Περιγραφή και θεραπεία ασθενειών και παρασίτων του καλαμποκιού, μέτρα για την καταπολέμησή τους

Οι ασθένειες του καλαμποκιού μπορούν να προκληθούν από ιούς, βακτήρια και πολύ συχνά από μύκητες. Η ποιότητα και η ποσότητα της καλλιέργειας μειώνεται απότομα. Εάν τα μέτρα για την καταπολέμησή τους δεν ληφθούν εγκαίρως, τότε οι ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη απώλεια της καλλιέργειας. Η γνώση των πρώτων σημείων ενός προβλήματος μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε την περαιτέρω εξάπλωση της λοίμωξης.

Ασθένειες του καλαμποκιού, φωτογραφίες, τα σημάδια τους, μέτρα ελέγχου

Το καλαμπόκι είναι μια καλλιέργεια δημητριακών. Αν ένα καλλιέργειες καλαμποκιού θα είναι ευπαθή σε ασθένειες και παράσιτα, τότε δεν θα λειτουργήσει για να πάρει μια καλή συγκομιδή. Για να αποφύγετε την εμφάνιση λοίμωξης, καθώς και την εξάπλωσή της, πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια ενός προβλήματος και να λάβετε έγκαιρα δράση.

η εμφάνιση λοίμωξης

Η μόλυνση με ασθένειες συμβαίνει λόγω κακής ποιότητας υλικού φύτευσης, ακατάλληλης φροντίδας καλλιεργειών και έγκαιρου ελέγχου παρασίτων. Ως εκ τούτου, είναι τόσο σημαντικό να θεσπιστεί ένα σύστημα άρδευσης, να εφαρμόζονται λιπάσματα εγκαίρως προκειμένου να σχηματιστεί καλή ανοσία και να τηρηθούν άλλες γεωργικές πρακτικές.

Σκονισμένο μουτζούρα

Η μυκητιακή ασθένεια σκόνης προσβάλλει τον κόλπο και το αυτί του καλαμποκιού. Αυτή είναι μια κοινή ασθένεια στις υγρές περιοχές των νότιων περιοχών (Kuban, Transcaucasia). Τα νοσούντα φυτά φαίνονται αδύναμα, αναπτύσσονται άσχημα, ανυψώνονται έντονα, οι σπάδικες σχηματίζονται ελάχιστα. Σταδιακά, τα προσβεβλημένα αυτιά γίνονται μαύρα, καλύπτονται με σπόρια και μετατρέπονται σε σκονισμένη μάζα.

σκονισμένο νέφος

Η αιτία της εκδήλωσης της νόσου είναι μολυσμένο έδαφος, κακοποιημένοι σπόροι, υψηλή θερμοκρασία αέρα. Το κύριο μέτρο για την καταπολέμηση της σκόνης και του ωιδίου της ουροδόχου κύστης είναι η αποξήρανση του υλικού σπόρου πριν από τη σπορά, η τήρηση της ετήσιας αμειψισποράς. Πρέπει να επιλέξετε ποικιλίες και υβρίδια καλαμποκιού ανθεκτικό σε αυτές τις μυκητιακές ασθένειες.

Εάν βρεθούν άρρωστα φυτά στον κήπο, πρέπει να καταστραφούν (είναι καλύτερα να τα κάψετε ή να ταφείτε σε βάθος περίπου 50 cm). Συνιστάται να φυτεύετε καλαμπόκι σε ένα νέο οικόπεδο κάθε τρία χρόνια.

μολυσμένο έδαφος

Φούσκα

Ο αιτιολογικός παράγοντας του καλαμποκιού smut είναι ένας μύκητας που επηρεάζει ολόκληρο το εναέριο μέρος του φυτού. Μικρές ροζ ή πρασινωπές προσκρούσεις εμφανίζονται στις πληγείσες περιοχές. Με την πάροδο του χρόνου, το πρήξιμο μεγαλώνει και γίνεται μαύρο. Σύντομα, η μεμβράνη της ουροδόχου κύστης σπάει και τα σπόρια, με τη βοήθεια του ανέμου και των εντόμων, πέφτουν σε άλλα, υγιή φυτά.

Τα μολυσμένα φυτά, οι μη επεξεργασμένοι, οι μολυσμένοι σπόροι γίνονται πηγή μόλυνσης. Η λεκάνη της ουροδόχου κύστης είναι ιδιαίτερα επιβλαβής όταν ένας μίσχος και σπάδικας εμφανίζονται στα εσωτερικά. Σε αυτήν την περίπτωση, η απόδοση του κόκκου μειώνεται στο 50%.Η ξηρασία και η καθυστερημένη σπορά φυτικών σπόρων προκαλούν την ασθένεια.

οικόπεδο

Τα βασικά προληπτικά μέτρα θεωρούνται ότι είναι η επιλογή ποικιλιών και υβριδίων καλαμποκιού που είναι ανθεκτικά στην κυψέλη, την αποξήρανση του υλικού φύτευσης, τον καθαρισμό υπολειμμάτων φυτών από τον τόπο μετά τη συγκομιδή, τη συμμόρφωση με την εναλλαγή καλλιεργειών. Η συλλογή σπόρων πραγματοποιείται μόνο από υγιή φυτά.

Αποτελεσματικά φάρμακα για το blut smut, καθώς και για τη σήψη των ριζών και των στελεχών, είναι: Alfa, Delit Pro, Vincent, Lanta, Pioneer, Maxim XL.

εξετάζεται η επιλογή

Fusarium

Ο αραβόσιτος Fusarium μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης των φυτών. Οι αιτιολογικοί παράγοντες της νόσου είναι μυκητιακά σπόρια που είναι πρησμένα. Η ασθένεια οδηγεί σε σήψη των σπόρων, των ριζών και των στελεχών, καθώς και των σπαδίκων. Κατά συνέπεια, τα συμπτώματα θα διαφέρουν.

Η σήψη των σπόρων και των δενδρυλλίων συμβαίνει ως αποτέλεσμα της σποράς μολυσμένου υλικού φύτευσης. Οι περισσότεροι από τους σπόρους σαπίζουν ήδη στο έδαφος, χωρίς να σχηματίζουν τους πρώτους βλαστούς. Μια ελαφριά ή ροζ άνθιση σχηματίζεται στην επιφάνειά τους. Τα νεαρά φυτά που έχουν αναπτυχθεί από μολυσμένους σπόρους στην επιφάνεια της γης φαίνονται αδύναμα, καστανά και κακώς σχηματίζουν σπάδικες.

υγιή φυτά

Στη φάση της ωριμότητας του γαλακτώδους κεριού, συχνά εμφανίζεται η σήψη των στελεχών και των ριζών. Τα φύλλα του φυτού μαραίνονται, γίνονται κίτρινα, στεγνώνουν. Οι ρίζες γίνονται μαύρες, στεγνώνουν και το προσβεβλημένο καλαμπόκι μπορεί εύκολα να τραβηχτεί από το έδαφος. Οι ίδιοι οι σπάδικες στεγνώνουν σταδιακά και μαραίνονται.

Μπορεί να εμφανιστεί σήψη καλαμποκιού ακόμη και κατά την περίοδο αποθήκευσης της συγκομιδής. Πρώτα, μια λευκή-ροζ άνθιση εμφανίζεται στους κόκκους, σταδιακά επηρεάζεται ολόκληρο το αυτί. Το χρώμα της πλάκας σκουραίνει και γίνεται γκρι καφετί.

σήψη μίσχων

Η πηγή μόλυνσης είναι μολυσμένοι σπόροι ή ακαθάριστα φυτικά συντρίμμια στη γη. Η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από υγρό, κρύο καιρό, υψηλή θερμοκρασία αέρα κατά την ωρίμανση των αυτιών, βλάβη στα αυτιά και κόκκους από παράσιτα.

Πριν από τη φύτευση, είναι απαραίτητο να μαζέψετε σπόρους, να επιλέξετε ποικιλίες και υβρίδια καλαμποκιού που είναι ανθεκτικά στο φουσάριο και να εντοπίσετε και να αφαιρέσετε εγκαίρως τα άρρωστα φυτά. Εμφανίζεται το φθινοπωρινό όργωμα της γης και η συγκομιδή φυτικών υπολειμμάτων, έγκαιρος έλεγχος παρασίτων εντόμων.

εστία μόλυνσης

Μίσχος σήψη

Μια μυκητιακή νόσος της σήψης των στελεχών εκδηλώνεται στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου στο στάδιο της ωριμότητας του γάλακτος του καλαμποκιού. Η περιγραφή αυτής της ασθένειας του αραβοσίτου έχει ως εξής: τα φύλλα γκριζοπράσινα και καλύπτονται με ματ άνθηση, στεγνώνουν, μαραίνονται. Μια ροζ άνθιση μπορεί να παρατηρηθεί στο στέλεχος, με την πάροδο του χρόνου μαλακώνει και σπάει.

Η πηγή μόλυνσης είναι η επιμονή των σπόρων στα υπολείμματα των φυτών μετά τη συγκομιδή. Ο μύκητας αναπαράγεται ενεργά σε ζεστό και ξηρό καιρό. Το λανθασμένο πότισμα και η πολύ παχιά σπορά καλαμποκιού γίνονται προκλητικοί παράγοντες.

σήψη μίσχων

Για να αυξήσετε την αντίσταση των φυτών στη σήψη, είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε τον βέλτιστο χρόνο σποράς, την πυκνότητα φύτευσης και το βάθος των σπόρων φύτευσης, μετά τη συγκομιδή, πρέπει να σκάψετε την τοποθεσία και να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα φυτών, είναι επιτακτική ανάγκη να μαζέψετε το υλικό φύτευσης με μυκητοκτόνα.

Νότια ελμινθοσπορία

Τις περισσότερες φορές, τα φύλλα του φυτού, λιγότερο συχνά οι ρίζες και ο σπάδικας, υποφέρουν από τη νότια ελμινθοσπορία του καλαμποκιού. Τα πρώτα σημάδια της νόσου είναι η εμφάνιση καφέ επιμήκων κηλίδων στα φύλλα. Σταδιακά, η πληγείσα περιοχή στεγνώνει. Οι κηλίδες μεγαλώνουν και καταλαμβάνουν ολόκληρη την περιοχή των φύλλων.

αύξηση της ανθεκτικότητας

Η κηλίδα ή η ελμινθοσπορία του καλαμποκιού εμφανίζεται στα μέσα του καλοκαιριού. Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία του αέρα γίνονται προκλητικοί παράγοντες. Η πηγή της εξάπλωσης της λοίμωξης είναι οι μη επεξεργασμένοι σπόροι και τα συντρίμμια των φυτών.

Πριν από τη φύτευση, φροντίστε να ταξινομήσετε τους σπόρους και το τουρσί. Όταν φυτεύονται μολυσμένοι σπόροι, τα φυτά είναι αδύναμα και συχνά δεν μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια του εδάφους.Για την αύξηση της ανοσίας, τα λιπάσματα εφαρμόζονται στο έδαφος αρκετές φορές ανά σεζόν. Είναι ανεπιθύμητο να φυτεύετε καλαμπόκι για τρία χρόνια στη σειρά στο ίδιο οικόπεδο.

ελμινθωσπορία του καλαμποκιού

Παράσιτα αραβοσίτου, τα σημάδια τους και τα μέτρα ελέγχου

Τα παράσιτα των εντόμων θεωρούνται ένας από τους λόγους για την εξάπλωση ασθενειών μεταξύ των δημητριακών. Για την καταπολέμησή τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαϊκές θεραπείες και έτοιμα παρασκευάσματα.

Σκώρος μίσχων

Τα παράσιτα αραβοσίτου τρώνε το έδαφος και τα υπόγεια μέρη του φυτού, με αποτέλεσμα, εξασθενεί και γίνεται ευπαθές σε ασθένειες. Επιπλέον, τα ίδια τα παράσιτα μπορούν να μεταφέρουν παθογόνα βακτήρια από ένα άρρωστο φυτό σε ένα υγιές φυτό.

εξάπλωση της νόσου

Περισσότερη βλάβη στο φυτό δεν προκαλείται από ενήλικες, αλλά από τις κάμπιες του σκώρου. Οι γκρι-κίτρινες κάμπιες (μήκους 25 mm) είναι ιδιαίτερα ενεργές τον Ιούλιο-Αύγουστο, όταν ο καιρός είναι ξηρός και ζεστός. Οι κάμπιες του σκώρου του μίσχου του καλαμποκιού ζουν στην επιφάνεια των φυτών, διεισδύουν στους μίσχους των στελεχών, των φύλλων και των λουλουδιών των φυλών.

Η διατροφή των φυτών διακόπτεται, μερικές φορές οι μίσχοι μπορούν να σπάσουν. Το φυτό αρχίζει να ανθίζει αργότερα, το μέγεθος των φύλλων μειώνεται, η επικονίαση επιδεινώνεται.

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του σκώρου λιβαδιού στο καλαμπόκι, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τα ζιζάνια, να τα κόψετε γύρω από τις φυτεύσεις και να μην αφήσετε τις κορυφές μετά τη συγκομιδή.

το μέγεθος μειώνεται

Ρίζα αφίδα

Οι αφίδες ρίζας συνήθως προσβάλλουν το καλαμπόκι σε ζεστό και ξηρό καιρό. Το φυτό επιβραδύνεται στην ανάπτυξη, τα φύλλα κιτρινίζουν και στεγνώνουν, επηρεάζεται εύκολα από μυκητιασικές ασθένειες. Εάν η περιοχή της μόλυνσης είναι μικρή, τότε τα άρρωστα φυτά μπορούν να αποκοπούν.

Τα εντομοκτόνα και τα μυκητοκτόνα (Konfidor, Aktellik, Fitoverm, Fas) χρησιμοποιούνται για την προστασία των φυτών από τα παράσιτα. Δεδομένου ότι τα έντομα μπορούν να ξεχειλίσουν στα ερείπια των στελεχών, μετά τη συγκομιδή, πρέπει να καθαρίσετε την τοποθεσία όλων των βλάστησης. Είναι καλύτερο να επιλέξετε ποικιλίες καλαμποκιού πρώιμης ωρίμανσης.

αφίδα ρίζας

Σουηδική μύγα

Η σουηδική μύγα μολύνει συχνά το καλαμπόκι κατά τη βλάστηση. Οι προνύμφες καταστρέφουν τα νεαρά φυτά και αρχίζουν να υστερούν στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη. Τα φύλλα του προσβεβλημένου καλαμποκιού γίνονται σκούρο πράσινο και το στέλεχος πυκνώνει. Τα παράσιτα καλαμποκιού μειώνουν όχι μόνο την ποσότητα της καλλιέργειας, αλλά και την ποιότητά της.

Κατά τη διάρκεια του μαζικού καλοκαιριού μύγες και ωοτοκίας, συνιστάται η θεραπεία των φυτών με φάρμακα όπως Karate, Decis, Tsiperon. Ως προληπτικό μέτρο, είναι χρήσιμο να ταΐζετε με λιπάσματα αζώτου, να παρατηρείτε τον βέλτιστο χρόνο σποράς και να επιλέξετε ανθεκτικές ποικιλίες καλαμποκιού.

σουηδική μύγα

Προληπτικά μέτρα

Η πρόληψη πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή της επιλογής των σπόρων και να τελειώνει με τον καθαρισμό του χωραφιού από τα υπολείμματα των φυτών. Προληπτικά μέτρα:

 • Είναι καλύτερα να επιλέξετε ποικιλίες καλαμποκιού πρώιμης ωρίμανσης.
 • Συνιστάται να μαζέψετε τους σπόρους.
 • Κατά τη φύτευση, συνιστάται η προσθήκη λιπασμάτων καλίου-φωσφόρου στο έδαφος.
 • Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πρώτα σημάδια εμφάνισης ασθενειών και παρασίτων.
 • Αφαιρέστε εγκαίρως τα κατεστραμμένα φυτά από την τοποθεσία.
 • Σκάψτε βαθιά στο πεδίο το φθινόπωρο.

κατεστραμμένα φυτά

Μια άλλη κοινή ασθένεια καλαμποκιού είναι η βακτηριακή μαρασμός ή μαρασμός. Το βακτήριο μολύνει όλα τα όργανα του φυτού. Ανοιχτό πράσινο και κίτρινο λωρίδες εμφανίζονται στα φύλλα.

Το κύριο μέτρο για τον έλεγχο της νόσου είναι να αποφευχθεί η σπορά μολυσμένων σπόρων. Επιπλέον, οι κόκκοι πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία πριν από τη φύτευση, για να απαλλαγούν από τα παράσιτα εγκαίρως και για την καταπολέμηση των ζιζανίων.

όργανα φυτών

Κριτικές
 1. Άνια
  10.10.2018 15:15

  Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός προϊόντων ελέγχου παρασίτων. Μην ξεχνάτε ότι ό, τι γράφει ο κατασκευαστής, είναι αρκετά επιβλαβές για το έδαφος. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε "BioGrow"Μετά την επεξεργασία.

  Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι