Πώς και πότε πρέπει να σπείρετε, να μεγαλώσετε και να φροντίσετε το κορίανδρο πριν από το χειμώνα

Το κορίανδρο (κόλιαντρο) είναι ένα πικάντικο βότανο που είναι πολύ δημοφιλές στους κηπουρούς. Εξασκούν καλλιέργεια κόλιαντρου για νωρίς χόρτα, σπορά σπόρων πριν από το χειμώνα. Η καλλιέργεια είναι ανθεκτική στο κρύο, οπότε δεν υπάρχουν προβλήματα με τα κρύα ελαφρά ελατήρια, οι σπόροι χειμώνα καλά στο έδαφος. Η γνώση των κανόνων της γεωργικής τεχνολογίας θα σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε μια καλή συγκομιδή χόρτων (κόλιαντρο) και σπόρων (κόλιανδρο).

Προετοιμασία ιστότοπου για φύτευση κόλιαντρου

Δύο εβδομάδες πριν από τη φύτευση, αρχίζει η προετοιμασία. Προσδιορίστε τη θέση, αναλύστε τη σύνθεση του εδάφους, αφαιρέστε τις ρίζες και όλα τα συντρίμμια των φυτών. Εάν η προηγούμενη καλλιέργεια υπέφερε από μυκητιασικές ασθένειες, το έδαφος αντιμετωπίζεται με μυκητοκτόνο.

μεγαλώνουν και φροντίζουν

Εναυσμα

Κατά την περίοδο της προ-σποράς καλλιέργειας εδάφους, αξίζει να αναλυθεί η μηχανική του σύνθεση και το επίπεδο οξύτητας. Το κορίανδρο αναπτύσσεται και ωριμάζει κανονικά, αποδίδοντας καλή συγκομιδή, σε ελαφρύ, χαλαρό έδαφος.

Το ελαφρύ loam και το αμμώδες loam είναι ιδανικά. Η δομή των βαρέων εδαφών πρέπει να εργαστεί κατά την προετοιμασία των κορυφογραμμών για φύτευση. Προσθέστε άμμο, τύρφη, λίπασμα. Οι αναλογίες και ο τύπος του πρόσθετου εξαρτώνται από την ποιότητα του εδάφους στον κήπο. Το εξαντλημένο έδαφος εμπλουτίζεται από:

αναλύει

 • βιολογικά (0,5 κουβάδες ανά 1 m²)
 • υπερφωσφορικό (1 κουταλάκι του γλυκού);
 • νιτρικό κάλιο (1 κουταλάκι του γλυκού).

Το επίπεδο οξύτητας του κόλιαντρου είναι σημαντικό. Αναπτύσσεται καλά εάν το έδαφος είναι ουδέτερο έως μέτρια όξινο.

Φωτισμός περιοχής

Η έκθεση στο φως επηρεάζει άμεσα την περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια στα φρούτα. Το κορίανδρο είναι μια κουλτούρα που χρειάζεται φως για πλήρη ανάπτυξη. Κατά την προσγείωση στη σκιά:

μεγαλώνει καλά

 • τα φρούτα ωριμάζουν αργά.
 • η συγκομιδή είναι μικρή?
 • το ποσοστό αιθέριου ελαίου στους σπόρους είναι χαμηλό.

Μια ηλιόλουστη περιοχή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια καλή συγκομιδή. Τα πεδινά δεν είναι κατάλληλα για φύτευση, ειδικά όταν σπέρνετε σπόρους πριν από το χειμώνα. Αυτοί, που δεν έχουν χρόνο να ανέβουν, θα βραχούν. Είναι προτιμότερο να καλλιεργείτε την καλλιέργεια σε επίπεδες και υπερυψωμένες επιφάνειες.

καλή συγκομιδή

Προκάτοχοι

Οποιαδήποτε καλλιέργεια κήπου είναι βιολογική θα είναι ένας καλός πρόδρομος για το κόλιανδρο. Το μπαχαρικό αισθάνεται υπέροχο μετά από αγγούρια, όλους τους τύπους οσπρίων, λάχανο και πατάτες. Το αρωματικό βότανο πηγαίνει καλά με τα πικάντικα βότανα (κύμινο, γλυκάνισο), έχει καλή επίδραση στην ανάπτυξη των λαχανικών (αγγούρια, κολοκύθια, κουνουπίδι).

πρόδρομος στο κόλιανδρο

Ποικιλίες κορίανδρου

Η μαζική καλλιέργεια κορίανδρου πραγματοποιείται στον Βόρειο Καύκασο, στην Ουκρανία και στις νότιες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.Οι ερασιτέχνες κηπουροί φυτεύουν κόλιαντρο παντού · τα αρωματικά χόρτα του μπορούν να βρεθούν στους κατοίκους του καλοκαιριού της Γιακουτία. Όταν επιλέγετε μια ποικιλία, πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά την περιγραφή.

Οι ποικιλίες λαχανικών χρησιμοποιούνται για να πάρουν χόρτα, ανθίζουν αργά. Οι ποικιλίες πρώιμης ωρίμανσης, που εισέρχονται γρήγορα στον χρόνο άνθησης, σπέρνονται για τη συγκομιδή σπόρων και την προετοιμασία αιθέριων ελαίων.

νότιες περιοχές

Δημοφιλείς ποικιλίες λαχανικών από κόλιαντρο

Οι ποικιλίες λαχανικών περιλαμβάνουν ποικιλίες κόλιανδρου, στις οποίες τα λουλούδια σχηματίζονται αργότερα, αυτό σας επιτρέπει να πάρετε περισσότερα χόρτα για κοπή. Μεταξύ των κατοίκων του καλοκαιριού, οι ποικιλίες θεωρούνται δημοφιλείς:

 • Κεχριμπάρι;
 • Μποροδίνσκι;
 • Τάιγκα.

Το Amber είναι καλό για τις καθυστερημένες λήψεις του και την πρώιμη άφθονη βλάστηση. Η κοπή μπορεί να γίνει ένα μήνα μετά τη βλάστηση. Κορίανδρο Μποροδίνσκι ευχαριστεί τους κατοίκους του καλοκαιριού με ζουμερά αρωματικά φύλλα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χόρτα μετά από 1-1,5 μήνες και οι σπόροι ωριμάζουν σε 90 ημέρες.

σχηματίστηκε αργότερα

Η Τάιγκα είναι μια πολύ δημοφιλής ποικιλία αργής ωρίμανσης. Ως κόλιαντρο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μετά από 1-1,5 μήνες. Τα φύλλα είναι έντονα χρωματισμένα, παχιά, αρωματικά. Χρησιμεύουν ως μια εξαιρετική προσθήκη σε διάφορα πιάτα.

Ποικιλίες κορίανδρου

Οποιαδήποτε ποικιλία μπορεί να σπαρθεί για να παράγει κόλιανδρο. Κατά τη φύτευση το φθινόπωρο, τα φυτά εμφανίζονται νωρίς, τα φρούτα ωριμάζουν με επιτυχία σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Για την πρώιμη παραγωγή μπαχαρικών, μπορείτε να σπείρετε την πρώιμη ποικιλία Debut πρώιμης ωρίμανσης, τα χαρακτηριστικά της:

μπορεί να χρησιμοποιηθεί

 • ωριμάζει σε 1,5 μήνες.
 • ύψος υποδοχής 29 cm;
 • βάρος υποδοχής 25 g.

Η ποικιλία είναι καλή γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορείτε να πάρετε χόρτα για πιάτα από κρέας, ψάρι, καθώς και πικάντικους σπόρους για να τα προσθέσετε σε σάλτσες, ψητά, μαρινάδες.

Αξίζει να προσέξετε την ποικιλία Stimul της μεσαίας σεζόν. Μπορεί να φυτευτεί πριν από το χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης. Σχηματίζει καλά φυλλώδη ροζέτες βάρους έως 45 γραμ. Από ωριμασμένα φρούτα, επιτυγχάνεται μια εξαιρετική καρύκευμα. Το ερέθισμα είναι επίσης κατάλληλο για τη συγκομιδή χόρτων, μπορεί να σπαρθεί κάθε 2 εβδομάδες έως τις 15 Ιουλίου και να αποκοπεί μετά από 1-1,5 μήνες.

χόρτα για πιάτα

Σπορά κόλιαντρου σε ανοιχτό έδαφος

Δεν είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί μια καλή συγκομιδή από σπόρους κόλιαντρου ποιότητας. Αυτή η κουλτούρα δεν απαιτεί προηγμένη τεχνολογία. Οι περισσότεροι κηπουροί ασκούν φύτευση με ξηρούς σπόρους (πριν από το χειμώνα, νωρίς την άνοιξη) ή αντιμετωπίζονται με διεγερτικά ανάπτυξης (την άνοιξη, το καλοκαίρι).

Για να αποκτήσετε πρώιμη παραγωγή, πολλαπλασιάστε με φυτά. Η σπορά για σπορόφυτα γίνεται τον Φεβρουάριο, χρησιμοποιώντας ξεχωριστά κύπελλα, κουτιά δενδρυλλίων. Το χώμα λαμβάνεται από τον κήπο. Οι πρίζες που φυτεύονται φυτεύονται σε ανοιχτό έδαφος όταν έχουν περάσει οι παγετοί και το έδαφος ζεσταίνεται. Εάν υπάρχει απειλή επαναλαμβανόμενων παγετών, τα φυτά καλύπτονται με υλικό κάλυψης για τη νύχτα.

το κόλιαντρο είναι εύκολο

Ημερομηνίες φύτευσης για κόλιανδρο

Κατά την επιλογή μιας ποικιλίας, πρέπει να προσέξετε τα χαρακτηριστικά και την περίοδο ωρίμανσης. Είναι δυνατό να αναπτυχθεί κόλιανδρο για πρώιμη συγκομιδή σπέρνοντας πρώιμες ποικιλίες ωρίμανσης, οι σπόροι τους ωριμάζουν μετά από 30 ημέρες. Η συγκομιδή των ποικιλιών μεσαίας περιόδου ξεκινά σε 35-40 ημέρες, αργά ωριμάζοντας - μετά από 45-50 ημέρες.

Οι ημερομηνίες φύτευσης εξαρτώνται από την ποικιλία και τις καιρικές συνθήκες. Μπορείτε να σπείρετε σε ανοιχτό έδαφος πριν από το χειμώνα και από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο. Εάν ο κύριος σκοπός της φύτευσης είναι η απόκτηση χόρτων, τότε από τον Απρίλιο έως τα μέσα Ιουλίου, το κόλιαντρο σπέρνεται κάθε 2 εβδομάδες.

πρόωρη απόδειξη

Πώς να συλλέξετε σπόρους

Οι σπόροι αρχίζουν να ωριμάζουν στα τέλη Αυγούστου. Η περίοδος συγκομιδής διαρκεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Εάν δεν αφαιρέσετε όλα τα φυτά, τότε τον επόμενο χρόνο θα φυτρώνουν οι σπόροι που έχουν πέσει στο έδαφος. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη συγκομιδή. Η κουλιανική κουλτούρα είναι ανθεκτική στο κρύο και εξαπλώνεται με σπορά ακόμη και στη Σιβηρία.

Η ετοιμότητα των σπόρων για συγκομιδή καθορίζεται από το χρώμα τους. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη συγκομιδή όταν το 60% όλων των φρούτων γίνονται καφέ καφέ. Το πρωί ή το βράδυ, οι θάμνοι πρέπει να κόβονται σε επίπεδο εδάφους, να συλλέγονται σε τσαμπιά και να στεγνώνουν κρέμονται στη σκιά (σοφίτα, υπόστεγο, υπόστεγο). Μπορείτε να αλωνίσετε τους σπόρους σε 7-10 ημέρες και να τους χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα ή για φύτευση φθινοπώρου-άνοιξης.

το κομμάτι εργασίας διαρκεί

Προετοιμασία σπόρων

Για φύτευση, χρησιμοποιούνται ώριμοι σπόροι που δεν έχουν λήξει. Η βλάστηση διατηρείται για 2 χρόνια. Η σπορά πραγματοποιείται με ξηρούς σπόρους, δεν απαιτούν πρόσθετες θεραπείες. Όλη η επεξεργασία πριν από τη σπορά περιορίζεται σε οπτική επιθεώρηση και απόρριψη των άγουρων σπόρων, είναι εύκολο να διακριθούν από τη μυρωδιά, μοιάζει με τη μυρωδιά των κοριών.

διάρκεια ζωής

Πότε πρέπει να σπείρετε κορίανδρο

Στα θερμοκήπια, η πρώτη σπορά πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από τη θερμοκρασία του εδάφους και του αέρα. Μπορείτε να περιμένετε την εμφάνιση μίσχων την 40η ημέρα μετά την εμφάνιση των βλαστών. Με μια μεταγενέστερη σπορά (Μάιος, Ιούνιος), η ανθοφορία εμφανίζεται νωρίτερα.

Για τη φύτευση μιας καλλιέργειας για σπόρους, ο ιδανικός χρόνος για φύτευση σε εξωτερικούς χώρους είναι νωρίς την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Με την καθυστερημένη σπορά, ο αριθμός των σπόρων μειώνεται και ο όγκος των πράσινων αυξάνεται. Το Cilantro ανήκει σε φυτά με μεγάλες ώρες ημέρας και όταν μειώνεται (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), η ανάπτυξη των φυτών επιβραδύνεται, ο αριθμός των βελών μειώνεται.

έδαφος και αέρα

Πώς να σπείρετε κόλιαντρο σε εξωτερικούς χώρους

Συνιστώμενη κατανάλωση σπόρου 1,5 g / m². Πρέπει να φυτέψετε σε βάθος 1,5-2 εκ. Επιτρέπονται διαφορετικές μέθοδοι σποράς:

 • σε αυλάκια?
 • διεσπαρμένος;
 • στην τρύπα.

Κατά τη φύτευση σε σειρές, διατηρήστε ένα διάστημα γραμμής 15 cm. Κατά τη φύτευση σε μια έκταση 1 m², 2,5 g σπόρων είναι διασκορπισμένα τυχαία. Τα φρεάτια σχηματίζονται, παρατηρώντας ένα βήμα 10-15 cm, 3 σπόροι τοποθετούνται σε κάθε ένα. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό πριν από τη σπορά.

μέθοδοι σποράς

Χαρακτηριστικά προσγείωσης πριν από το χειμώνα

Ο χρόνος φύτευσης κόλιαντρου πριν από το χειμώνα εξαρτάται από την περιοχή, συνήθως συμπίπτει με το τέλος του ινδικού καλοκαιριού. Η θέρμανση μπορεί να προκαλέσει βλάστηση των σπόρων, κάτι που είναι ανεπιθύμητο. Το φθινόπωρο, χρησιμοποιήστε τις συνήθεις μεθόδους φύτευσης, όπως και την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η κύρια διαφορά είναι το ξηρό έδαφος. Μην ποτίζετε τα αυλάκια πριν από τη φύτευση.

Φροντίδα

Η φροντίδα κατά την καλλιέργεια σπόρων και χόρτων είναι η ίδια: αφαίρεση ζιζανίων, χαλάρωση διαχωριστικών γραμμών, πότισμα και περιοδική αραίωση. Η φύτευση σε σειρές με τη βέλτιστη απόσταση γραμμών διευκολύνει τη συντήρηση. Ταυτόχρονα, μπορείτε να αφαιρέσετε τα ζιζάνια και να χαλαρώσετε το χώμα χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο κήπου (επίπεδος κόπτης, χαλαρωτικό).

εξαρτάται από την περιοχή

Αραιωμένα λαχανάκια

Καθώς εμφανίζονται τα φυτά, είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η πυκνότητά τους. Χωρίς αραίωση, τα πυκνά συσκευασμένα φυτά θα είναι αδύναμα με λίγα φύλλα και σπόρους. Η αραίωση των καλλιεργειών πραγματοποιείται περιοδικά, διατηρώντας ένα διάστημα μεταξύ βλαστών 6-9 cm.

τοποθέτηση φυτών

Χαρακτηριστικά ποτίσματος

Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει την ποιότητα του προϊόντος. Ένας κοινός λόγος για την πρόωρη λήψη κορίανδρου είναι η μακροχρόνια έλλειψη υγρασίας στο έδαφος. Το υγρό και χαλαρό έδαφος είναι η κύρια προϋπόθεση για την καλλιέργεια πλούσιου πρασίνου. Κατά τη διάρκεια των βροχών, το πότισμα σταματά, αφού υπάρχει αρκετή φυσική υγρασία στο έδαφος.

Φάση ανάπτυξηςΚατανάλωση για 1 m²
Πριν και μετά την εμφάνιση3 έως 5 λίτρα
Ενεργή ανάπτυξη του εναέριου μέρους8 λίτρα
Ωρίμανση των σπόρων2 λ

Κανόνες για τη σίτιση του κορίανδρου στον κήπο

Κατά την καλλιέργεια κόλιανδρο, όλα τα λιπάσματα εφαρμόζονται πριν από τη φύτευση. Κατά τη φύτευση πριν από το χειμώνα, χούμους και ανόργανα λιπάσματα που περιέχουν κάλιο και φώσφορο εισάγονται στο έδαφος πριν από το σκάψιμο. Την άνοιξη, πριν από τη βλάστηση, το έδαφος μπορεί να ποτιστεί με ένα υγρό διάλυμα ουρίας σε τυπική συγκέντρωση 1 κουταλιά της σούπας. μεγάλο. στον κουβά. Το κορίανδρο μεγαλώνει σε καλά γονιμοποιημένο έδαφος χωρίς επιπλέον λίπανση.

πυροβολούν κορίανδρο

Ασθένειες και παράσιτα

Δεν υπάρχουν τόσες πολλές ασθένειες από τις οποίες υποφέρει η φύτευση κόλιαντρου, αλλά κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης βροχής και με συχνές δροσιές το πρωί, μπορείτε να μείνετε χωρίς καλλιέργεια. Η ραμικία κορίανδρου μπορεί να είναι η αιτία Οι αιτιολογικοί παράγοντες της νόσου μπορούν να μολύνουν το φυτό καθ 'όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Τα πρώτα σημάδια ραμαλαρίασης εμφανίζονται στα φύλλα (καφέ κηλίδες).

Η περαιτέρω ανάπτυξη της νόσου συνοδεύεται από βλάβη σε ολόκληρο το εναέριο τμήμα: στελέχη, ομπρέλες, μπουμπούκια, λουλούδια, φρούτα. Εάν η περίοδος της νόσου συμπίπτει με την άνθηση του κόλιανδρο, τότε χάνεται έως και το 80% της καλλιέργειας. Πριν από το σχηματισμό στελεχών και την εμφάνιση μπουμπουκιών, η φύτευση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μυκητοκτόνα.Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, όλες οι θεραπείες σταματούν, καθώς το φυτό είναι καλό φυτό μελιού.

παρατεταμένες βροχές

Με αυξημένη υγρασία εδάφους και αέρα, το κόλιαντρο μπορεί να επηρεαστεί από ωίδιο. Ο μύκητας επηρεάζει το εναέριο μέρος. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (λευκή άνθιση), μπορείτε να τα ξεπεράσετε με τη λαϊκή μέθοδο - επεξεργαστείτε τα φυτά με διάλυμα σαπουνιού και σόδας. Όταν χρησιμοποιείτε χημεία, τα χόρτα δεν πρέπει να τρώγονται όσο διαρκεί η επίδραση του φαρμάκου. Από τα παράσιτα αξίζει να φοβηθείτε:

 • κοριούς;
 • τρώγοντες σπόρους ·
 • χειμωνιάτικες σέσουλες
 • ομπρέλα σκώρος
 • σκουλήκι.

ωίδιο

Συγκομιδή κόλιαντρου

Το Cilantro καλλιεργείται για φρέσκια κατανάλωση, ξήρανση, κατάψυξη. Είναι απαραίτητο να σπέρνετε σπόρους αρκετές φορές το καλοκαίρι για να πάρετε 2 ή περισσότερες καλλιέργειες από ένα οικόπεδο. Τα χόρτα μεγαλώνουν γρήγορα, κατάλληλα για κατανάλωση και για συγκομιδή πριν από την ανθοφορία. Ένα αιχμηρό μαχαίρι κήπου χρησιμοποιείται για τη συγκομιδή πρασίνου, κόβοντας το 2-3 cm από το έδαφος.

Σπουδαίος! Προκειμένου το φυτό να απελευθερώσει νέα χόρτα, τα πάνω φύλλα πρέπει να κοπούν, αφήνοντας άθικτο ολόκληρο το κάτω μέρος του κόλιανδρο.

φρέσκο

Τα πικάντικα βότανα αποξηραίνονται στη σκιά. Αποθηκεύεται σε θρυμματισμένη μορφή. Χρησιμοποιείται ερμητικά σφραγισμένο δοχείο. Ξηρός Το κόλιαντρο διατηρεί χρήσιμες ιδιότητες και αιθέρια έλαια όχι περισσότερο από ένα χρόνο. Τα χόρτα αποθηκεύονται περισσότερο όταν καταψυχθούν (2 χρόνια). Πριν από την κατάψυξη, πλένεται, ξηραίνεται, συνθλίβεται και διασκορπίζεται σε δοχεία.

Η συγκομιδή του κόλιαντρου (κόλιανδρο) θα είναι εξαιρετική εάν ακολουθούνται όλες οι συστάσεις για την επιλογή ενός τόπου φύτευσης, την προετοιμασία του εδάφους και τη φροντίδα. Όλο το καλοκαίρι θα υπάρχουν φρέσκα, αρωματικά χόρτα στο τραπέζι για ψάρι, κρέας και άλλα πιάτα, και από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο θα είναι δυνατή η συλλογή σπόρων κόλιανδρου.

επανασφραγιζόμενο δοχείο

Κριτικές
 1. SHABUROV RAPHAIL
  10.10.2018 15:31

  ΠΟΛΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΔΕΝ ΔΥΣΚΕΥΕΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ, ΦΙΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ, ΜΙΚΡΟ!

  Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι