Είναι μια επιχείρηση αναπαραγωγής κουνελιών κερδοφόρα ή όχι, υπέρ και μειονεκτήματα και πώς να οργανώσετε

Το κρέας κουνελιού δεν βρίσκεται συχνά σε σούπερ μάρκετ και αγορές. Πολλοί ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών και χωρικοί διατηρούν κουνέλια, αλλά σε μικρούς αριθμούς, για δική τους κατανάλωση. Η κερδοφορία της παραγωγής προς πώληση είναι αμφισβητήσιμη από πολλούς. Εξετάστε τα χαρακτηριστικά της αναπαραγωγής κουνελιών ως επιχείρησης, είτε αυτή η επιχείρηση είναι κερδοφόρα είτε όχι, εάν το κόστος αποδίδει, ποιες δυσκολίες θα πρέπει να αντιμετωπίσετε.

Είναι επικερδές να αναπαράγουμε κουνέλια

Το προφανές πλεονέκτημα του κουνελιού ως επιχείρησης είναι ότι υπάρχει μικρός ανταγωνισμός στην αγορά. Το χοιρινό και τα πουλερικά πωλούνται παντού, αλλά θα πρέπει να αναζητήσετε κρέας κουνελιού. Οι διατροφολόγοι μιλούν συνεχώς για τα οφέλη του κρέατος κουνελιού, αν και η γούνα δεν είναι πολύ ανθεκτική, είναι μαλακή και τρυφερή. Δεν είναι δύσκολο να βρεθούν αγοραστές για όλους τους τύπους προϊόντων κουνελιού. Εξετάστε τα άλλα οφέλη μιας επιχείρησης κουνελιών, καθώς και τις πιθανές προκλήσεις.

πλεονεκτήματα

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα της αναπαραγωγής κουνελιών:

 • ταχεία ανάπτυξη και επίτευξη ωριμότητας - ένας σύντομος κύκλος ζωής, μετά από 2-3 μήνες, τα κουνέλια μπορούν να σφάζονται και να πραγματοποιείται το πρώτο κέρδος.
 • η εγγραφή στο αγρόκτημα είναι απλή - το σύνολο των εγγράφων είναι μικρό.
 • ασήμαντο κεφάλαιο εκκίνησης ·
 • πωλούνται όλα τα προϊόντα από κουνέλια - κρέας, δέρμα, γούνα.
 • ασήμαντα έξοδα συντήρησης και διατροφής, ανεπιτήδευτα κουνέλια στα τρόφιμα ·
 • γονιμότητα (6-8 λίτρα το χρόνο), ελάχιστο κόστος για τη νέα ανάπτυξη.

Τα κουνέλια είναι εύκολο να διατηρηθούν, δεν ενοχλούν τους γείτονες - δεν κάνουν θόρυβο, δεν καταπατούν τις καλλιέργειες και τα κρεβάτια.

πολλά κουνέλια

Μειονεκτήματα και πιθανές δυσκολίες

Πιθανές δυσκολίες και κίνδυνοι αναπαραγωγής κουνελιών:

 • την ανάγκη τακτικών εμβολιασμών - νεαρά και ηλικιωμένα κουνέλια μπορεί να πεθάνουν από λοιμώξεις (μυξωματώσεις, άλλα) ·
 • Κατά την πώληση κρέατος σε αγορές και χώρους εστίασης, απαιτούνται πιστοποιητικά υγιεινής.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι σχετίζονται με το θάνατο του πληθυσμού κουνελιών και την έλλειψη αξιόπιστων προγραμμάτων μάρκετινγκ.

Εκτροφή κουνελιών στη Ρωσία και στο εξωτερικό

Το κρέας κουνελιού διατροφής εκτιμάται σε όλο τον κόσμο, η παραγωγή είναι πιο αναπτυγμένη στην Κίνα, την Ιταλία, τη Γαλλία. Η κύρια διαφορά στην αναπαραγωγή είναι η απόρριψη του σανού, η κυρίαρχη χρήση των σφαιριδίων. Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δίνουν καλό κέρδος χάρη στη ζήτηση όχι μόνο για κρέας, αλλά και για δέρμα (που χρησιμοποιείται για ψιλικά), γούνα και κάτω.

όμορφα κουνέλια

Το σοβιετικό σύστημα αναπαραγωγής κουνελιών χάθηκε στα τέλη του 20ού αιώνα λόγω επιδημίας ιογενούς αιμορραγικής νόσου (το 70-80% των ζώων πέθανε). Έκτοτε, τα κουνέλια εκτρέφονται με μικρό και οικιακό τρόπο.Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για την εκτροφή ζώων αυξάνεται.

Προετοιμασία και οργάνωση της καλλιέργειας

Πριν ξεκινήσετε την αναπαραγωγή κουνελιών, πρέπει να εξοικειωθείτε με την τεχνολογία της καλλιέργειας, τις δυνατότητες διατήρησης και σίτισης, να αγοράσετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για φροντίδα. Με βάση τον αριθμό των ζώων και την εμφάνιση των απογόνων, εξασφαλίστε την αγορά ή την προμήθεια ζωοτροφών. Η επιλογή φυλής είναι ένα σημαντικό βήμα.

Γνώμη ειδικού
Zarechny Maxim Valerievich
Γεωπόνος με 12 χρόνια εμπειρίας. Ο καλύτερος ειδικός του καλοκαιριού.
Συμβουλές: τα κουνέλια θα πρέπει να αγοράζονται από μια φάρμα αναπαραγωγής, όπου παρακολουθούν την καθαρότητα της φυλής, πραγματοποιούν εμβολιασμούς, υπάρχει λιγότερος κίνδυνος να αρρωστήσουν ζώα αμφισβητήσιμης ποιότητας.

Επιλογή φυλής

Ως αποτέλεσμα της επιλογής, πολλές φυλές κουνελιών εκτράφηκαν, στα οποία δόθηκαν ορισμένα χαρακτηριστικά. Κατά την έναρξη της αναπαραγωγής, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την αγορά πωλήσεων και τη δυνατότητα πώλησης διαφορετικών τύπων προϊόντων κουνελιού. Οι φυλές χωρίζονται:

 1. Κρέας. Μεσαίας ποιότητας δέρμα, γρήγορη αύξηση βάρους, νόστιμο κρέας. Οι καλύτερες φυλές είναι λευκοί και γκρι γίγαντες, φλάνδρα, Νέα Ζηλανδία, γερμανικά πρόβατα.
 2. Γούνα και κάτω. Δέρματα υψηλής ποιότητας, κρέας μέσης θρεπτικής αξίας. Δημοφιλές - ανκόρα, rex, λευκό downy, μαύρο και φωτιά. Είναι απαραίτητο να διατηρείτε τέτοια ζώα σε μεγάλα κλουβιά, για να βεβαιωθείτε ότι τα δέρματα δεν υποβαθμίζονται κατά την τριβή και τον τραυματισμό.
 3. Χωρίς δέρμα. Ο αρμονικός συνδυασμός ποιότητας δέρματος και νόστιμου κρέατος καθιστά αυτές τις φυλές τις πιο δημοφιλείς. Οι καλύτεροι εκπρόσωποι είναι το ασήμι, το βιεννέζικο μπλε, η πεταλούδα, η σοβιετική marder, η σοβιετική τσιντσιλά.

πολλά κουνέλια

Τα τελευταία χρόνια, οι διακοσμητικές φυλές έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες, διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα, τα οποία είναι κερδοφόρα για καλλιέργεια προς πώληση. Τα είδη που έχουν αγοραστεί είναι το Dutch Fold, το πυγμαίο κριάρι, το λιοντάρι.

Κελιά

Οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις ασκούν κουνέλια που διατηρούν κουνέλια χρησιμοποιώντας 3 τύπους κλουβιών:

 • για νεαρά ζώα - διατηρούνται αρκετά κουνέλια.
 • για άνδρες παραγωγούς ·
 • για γυναίκες - λαμβάνοντας υπόψη την εγκυμοσύνη και τα κουνέλια.

Κανόνες για την επιλογή ή την κατασκευή κελιών:

 • μέγεθος - σύμφωνα με τη φυλή (για μεγαλύτερους γίγαντες), κατά μέσο όρο, 4 φορές το μέγεθος του κουνελιού.
 • το ζώο πρέπει να ταιριάζει, να στέκεται στα πίσω πόδια του ·
 • το δίχτυ δαπέδου θα εξασφαλίσει την αφαίρεση των περιττωμάτων.
 • χρησιμοποιήστε σταθερές ή κινητές δομές, εξωτερικές ή εσωτερικές.

κλουβιά κουνελιών

Δημοφιλείς τεχνολογίες καλλιέργειας - σύμφωνα με τον Mikhailov, σύμφωνα με τον Zolotukhin, σε υπόστεγα. Αυτές οι τεχνολογίες περιλαμβάνουν ειδικά συστήματα κλουβιών που διευκολύνουν την καλλιέργεια και μηχανοποιούν τη φροντίδα και την καθαριότητα των ζώων.

Σίτιση

Αν και τα κουνέλια συγκαταλέγονται στα λιγότερο τρωτά ζώα, η ταχεία ανάπτυξη, η υγεία και η αναπαραγωγή θα προσφέρουν μόνο μια πλήρη διατροφή. Περιλαμβάνει:

 • χυμώδεις ζωοτροφές - βότανα το καλοκαίρι, ρίζες, λαχανικά, φρούτα όλο το χρόνο.
 • σύνθετες ζωοτροφές;
 • τραχύ - σανό, άχυρο, κλαδιά και φλοιός δέντρων.
 • συμπληρώματα ζώων - ψάρι και οστεάλευρα ·
 • βιταμίνες, προμείγματα.

Εάν τα κουνέλια τρέφονται με μία σύνθετη τροφή, απαιτούνται 100-120 γραμμάρια ανά άτομο ανά ημέρα. Με μικτή (με βότανα και ζουμερή τροφή), ο όγκος των σύνθετων ζωοτροφών μειώνεται στα 40-50 γραμμάρια.

διατροφή κουνελιών

Οικιακός εξοπλισμός

Ο σωστός εξοπλισμός θα διαρκέσει πολύ, δεν θα παραλύσει τα κουνέλια ούτε θα υποφέρει από τα δόντια τους. Το κλουβί πρέπει να περιέχει:

 • βαρύς ή σταθερός πότης
 • τρέφων;
 • παλέτα για περιττώματα και συντρίμμια από ζωοτροφές.
 • απομονωμένη γωνία
 • Σέννικ.

Τα υγιή κουνέλια μπορούν να εκτραφούν μόνο εάν είναι καθαρά, οπότε το κλουβί θα πρέπει να καθαριστεί, να απαλλαγεί από κοπριά και να καθαριστεί το απόθεμα. Όταν επιλέγετε σχεδιασμό και εξοπλισμό κλουβιού, θα πρέπει να προτιμάτε εκείνους που είναι εύκολο να αποσυναρμολογηθούν και να απολυμανθούν.

κλουβί κουνελιού

Υπολογισμός κερδοφορίας και εισοδήματος

Ξεκινώντας μια επιχείρηση κουνελιών, μπορείτε να βασιστείτε σε ένα αξιοπρεπές εισόδημα εάν σκεφτείτε προσεκτικά την τεχνολογία, εξαιρέσετε μια σημαντική θνησιμότητα και εξοικονομήσετε χρήματα. Τα θηλυκά είναι γόνιμα, τα μωρά διαρκούν περίπου ένα μήνα, αμέσως μετά τον τοκετό, τα κουνέλια είναι έτοιμα να ζευγαρώσουν. Το θηλυκό δίνει 6-8 λίτρα ετησίως, δηλαδή, κατά μέσο όρο, έως 60 κουνέλια.

Σε ένα αγρόκτημα με εκατό θηλυκά, λαμβάνονται ετησίως έως 5-6 χιλιάδες κουνέλια, τα οποία, όταν σφάζονται, δίνουν, κατά μέσο όρο, 2 κιλά καθαρού κρέατος. Όταν διατηρούνται γίγαντες, το βάρος του σφαγίου αυξάνεται στα 4-5 κιλά. Εάν μεγαλώνετε κουνέλια μέσου βάρους, από 100 θηλυκά μπορείτε να πάρετε έως και 12 τόνους προϊόντων κρέατος και να κερδίσετε έως και 2,5 εκατομμύρια ρούβλια (σε μέσες τιμές).

Για να μην παραμείνουν τα στοιχεία για τον υπολογισμό της κερδοφορίας, το αγρόκτημα φέρνει εισόδημα, είναι σημαντικό να βρείτε ένα κατάστημα πώλησης για όλους τους τύπους προϊόντων:

 • παραδώστε τα δέρματα?
 • πωλούν κοπριά στους κατοίκους του καλοκαιριού.
 • βρείτε τακτικούς αγοραστές για κρέας.
 • πωλήστε νέους ανάπτυξη?
 • ενοικιάζουν άντρες παραγωγούς σε μικρές εκμεταλλεύσεις.

δύο ανιχνεύσεις

Το εισόδημα αυξάνει την πώληση κουνελιών ως κατοικίδιων ζώων, εντοσθίων από το σφαγείο για λιπάσματα.

Κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου με υπολογισμούς για την αναπαραγωγή κουνελιών στο σπίτι

Μια μεγάλη βοήθεια για τους αρχάριους κτηνοτρόφους είναι η διαθεσιμότητα της δικής τους γης στην οποία επιτρέπεται να χτίσει ένα αγρόκτημα. Επιπλέον, καθορίζονται με τον τύπο εγγραφής της εταιρείας. Είναι δυνατές διάφορες μορφές:

 • ατομική επιχειρηματικότητα (IE) - ωφέλιμη για μικρές εκμεταλλεύσεις, χαμηλούς φόρους, ελάχιστες αναφορές, αλλά σε περίπτωση αποτυχίας, ο ιδιοκτήτης διακινδυνεύει την προσωπική ιδιοκτησία.
 • αγροτική γεωργία (KFH) - η πιο βολική επιλογή για κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, φόρος 6%, η δυνατότητα λήψης κρατικής στήριξης.

Κατά την καλλιέργεια σε προσωπική θυγατρική φάρμα (LPH), θα προκύψουν δυσκολίες με την πώληση προϊόντων λόγω της έλλειψης κρατικής εγγραφής.

διατροφή κουνελιών

Το μέρος των δαπανών κατά τη δημιουργία μιας εκμετάλλευσης αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Πληρωμές φόρου για γη και αγροκτήματα, ασφάλιστρα, άδειες.
 2. Κατασκευή αγροκτήματος, αγορά κλουβιών, απογραφή. Η διατήρηση των κουνελιών σε εξωτερικούς χώρους μειώνει το κόστος κατασκευής και λειτουργίας της εγκατάστασης. Ρύθμιση του εδάφους της εκμετάλλευσης - βόθρος, σφαγείο, κατάστημα ζωοτροφών, αποθήκευση κρέατος.
 3. Πληρωμή για κτηνιατρικές υπηρεσίες.
 4. Αγορά ή παραγωγή ζωοτροφών. Εάν έχετε τη δική σας βάση ζωοτροφών στο αγρόκτημα, το κόστος μειώνεται.
 5. Αγορά κουνελιών.

Θα πρέπει να ξοδέψουμε χρήματα για τη διαφήμιση, δημοσιεύοντας πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της φάρμας. Κατά την κατάρτιση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, παρέχουν χώρους πώλησης - τροφοδοσία, τακτικούς πελάτες, καταστήματα λιανικής ή αλυσίδες.

Οι δαπάνες για την κατασκευή μιας φάρμας και τη διευθέτηση στέγασης για τα ζώα είναι ατομικές, εξαρτώνται από τους δικούς τους πόρους και τις μεθόδους συντήρησης. Με αγροτικό πληθυσμό 20 θηλυκών, αναμένονται τα ακόλουθα αποτελέσματα ανά έτος:

 • απόδοση απογόνων - 1200 κεφάλια.
 • μέσο κόστος ανά σφάγιο (τιμή κόστους) - 230 ρούβλια.
 • τιμή σφαγίου - 900 ρούβλια.
 • εισόδημα ανά σφάγιο - 670 ρούβλια.
 • ετήσιος κύκλος εργασιών - 1.080.000 ρούβλια.
 • κέρδος για το έτος - 804.000 ρούβλια.

πολλά κουνέλια

Το εισόδημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες - τη χρήση των εργαζομένων και το επίπεδο των μισθών, την ικανότητα πώλησης όλων των προϊόντων κουνελιών. Οι μολυσματικές ασθένειες νεαρών ζώων και γυναικών μειώνουν την κερδοφορία της φάρμας, επομένως δεν πρέπει να εξοικονομήσετε χρήματα σε εμβολιασμούς και κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Αναφορά: κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, εάν είναι σωστά οργανωμένες, αποδίδουν και κερδίζουν κέρδη σε ένα χρόνο.

Πώς να αποφύγετε λάθη

Οι έμπειροι κτηνοτρόφοι δίνουν τις ακόλουθες συστάσεις στους αρχάριους:

 • οι πιο κερδοφόρες φυλές κουνελιών είναι το κρέας και το δέρμα.
 • πριν ξεκινήσετε μια επιχείρηση, προσδιορίστε τις αγορές πωλήσεων για όλους τους τύπους προϊόντων, τις μεθόδους μεταφοράς, λάβετε υπόψη το κόστος των πωλήσεων και της διαφήμισης στο επιχειρηματικό σχέδιο.
 • να μειώσει το κόστος, να προβλέψει ανεξάρτητη συγκομιδή ζωοτροφών στο αγρόκτημα ·
 • βολικά έτοιμα κλουβιά για μίνι αγροκτήματα θα μειώσουν το κόστος εργασίας κατά τη φροντίδα των κουνελιών.
 • οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι συνδέονται με λοιμώξεις - να αγοράζετε κουνέλια μόνο από εκτροφεία, να εμβολιάζετε τα εκτρεφόμενα ζώα τη συνιστώμενη στιγμή.

Η επιτυχία είναι πιο πιθανή εάν ο διοργανωτής του κουνελιού έχει τουλάχιστον μία δεξιότητα - την ικανότητα να διευθύνει μια επιχείρηση ή να μεγαλώνει κουνέλια.

Η ζήτηση για φυσικό κρέας από τις εκμεταλλεύσεις αυξάνεται σταθερά. Οι διατροφολόγοι επιβεβαιώνουν τα οφέλη του κρέατος κουνελιού, οπότε όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν νόστιμο φρέσκο ​​κρέας στα καταστήματα. Με ένα επιχειρηματικό σχέδιο, μπορείτε γρήγορα να επιτύχετε κερδοφορία και να κερδίσετε αξιοπρεπές κέρδος από το κουνέλι σας.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι