Τεχνολογία καλλιέργειας καλαμποκιού για ενσίρωση, συγκομιδή, ποικιλίες και απόδοση

Το σιτάρι σιτάρι καλλιεργείται χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνολογία. Για να αναπτύξετε ένα ποιοτικό προϊόν, πρέπει να ακολουθήσετε όλες τις γεωργικές τεχνικές και να χρησιμοποιήσετε τη σύγχρονη τεχνολογία για την κατασκευή ενσίρωσης. Είναι μια πολύτιμη φυτική τροφή για κατοικίδια φυτοφάγα. Το ενσίρωμα μπορεί να συνδυαστεί (κατασκευασμένο από σπάδικες) και συνηθισμένο (χρησιμοποιείται ολόκληρο το πράσινο μέρος του φυτού).

Καλαμπόκι για χαρακτηριστικά καλλιέργειας ενσίρωσης

Για να επιτευχθεί η πιο παραγωγική μάζα, η ενσίρωση καλαμποκιού γίνεται σύμφωνα με ορισμένες τεχνολογικές μεθόδους. Αλλά προτού αρχίσετε να το κάνετε, πρέπει να εξοικειωθείτε με τους κανόνες για την ανάπτυξη ενός πολιτισμού.

τεχνολογία καλλιέργειας

Η καλλιέργεια καλαμποκιού για ενσίρωση διαφέρει από την τεχνολογία των σιτηρών. Η ομοιότητα είναι ότι επιλέγονται οι ίδιες ποικιλίες σιτηρών καλαμποκιού για ενσίρωση και παρατηρούνται οι ίδιες ημερομηνίες σποράς.

Πριν από την καλλιέργεια καλαμποκιού ενσίρωσης, πρέπει να γνωρίζετε τα βιολογικά χαρακτηριστικά του. Το καλαμπόκι είναι μια ετήσια καλλιέργεια δημητριακών που αγαπούν τη θερμότητα με καλά αναπτυγμένο στέλεχος, φύλλα και ρίζες. Αρχικά, οι ρίζες αναπτύσσονται στα ανώτερα, θερμαινόμενα στρώματα του εδάφους, βαθμιαία βαθαίνουν κατά 1-2 μέτρα.

καλαμπόκι ενσίρωσης

Το στέλεχος έχει πάχος 7 cm · ένα φυτό μπορεί να έχει έως και 25 φύλλα. Το στέλεχος χωρίζεται σε κόμβους, ο αριθμός των οποίων δεν αυξάνεται με την ανάπτυξη του φυτού. Μπορεί να αυξηθεί έως και 5 μέτρα ύψος με την επέκταση του χώρου μεταξύ των κόμβων. Στο πάνω μέρος υπάρχει μια ανδρική ταξιανθία - ένας πανικός. Τα πατρίδια σχηματίζονται στους κάτω κόμβους. Εάν το καλαμπόκι καλλιεργείται για κόκκους, τότε θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Οι σπόροι καλαμποκιού αρχίζουν να βλασταίνουν σε θερμοκρασία +10 μοίρες. Όσο πιο ζεστό γίνεται έξω, τόσο πιο ενεργά μεγαλώνει ο πολιτισμός. Σε θερμοκρασία +15 μοίρες, οι πρώτοι βλαστοί εμφανίζονται μετά από 8 ημέρες. Η καλλιέργεια μπορεί να αντέξει παγετούς στους -3 βαθμούς, έλλειψη υγρασίας και θερμότητας, αλλά μόνο κατά την περίοδο βλάστησης. Εάν εμφανιστούν τέτοιοι δυσμενείς παράγοντες κατά την ανθοφορία, η απόδοση μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

 βιολογικά χαρακτηριστικά

Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί ο σωστός χρόνος συγκομιδής για ενσίρωση καλαμποκιού, διατηρώντας την αναλογία ξηράς ύλης προς ωρίμανση. Η περιεκτικότητα σε ξηρή ύλη είναι ένα αξιόπιστο κριτήριο για τον προσδιορισμό της ποιότητας της ενσίρωσης καλαμποκιού. Η συγκομιδή ξεκινά καλύτερα όταν η περιεκτικότητα σε ξηρά ύλη είναι 28-30%.

Περιστροφή καλλιεργειών

Με καλή φροντίδα, η απόδοση καλαμποκιού για ενσίρωση ανά εκτάριο μπορεί να είναι 50-60 τόνους. Εάν το καλαμπόκι καλλιεργείται για τροφή, τότε για την ταχεία ανάπτυξη πράσινης μάζας, πρέπει να ποτίζετε τη σοδειά όσο πιο συχνά γίνεται. Χρησιμοποιώντας ειδικά συστήματα άρδευσης, η απόδοση μπορεί να αυξηθεί σε 80-100 τόνους ανά εκτάριο.

καλλιεργούνται για ζωοτροφές

Το καλαμπόκι Silage χρησιμοποιείται ως τροφή για βοοειδή, κουνέλια, πουλερικά λόγω της υψηλής αξίας τροφής του. Οι χρήσιμες ιδιότητες του προϊόντος περιλαμβάνουν:

  • η εργασία των πεπτικών οργάνων στα ζώα είναι κανονικοποιημένη.
  • η μυϊκή μάζα αυξάνεται
  • βελτιωμένος αριθμός αίματος ζώων ·
  • ο αριθμός των αποδόσεων γάλακτος σε αγελάδες αυξάνεται ·
  • περιέχει πολλές βιταμίνες, αμινοξέα, οργανικά λίπη.

Για να αποκτήσετε μια υψηλής ποιότητας και πλούσια συγκομιδή, πρέπει επίσης να παρατηρήσετε την εναλλαγή των καλλιεργειών. Συνιστάται να το φυτέψετε μετά από δημητριακά ή όσπρια, πολυετή χόρτα. Οι καλύτεροι προκάτοχοι είναι λαχανικά όπως πατάτες, αγγούρια, ντομάτες, φασόλια. Συνιστάται να αλλάζετε τον τόπο φύτευσης της σοδειάς κάθε 3-4 χρόνια.

πέψη σε ζώα

Το χώμα

Για σπορά καλαμποκιού για ενσίρωση, τα chernozem, loamy, sandy loam και αμμώδη εδάφη με φυσιολογική οξύτητα ταιριάζουν καλύτερα. Για να καλλιεργήσετε καλαμπόκι, πρέπει να προετοιμάσετε προσεκτικά το έδαφος.

Εάν το έδαφος είναι επιρρεπές σε υπερχείλιση και υψηλή οξύτητα, τότε δεν θα λειτουργήσει για την καλλιέργεια της καλλιέργειας. Συνιστάται να ασβέζετε όξινα εδάφη 1-2 χρόνια πριν από τη σπορά.

Το καλαμπόκι χρειάζεται καλό αερισμό, ειδικά κατά το στάδιο της βλάστησης. Τα έμβρυα απορροφούν πολύ οξυγόνο και μια καλή συγκομιδή θα είναι μόνο όταν υπάρχει περίπου 20% οξυγόνο στον αέρα του εδάφους.

κατάλληλη μαύρη γη

Το φθινόπωρο, το οικόπεδο σκάβεται σε βάθος 25-30 εκ. Όταν εμφανίζονται ζιζάνια ή μετά από βροχές, πραγματοποιείται οδυνηρή. Ταυτόχρονα, μπορούν να εφαρμοστούν οργανικά λιπάσματα, για παράδειγμα κοπριά. Την άνοιξη, η βλάβη πραγματοποιείται σε βάθος 5 cm, μετά την οποία το έδαφος καλλιεργείται σε βάθος 8 cm.

Το καλύτερο προκάτοχοι για καλαμπόκι για ενσίρωση θεωρούνται χειμερινές και ανοιξιάτικες καλλιέργειες σιτηρών, φαγόπυρο, πατάτες, όσπρια. Δεν συνιστάται η φύτευση μετά από τεύτλα, κεχρί και ηλιοτρόπια, καθώς αυτές οι καλλιέργειες οδηγούν σε ανεπάρκεια ιχνοστοιχείων στο έδαφος και έλλειψη υγρασίας.

κανονική οξύτητα

Ποικιλίες και υβρίδια καλαμποκιού

Για καλλιέργεια καλαμποκιού δεν χρειάζεται να περιμένετε να ωριμάσει πλήρως το σιτάρι στο ενσίρωμα. Επομένως, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ποικιλίες αργής ωρίμανσης, οι οποίες συσσωρεύουν πολλά θρεπτικά συστατικά όταν φτάσουν στην ωρίμανση του γαλακτώδους κεριού. Για να αυξηθεί η απόδοση, οι ποικιλίες νωρίς και μεσαία σεζόν μπορούν να αναμιχθούν μαζί με ποικιλίες που ωριμάζουν αργά.

Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες καλαμποκιού που καλλιεργούνται για ενσίρωση περιλαμβάνουν: Sterling, Partizanka, Osetinskaya, Dnepropetrovskiy, Adevey, Dubrava, Kalina. Όλες αυτές οι ποικιλίες έχουν υψηλή πεπτικότητα από τα ζώα, αναπτύσσονται γρήγορα και δίνουν πλούσια συγκομιδή.

υβρίδια καλαμποκιού

Προκειμένου οι σπόροι της επιλεγμένης ποικιλίας να βλαστήσουν καλά και το φυτό να έχει καλή ανοσία, πρέπει να απολυμανθούν. Για το σκοπό αυτό, οι σπόροι επεξεργάζονται με μαγγάνιο.

Το άχυρο καλαμποκιού (μίσχοι και φύλλα μετά την απομάκρυνση των σπαδίκων) οποιασδήποτε ποικιλίας είναι το καλύτερο ενσίρωμα με περίπου 45% υγρασία. Σε αυτήν την κατάσταση, μαλακώνουν και μετά συνθλίβονται σε μικρά κομμάτια (1 cm). Το άχυρο μπορεί να στεγνώσει σε ειδικές μονάδες στεγνώματος ή να απλωθεί σε ένα λεπτό στρώμα σε επίπεδο επίπεδο. Χρησιμοποιήστε ξηρό άχυρο σε κοκκώδη ή μπρικέτες.

ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες

Ημερομηνίες σποράς

Τα χωράφια αρχίζουν να σπέρνονται μόνο αφού το έδαφος ζεσταθεί έως και +12 βαθμούς σε βάθος 8 εκ. Εάν το έδαφος είναι βαρύ, αργιλώδες, τότε το βάθος φύτευσης σπόρων πρέπει να είναι περίπου 4 εκ. Οι ημερομηνίες πέφτουν περίπου στις αρχές Μαΐου.

Μετά τη σπορά, είναι επιτακτική ανάγκη να κουράζουμε. Η δεύτερη βλάβη πραγματοποιείται μετά την ανάπτυξη 4–5 ζευγαριών φύλλων στο φυτό. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία καλλιέργειας καλαμποκιού για ενσίρωση μπορείτε να βρείτε στον πίνακα.

σβάρνα

Τύποι θέσεων εργασίαςΗμερομηνίεςΑπαιτήσεις
Φθινόπωρο όργωμαΑπό τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές ΟκτωβρίουΤα στρώματα της γης αναποδογυρίζονται, τα υπολείμματα φυτών αφαιρούνται από την τοποθεσία
Πρώτη οδυνηρήΠρώτες μέρες ΑπριλίουΧαλάρωση βάθους 4 cm
Δεύτερη οδυνηρή και καλλιέργειαΑπρίλιοςΒάθος καλλιέργειας 15 cm, υπονομεύοντας τα ζιζάνια, η καλλιέργεια πραγματοποιείται σε βάθος 5 cm
Σπορά5-10 ΜαΐουΠροετοιμασία σπόρων
Σκληρή πριν από τη βλάστησηΜία εβδομάδα μετά τη σποράΧαλάρωση του εδάφους
Βαρύτητα από φυτάΣτις 20 ΜαΐουΧαλάρωση και έλεγχος ζιζανίων
Θεραπεία ζιζανίων και ζιζανιοκτόνωνΚαθώς μεγαλώνειΗ επεξεργασία πραγματοποιείται με φάρμακα που αραιώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες
ΣυγκομιδήΜέσα ΑυγούστουΚοπή και τεμαχισμός φυτού

Για να πάρετε μια μεγάλη συγκομιδή αυτιών και να αποτρέψετε την ανάπτυξη προβλημάτων, πρέπει να ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες της καλλιέργειας. Η πυκνότητα της σποράς, η παρακολούθηση της αμειψισποράς, η σύνθεση του εδάφους και η σωστή προετοιμασία του, ο χρόνος σποράς και συγκομιδής, οι μέθοδοι καταπολέμησης ζιζανίων, παρασίτων και ασθενειών είναι σημαντικές.

συγκομιδή αυτιών

Πυκνότητα σποράς καλαμποκιού για ενσίρωση

Η πυκνότητα φύτευσης του αραβοσίτου εξαρτάται από την ομάδα ωριμότητας, την ποικιλία και την υγρασία του εδάφους. Η πυκνότητα φύτευσης 55-100 kg ανά εκτάριο έκτασης θεωρείται ο κανόνας για τη σπορά καλαμποκιού για ενσίρωση. Η πυκνότητα της στάσης των φυτών στον κήπο για πράσινη μάζα στον κήπο είναι 6-8 τεμάχια ανά ένα μέτρο γης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αυτιά δεν είναι σχεδόν ποτέ δεμένα · μόνο πράσινη μάζα συλλέγεται για τροφή. Τα περισσότερα από τα φυτά είναι στη σκιά, διατηρείται περισσότερη υγρασία στο έδαφος - αυτές είναι όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την καλλιέργεια ενός φυτού για τροφή.

Οι πρώιμες ποικιλίες καλαμποκιού μπορούν να φυτευτούν παχύτερες από αυτές που ωριμάζουν αργά. Όσο υψηλότερα εκτείνεται το στέλεχος του φυτού, τόσο λιγότερα φυτά θα πρέπει να σπέρνονται ανά τετραγωνικό μέτρο. μ. Η αύξηση της πυκνότητας του στάσιμου καλαμποκιού για ενσίρωση κατά τουλάχιστον 10% οδηγεί σε μια μέση απόδοση.

Κατά τη σπορά των σπόρων στα χωράφια, παρατηρείται απόσταση μεταξύ σειρών ίση με 65-70 εκ. Στον κήπο, σπέρνονται κυρίως με μια μέθοδο τετράγωνης φωλιάσματος σύμφωνα με ένα σχήμα 40x40 εκ.

Τεχνολογία καλλιέργειας καλαμποκιού για ενσίρωση, συγκομιδή, ποικιλίες και απόδοση

Λιπάσματα

Για να έχετε μια καλή συγκομιδή καλαμποκιού που προορίζεται για ζωοτροφές για τα φυτοφάγα, πρέπει να εφαρμόσετε λιπάσματα εγκαίρως. Το καλαμπόκι ανταποκρίνεται εξίσου καλά στα μεταλλικά και στα οργανικά λιπάσματα.

Κατά την καλλιέργεια καλαμποκιού ενσίρωσης για ζώα, η έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη πράσινης μάζας, επομένως, το άζωτο έχει μεγάλη σημασία στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης καλαμποκιού. Σε περίπτωση έλλειψης, η ανάπτυξη και ανάπτυξη του φυτού επιβραδύνεται. Υπολογίστε περίπου 25 κιλά λιπάσματος αζώτου ανά εκτάριο. Μετά από 3-4 εβδομάδες, η γονιμοποίηση επαναλαμβάνεται.

Με την έλλειψη καλίου, τα φύλλα γίνονται σκούρα πράσινα, η ανάπτυξη του πράσινου και ριζικού τμήματος του φυτού επιβραδύνεται, τότε τα φύλλα αρχίζουν να κυρτώνονται, γίνονται κίτρινα και στεγνώνουν.

πυκνότητα φύτευσης

Καθ 'όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, το καλαμπόκι χρειάζεται φωσφόρο. Η καλλιέργεια χρειάζεται ιδιαίτερα αυτό το μικροστοιχείο μετά την εμφάνιση των δενδρυλλίων, καθώς και στη φάση της ανθοφορίας και του σχηματισμού κόκκων. Με την έλλειψή του, ο σχηματισμός κόκκων στο σπάδικα επιβραδύνεται, τα φύλλα γίνονται σκούρο πράσινο με κόκκινες-ιώδεις φλέβες και σταδιακά πεθαίνουν.

Συνιστάται η εφαρμογή λιπασμάτων φωσφορικών και καλίου το φθινόπωρο. Η κοπριά χωρίς απορρίμματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον αραβόσιτο ενσίρωσης. Είναι χρήσιμο να εφαρμόζετε λιπάσματα αζώτου πριν από τη σπορά μεταξύ σειρών.

χρειάζεται φωσφόρο

Ζιζανιοκτόνα

Τα ζιζάνια προκαλούν μείωση της απόδοσης, εξάπλωση παρασίτων και διάφορες ασθένειες. Ως εκ τούτου, εκτός από την τήρηση αγροτεχνικών πρακτικών, η καλλιέργεια καλαμποκιού δεν είναι πλήρης χωρίς έγκαιρο έλεγχο ζιζανίων. Η χρήση ζιζανιοκτόνων θεωρείται αποτελεσματική μέθοδος.

Πριν από την εμφάνιση των δενδρυλλίων, τέτοια ζιζανιοκτόνα όπως το Aurorex, το Erodican, το Reglon είναι ενσωματωμένα στο έδαφος (ο ρυθμός εφαρμογής είναι περίπου 8-10 l / ha). Η επιφάνεια του εδάφους μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία με παρασκευάσματα όπως Harnes, Roundup (ρυθμός κατανάλωσης 3 l / ha).

δενδρύλλια στο έδαφος

Εάν τα ζιζανιοκτόνα πριν από την εμφάνιση δεν έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους, χρησιμοποιούνται παρασκευάσματα μετά την εμφάνιση: Ballerina, Milady, Adengo, Dialen, Turbin, Desormon, Luvaram (ποσοστό κατανάλωσης 2 l / ha). Το παρασκεύασμα Cowboy 200 g / ha μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Η συγκομιδή ενσίρωσης αρχίζει τον Αύγουστο. Όταν σπέρνονται 50 χιλιάδες σπόροι ανά εκτάριο, λαμβάνονται περίπου 55 εκατοστά μονάδων ζωοτροφών ανά εκτάριο και περίπου 220 εκατοστά πράσινης μάζας.

διάφορες ασθένειες

Ασθένειες και παράσιτα

Εάν εντοπιστούν ασθένειες ή παράσιτα στα φυτά, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πρόβλημα. Αυτό θα αποτρέψει τη μαζική εξάπλωση της λοίμωξης, η οποία θα σώσει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας.

Μεταξύ των παρασίτων που συχνά επιτίθενται:

  • συρματόσχοινα (οι προνύμφες διαπερνούν τους μίσχους, τους σπάδικες και μετά από μερικές εβδομάδες οι κόκκοι γίνονται μαύροι).
  • λιβάδι σκώρος (προνύμφες τρέφονται με νεαρά φύλλα του φυτού)?
  • φυλλοβόλα κουτάλια (τα έντομα ροκανίζουν όχι μόνο ολόκληρο το πράσινο μέρος του φυτού, αλλά και τους κόκκους).
  • Σουηδική μύγα βρώμης (τα έντομα τρώνε νεαρούς βλαστούς).

σκώρος λιβάδι

Από τις ασθένειες, το ωίδιο, η σκουριά και το νέφος κυψελών επηρεάζονται συχνότερα. Τα φύλλα καλαμποκιού γίνονται ανοιχτά, ενδέχεται να εμφανιστούν μαύρες κουκίδες και ρίγες, να στεγνώσουν, να κυρτωθούν.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζετε σωστά τους σπόρους πριν από τη φύτευση και να πραγματοποιείτε προληπτικές θεραπείες εντομοκτόνων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα όπως Force, Karate, Vantex.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος ασθένειας και προσβολής από παράσιτα, είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί η τεχνολογία καλλιέργειας καλαμποκιού για ενσίρωση. Είναι επιτακτική ανάγκη να παρακολουθείτε την εναλλαγή των καλλιεργειών, να καλλιεργείτε βαθιά το έδαφος το φθινόπωρο, να μαζεύετε τους σπόρους, να σπέρνετε τους σπόρους εγκαίρως και να συγκομίζετε.

σουηδική μύγα

Συγκομιδή αραβοσίτου για ενσίρωση

Στο καλαμπόκι, υπάρχουν 4 στάδια ανάπτυξης σιτηρών: σχηματισμός σιτηρών (διαρκεί δύο εβδομάδες από την αρχή της γονιμοποίησης), γάλα και γαλακτώδες κερί (αυτά τα δύο στάδια διαρκούν περίπου 10-12 ημέρες), κηρώδες (περίπου 15 ημέρες) και πλήρη ωριμότητα.

ανάπτυξη σιτηρών

Η συγκομιδή καλαμποκιού για ενσίρωση ξεκινά από τη στιγμή της ωρίμανσης του γαλακτώδους κεριού του κόκκου. Όταν πιέζεται στο σιτάρι, απελευθερώνεται ένα ελαφρύ υγρό και μια παχιά μάζα. Σε αυτό το στάδιο, ο σπόρος περιέχει κατά μέσο όρο 46% υγρασία, 34% στα φύλλα και 80% στον μίσχο. Η συγκομιδή συνεχίζεται έως ότου επιτευχθεί η φάση ωρίμανσης του κεριού.

Το κούρεμα πραγματοποιείται με ειδικά γεωργικά μηχανήματα (θεριστική μηχανή ζωοτροφών) σε ύψος 12-15 εκ. Τηρώντας τους όρους και τους κανόνες της συγκομιδής, μπορείτε να πάρετε χρήσιμα και υψηλής ποιότητας τρόφιμα για κατοικίδια ζώα.

παχιά μάζα

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι