Πώς να τσιμπήσετε σωστά ένα δέντρο μανταρίνι στο σπίτι

Το ελαφρύ άρωμα μανταρινιών δημιουργεί μια διάθεση, θυμίζει παιδική ηλικία, φέρνει το νέο έτος στο σπίτι. Καλλιεργώντας αυτό το φυτό, ασυνήθιστο για τη Μέση Λωρίδα, μπορείτε να κολυμπάτε συνεχώς σε ένα απαλό σύννεφο λεπτού αρώματος, να δημιουργείτε μια μοναδική αύρα άνεσης και ευεξίας. Ωστόσο, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, απαιτεί προσοχή και φροντίδα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά του ποτίσματος, πώς να τσιμπήσετε, να κλαδέψετε το δέντρο μανταρίνι, πότε να μεταμοσχεύσετε.

Γιατί να τσιμπήσετε μανταρίνια;

Στα περβάζια, στα δωμάτια, στη βεράντα, οι μονόχωροι πολιτισμοί συχνά, αντί για άνεση, δημιουργούν ένα αίσθημα μοναξιάς. Μερικές φορές απλά δεν έχουν αρκετό χώρο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα πλήρες δέντρο που αναπτύσσεται στις νότιες φυτείες του κόσμου μπορεί να φτάσει τα τέσσερα μέτρα ύψος, προσπαθούν να περιορίσουν την ανάπτυξη του μήκους του στο σπίτι.

Τα εσωτερικά μανταρίνια έχουν το καλύτερο σχήμα σαν χαμηλούς θάμνους που σχηματίζουν όμορφες κορώνες. Αυτό θα βοηθήσει το φυτό να αναπτυχθεί χωρίς να εστιάσει σε μια κατεύθυνση, να το κάνει ελκυστικό και να το απαλλάξει από ξηρούς "φαλακρούς" κλαδίσκους.

Κόψτε τις άκρες των κορυφών, αφαιρέστε τα κλαδιά που μεγαλώνουν προς τα μέσα, αραιώστε τις πολύ πυκνές περιοχές, οι έμπειροι κηπουροί συνιστούν επίσης τον κανονικό σχηματισμό ωοθηκών και στη συνέχεια την ωρίμανση του καρπού.

Προσπαθούν επίσης να τσιμπήσουν την περίσσεια και τους πρώιμους μπουμπούκια έτσι ώστε το φυτό να μπορεί να αναπτυχθεί ομοιόμορφα, δίνοντας σε κάθε ένα από τα σωματίδια ζωτικότητα και ενέργεια.

μικρά μανταρίνια

Απαιτούμενα εργαλεία

Πριν προχωρήσετε στη λειτουργία, είναι καλύτερα να προετοιμάσετε και να απολυμάνετε τα όργανα εκ των προτέρων.

Επιλέξτε ψαλίδια κήπου, ψαλίδια κλαδέματος ή αιχμηρό μαχαίρι εκκόλαψης.

Τα σημαντικά συστατικά της διαδικασίας είναι τα μέσα για την αντιμετώπιση της ανοιχτής πληγής του φυτού (βερνίκι κήπου, ρητίνη δέντρων, βαφή σε φυσικό λιναρόσπορο).

ψαλίδι κηπουρικής

Συγχρονισμός κλαδέματος μανταρίνι

Συνιστάται να κλαδεύετε στο σπίτι στα τέλη Φεβρουαρίου, στις αρχές Μαρτίου, όταν το φυτό αναπτύσσεται και αναπτύσσεται ενεργά.

Ωστόσο, η διαδικασία πραγματοποιείται μερικές φορές το φθινόπωρο. Ταυτόχρονα, ο τεχνητός φωτισμός προστίθεται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το πρώτο τσίμπημα γίνεται όταν το μανταρίνι απελευθερώνει το τέταρτο, πέμπτο ή έκτο φύλλο. Αυτή τη στιγμή, το δέντρο φτάνει ήδη σε είκοσι έως σαράντα εκατοστά.

Σε κάθε νέο κλαδί, μετά την εμφάνιση του τέταρτου φύλλου, οι άκρες αφαιρούνται.

Το στέμμα σχηματίζεται για τα πρώτα τρία έως τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια, η διαδικασία συνεχίζεται, αλλά όχι τόσο συχνά.

φυτό στο περβάζι

Τεχνολογία κλαδέματος μανταρινιών

Μετά την εμφάνιση του τέταρτου φύλλου, ο ιδιοκτήτης του δωματίου εξωτικός, που ασχολείται με το σχηματισμό της κορώνας, προσπαθεί να αφαιρέσει προσεκτικά, κόβοντας το τμήμα του κλαδιού που εκτείνεται προς τα πάνω πάνω από τον οφθαλμό.Η πληγή αντιμετωπίζεται με βερνίκι κήπου ή ρητίνη δέντρων, καλύπτεται με πλαστική μεμβράνη ή ταινία. Αφήστε το κομμάτι να σφίξει. Κατά κανόνα, το φυτό δεν αγγίζεται για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Στη συνέχεια αφαιρείται η ταινία.

Μαζί με το επιπλέον μήκος από το δέντρο, αφαιρούνται ισχυροί βλαστοί, αναπτύσσονται από την ίδια τη ρίζα, αφαιρώντας τη δύναμη από το υπόλοιπο φυτό.

Τα κλαδιά που κατευθύνονται μέσα στην κορώνα ή έχουν έντονη κλίση προς τα πλάγια ή προς τα κάτω προσπαθούν επίσης να κοπούν έτσι ώστε το μανταρίνι να μην φαίνεται παραμελημένο.

Ένα μήνα αργότερα, εξετάζονται προσεκτικά οι νέοι βλαστοί. Τα αδύναμα κλαδιά αφαιρούνται. Τα ισχυρότερα απομένουν έτσι ώστε το φυτό να αναπτύσσεται περαιτέρω σωστά.

κλάδεμα κλάδου

Για να ανοίξετε ή να κλείσετε το στέμμα (με πολύ διασκορπισμένα κλαδιά), χρησιμοποιείται μια τομή στο μπουμπούκι, λαμβάνοντας υπόψη τον κανόνα της επιλογής ενός εξωτερικού ή εσωτερικού μπουμπούκι, αντίστοιχα.

Ο κύριος κορμός υπόκειται σε τσίμπημα, κλάδεμα. Τρία ή τέσσερα κλαδιά απομένουν από τα πλευρικά κλαδιά.

Περαιτέρω φροντίδα

Το καλοκαίρι, το μανταρίνι βγαίνει στη βεράντα, προσπαθώντας να του δώσει την ευκαιρία να απολαύσει τις απαλές ακτίνες του ήλιου. Το πότισμα γίνεται προσεκτικά έτσι ώστε οι σταγόνες να μην πέφτουν στα λουλούδια, δύο φορές την ημέρα. Το ντύσιμο προστίθεται περιοδικά.

ώριμη συγκομιδή

Στην ψυχρότερη, χειμερινή περίοδο, το φυτό μεταφέρεται σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία 12 έως 16 βαθμών, επιτρέποντάς του να ξεκουραστεί. Αυτή είναι η ώρα ανάπαυσης για το δέντρο. Ποτίστε το δύο φορές την εβδομάδα. Το ντύσιμο δεν γίνεται.

Καθώς το μανταρίνι μεγαλώνει, μεταμοσχεύεται, δίνοντάς του ένα χαλαρότερο δοχείο που ταιριάζει με το μέγεθος. Αυτό γίνεται με τη μέθοδο μεταφοράς. Εάν είναι αδύνατο να μεταφραστεί, το έδαφος ανανεώνεται κατά τα δύο τρίτα.

Τα φυτά πρώτου έτους παράγουν μερικές φορές μπουμπούκια. Αφαιρούνται προσεκτικά, ώστε να μην χάνουν τη δύναμη του δέντρου. Εάν είναι απαραίτητο, μένει μέρος των ωοθηκών.

πράσινα φρούτα

Αρχικά, το μανταρίνι τοποθετείται έτσι ώστε να δέχεται αρκετό φως, αλλά δεν μπορεί να κάψει και να ρίξει τα φύλλα του.

Το τσίμπημα των άκρων των βλαστών, το κλάδεμα του άνω μέρους του μανταρινιού, μαζί με το πότισμα και τη διατροφή που είναι κατάλληλο για τη σεζόν, σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε έναν όμορφο ισχυρό δέντρο-θάμνο, ευχαριστώντας όχι μόνο τα μάτια που στρέφονται σε αυτό, αλλά και φέρουν νόστιμα αρωματικά φρούτα.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι