Πρέπει να μαζέψω το χώμα από τα κεφάλια σκόρδου πριν τη συγκομιδή;

Συχνά ανακύπτει το ερώτημα πριν από τους καλλιεργητές λαχανικών, είναι απαραίτητο και δυνατό να καθαρίσουμε τη γη από τα κεφάλια του σκόρδου; Κρίνοντας από τις κριτικές, αυτή η αγροτεχνική τεχνική δίνει καλά αποτελέσματα. Μόνο αυτό πρέπει να γίνει σωστά και εγκαίρως.

Χρειάζεται να βγάλω τη γη από τα κεφάλια του σκόρδου και γιατί γίνεται αυτό;

Πιστεύεται ότι η μεσολάβηση έχει ευεργετική επίδραση στην ωρίμανση μιας καλής συγκομιδής. Περάστε τη γη με ειδικά εργαλεία κήπου στο μισό λάμπα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ξεσκονίζουν τη γη από τα κεφάλια ενός πικάντικου λαχανικού:

σκουπίστε το σκόρδο

 • Το μέγεθος του λαμπτήρα αυξάνεται. Το ριζικό σύστημα, ειδικά των χειμερινών καλλιεργειών, είναι ισχυρό και πηγαίνει βαθιά στο έδαφος. Πιο βαθιά, οι ρίζες τραβούν το κεφάλι προς τα μέσα. Ως αποτέλεσμα, δεν δέχεται αρκετό αέρα, θρεπτικά συστατικά και φως.
 • Στον γυμνό λαμπτήρα, μπορείτε εύκολα να παρακολουθείτε την κατάσταση της καλλιέργειας. Αυτό είναι σημαντικό όταν ο καιρός είναι κακός, ζεστός ή βροχερός.
 • Το εργοστάσιο δεν χρειάζεται να ξοδεύει ενέργεια απομακρύνοντας το έδαφος, και οι λαμπτήρες παίρνουν αρκετό ηλιακό φως και θερμότητα.
 • Οι ζυγαριές θα είναι πιο δυνατές και το λαχανικό θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Η ωρίμανση της καλλιέργειας υποδεικνύεται με κιτρίνισμα, ξήρανση και τοποθέτηση των φύλλων του φυτού. Οι ζυγαριές του λαμπτήρα στεγνώνουν και καθαρίζονται εύκολα. Τα βέλη ισιώνονται και τα κουτιά αρχίζουν να σπάνε.

μέγεθος λαμπτήρα

Τα οφέλη και οι βλάβες της έκθεσης του σκόρδου στον κήπο

Τα οφέλη της απογύμνωσης σκόρδου, σύμφωνα με έμπειρους κηπουρούς, είναι ότι ο λαμπτήρας παίρνει περισσότερο ηλιακό φως, στεγνώνει γρηγορότερα, ωριμάζει και παίρνει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, το κεφάλι αποκτά το χρωματικό χαρακτηριστικό της ποικιλίας.

Την επόμενη φορά που είναι απαραίτητο να σκουπίσετε τη γη γύρω από το κεφάλι του σκόρδου, ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του με βάση τις δικές του παρατηρήσεις. Εκτός από τις θετικές ιδιότητες, αυτή η διαδικασία έχει επίσης μειονεκτήματα:

ωρίμανση της καλλιέργειας

 • Δεδομένου ότι ο λαμπτήρας κάθεται βαθιά στο έδαφος, θα πρέπει να αφαιρέσετε πολύ χώμα, θα σχηματιστεί μια τρύπα. Η υγρασία θα αρχίσει να συσσωρεύεται σε αυτό μετά το πότισμα ή τις βροχές. Ως αποτέλεσμα, η σήψη της κεφαλής μπορεί να αναπτυχθεί και η απόδοση μπορεί να χαθεί.
 • Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί έγκαιρη χαλάρωση του εδάφους, ο λαμπτήρας δεν θα πάει πολύ βαθιά. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να κάνετε χωρίς περιττή διαδικασία για την έκθεση του κεφαλιού.

Το σκόρδο είναι ένα ελαφρύ λαχανικό που δεν ανέχεται υγρότοπους. Για να επιτύχετε μια καλή συγκομιδή, πρέπει να επιλέξετε το σωστό μέρος για φύτευση, να προετοιμάσετε το υλικό φύτευσης, να αφήσετε μια μεγάλη απόσταση μεταξύ των θάμνων κατά τη φύτευση. Η φροντίδα συνίσταται σε τακτικό πότισμα, εφαρμογή πολύπλοκων λιπασμάτων, χαλάρωση του εδάφους, απομάκρυνση των κρεβατιών από ζιζάνια.

κάθεται βαθιά

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας θα βοηθήσουν στην αποφυγή λαθών και στην επίλυση του ζητήματος της ανάγκης εκτέλεσης ορισμένων διαδικασιών.

Πότε πρέπει να το σκάψετε;

Όταν μπορείτε να μαζέψετε σκόρδο στον κήπο εξαρτάται από την ποικιλία και τις καιρικές συνθήκες. Τις περισσότερες φορές, η διαδικασία ξεκινά στις αρχές Ιουλίου. Η διαδικασία πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες πριν από την πλήρη συγκομιδή. Η κατάλληλη στιγμή για τις χειμερινές καλλιέργειες είναι το τέλος Ιουνίου, για ανοιξιάτικες ποικιλίες σκόρδου οι τελευταίες ημέρες του Ιουλίου θεωρούνται η καλύτερη περίοδος.

Τα γυμνά κεφάλια σκόρδου στον κήπο παίρνουν περισσότερο ηλιακό φως. Αλλά η διαδικασία πρέπει να εκτελεστεί σωστά και προσεκτικά, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει το έδαφος στο διάδρομο. Εάν η ακεραιότητα του λαμπτήρα βλάπτεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αυξάνεται ο κίνδυνος σήψης και μόλυνσης με μυκητιασική λοίμωξη.

σχηματίζεται ένα λάκκο

Εάν τα κεφάλια σκόρδου έχουν πάει βαθιά στο έδαφος

Το χειμερινό σκόρδο φυτεύεται βαθιά (το βάθος είναι ίσο με το ύψος τριών βολβών). Τέτοιο σκόρδο σίγουρα δεν θα αναπτυχθεί το φθινόπωρο, θα επιβιώσει καλά το χειμώνα και θα αρχίσει να μεγαλώνει μόνο την άνοιξη. Ένα ισχυρό ριζικό σύστημα τραβά το υλικό φύτευσης στο έδαφος κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Εάν ο χειμώνας είναι πολύ κρύος, τότε το σκόρδο θα πάει βαθιά.

Για να βλαστήσει το σκόρδο, πρέπει να υπάρχει χαλαρό χώμα. Για να γίνει αυτό, το φθινόπωρο μετά τη συγκομιδή και την άνοιξη, πρέπει να εφαρμόζονται οργανικά και ανόργανα λιπάσματα. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα είναι τρομακτικό όταν το σκόρδο πηγαίνει πολύ βαθιά στο έδαφος.

κεφάλια σκόρδου

Στις αρχές Ιουνίου, περίπου 21 ημέρες πριν από το σκάψιμο των ώριμων κεφαλών, τα κεφάλια σκόρδου απελευθερώνονται από το έδαφος. Το αν είναι απαραίτητο να γίνει αυτό εξαρτάται από την ποιότητα των κεφαλών, από τον καιρό και τη σύνθεση του εδάφους. Για παράδειγμα, εάν ο καιρός είναι βροχερός, τότε αυτή η τεχνική θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου σήψης.

Περίπου την ίδια στιγμή, τα βέλη κόβονται και σταματούν να ποτίζουν, χαλαρώνουν το έδαφος και εφαρμόζουν λιπάσματα. Μην ανησυχείτε εάν οι κορυφές είναι ζουμερές και παχιά, καθώς συγκεντρώνουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα φύλλα είναι απλώς δεμένα για να κατευθύνουν τα ιχνοστοιχεία στους βολβούς.

Η κοπή των βελών και η εκκαθάριση του εδάφους συμβάλλει στην ανάπτυξη των κεφαλών, στη συσσώρευση θρεπτικών συστατικών σε αυτά και στην ταχεία ωρίμανση της φυτικής καλλιέργειας.

σκόρδο από το έδαφος

Συμβουλές για σωστή καλλιέργεια σκόρδου

Είναι καλύτερο να καλλιεργείτε χειμερινό σκόρδο σε ένα εξοχικό σπίτι. Διαφέρει από τις ποικιλίες της άνοιξης σε ένα μεγάλο κεφάλι και έναν μικρότερο αριθμό γαρίφαλων, καθώς και μια πρώιμη περίοδο ωρίμανσης. Το κύριο πλεονέκτημα των ανοιξιάτικων καλλιεργειών είναι η μακροχρόνια αποθήκευση. Τα κεφάλια παραμένουν σταθερά και ζουμερά μέχρι το καλοκαίρι. Η καλλιέργεια σκόρδου περιλαμβάνει όχι μόνο το έγκαιρο πότισμα, το βοτάνισμα, τη χαλάρωση του εδάφους και την εφαρμογή λιπασμάτων.

φτυαρίζει το έδαφος

Για να πάρει μεγάλο σκόρδο σπάστε τα σχηματισμένα βέλη. Κατά τη διάρκεια του σχηματισμού βελών, το φυτό επιβραδύνει την ανάπτυξή του και όλες οι δυνάμεις κατευθύνονται στην ανάπτυξη υλικού σπόρου. Απλά μην διαγράψετε όλα τα βέλη ταυτόχρονα, συνιστάται να αφήσετε μερικά. Από αυτούς μπορείτε να καθορίσετε το βαθμό ωριμότητας των κεφαλιών. Μόλις το βέλος ισιώσει και το κουτί σπόρων αρχίσει να σπάει, μπορείτε να ξεκινήσετε τη συγκομιδή.

Μερικές φορές οι καλλιεργητές λαχανικών αναρωτιούνται γιατί το σκόρδο μπαίνει βαθιά στο έδαφος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε χαλαρό χώμα, ένα ισχυρό ριζικό σύστημα ενός λαχανικού και μια αρχικά βαθιά φύτευση γαρίφαλων. Συνιστάται να φυτέψετε σκελίδες σκόρδου σε ήδη προετοιμασμένα αυλάκια, βάθους 5-6 εκ. Κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων, το έδαφος θα συμπιεστεί και οι κεφαλές του σκόρδου θα κατακαθίσουν ακόμη πιο βαθιά στο έδαφος.

τεχνικές καλλιέργειας

Γιατί οι κορυφές είναι δεμένες;

Μια άλλη τεχνική που σας επιτρέπει να συγκομίζετε μια καλή συγκομιδή σκόρδου είναι να δέσετε τις κορυφές σε έναν κόμπο. Στο σκόρδο, σε αντίθεση με τα κρεμμύδια, τα θρεπτικά συστατικά κινούνται πιο αργά από τα φύλλα στις ρίζες και τα φτερά πεθαίνουν τόσο γρήγορα.

Αφού τα φύλλα δεθούν σε κόμπους, γίνονται αλλαγές στη φωτοσύνθεση, παρατηρείται αυξημένη ροή μικροθρεπτικών συστατικών στο υπόγειο τμήμα του φυτού. Τα φύλλα αρχίζουν να στεγνώνουν, ο βολβός σταματά να βλασταίνει και συσσωρεύει όλα τα χρήσιμα συστατικά.

γραβάτες

Αρχίζουν να δένουν τις κορυφές 5 ημέρες πριν από το αναμενόμενο σκάψιμο της σοδειάς. Για ποικιλίες με βέλη, αφαιρέστε το βέλος. Στην ιδανική περίπτωση, αυτή η διαδικασία εκτελείται μια εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για τις χειμερινές καλλιέργειες, καθώς το σκόρδο της άνοιξης δεν δίνει βέλη. Τα φύλλα στρίβονται ελαφρώς σε τουρνουά και δένονται με τη μορφή κανονικού κόμπου. Εάν οι κορυφές είναι κοντές, μπορείτε να πλέξετε μια πλεξίδα.

Ασθένειες και παράσιτα

Ασθένειες και παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στην καλλιέργεια. Συχνά παράσιτα που επιτίθενται σε σκόρδο είναι ακάρεα ρίζας, νηματώδη στελέχη, αρκούδες, σαρανταποδαρούσες, σκώρος κρεμμυδιού... Οι προνύμφες και οι ενήλικες, δημιουργώντας τρύπες στα ανώτερα στρώματα του εδάφους, συμβάλλουν στο γεγονός ότι το σκόρδο πηγαίνει βαθιά στο έδαφος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του κεφαλιού.

αντιμετωπίζω ασθένειες

Μπορείτε να σώσετε τη σοδειά ψεκάζοντας τα φύλλα με έγχυση καπνού, πιπεριού και τέφρας ξύλου. Μερικές φορές δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς τη βοήθεια εντομοκτόνων: Actellic, Clofentesin.

Ασθένειες όπως σήψη, πράσινο μούχλα, μωσαϊκό οδηγούν στο γεγονός ότι τα φύλλα στεγνώνουν, γίνονται κίτρινα, εμφανίζονται κηλίδες διαφόρων χρωμάτων, σταματά η ανάπτυξη των φυτών, οι βολβοί σταματούν να ωριμάζουν και αρχίζουν να σαπίζουν. Για παράδειγμα, μυκητοκτόνα όπως τα Quadris, Alirin, Gamair, Fitosporin θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ασθενειών.

Για τη μείωση του κινδύνου ασθένειας, το υλικό φύτευσης πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά. Μόνο μεγάλα, πυκνά, γαρύφαλλα χωρίς ελαττώματα είναι κατάλληλα για φύτευση. Τοποθετούνται σε διάλυμα απολυμαντικού θειικού χαλκού, υπερμαγγανικού καλίου ή τέφρας ξύλου.

γυρίσματα ποικιλιών

Συμβουλές από έναν έμπειρο κάτοικο του καλοκαιριού

Ο χρόνος φύτευσης του σκόρδου εξαρτάται από τον επιλεγμένο τύπο και ποικιλία. Η φύτευση χειμερινών καλλιεργειών ξεκινά από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου. Το εαρινό σκόρδο φυτεύεται την άνοιξη όταν τελειώνει η απειλή σοβαρών παγετών (περίπου μέσα Απριλίου).

Στις κριτικές πολλών καλλιεργητών λαχανικών, μπορείτε να βρείτε τις ακόλουθες συμβουλές: «Έσκαψα το οικόπεδο για τα κρεβάτια και εφαρμόζω λιπάσματα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με τύρφη, άμμο, τέφρα από ξύλο. Μια εβδομάδα πριν από τη φύτευση, είναι χρήσιμο να απολυμάνετε το χώμα χύνοντάς το με διάλυμα Fitosporin.

εποχιακός κάτοικος του καλοκαιριού

Βυθίζω τα γαρίφαλα του σκόρδου κατά 6-7 cm και πασπαλίζω με χούμο. Το καλοκαίρι, οι βλαστοί δίνουν βλαστοί, οι οποίοι είναι καλύτερα να σπάσουν, παρεμβαίνουν μόνο στην καλή συγκομιδή. "

«Κάθε χρόνο ανοίγουμε το σκόρδο, φτυαρίζοντας το χώμα από τους βολβούς. Χάρη σε αυτό, μεγαλώνουν, πιο ζουμερά και αρωματικά στη γεύση. "

ανοίξτε το σκόρδο

Κριτικές
 1. Tamara Kuzminichna Devyanina
  7.07.2018 17:02

  Σας ευχαριστώ πολύ για το άρθρο. Η ντάκα είναι ήδη 30 ετών, αλλά βρήκα κάτι σημαντικό για τον εαυτό μου στην καλλιέργεια σκόρδου, για το οποίο δεν ήξερα. Γενικά, ένας πολύ ενημερωτικός ιστότοπος. Κοιτάζω συχνά εδώ.

  Απαντώ
 2. Γρηγόριος
  7.07.2020 16:29

  Για να είμαι ειλικρινής, κάποιο είδος ανοησίας σχετικά με το φτυάρισμα, εν προκειμένω, μιάμιση εβδομάδα πριν τη συγκομιδή, το σκόρδο υπονομεύεται, δηλαδή, σκάβετε τη γη με ένα φτυάρι όταν σηκώνετε, αλλά δεν το πετάτε έξω, παίρνετε το κεφάλι σε χαλαρή γη. Ναι, και το bylka αρχίζει να στεγνώνει, το μόνο μειονέκτημα είναι εάν βρέχει, ο καθαρισμός γίνεται δύσκολος, το σκόρδο είναι βρώμικο, η γη κολλάει πιο έντονα.

  Απαντώ
  • διαχειριστής
   7.07.2020 14:14

   Καλή μέρα!
   Προφανώς, έχετε τη μόνη εξουσία όσον αφορά την ταξινόμηση "παραλήρημα - όχι παραληρητικό". Και είσαι εσύ. Τα άρθρα μας γράφονται από ειδικούς στον τομέα της γεωργικής τεχνολογίας, ελέγχονται προσεκτικά, ελέγχονται για συμμόρφωση. Οποιοσδήποτε ιστότοπος αυτοσεβασμού δεν θα δημοσιεύει παραληρητικές, όπως λέτε, πληροφορίες.Εάν έχετε μοναδικές γνώσεις, μοιραστείτε το με άλλους. Θα εξοικειωθούμε με αυτούς με μεγάλη χαρά.

   Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι