Πότε και γιατί πρέπει να δέσετε φύλλα σκόρδου;

Για να πάρετε ποιοτικό σκόρδο, οι κηπουροί χρησιμοποιούν το παλιό τέχνασμα "παππού". Τα φύλλα σκόρδου, λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή, είναι δεμένα, μιμούνται ένα είδος, όχι πολύ σφιχτό κόμπο. Τέτοια οζίδια από κορυφές σκόρδου βρίσκονται συχνά στον κήπο των γιαγιάδων, οι οποίες πιστεύουν ότι μετά από μια τέτοια διαδικασία, οι βολβοί θα αποθηκεύονται καλύτερα. Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις σχετικά με το εάν είναι δυνατόν να παραταθεί η διάρκεια ζωής του σκόρδου με αυτόν τον τρόπο. Αλλά το πλέξιμο του σκόρδου πριν από τη συγκομιδή παραμένει μια παράδοση που μπορεί εύκολα να εξηγηθεί.

Σπουδαίος! Λόγω των βιολογικών χαρακτηριστικών, το σκόρδο μεγαλώνει ένα φτερό ακόμη και κατά την περίοδο σχηματισμού βολβών.

Γιατί να δέσετε το σκόρδο;

Τέτοιες τεχνικές έχουν λογική εξήγηση. Γιατί να σπαταλήσουμε ενέργεια σε μια άχρηστη διαδικασία; Ίσως, αρχικά, με αυτόν τον τρόπο, προσπάθησαν να προστατεύσουν τον βολβό από μόλυνση κατά την περίοδο του ενεργού σχηματισμού του. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα του δεμένου σκόρδου ήταν υψηλότερη. Οι λαμπτήρες αποθηκεύτηκαν καλύτερα. Αυτό το αποτέλεσμα είναι αρκετά κατανοητό.

Σε αντίθεση με τα κρεμμύδια, στο σκόρδο, η μετάβαση ουσιών από το εναέριο μέρος στον βολβό είναι πολύ πιο αργή.

Ο θάνατος των φύλλων δεν είναι τόσο έντονος. Η διαδικασία σχηματισμού γαρίφαλων και βολβών για κάποιο χρονικό διάστημα συμβαδίζει με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του φτερού. Δένοντας το σκόρδο σε κόμπους, επηρεάζουν το πράσινο μέρος του φυτού, το οποίο είναι υπεύθυνο για μια σειρά σημαντικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της φωτοσύνθεσης. Το βιολογικό στρες προκαλεί έντονη εκροή θρεπτικών συστατικών στον βολβό. Τα φύλλα αρχίζουν να στεγνώνουν γρήγορα, από τα οποία σχηματίζονται προστατευτικές κλίμακες. Ο βολβός είναι ένα όργανο αποθήκευσης του φυτού, χάνει την ικανότητά του να βλασταίνει, αλλά αποκτά την ικανότητα μακροχρόνιας αποθήκευσης.

να δέσει φύλλα

Φυσικά, η ποιότητα και το μέγεθος των βολβών επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τη σύνθεση του εδάφους και την κατάλληλη φροντίδα. Αλλά μια απλή και εντελώς δωρεάν είσοδος έχει δικαίωμα να υπάρχει. Και αν είναι απαραίτητο να καταβάλουμε επιπλέον προσπάθειες για την εφαρμογή του, όλοι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ανεξάρτητα.

Σημείωση! Όροι συγκομιδής σκόρδου χειμώνα και άνοιξη είναι σημαντικά διαφορετικοί.

δέστε το σκόρδο

Πότε να δέσετε το σκόρδο;

Είναι συνηθισμένο να δένονται οι κορυφές 3-5 ημέρες πριν από τη συγκομιδή. Επομένως, ο χρόνος καθαρισμού πρέπει να καθορίζεται για τον εαυτό σας όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

 μέγεθος λαμπτήρα

 1. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σκόρδο της άνοιξης και του χειμώνα διαφέρει ως προς τη φύτευση και τη συγκομιδή. Είναι η στιγμή της συγκομιδής που καθορίζει πότε να δέσει τα φύλλα σκόρδου. Τα χειμερινά είδη ωριμάζουν το πρώτο εξάμηνο του Ιουλίου και τα είδη της άνοιξης, ανάλογα με την ποικιλία, λίγες εβδομάδες αργότερα. Στις ανοιξιάτικες ποικιλίες που ωριμάζουν αργά, η διαδικασία καλλιέργειας μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.
 2. Υπάρχουν καταστάσεις όπου υπάρχουν διάφορες ποικιλίες με διαφορετικές περιόδους ωρίμανσης στον ιστότοπο, τι πρέπει να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση. Πρέπει να καταλάβετε ότι το σκόρδο, όταν συλλέγετε πρόωρα, ξεπερνά και χωρίζεται σε φέτες.Επομένως, πρέπει να προσεγγίσετε τη διαδικασία συγκομιδής λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Συλλέξτε τους βολβούς καθώς ωριμάζουν, χωρίς να περιμένετε μαζικά φτερά.
 3. Επίσης, η αρχή της συγκομιδής επηρεάζεται από μη φυσιολογικές καιρικές συνθήκες. Τι να κάνετε αν το καλοκαίρι είναι βροχερό ή ξηρό; Οι αυξημένες θερμοκρασίες ή οι εκτεταμένες περίοδοι βροχής θα αλλάξουν το ρυθμό ανάπτυξης και την ποιότητα των λαμπτήρων. Έτσι, σε περίπτωση μη φυσιολογικών καταστάσεων, είναι καλύτερο να αφαιρέσετε το σκόρδο νωρίτερα από ό, τι να αργήσετε με τη συγκομιδή.

Το κύριο σήμα συλλογής είναι το κιτρίνισμα των άκρων των φτερών και το σπάσιμο του φλοιού στις ταξιανθίες. Όλα αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι η διαδικασία σχηματισμού λαμπτήρων έχει ξεκινήσει, πρέπει να προετοιμαστείτε για τη συγκομιδή.

ένα σήμα για συλλογή

Σημείωση! Η έγκαιρη αφαίρεση των βελών λουλουδιών αυξάνει την απόδοση των βολβών κατά 3 φορές.

Πώς να δέσετε το σκόρδο;

Πριν δέσετε το φτερό σκόρδου, δώστε προσοχή στα βέλη λουλουδιών. Εάν το σκόρδο σας πετάει βλαστούς λουλουδιών, τότε τίθεται το ερώτημα εάν πρέπει να κόψετε τα βέλη, τα οποία μέχρι τώρα γίνονται πολύ σκληρά. Φυσικά, τα βέλη αφαιρούνται, και ιδανικά όχι πριν από τον καθαρισμό, αλλά πολύ νωρίτερα. Περίπου μερικούς μήνες μετά τη βλάστηση, το σκόρδο αρχίζει να σχηματίζει βέλη λουλουδιών. Το σκληρό στέλεχος πρέπει να κοπεί το συντομότερο δυνατό σε επίπεδο 2-3 εκ. Εάν δεν είχατε χρόνο να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα βέλη σε αυτό το στάδιο. Αυτή η διαδικασία ισχύει για χειμερινές ποικιλίες. Οι ανοιξιάτικες ποικιλίες δεν παράγουν βέλη.

έγκαιρη αφαίρεση

Αφού αφαιρέσετε τα βέλη, οι κορυφές του σκόρδου συνδέονται εύκολα σε οποιονδήποτε κόμπο.

 1. Η διαδικασία είναι απλή, αλλά συνιστάται να δέσετε το σκόρδο με γάντια εργασίας. Στο τελικό στάδιο ανάπτυξης, τα φτερά του σκόρδου γίνονται σκληρά. Είναι εύκολο να τραυματίσετε τα χέρια με σκληρυμένα φτερά. Ο φρέσκος χυμός είναι αρκετά τοξικός και μπορεί να κάψει το δέρμα.
 2. Στο πρώτο στάδιο, για τα φυτά με ένα ανθισμένο βέλος, αφαιρέστε το με οποιοδήποτε βολικό τρόπο. Το βέλος είναι αρκετά σκληρό. Το στέλεχος μπορεί απλά να σπάσει με τα χέρια σας, αλλά να μην τραβηχτεί. Ως αποτέλεσμα ενός απρόσεκτου σπασίματος, ο λαμπτήρας μπορεί απλά να σκιστεί από το έδαφος, αλλά αυτό που είναι χειρότερο - βλάπτει την ακεραιότητά του. Έκοψα τα στελέχη με ψαλίδια κλαδέματος, αλλά ψαλίδια κήπου ή κοφτερό μαχαίρι είναι κατάλληλα για κλάδεμα.
 3. Αφού κόψετε το μίσχο του μίσχου, αρχίστε να δένετε το φτερό. Πιάστε το σκόρδο με τα χέρια σας και στρίψτε το ελαφρώς για να σχηματίσετε μια δέσμη για να αποφύγετε το σπάσιμο μεμονωμένων φτερών κατά το δέσιμο. Προχωρήστε προσεκτικά, τα φύλλα δεν χρειάζεται να τσαλακωθούν. Δέστε το κορδόνι φτερού σε έναν κανονικό κόμπο.
 4. Εάν το ύψος του φτερού δεν είναι αρκετό, στρίψτε τα φύλλα σε δύο δέσμες και δέστε τα σε ίσιο κόμπο. Πολύ ψηλό μπορεί να συνδεθεί ένα φτερό από γειτονικά φυτά για ταχύτητα εργασίας. Στην περίπτωση που το φτερό αποδείχθηκε πολύ κοντό, απλώς έπλεξα μια πλεξίδα από αυτό.

λουλούδι βέλος

Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι ντυσίματος. Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποιείται ο πιο κατάλληλος κόμβος. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα σχετικά φυτά παραμένουν ως έχουν μέχρι τη συγκομιδή. Κατά τη συγκομιδή, τα φυτά θάβονται, τραβιούνται προσεκτικά από το έδαφος και διπλώνονται κάτω από ένα θόλο για να στεγνώσουν. Το φτερό δεν κόβεται, καθώς ο λαμπτήρας ωριμάζει ακόμα. Μόνο αφού τα φύλλα στεγνώσουν εντελώς, κόβονται οι ρίζες και τα υπολείμματα του φτερού.

Φυσικά, με μεγάλη έκταση φύτευσης, δεν θα είναι δυνατή η δέσμευση ενός φτερού σε όλα τα φυτά. Αλλά σε μια μικρή περιοχή, αυτό είναι πολύ δυνατό. Είναι συνηθισμένο να χαλαρώνετε το έδαφος λίγο πριν από τη συγκομιδή και να απομακρύνετε το χώμα από τους βολβούς. Είναι βολικό να το κάνετε αυτό αφού το φτερό είναι δεμένο σε κόμπο και δεν παρεμβαίνει στην επεξεργασία των διαδρόμων. Φυσικά, μια τέτοια εργασία απαιτεί επιπλέον χρόνο. Εδώ ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει μια επιλογή. Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις ότι το σκόρδο μετά από μια τέτοια προετοιμασία πριν από τη συγκομιδή θα γίνει καλύτερης ποιότητας και θα αποθηκευτεί περισσότερο.

μέθοδοι επιδέσμου

Κριτικές
 1. Όλυα
  9.09.2018 16:19

  Δίνω το σκόρδο 10 ημέρες πριν από τη συγκομιδή, μου φαίνεται ότι την πέμπτη ημέρα είναι πολύ αργά για να το κάνω αυτό. Φροντίστε να υπολογίσετε όλους τους όρους, όταν καλλιεργείτε σκόρδο, αυτό είναι σημαντικό. Συνιστώ επίσης τη γονιμοποίηση φυτωρίων "BioGrow».

  Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι