Στον ιστότοπο όπου καλλιεργούσε το σκόρδο, συνιστάται να φυτέψετε τα ακόλουθα λαχανικά:

 • πρώιμες ποικιλίες πατάτας
 • καρότο;
 • λάχανο;
 • πιπεριά;
 • μπλε;
 • ντομάτες;
 • παντζάρι;
 • μαϊντανός;
 • άνηθο.

φρέσκο ​​άνηθο

Τα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια Solanaceae μεγαλώνουν καλύτερα μετά το σκόρδο. Τέτοια λαχανικά κάνουν πλήρη χρήση των θρεπτικών συστατικών που παραμένουν στην περιοχή και σταδιακά αποκαθιστούν τη γονιμότητα του εδάφους.

Ημερολόγιο Σελήνης

Μερικοί κηπουροί προτιμούν τη συγκομιδή του σκόρδου σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο. Με τη βοήθειά του, μπορείτε όχι μόνο να μάθετε πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της φύτευσης λαχανικών, αλλά και να μάθετε πότε είναι καλύτερο να αρχίσετε να μαζεύετε ώριμη καλλιέργεια. Το σεληνιακό ημερολόγιο λαμβάνει υπόψη τους κύκλους του μήνα, τις φάσεις του και ακόμη και τα σημάδια του ζωδιακού κύκλου.

Χάρη σε αυτό, μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα νέα φεγγάρια, τα πανσέληνα και τον χρόνο μετάβασης της Σελήνης σε μια νέα φάση.

Σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο για το 2020, η συγκομιδή μπορεί να γίνει όλο τον Αύγουστο και τον Ιούλιο. Οι ευοίωνες ημερομηνίες τον Ιούλιο είναι 15, 16, 21, 23, 25 και 27. Τον Αύγουστο, είναι καλύτερα να επιλέξετε σκόρδο στις 10, 14, 17 και 21. Ο Ιούνιος θεωρείται μη ευνοϊκός μήνας για την εκσκαφή λαμπτήρων. Η συγκομιδή στις αρχές του καλοκαιριού θα την κάνει να επιδεινωθεί και να στεγνώσει γρηγορότερα.

συμπέρασμα

Το σκόρδο θεωρείται ένα αρκετά δημοφιλές λαχανικό που σχεδόν κάθε κηπουρός μεγαλώνει. Για να καλλιεργήσετε ένα τέτοιο φυτό στην περιοχή της Μόσχας, πρέπει να εξοικειωθείτε με τις πιο κατάλληλες ποικιλίες για αυτήν την περιοχή και τις ιδιαιτερότητες της συγκομιδής μιας ώριμης καλλιέργειας.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι