Σχέδιο για το πώς να σχηματίσετε και να τσιμπήσετε κολοκυθάκια στο ανοιχτό πεδίο

Για να αυξήσετε την απόδοση και να πάρετε νόστιμα φρούτα, πρέπει να γνωρίζετε τους κανόνες για τον καλύτερο τρόπο δημιουργίας κολοκυθιών στο ανοιχτό πεδίο. Μερικοί ποικιλίες κολοκυθιών δεν χρειάζεστε καθόλου αυτήν τη διαδικασία. Εκτός από το σχηματισμό του θάμνου, υπάρχουν και άλλες οδηγίες φροντίδας που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την καλλιέργεια. Εάν το εργοστάσιο τσιμπήσει, τότε προκύπτει ένα άλλο ερώτημα: είναι απαραίτητο να επαναλάβετε τη διαδικασία την επόμενη φορά.

Τι είδους φυτό να φυτέψετε;

Όλες οι ποικιλίες και τα υβρίδια μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες ομάδες: κολοκύθια και λευκά φρούτα. Τα κολοκύθια διακρίνονται από την υψηλή απόδοση και την πρώιμη ωριμότητα. Ο καρπός έχει λεπτό δέρμα και ζουμερό πολτό, στον οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχουν σπόροι. Αργότερα, τα λευκά φρούτα κολοκύθια αρχίζουν να ωριμάζουν. Το φυτό έχει καλύτερη αντοχή στον παγετό και τα φρούτα ωριμάζουν γρηγορότερα.

φυτά προς φύτευση

Οι καλύτεροι σπόροι κολοκυθιών μπορούν να επιλεγούν τόσο από είδη θάμνων όσο και από ποικιλίες αναρρίχησης.

Οι ποικιλίες θάμνων κολοκυθιών (Aeronaut, Bely, Dinar, Ronde, Yakor, Cavili) απαιτούν μια μικρή έκταση για καλλιέργεια. Οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν σε απόσταση 60-70 εκ. Είναι εύκολο να φροντίζετε τη συγκομιδή, δεν χρειάζεται να εκτελείτε σχηματισμούς.

σχήμα και πρέζα

Οι ποικιλίες αναρρίχησης κολοκυθιών σχηματίζουν μακριές βλεφαρίδες (έως αρκετά μέτρα). Παρά το γεγονός ότι οι ποικιλίες θάμνων είναι ευκολότερο να φροντιστούν, πολλοί καλοκαιρινοί κάτοικοι φυτεύουν ένα είδος αναρρίχησης κολοκυθιών λόγω των ζουμερών και νόστιμων φρούτων. Οι δημοφιλείς ποικιλίες περιλαμβάνουν: Long-fruited, Waterfall, Aral, Gribovsky, Nemchinovsky, Karam. Για να αποτρέψετε την εξάπλωση των βλεφαρίδων, πρέπει να γνωρίζετε πώς να διαμορφώσετε σωστά το στέλεχος. Συνιστάται να φυτέψετε σπόρους κολοκυθιών σε απόσταση τουλάχιστον 130 cm.

Υπαίθρια καλλιέργεια

Για την καλλιέργεια και το σχηματισμό κολοκυθιών στο ανοιχτό χωράφι, χαλαρό, ελαφρύ, χώμα chernozem με επαρκή ποσότητα μικροστοιχείων. Εάν το έδαφος είναι όξινο, γεμάτο νερό, τότε δεν θα υπάρξει καλή συγκομιδή. Στην περίπτωση που το έδαφος είναι αμμώδες, εφαρμόζονται λιπάσματα μαγνησίου.

κολοκυθάκια στο έδαφος

Η προετοιμασία του εδάφους ξεκινά το φθινόπωρο. Σκάβεται προσεκτικά σε βάθος 25 cm, τραυματίζεται και γονιμοποιείται. Ένα μείγμα θειικού καλίου και υπερφωσφορικού είναι ιδανικό.

ξεκινήστε το φθινόπωρο

Την άνοιξη, το έδαφος στο χώρο πρέπει να σκάβεται ξανά σε βάθος 15 cm και να προστίθεται νιτρικό αμμώνιο. Το ανώτερο στρώμα του εδάφους πρέπει να χαλαρώσει με τσουγκράνα. Η απόσταση μεταξύ των αυλακώσεων είναι περίπου 100 cm.

Οι καλύτεροι προκάτοχοι των κολοκυθιών είναι λάχανο, πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια. Μετά από καλλιέργειες κολοκύθας, όπως σκουός, κολοκύθα ή αγγούρι, η σκουός δεν πρέπει να καλλιεργείται.

χώμα στον ιστότοπο

Τα κολοκύθια αναπτύσσονται καλά σε θερμοκρασία αέρα περίπου 22 βαθμούς. Αξίζει να παρακολουθείται στενά το καθεστώς άρδευσης. Η υπερβολική υγρασία οδηγεί σε σήψη. Είναι καλύτερο να στεγνώσετε το χώμα στα κρεβάτια όπου τα κολοκυθάκια μεγαλώνουν παρά να τα ρίξετε.

Καλλιέργεια κολοκυθιών είναι δυνατόν με σπορά σπόρων σε ανοιχτό έδαφος ή θερμοκήπιο, ή με μεταφύτευση βλαστημένων βλαστών. Καλύτερα καλλιεργείται μέσω δενδρυλλίων. Σε αυτήν την περίπτωση, τα κολοκύθια θα ωριμάσουν πολύ νωρίτερα.

σπορά σπόρων

Φύτευση δενδρυλλίων

Για τη φύτευση δενδρυλλίων κολοκυθιών, χρησιμοποιήστε χώμα με άμμο και τύρφη. Μπορείτε να αναμίξετε πριονίδι, χλοοτάπητα, τύρφη και να προσθέσετε λίπασμα. Η σπορά για πρώιμη συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου. Εάν θέλετε να θερίσετε μια αργή συγκομιδή, τότε η σπορά είναι καλύτερη στα μέσα Ιουλίου.

Οι σπόροι πρέπει να υποστούν επεξεργασία πριν από τη σπορά. Πρώτα, χύνονται με ζεστό νερό για 5-6 ώρες και στη συνέχεια τοποθετούνται σε κρύο νερό για 5 λεπτά. Ο χυμός Kalanchoe ή αλόη, καθώς και ένα ασθενές διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου, είναι κατάλληλα για την απολύμανση της επιφάνειας των σπόρων. Για να αυξηθεί η πιθανότητα βλάστησης, πολλοί κάτοικοι του καλοκαιριού βλαστάνουν τους σπόρους.

ανακατέψτε το πριονίδι

Για την καλλιέργεια δενδρυλλίων μυελού, είναι καλύτερο να επιλέξετε ξεχωριστά δοχεία, η ιδανική επιλογή είναι μια τύρφη, καθώς το φυτό δεν ανέχεται τη μεταφύτευση καλά. Ο βλαστημένος σπόρος τοποθετείται σε βάθος 2-3 cm και καλύπτεται με γη.

Η πρώτη σίτιση πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά τη σπορά. Μπορείτε να προσθέσετε υπερφωσφορικό με ουρία. Μετά από άλλες 10-12 ημέρες, πραγματοποιείται επανατροφοδότηση. Μπορείτε να προσθέσετε νιτροφωσφορικό και ξύλο τέφρα. Ποτίζετε τα φυτά του μυελού κάθε 5-6 ημέρες με ζεστό νερό.

σπορόφυτα σκουός

Η μεταφύτευση δενδρυλλίων σε ανοιχτό έδαφος ξεκινά από τη στιγμή που εμφανίζονται τρία φύλλα στους βλαστούς. Τα πηγάδια προετοιμάζονται εκ των προτέρων στον χώρο, τα οποία ποτίζονται με ζεστό νερό. Στη συνέχεια τα κύπελλα τύρφης με τα λάχανα εμβαπτίζονται σε αυτά μέχρι τα πρώτα φύλλα.

Κατά τη φύτευση κολοκυθιών, πρέπει να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε στο μέλλον να είναι βολικό να φροντίζετε το λαχανικό και να πραγματοποιείτε τον σχηματισμό του στελέχους. Εάν φυτευτούν σπόροι κολοκυθιών με εξάπλωση των βλεφαρίδων, τότε η απόσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο. Στην περίπτωση φύτευσης ποικιλιών θάμνων, η απόσταση μπορεί να μειωθεί στα 70 cm.

ώρα προσγείωσης

Για να μην συγχέουμε τα σπορόφυτα σκουός με σπορόφυτα κολοκύθας ή αγγουριού, πρέπει να γνωρίζετε τα διακριτικά χαρακτηριστικά. Τα σημάδια για το πώς να αναγνωρίσετε τα σπορόφυτα σκουός είναι τα εξής: μακριά φύλλα κοτυληδόνας, τα πρώτα φύλλα είναι λεπτά με σκαλιστά άκρα, το χρώμα είναι ανοιχτό πράσινο, τα στελέχη είναι επιμήκη.

Βασικοί κανόνες φροντίδας

Για να αποκτήσετε μια πλούσια και υψηλής ποιότητας συγκομιδή κατά την περίοδο καλλιέργειας κολοκυθιών, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες φροντίδας. Τα λαχανικά πρέπει να ποτίζονται σωστά, να ξεριζώνουν και να χαλαρώνουν τα κρεβάτια εγκαίρως, να σχηματίζουν μαστίγια, να εφαρμόζουν λιπάσματα και να αποτρέπουν την ανάπτυξη ασθενειών και παρασίτων.

μερικοί κανόνες

Για να έχετε μια καλή συγκομιδή και να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης από μυκητιασικές ασθένειες, είναι σημαντικό να σχηματίσετε σωστά έναν θάμνο σκουός. Ένας σχηματισμένος θάμνος αναπτύσσεται καλύτερα, καθώς το φως του ήλιου διεισδύει ελεύθερα σε όλα τα μέρη του φυτού και τα επικονιαστικά έντομα έχουν πρόσβαση στα λουλούδια.

Πότισμα

Πότισμα κολοκυθάκια δεν πρέπει να είναι πολύ συχνή. Είναι απαραίτητο να ποτίζετε άφθονα, με ζεστό, καταβυθισμένο νερό, όχι λιγότερο από +20 βαθμούς. Σε αυτήν την περίπτωση, η γη πρέπει να κορεστεί κατά 40-45 cm.

καθιερωμένο νερό

  • Οι νεαροί βλαστοί ποτίζονται κάθε 3-4 ημέρες.
  • Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, συνιστάται να ποτίζετε το έδαφος δύο φορές την εβδομάδα. Μετά τη διαδικασία, πρέπει να χαλαρώσετε το έδαφος, αποτρέποντας το σχηματισμό κρούστας. Για 1 τετραγωνικό. Το m καταναλώνεται περίπου 10 λίτρα νερού.
  • Κατά την περίοδο σχηματισμού και ωρίμανσης του λαχανικού, συνιστάται η άρδευση των κρεβατιών μία φορά κάθε 6-7 ημέρες. Η ποσότητα νερού ανά 1 τετραγωνικό. m αυξάνεται στα 20 λίτρα.
  • Το πότισμα σταματά 10 ημέρες πριν από τη συγκομιδή.

Η υπερβολική υγρασία οδηγεί στην ανάπτυξη ασθενειών, τα φρούτα χάνουν την ιδιότητά τους για μακροχρόνια αποθήκευση και η γεύση μειώνεται. Εάν δεν υπάρχει αρκετό νερό, τότε η γεύση του πολτού κολοκυθιών γίνεται πικρή.

νεαρά λάχανα

Η εξωτερική φροντίδα δεν είναι πλήρης χωρίς γονιμοποίηση.Τα σκουός τα χρειάζονται καθ 'όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (ειδικά κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας). Ένα ζεστό διάλυμα οργανικών ή μεταλλικών συστατικών πρέπει να ποτίζεται στη ρίζα το πρωί ή το βράδυ.

Λίπασμα επιφάνειας

Διατροφή κολοκυθιών αυξάνει την παραγωγικότητα κατά 70-80%! Το ντύσιμο γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές ανά σεζόν:

υπερβολική υγρασία

  • Η πρώτη σίτιση γίνεται αφού ξεδιπλωθεί το έβδομο φύλλο. Ένα μείγμα νιτρικού αμμωνίου, θειικού καλίου και υπερφωσφορικού είναι κατάλληλο.
  • Κατά την περίοδο της ενεργού ανθοφορίας, είναι χρήσιμο να φτιάξετε ένα διάλυμα από mullein και nitrophoska.
  • Κατά την περίοδο σχηματισμού ωοθηκών, είναι χρήσιμο να εφαρμόζετε οργανικά λιπάσματα. Για παράδειγμα, μια λύση μουλεϊνών ή περιττωμάτων πουλιών.
  • Στην αρχή της καρποφορίας, είναι χρήσιμο να φτιάξετε μια λύση με βάση την τέφρα ξύλου.

Για τα κολοκύθια, τόσο η έλλειψη ιχνοστοιχείων όσο και η περίσσεια τους είναι επιβλαβείς. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε τις αναλογίες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής και εναλλακτικά ορυκτά συμπληρώματα με οργανικά συστατικά.

παρέχονται γεύματα

Επικάλυψη

Το αν είναι απαραίτητο να τσιμπήσετε κολοκύθια στο ανοιχτό πεδίο εξαρτάται από την ποικιλία. Τα κολοκύθια και τα κολοκύθια των θάμνων και των αυτο-γονιμοποιημένων ποικιλιών δεν χρειάζονται τσίμπημα. Οι καρποί τους σχηματίζονται στο κεντρικό στέλεχος. Το κύριο πράγμα είναι να μαζέψετε εγκαίρως ώριμα κολοκύθια. Πρέπει να έχουν μήκος περίπου 15 εκ. Η συγκομιδή γίνεται δύο φορές την εβδομάδα. Η συχνή συλλογή φρούτων διεγείρει το σχηματισμό νέων ωοθηκών.

σάλτσα ορυκτών

Εάν οι θάμνοι κολοκυθιών έχουν αναπτυχθεί πολύ, τότε μπορείτε να αφαιρέσετε μερικά φύλλα έτσι ώστε το φως και η θερμότητα να μπορούν να διεισδύσουν στο στέλεχος χωρίς εμπόδια. Είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό κατά τη διάρκεια της περιόδου καρποφορίας στα σημεία σχηματισμού φρούτων.

Για να εκτελέσετε τη διαδικασία, πρέπει να καθορίσετε σωστά τον χρόνο για να σχηματίσετε τα κολοκύθια. Κάθε θάμνος ποικιλιών αναρρίχησης πιέζει την κορυφή πάνω από 5-6 φύλλα. Μερικοί καλλιεργητές αφαιρούν επίσης μέρος του κύριου στελέχους κατά την περίοδο της εκκόλαψης. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ήδη πολλές πλευρικές βολές.

τσίμπημα λαχανικών

Έλεγχος ωιδίου σε σκόνη

Ασθένειες κολοκυθιών στο ανοιχτό χωράφι περιλαμβάνουν: βακτηρίωση της κορυφής, ανθρακόζη, σήψη, φουσάριο, μωσαϊκό αγγουριού. Αλλά το ωίδιο είναι πιο συνηθισμένο. Το κύριο σύμπτωμα μιας μυκητιακής νόσου είναι η εμφάνιση λευκής άνθισης στα φύλλα. Σταδιακά, κυρτώνουν, γίνονται κίτρινα και στεγνώνουν.

κορυφαία βακτηρίωση

Η καταπολέμηση του ωιδίου συνίσταται σε σωστό πότισμα, ισορροπημένη εφαρμογή λιπασμάτων αζώτου. Τα προσβεβλημένα φύλλα αφαιρούνται και όλα τα κρεβάτια αντιμετωπίζονται με μυκητοκτόνα (Quadris, Topaz, Fundazol).

Τα παράσιτα βρίσκονται στα φυτά κολοκυθιών και σε ένα φυτό ενηλίκων. Μπορεί να είναι ένα άκαρι αράχνης, αφίδα πεπονιού, μύγα βλαστάρι, λευκή μύγα. Το κύριο προληπτικό μέτρο είναι το φθινοπωρινό σκάψιμο της γης, η επεξεργασία των σπόρων και η καταστροφή των φυτικών υπολειμμάτων από τα κρεβάτια.

ενήλικο φυτό

Φύτευση κολοκυθιών

Τα κολοκύθια συχνά θεωρούνται σκουός, αλλά αυτό το λαχανικό είναι ένας τύπος κολοκύθας. Έχει πολλά πλεονεκτήματα: οι θάμνοι είναι συμπαγείς, δεν υπάρχουν μεγάλες, εκτεταμένες βλεφαρίδες, τα φύλλα είναι λεία, χωρίς αγκάθια. Δεν έχει νόημα να σχηματίζουμε κολοκύθια στο ανοιχτό πεδίο. Η υπόλοιπη καλλιέργεια και φροντίδα δεν διαφέρει από τα κολοκύθια.

φύτευση κολοκυθιών

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι