Πώς να φυτέψετε και να φροντίσετε οικογενειακό σκόρδο, συγκομιδή και αποθήκευση καλλιεργειών

Πολλοί κάτοικοι του καλοκαιριού ασχολούνται με την καλλιέργεια σκόρδου στα χωράφια τους. Πριν ξεκινήσετε να το φυτέψετε, πρέπει να αφιερώσετε χρόνο επιλέγοντας την καταλληλότερη ποικιλία. Το οικογενειακό σκόρδο είναι δημοφιλές στους καλλιεργητές λαχανικών, καθώς η φύτευση και η φροντίδα είναι αρκετά απλή.

Περιγραφή της οικογένειας σκόρδο

Πριν ξεκινήσετε να φυτεύετε και να καλλιεργείτε αυτήν την ποικιλία, πρέπει να εξοικειωθείτε με την περιγραφή και τα διακριτικά χαρακτηριστικά της με περισσότερες λεπτομέρειες.

φυτό και φροντίδα

Αυτή η ποικιλία δεν διαφέρει από άλλες ποικιλίες θάμνων. Το οικογενειακό σκόρδο πήρε το όνομά του λόγω του γεγονότος ότι δεν σχηματίζεται ούτε ένας βολβός ούτε ένα γαρύφαλλο στο κεφάλι του, αλλά περίπου 5-6 κομμάτια ταυτόχρονα. Είναι πολύ μικρότερες από τις κοινές ποικιλίες λαχανικών, αλλά ζυγίζουν περίπου το ίδιο.

Τα διακριτικά χαρακτηριστικά των φρούτων περιλαμβάνουν τη φωτεινή γεύση και την αρωματική μυρωδιά τους, που μπορεί να παρατηρηθεί αμέσως μετά το σκάψιμο του σκόρδου. Επίσης, τα πλεονεκτήματα της συγκομιδής περιλαμβάνουν τη διάρκεια αποθήκευσης, η οποία είναι μεγαλύτερη από 10 μήνες. Υπό βέλτιστες συνθήκες, τα φρούτα σκόρδου μπορούν να αποθηκευτούν για ενάμιση χρόνο.

Η συγκομιδή χρησιμοποιείται συχνά στο γαστρονομικό πεδίο για την παρασκευή πιάτων λαχανικών ή κονσερβοποίησης. Επίσης, μερικές φορές οι κεφαλές σκόρδου χρησιμοποιούνται στην ιατρική για τη δημιουργία φαρμακευτικών αφέψημα και εγχύσεων.

Ορισμένοι καλλιεργητές λαχανικών είναι βέβαιοι ότι μόνο οι κάτοικοι της μεσαίας ζώνης της χώρας θα μπορούν να έχουν καλή συγκομιδή, καθώς εκεί είναι οι καλύτερες συνθήκες για την καλλιέργεια λαχανικών. Σε άλλα μέρη της χώρας, οι αποδόσεις θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες εάν οι θάμνοι σκόρδου δεν καλλιεργούνται σε θερμοκήπια ή θερμοκήπια. Οι έμπειροι κηπουροί συμβουλεύουν την καλλιέργεια της ποικιλίας σε συνθήκες θερμοκηπίου προκειμένου να προστατεύσουν τους θάμνους από παράσιτα και ακραίες θερμοκρασίες.

Οικογενειακό σκόρδο

Τύποι και ποικιλίες

Υπάρχουν δύο κύριες ποικιλίες σκόρδου με τις οποίες πρέπει να εξοικειωθείτε εκ των προτέρων - χειμώνας και άνοιξη.

Χειμώνας

Αυτός ο τύπος σκόρδου δεν φυτεύεται την άνοιξη, αλλά στα μέσα του φθινοπώρου. Τις περισσότερες φορές, η φύτευση ξεκινά στις 1-5 Οκτωβρίου. Ωστόσο, όταν ο καιρός είναι ζεστός, μπορείτε να αναβάλλετε τη διαδικασία σε 15-20. Κάθε καλλιεργητής καθορίζει τον βέλτιστο χρόνο φύτευσης ανεξάρτητα, ανάλογα με τον καιρό και τη θερμοκρασία έξω.

δεν φυτεύονται την άνοιξη

Το χειμερινό σκόρδο διακρίνεται από το μέγεθος των φρούτων του, που αποτελείται από πολλά ίδια δόντια. Εάν κόψετε το κρεμμύδι σε δύο ίσα μέρη, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει ένα βέλος στο κέντρο, γύρω από το οποίο βρίσκονται όλες οι σκελίδες σκόρδου.

Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, σχηματίζονται μικρά θάμνοι μικρών λουλουδιών χωρίς σπόρους. Οι σπόροι βρίσκονται στους αεραγωγούς βολβούς που εμφανίζονται στο φυτό μετά την ανθοφορία.

Ανοιξη

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του είδους περιλαμβάνουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει κεντρικό στέλεχος στους βολβούς του. Επίσης, τα ενήλικα φυτά δεν σχηματίζουν βολβούς στο πάνω μέρος των θάμνων και επομένως ανοιξιάτικο σκόρδο αναπαράγεται μόνο με τη βοήθεια νεαρών δοντιών.

χαρακτηριστικά γνωρίσματα

Το μέγεθος των καρπών αυτού του είδους είναι πολύ μικρότερο από αυτό του χειμώνα. Ωστόσο, υπάρχουν περίπου 10-15 σκελίδες σε ένα κρεμμύδι. Είναι όλα εντελώς διαφορετικά και διαφέρουν στο μέγεθός τους. Η συγκομιδή σκόρδου της άνοιξης αποθηκεύεται τέλεια ακόμη και σε δωμάτια με θερμοκρασία δωματίου. Υπό βέλτιστες συνθήκες, δεν θα επιδεινωθεί εντός 1-2 ετών.

Προετοιμασία σποροφύτων

Πριν ξεκινήσετε να φυτεύετε σκόρδο σε ανοιχτό έδαφος, θα πρέπει να αρχίσετε να φυτεύετε φυτά. Συνιστάται να το φυτέψετε το φθινόπωρο ή το χειμώνα, έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη να μπορείτε να μεταμοσχεύσετε τα φυτά στον κήπο.

πολύ λιγότερο

Προετοιμασία εδάφους

Το σκόρδο λατρεύει το έδαφος που περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και επομένως είναι καλύτερο να προετοιμάσετε το μείγμα εδάφους εκ των προτέρων. Για αυτό, η γη αναμιγνύεται σε ίσες ποσότητες με τέφρα ξύλου, νιτροφωσφορικό και υπερφωσφορικό.

Μετά την προσθήκη λιπασμάτων στο έδαφος, το χώμα απολυμαίνεται για να απομακρυνθούν τα παράσιτα και τα παθογόνα από αυτό. Για μια τέτοια διαδικασία, προστίθεται θειικός χαλκός στο έδαφος.

Ορισμένοι καλλιεργητές λαχανικών προσθέτουν τύρφη με άργιλο και άμμο στο έδαφος για να βελτιώσουν την ποιότητα του μείγματος εδάφους.

προετοιμασία του εδάφους

Επιλογή χωρητικότητας

Πριν από την καλλιέργεια δενδρυλλίων σκόρδου, πρέπει να αποφασίσετε σε ποιο δοχείο θα μεγαλώσει. Μερικοί άνθρωποι συμβουλεύουν την καλλιέργεια σε πλαστικά δοχεία στα οποία ριζώνουν σχεδόν όλα τα φυτά.

Ωστόσο, αυτά τα δοχεία είναι αρκετά μικρά, οπότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε κουτιά. Πολλά φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν σε αυτά. Αντί για κουτιά για προσγείωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δοχεία κασέτας, τα οποία αποτελούνται από πολλά συνδυασμένα δοχεία.

loam και άμμος

Προσγείωση

Έχοντας επιλέξει ένα δοχείο για φύτευση και έχοντας προετοιμάσει ένα μείγμα εδάφους, μπορείτε να ξεκινήσετε τη φύτευση.

Πρώτα, όλα τα δοχεία γεμίζονται στην κορυφή με χώμα και ποτίζονται με ζεστό νερό. Στη συνέχεια δημιουργούνται ρηχές τρύπες για φύτευση δοντιών σκόρδου. Όταν όλο το σκόρδο έχει τοποθετηθεί στο χώμα, καλύπτεται με γη και ποτίζεται εκ νέου. Όλα τα δοχεία με φυτευμένο σκόρδο μεταφέρονται σε ένα ζεστό δωμάτιο για περαιτέρω καλλιέργεια.

με την προετοιμασία του μείγματος εδάφους

Ποιο είναι το χρονικό πλαίσιο για τη φύτευση

Κατά τη χρήση της μεθόδου δενδρυλλίων καλλιέργεια σκόρδου σε ανοιχτό έδαφος φυτεύεται την άνοιξη. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ανοιξιάτικη φύτευση είναι πολύ πιο εύκολη από ό, τι το φθινόπωρο. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν χρειάζεται να ξοδεύετε πολύ χρόνο και προσπάθεια για την προετοιμασία του ιστότοπου.

Πριν ξεκινήσετε να φυτεύετε φυτάρια, πρέπει να προσέξετε τη θερμοκρασία έξω. Η προσγείωση πρέπει να γίνεται μόνο εάν δεν πέφτει κάτω από τους μηδέν βαθμούς. Ακόμα και οι μικροί παγετοί μπορούν να καταστρέψουν το φυτευμένο σκόρδο. Επομένως, συνιστάται να κάνετε προσγείωση όχι νωρίτερα από το δεύτερο μισό του Απριλίου.

Επίσης, πριν από τη φύτευση, δώστε προσοχή στα φυτά σκόρδου. Πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό, καθώς τα αδύναμα φυτά δεν θα μπορούν να ριζωθούν κανονικά στον κήπο. Δεν μπορείτε να μεταμοσχεύσετε φυτά σε ανοιχτό έδαφος εάν το ύψος τους είναι μικρότερο από 5-6 εκ. Τέτοια ασθενή δενδρύλλια μπορούν να φυτευτούν μόνο σε θερμοκήπια, όπου διατηρείται η βέλτιστη θερμοκρασία και υγρασία.

μπορεί να φυτευτεί

Προετοιμασία εδάφους

Το σκόρδο της οικογένειας, όπως και όλες οι άλλες ποικιλίες, μεγαλώνει καλά σε αμμώδη αργιλώδη και ελαφριά γη. Επομένως, εάν υπάρχει αργιλώδες έδαφος στην περιοχή, τότε θα πρέπει να προστεθεί διογκωμένος πηλός αναμεμιγμένος με άμμο. Αυτά τα συστατικά βελτιώνουν τις ιδιότητες αποστράγγισης της γης πολλές φορές, λόγω των οποίων απορροφά καλύτερα την υγρασία.

Επίσης, αυτό το λαχανικό αναπτύσσεται πολύ καλύτερα σε εύφορο έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Για να αυξηθεί η γονιμότητα, η περιοχή αντιμετωπίζεται με κοπριά. Δεν συνιστάται η λίπανση του εδάφους με φρέσκο ​​οργανικό λίπασμα μαζί με αυτό, καθώς αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την απόδοση του σκόρδου.

Προετοιμασία εδάφους

Η προετοιμασία του εδάφους γίνεται μόνο αφού θερμανθεί εντελώς στα τέλη Μαρτίου. Ολόκληρος ο ιστότοπος σκάβεται προσεκτικά έτσι ώστε η γη να μην είναι πολύ πυκνή. Στη συνέχεια, καταναλώνονται περίπου 4-5 κιλά χούμους για κάθε τετραγωνικό μέτρο του κήπου.

Για να αυξήσετε τις αποδόσεις, μπορείτε να προσθέσετε στο έδαφος μερικές κουταλιές της σούπας καρβαμίδη και υπερφωσφορικό.

Περιοχές με έδαφος αλουμίνας γονιμοποιούνται με χούμο από πεσμένα φύλλα, τύρφη και άμμο ποταμού. Μετά την προσθήκη της επικάλυψης, το χώμα σε ολόκληρη την περιοχή θα πρέπει να χαλαρώσει εκ νέου και να χυθεί με ζεστό νερό για να αυξηθεί η υγρασία.

γονιμοποιηθεί με χούμο

Προσγείωση

Πριν από τη φύτευση, συνιστάται να προσδιορίσετε την περιοχή του κήπου που ταιριάζει καλύτερα στην καλλιέργεια θάμνων σκόρδου. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να το καταλάβετε, μετά από το οποίο πρέπει να φυτέψετε σκόρδο. Τα φυτά σκόρδου αναπτύσσονται καλά σε περιοχές όπου καλλιεργούνται μπιζέλια, φασόλια ή κολοκύθες. Δεν συνιστάται να τα φυτεύετε σε μέρη όπου καλλιεργούνται αγγούρια, καρότα ή κρεμμύδια.

Έχοντας επιλέξει έναν κατάλληλο χώρο στον κήπο και αφού τελειώσουν την προετοιμασία του εδάφους, αρχίζουν να φυτεύουν. Πρώτον, πρέπει να αρχίσετε να επισημαίνετε τα κρεβάτια στα οποία θα μεγαλώνουν οι θάμνοι. Η απόσταση μεταξύ των κρεβατιών γίνεται τουλάχιστον 35 cm. Μετά τη σήμανση, γίνονται μικρές τρύπες σε κάθε κρεβάτι με βάθος όχι μεγαλύτερο από 10 cm. Οι οπές πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 25-30 cm.

οικόπεδο κήπου

Η φύτευση δενδρυλλίων σκόρδου πρέπει να είναι πολύ προσεκτική ώστε να μην προκαλέσει ζημιά σε τίποτα. Πριν τοποθετήσετε τα φυτά στο έδαφος, όλες οι τρύπες υγραίνονται καλά με νερό. Στη συνέχεια, τα φυτά κάθονται σε όρθια θέση στις αυλακώσεις, πασπαλίζουμε ξανά με χώμα και νερό. Μερικοί κηπουροί ξεσκονίζουν το έδαφος μετά τη φύτευση για να προστατεύσουν τα φυτά από πιθανές αλλαγές θερμοκρασίας.

Απαιτήσεις φροντίδας

Το σκόρδο, όπως και κάθε άλλο λαχανικό, πρέπει να φροντίζεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας. Η σωστή φροντίδα των θάμνων σκόρδου σας θα επιταχύνει την ανάπτυξή τους και θα βελτιώσει τις αποδόσεις.

σπορόφυτα σκόρδου

Πότισμα

Χωρίς αρκετή υγρασία, τα βέλη του φυτού αρχίζουν να γίνονται υπόλευκα και σταδιακά μαραίνονται. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να υγραίνεται περιοδικά το έδαφος, ώστε οι θάμνοι να μην στεγνώσουν. Οι θάμνοι ποτίζονται κάθε 3-4 ημέρες έτσι ώστε η γη να μην έχει χρόνο να στεγνώσει και να είναι πάντα υγρή. Εάν υπάρχουν συχνά συννεφιασμένες ημέρες έξω, ο αριθμός των ποτισμάτων μειώνεται σε μία φορά την εβδομάδα. Συνιστάται να ποτίζετε τα φυτά το βράδυ, μετά το ηλιοβασίλεμα.

αρχίστε να χρωματίζετε

Λίπασμα

Όταν καλλιεργείται, το σκόρδο γονιμοποιείται σε τρία στάδια. Για πρώτη φορά, η επικάλυψη γίνεται στο έδαφος μετά την εμφάνιση των πρώτων αληθινών φύλλων. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα διάλυμα που παρασκευάζεται από νερό και ουρία προστίθεται στο έδαφος.

Η δεύτερη σίτιση πραγματοποιείται δυόμισι εβδομάδες πριν από την ανθοφορία. Ο ιστότοπος γονιμοποιείται με νιτρομάμφο και νιτροφόρο. Το τελικό στάδιο σίτιση σκόρδου πραγματοποιήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, όταν σχηματίζονται οι βολβοί. Το έδαφος γονιμοποιείται με υπερφωσφορικό διάλυμα.

γίνεται σίτιση

Βοτάνισμα και χαλάρωση

Μετά το πότισμα, είναι απαραίτητο να χαλαρώσετε το έδαφος, καθώς η επιφάνεια της γης καλύπτεται με πυκνή κρούστα. Εάν δεν το απαλλαγείτε εγκαίρως, η παροχή οξυγόνου και υγρασίας στις ρίζες θα επιδεινωθεί.

Για πρώτη φορά, το χώμα χαλαρώνεται 15 ημέρες μετά τη φύτευση των δενδρυλλίων. Ο εκ νέου βοτάνισμα πραγματοποιείται μετά από μιάμιση εβδομάδα. Κατά τη χαλάρωση του εδάφους, είναι επιτακτική ανάγκη να τραβηχτούν όλα τα ζιζάνια, λόγω των οποίων μπορεί να επιδεινωθεί η γονιμότητα του εδάφους.

Βοτάνισμα και χαλάρωση

Ασθένειες και παράσιτα

Το σκόρδο είναι ευαίσθητο σε ασθένειες, μεταξύ των οποίων ο ίκτερος, το φουσάρι, η σκουριά ή η γκρίζα σήψη είναι πιο συχνές. Του παράσιτα σε θάμνους σκόρδου συχνά δέχεται επίθεση από τη μύγα κρεμμυδιού, τη σαρανταποδαρούσα, τον νηματώδη, τον σκώρο και τον κρυφτό

εκτίθεται σε ασθένεια

Συγκομιδή και αποθήκευση

Το ώριμο σκόρδο συγκομίζεται από το δεύτερο μισό του καλοκαιριού έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Πριν από τη συγκομιδή των φρούτων, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα παλιά φτερά στους θάμνους έχουν γίνει κίτρινα και τα νέα έχουν σταματήσει να εμφανίζονται. Εάν το σκόρδο δεν συλλεχθεί εγκαίρως, η ανάπτυξή του θα ενεργοποιηθεί ξανά και οι κεφαλές θα αρχίσουν σταδιακά να αποσυντίθενται σε μικρά κομμάτια.

Ολόκληρη η συγκομιδή ξηραίνεται για αρκετές ημέρες σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο και μεταφέρεται σε ένα κελάρι για περαιτέρω αποθήκευση.

αποθήκευση καλλιεργειών

συμπέρασμα

Το σκόρδο θεωρείται ένα δημοφιλές λαχανικό που καλλιεργείται από πολλούς κηπουρούς. Για να έχετε μια καλή συγκομιδή, πρέπει να εξοικειωθείτε με τις ιδιαιτερότητες της φύτευσης και της καλλιέργειας θάμνων σκόρδου.

πολλοί κηπουροί

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι