Πώς να προετοιμαστείτε για τη γέννηση μιας αγελάδας και να υιοθετήσετε ένα μοσχάρι, πιθανές επιπλοκές

Για να λαμβάνει συνεχώς γάλα, η αγελάδα χρειάζεται περιοδική ανανέωση της γαλουχίας. Αυτό συμβαίνει μετά τη γέννηση του μοσχαριού. Ο κτηνοτρόφος πρέπει σίγουρα να καταλάβει πώς γεννάει μια αγελάδα. Αν και μια τέτοια διαδικασία θεωρείται φυσική, απαιτεί ειδική επίβλεψη, τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για το ζώο. Αξίζει επίσης να θυμόμαστε: οι επιπλοκές είναι δυνατές όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και κατά τη γέννηση ενός μωρού ή μετά τον τοκετό.

Προετοιμασία για τον τοκετό

Η προπαρασκευαστική εργασία για τη γέννηση ενός μοσχαριού περιλαμβάνει:

 1. Τρέχει μια αγελάδα. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η υπόλοιπη μελλοντική γυναίκα στην εργασία, ο ιδιοκτήτης πρέπει σταδιακά να σταματήσει να αρμέγει το ζώο.
 2. Αλλαγή διατροφής. Την παραμονή του τοκετού, ο όγκος των τροφίμων αυξάνεται κατά 20%. Τέσσερις ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία, η χορτονομή αφαιρείται από τη διατροφή. Το μόνο που απομένει είναι υψηλής ποιότητας σανό και πράσινο γρασίδι (σε ​​μικρές ποσότητες). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέπεται η υπερβολική γαλουχία.
 3. Αγορά απαιτούμενων φαρμάκων, υλικών. Προετοιμάστε εκ των προτέρων: χοντρά νήματα (για δέσιμο του ομφάλιου λώρου), ιώδιο, ψαλίδι (αιχμηρά, απολυμαντικά), πετσέτες βάφλας, γάντια (μίας χρήσης), σαπούνι πλυντηρίου.
 4. Προετοιμασία χώρων. Τα δάπεδα και οι τοίχοι του αχυρώνα πρέπει να καθαρίζονται με διάλυμα που περιέχει χλώριο. Στη συνέχεια, καλύψτε το μαλακό σανό, αλλάξτε το κάθε μέρα. Η αγελάδα πρέπει να βρίσκεται σε καθαρό, ευρύχωρο δωμάτιο ήδη πέντε ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία γέννησης.

Η σωστή προετοιμασία του αχυρώνα θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα επιπλοκών του τοκετού.

Πώς γεννιέται ένα μοσχάρι;

Οι μόσχοι γεννιούνται συνήθως φυσικά και στη συνέχεια οι αγελάδες τις φροντίζουν οι ίδιοι. Εάν ο καρπός είναι μεγάλος, δεν βγαίνει, τότε απαιτείται ανθρώπινη βοήθεια.

Φυσική γέννηση

Την παραμονή μιας υπεύθυνης ημέρας, είναι σημαντικό να δείξετε την αγελάδα στον κτηνίατρο. Αλλά στο χωριό μπορεί να μην είναι. Επομένως, κάθε κτηνοτρόφος πρέπει να γνωρίζει πώς να βοηθά το ζώο κατά τον τοκετό, εάν είναι απαραίτητο. Σε περίπτωση ευνοϊκών συνθηκών, ο ιδιοκτήτης πρέπει μόνο να δεχτεί το νεογέννητο, να το σκουπίσει απαλά από τη βλέννα και να καθαρίσει τα ρουθούνια. Επιπλέον, προκειμένου να διευκολυνθεί η παρατεταμένη εργασία, η κύστη του εμβρύου μπορεί να κοπεί με απολυμαντικό ψαλίδι.

πώς γεννιούνται οι αγελάδες

Με ανθρώπινη βοήθεια

Κατά τον τοκετό, η παρέμβαση του ιδιοκτήτη είναι απαραίτητη μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν προκύπτουν τέτοιες επιπλοκές:

 • το μωρό δεν βγαίνει για μισή ώρα μετά το άνοιγμα της ουροδόχου κύστης.
 • πολύ αδύναμες προσπάθειες
 • βγαίνοντας από το μοσχάρι με τα πίσω πόδια.

Κατά κανόνα, προκύπτουν δυσκολίες όταν το ζώο γεννά για πρώτη φορά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να καλέσετε τον κτηνίατρό σας για να σας βοηθήσει να πάρετε τον τοκετό.

Γνώμη ειδικού
Zarechny Maxim Valerievich
Γεωπόνος με 12 χρόνια εμπειρίας. Ο καλύτερος ειδικός του καλοκαιριού.
Οι έμπειροι κτηνοτρόφοι μπορούν να βγάλουν μόνα τους το μοσχάρι. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιείται ένας βρόχος που ρίχνεται πάνω από τα πόδια.

Δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς κτηνίατρο εάν χρειάζεστε καισαρική τομή. Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται εάν το έμβρυο είναι πολύ μεγάλο (δεν διέρχεται από το κανάλι γέννησης), εάν ο τράχηλος δεν ανοίγει σωστά.

Πρέπει να πάρετε ένα νεογέννητο σε ένα καθαρό λινάτσα, κάτω από το οποίο πρέπει να βάλετε ένα στρώμα από άχυρο. Το ομφάλιο λώρο (εάν δεν είναι σπασμένο) πρέπει να κόβεται με προεπεξεργασμένο ψαλίδι (απόσταση - 10 cm από την κοιλιά), να λιπάνετε το άκρο του ομφάλιου λώρου με ιώδιο ή λαμπρό πράσινο. Μετά την αφαίρεση της βλέννας, το μοσχάρι αφήνεται να γλείφει.

Πιθανές επιπλοκές

Κάποια στιγμή μετά τον τοκετό, ενδέχεται να προκύψουν τα ακόλουθα προβλήματα:

 • ένα αδύναμο ζώο δεν μπορεί να σταθεί.
 • καθυστερημένη γέννα
 • σοβαρό πρήξιμο του μαστού
 • δυσπεψία;
 • δεν υπάρχει γάλα.
 • σημαντική μείωση του βάρους της αγελάδας.

Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να καλείται κτηνίατρος. Θα εξετάσει προσεκτικά το ζώο, θα κάνει τη σωστή διάγνωση και θα συνταγογραφήσει την απαραίτητη θεραπεία.

πώς γεννιούνται οι αγελάδες

Συμβουλές από έμπειρους κτηνοτρόφους

Για να προετοιμαστούν σωστά για τον τοκετό, για να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές, οι αρχάριοι πρέπει να λάβουν υπόψη αυτές τις συστάσεις:

 1. Για την αγελάδα, θα πρέπει να καταρτιστεί ένα ατομικό ημερολόγιο γέννησης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά της.
 2. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης, το ζώο δεν πρέπει να απελευθερώνεται σε βοσκότοπους εάν υπάρχουν σημάδια επικείμενης γέννησης.
 3. Την παραμονή του αναμενόμενου γεγονότος, η αγελάδα δεν πρέπει να εκτίθεται σε στρες.
 4. Μια ενδελεχής καθημερινή εξέταση της αγελάδας θα βοηθήσει στον υπολογισμό της ακριβούς ημερομηνίας τοκετού.
 5. Για τον προσδιορισμό της διάρκειας της εργασιακής διαδικασίας, απαιτείται η καταγραφή του χρόνου έναρξης των συστολών.
 6. Εάν μια αγελάδα έχει πολλαπλή εγκυμοσύνη, τότε απαιτείται συνεχής επίβλεψη από έμπειρο κτηνίατρο.

Ο τοκετός με μια αγελάδα είναι ένα φυσικό φαινόμενο, για το οποίο είναι καλύτερα να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων. Με την κατάλληλη προετοιμασία, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα επιπλοκών. Ο ιδιοκτήτης δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στη φύση. Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, το ζώο χρειάζεται επείγουσα βοήθεια.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι