Οι καλύτερες ποικιλίες σπόρων καλαμποκιού, πώς να τα συλλέξετε και να τα αποθηκεύσετε σωστά

Το καλαμπόκι έχει από καιρό γίνει μια κοινή καλλιέργεια που φυτεύεται για διάφορους σκοπούς. Οι σπόροι καλαμποκιού αγοράζονται σε εξειδικευμένα καταστήματα ή συλλέγονται από μόνα τους. Η μελλοντική συγκομιδή εξαρτάται άμεσα από τη σωστή συλλογή και αποθήκευση του υλικού φύτευσης.

Ποιοι σπόροι πρέπει να επιλέξετε;

Βρίσκοντας το τέλειο ποικιλία καλαμποκιού, το οποίο είναι κατάλληλο για τις κλιματολογικές συνθήκες της ανάπτυξης και δίνει σταθερή απόδοση, είναι επιτακτική ανάγκη να προετοιμάσετε το φυτικό υλικό για φύτευση το επόμενο έτος. Αυτό θα εξασφαλίσει την απόδοση του επόμενου έτους. Η εξοικονόμηση σπόρων είναι πολύ απλή, απλά πρέπει να τηρείτε τους απλούς κανόνες.

ποικιλίες σπόρων

Πότε φύτευση καλαμποκιού πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η καλλιέργεια είναι μια καλλιέργεια με σταυρο-επικονίαση. Αυτό σημαίνει ότι για την καθαρότητα της διατήρησης της ποικιλίας, το φυτό δεν συνιστάται να φυτεύεται δίπλα σε άλλες καλλιέργειες, ειδικά σε κτηνοτροφικές καλλιέργειες. Αυτό γίνεται έτσι ώστε οι δύο τύποι καλλιεργειών να μην επικονιάζονται κατά λάθος. Εάν συμβεί αυτό, τότε η πιθανότητα επιδείνωσης των ποιοτικών ποικιλιών είναι υψηλή.

Οι υβριδικοί σπόροι οποιουδήποτε είδους καλαμποκιού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συγκομιδή φυτικού υλικού. Συνήθως, το να ανήκει σε υβρίδια αναγράφεται στη συσκευασία σπόρου με τη σήμανση F1. Αυτοί οι σπόροι μπορούν να βλαστήσουν και να βλαστήσουν, αλλά είναι απίθανο να είναι τόσο μεγάλοι όσο τον προηγούμενο χρόνο.

καλύτερο καλαμπόκι

Κατά την καλλιέργεια μιας γεωργικής καλλιέργειας, πρέπει να ακολουθείτε τους απλούς κανόνες της γεωργικής τεχνολογίας. Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά ανόργανα και οργανικά λιπάσματα, να προετοιμάζετε τους σπόρους και το έδαφος για φύτευση εκ των προτέρων. Αυτό θα εξασφαλίσει υψηλές αποδόσεις.

Τους πρώτους μήνες μετά την έναρξη των βλαστών, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή. Ελέγχετε περιοδικά και αντιμετωπίζετε με ζιζανιοκτόνα τα πρώτα σημάδια βλάβης.

Με την τήρηση αυτών των κανόνων, θα είναι δυνατή η συλλογή σπόρων καλαμποκιού για μελλοντικές φυτεύσεις. Εάν χρησιμοποιείτε υλικό φύτευσης από τα μεγαλύτερα αυτιά, θα μπορείτε να καλλιεργήσετε μια καλή συγκομιδή το επόμενο έτος.

 γεωργική καλλιέργεια

Οι σπόροι καλαμποκιού πρέπει να συλλέγονται μόνο από τα πιο υγιή αυτιά. Για να συλλέξετε δημητριακά για ένα καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι, θα χρειαστείτε μόνο δύο αυτιά. Αν και το ένα είναι αρκετό, το δεύτερο χρειάζεται ως δίχτυ ασφαλείας. Συνιστάται η χρήση σπαδίκων που βρίσκονται πιο κοντά στην κορυφή του φυτού. Οι υπόλοιπες ωοθήκες αφαιρούνται έτσι ώστε να μην καταναλώνουν θρεπτικά συστατικά.

Οι καλύτερες ποικιλίες για φύτευση

Πριν πάτε στο κατάστημα και αγοράσετε υλικό φύτευσης καλαμποκιού, είναι σημαντικό να μελετήσετε την περιγραφή των επιλεγμένων ποικιλιών. Εάν αγοράστηκαν υβρίδια, τότε δεν θα είναι δυνατή η χρήση των σπόρων για επόμενες φυτεύσεις. Αυτός ο παράγοντας πρέπει να ληφθεί υπόψη. Οι καλύτερες ποικιλίες για φύτευση είναι:

απλοί κανόνες

  • Το Anasta είναι ένα υβρίδιο που ανήκει σε ποικιλίες με μέση πρόωρη ωρίμανση των αυτιών. Η περίοδος ωρίμανσης είναι από 90 έως 95 ημέρες μετά τη φύτευση. Λόγω της αντοχής του σε χαμηλές θερμοκρασίες, η φύτευση ξεκινά στις αρχές της άνοιξης. Δεν είναι προσαρμοσμένο σε υψηλές θερμοκρασίες, επομένως το υβρίδιο δεν φυτεύεται στις νότιες περιοχές. Η απόδοση είναι σταθερή.
  • Το Clarica είναι μια ποικιλία μεσαίας περιόδου, η περίοδος ωρίμανσης της καλλιέργειας είναι 90 ημέρες μετά τη σπορά. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η προσαρμοστικότητα σε υψηλές θερμοκρασίες. Ως εκ τούτου, το Clarica φυτεύεται πολλές φορές σε μια εποχή. Θάμνοι μεσαίου ύψους, ισχυρό ρίζωμα. Το καλύτερο μέρος για καλλιέργεια θεωρείται το δάσος-στέπα και στέπα.
  • Η στερλίνα θεωρείται μία από τις πιο κοινές ποικιλίες τροφών αραβοσίτου. Το ύψος του φυτού φτάνει κατά μέσο όρο 2,5 μ. Οι θάμνοι είναι πολύ φυλλώδεις, για τους οποίους η Στερλίνα εκτιμάται στη γεωργία. Διαφέρει στην αντοχή στα ακάρεα της αράχνης, το ωίδιο, το κηλίδες ελιάς και άλλες ασθένειες των καλλιεργειών. Για ενεργή ανάπτυξη, είναι απαραίτητη η λίπανση με λιπάσματα που περιέχουν άζωτο.
  • Dnepropetrovsk 247 MV - ένα υβρίδιο που είναι πιο ανθεκτικό στο κατάλυμα. Τα στελέχη φτάνουν σε ύψος 3 m, η απόδοση είναι υψηλή. Οι φυτεύσεις ανέχονται μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας και τον παρατεταμένο κρύο καιρό.
  • Partisan - το ύψος του στελέχους φτάνει τα 2 μ. Τα στελέχη και τα φύλλα περιέχουν μεγάλη ποσότητα αμύλου και λιπών. Λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας και της υψηλής περιεκτικότητας σε χυμούς στην φυλλοβόλη μάζα, εκτιμάται ιδιαίτερα μεταξύ των κτηνοτρόφων.
  • Το Pioneer F1 είναι ένα υβρίδιο που χαρακτηρίζεται από μικρή ωρίμανση των αυτιών. Χρησιμοποιείται για τη συγκομιδή σπόρων και για τη διατροφή ζώων. Το ριζικό σύστημα είναι ισχυρό, το στέλεχος είναι παχύ. Το υβρίδιο διακρίνεται από την ικανότητά του να αντέχει σε αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες.
  • Pioneer - ένα προηγούμενο υβρίδιο αναπτύχθηκε με βάση αυτήν την ποικιλία. Καλλιεργείται για τη συγκομιδή δημητριακών και ως ζωοτροφές. Η βλαστική περίοδος ωρίμανσης είναι περίπου 100 ημέρες. Αντέχει χαμηλότερες θερμοκρασίες και κρύα καλοκαίρια. Η απόδοση είναι σταθερή. Καλλιεργείται κυρίως στις βόρειες περιοχές. Όταν καλλιεργούνται στο νότο, τα φυτά χρειάζονται πολύ νερό.

Η ποικιλία του καλαμποκιού για φύτευση επιλέγεται ανάλογα με το σκοπό της καλλιέργειας.

ωρίμανση των αυτιών

Σημάδια ωρίμανσης των σπόρων

Πριν μαζέψετε τους σπόρους, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι ώριμοι. Εάν τα αυτιά συλλέγονται για τροφή στο στάδιο της ωριμότητας του γάλακτος, τότε για τη σπορά είναι απαραίτητο να περιμένετε τη βιολογική ωριμότητα των κόκκων. Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό από μια σειρά σημείων:

  • Τα στελέχη και τα κλαδιά πρέπει να είναι εντελώς στεγνά και κίτρινα. Η ξήρανση των στελεχών ξεκινά στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου. Εάν σε αυτό το σημείο οι θάμνοι είναι ακόμα πράσινοι, πρέπει να περιμένετε μερικές ακόμη εβδομάδες μέχρι να αρχίσουν να στεγνώνουν.
  • Οι ώριμοι πυρήνες στο σπάδικα είναι δύσκολο να το αγγίξετε. Από μια ανοιχτοκίτρινη απόχρωση, γίνονται κίτρινα-πορτοκαλί.
  • Εάν μαγειρεύετε υπερβολικά αυτιά, έχει πολύ σκληρή γεύση, ακόμη και με παρατεταμένο μαγείρεμα.

στελέχη και φύλλα

Η παρουσία όλων αυτών των σημείων υποδηλώνει ότι οι σπόροι μπορούν να συλλεχθούν. Ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας, ο χρόνος συλλογής μετατοπίζεται κατά αρκετές εβδομάδες.

Συγκομιδή σπόρων καλαμποκιού

Από την ορθότητα συγκομιδή σπόρων καλαμποκιού εξαρτάται η επιτυχία της αποθήκευσης και των μελλοντικών φυτεύσεων. Πρέπει να συλλέξετε σπόρους μόνο σε ξηρό, ηλιόλουστο καιρό, έτσι ώστε οι σπάδικες να στεγνώσουν. Διασπώνται ή κόβονται με κλαδευτήρια. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε ένα ζεστό και ξηρό δωμάτιο για ωρίμανση.

ωρίμανση των σπόρων

Έμειναν σε αυτήν τη φόρμα για ένα μήνα. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τους σπάδικες αυτή τη στιγμή στο υπόγειο ή στο κελάρι. Η αποθήκευση στο υπόγειο είναι η βέλτιστη αν δημιουργήσετε τις απαραίτητες συνθήκες αποθήκευσης για τα αυτιά. Οι σπάδικες πρέπει να ελέγχονται τακτικά για να διασφαλιστεί ότι είναι απαλλαγμένες από μούχλα και ωίδιο. Είναι σημαντικό να μην επιτρέπεται υψηλή υγρασία στο κελάρι.

Το φυτικό υλικό συλλέγεται κυρίως από τη μέση του σπαδίκου.Στο τέλος, οι κόκκοι δεν είναι κατάλληλοι για καλλιέργεια. Και στο κάτω μέρος του σπαδίκου είναι συχνά παραμορφωμένα και υπανάπτυκτα. Οι κόκκοι που συλλέγονται από το στάχυ διαχωρίζονται. Απομένουν μόνο υγιείς σπόροι χωρίς ζημιά.

συγκομιδή καλαμποκιού

Πώς να αποθηκεύσετε τους σπόρους μετά τη συγκομιδή;

Μετά τη συγκομιδή στο υπόγειο, οι αποθηκευμένοι κόκκοι καλαμποκιού αφαιρούνται μετά από 30 ημέρες και προετοιμάζονται για περαιτέρω φύτευση. Οι σπόροι συγκομίζονται τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, όταν οι σπόροι είναι εντελώς στεγνοί και διαχωρίζονται εύκολα. Μετά από αυτό, οι σπόροι αφήνονται να στεγνώσουν στο σπίτι σε θερμοκρασία δωματίου. Διασκορπίζονται ομοιόμορφα σε επίπεδη επιφάνεια και αναμιγνύονται περιοδικά.

Μετά από λίγες μέρες, ο αραβόσιτος διασκορπίζεται σε χάρτινες σακούλες και ο τύπος καλαμποκιού στρέφεται προς αυτούς ώστε να μην μπερδευτούν. Αποθηκεύστε τους σπόρους σε ξηρό, σκοτεινό μέρος μακριά από υγρασία και ανοιχτό ηλιακό φως. Εάν ακολουθηθούν οι συνθήκες αποθήκευσης, οι σπόροι θα παραμείνουν καλοί και κατάλληλοι για φύτευση ακόμη και μετά από 5 χρόνια. Και αν παραβιαστούν οι συνθήκες αποθήκευσης, θα καλυφθούν με μούχλα και θα καταστούν ακατάλληλες για φύτευση τον επόμενο χρόνο.

αποθηκεύστε λαχανικά

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι