Τι να κάνετε εάν τα καρότα δεν έχουν ξεσπάσει, πώς να επιταχύνετε γρήγορα τη βλάστηση

Τα καρότα είναι ένα από τα πιο κοινά λαχανικά που καλλιεργούνται σε φυτικούς κήπους. Ορισμένοι καλλιεργητές λαχανικών αναρωτιούνται γιατί τα καρότα δεν φυτρώνουν μετά τη φύτευση. Εάν είστε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι τα φυτά δεν εμφανίστηκαν, τότε θα πρέπει να ξαναφυτεύσετε τους σπόρους. Ωστόσο, πριν από αυτό, είναι καλύτερο να εξοικειωθείτε με το πώς να φυτέψετε καρότα, ώστε να βλαστήσουν γρήγορα.

Όταν εμφανίζονται οι πρώτοι βλαστοί

Πριν από τη φύτευση σπόρων, πρέπει να εξοικειωθείτε με το πότε τα καρότα εμφανίζονται μετά τη φύτευση. Εξάλλου, δεν γνωρίζουν όλοι πόσα καρότα φυτρώνουν. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι λόγω των οποίων η διάρκεια βλάστησης μπορεί να ποικίλει. Ο χρόνος βλάστησης εξαρτάται από το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται το φυτό. Οι θάμνοι φυτρώνουν πολύ πιο γρήγορα όταν καλλιεργούνται σε αμμώδη αργιλώδη και χαλαρά εδάφη. Επίσης, ο ρυθμός βλάστησης των καρότων εξαρτάται από το εάν οι σπόροι προετοιμάστηκαν για φύτευση. Ορισμένοι καλλιεργητές λαχανικών προ-επεξεργάζονται τους σπόρους καρότου για να επιταχύνουν τη βλάστηση των σπόρων καρότου.

Ωστόσο, παρά όλους αυτούς τους λόγους, είναι δυνατόν να καθοριστεί πόσες ημέρες μετά τη φύτευση εμφανίζονται τα καρότα. Όταν φυτεύετε επεξεργασμένους και ξεφλουδισμένους σπόρους, οι πρώτοι βλαστοί καρότων εμφανίζονται μέσα σε μια εβδομάδα. Σε κρύα δωμάτια, η βλάστησή τους καθυστερεί για τρεις εβδομάδες.

Μπορείτε επίσης να προσδιορίσετε πόσες ημέρες εμφανίζονται τα καρότα μετά τη φύτευση χρησιμοποιώντας τον καιρό. Σε συννεφιά, οι πρώτοι βλαστοί θα εμφανιστούν μόνο 20-25 ημέρες μετά τη φύτευση. Ωστόσο, εάν γνωρίζετε πώς να βλαστήσετε γρήγορα τους σπόρους καρότου, τότε αυτή η περίοδος μπορεί να μειωθεί αρκετές φορές.

Λόγοι για κακή βλάστηση

Εάν τα καρότα δεν έχουν βλαστήσει, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τους κύριους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό.

Σπόροι κακής ποιότητας

Πριν από τη σπορά καρότων, πρέπει να επιλέξετε σπόρους. Υπάρχουν φορές που οι άνθρωποι αποκτούν χαμηλής ποιότητας ή ελαττωματικούς σπόρους που δεν αρχίζουν να μεγαλώνουν. Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο πρόβλημα, είναι απαραίτητο να βαθμονομηθεί το υλικό φύτευσης πριν από τη σπορά. Για να γίνει αυτό, όλοι οι σπόροι τοποθετούνται σε αλατούχο διάλυμα για 5-10 λεπτά. Οι σπόροι χαμηλής ποιότητας θα επιπλέουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

σπόροι καρότου

Ακατάλληλο έδαφος

Μερικές φορές τα καρότα σε κόκκους δεν αναπτύσσονται καλά λόγω του εδάφους που δεν ταιριάζει καλά. Τα σπορόφυτα δεν εμφανίζονται σε περιοχές με μεγάλη ποσότητα φρέσκιας κοπριάς. Είναι καλύτερα να φυτέψετε ένα φυτό σε 2-3 χρόνια μετά τη χρήση αυτού του λιπάσματος.

Βαθιά σπορά

Εάν τα καρότα δεν αυξήθηκαν εγκαίρως, τότε αξίζει τον έλεγχο του βάθους φύτευσης. Το φυτό δεν θα αναπτυχθεί καλά εάν φυτευτεί πολύ βαθιά. Συνιστάται να φυτέψετε σπόρους σε βάθος όχι μεγαλύτερο από 10 εκ. Ταυτόχρονα, δεν καλύπτονται με παχύ στρώμα εδάφους.Εάν το λαχανικό δεν εμφανιστεί λόγω του βάθους σποράς, τότε θα πρέπει να σκάψετε τους σπόρους και να τους φυτέψετε ξανά σε μικρότερο βάθος.

Ωστόσο, μην τα φυτέψετε στην ίδια την επιφάνεια του εδάφους, γιατί εξαιτίας αυτού μπορούν να παγώσουν ελαφρώς, γεγονός που θα επηρεάσει επίσης αρνητικά τον ρυθμό βλάστησης.

Λίγη υγρασία

Η φροντίδα για τα καρότα που φυτεύονται πρέπει να περιλαμβάνει περιοδικό πότισμα. Εάν το έδαφος είναι συνεχώς ξηρό, η βλάστηση των σπόρων θα επιβραδυνθεί αρκετές φορές. Κατά το πότισμα, συνιστάται η χρήση ειδικού υλικού κάλυψης, με τη βοήθεια του οποίου η υγρασία θα παραμείνει στο έδαφος περισσότερο.

Επεξεργασία σπόρων

Για να μην σκεφτείτε πόσες ημέρες τα καρότα αναδύονται μετά τη σπορά, πρέπει να προσπαθήσετε να ελέγξετε τον χρόνο εμφάνισης των πρώτων βλαστών. Για αυτό, η βλάστησή τους πρέπει να επιταχυνθεί. Για να καταλάβετε πώς να επιταχύνετε τη βλάστηση των σπόρων καρότου, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τις βασικές μεθόδους επεξεργασίας των σπόρων.

Μουλιάζοντας στο νερό

Πριν επιταχύνετε τη βλάστηση των σπόρων καρότου, πρέπει να κατανοήσετε τα χαρακτηριστικά αυτής της μεθόδου.

Όλοι οι σπόροι πρέπει να εμποτιστούν σε ζεστό νερό. Για αυτό, οι σπόροι τυλίγονται σε γάζα και τοποθετούνται σε ένα δοχείο με υγρό θερμαινόμενο στους 25 βαθμούς. Μια τέτοια επεξεργασία σπόρων καρότου πριν από τη φύτευση δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από τρεις ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο σπόρος πρέπει να διογκωθεί καλά.

Με την επεξεργασία των σπόρων με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δείτε πώς είναι οι πρώτοι βλαστοί σε δύο εβδομάδες.

Βαφή μέταλλου

Έχοντας καταλάβει πώς να μουλιάσετε τους σπόρους καρότου πριν από τη φύτευση, μπορείτε να αρχίσετε να τους σκληρύνετε. Μερικές φορές ένα λαχανικό φυτρώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω του γεγονότος ότι ο σπόρος δεν σκληρύνθηκε εκ των προτέρων.

Για σκλήρυνση, οι σπόροι τοποθετούνται σε ψυγείο για δύο εβδομάδες, στο οποίο η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται στους τρεις βαθμούς Κελσίου. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει στην αύξηση της ταχύτητας βλάστησης των σπόρων. Επίσης, οι σκληρυμένοι βλαστοί βλαστοί θα είναι πιο βιώσιμοι και δυνατοί.

σκλήρυνση των σπόρων καρότου

Χρησιμοποιώντας βότκα

Έμπειροι καλλιεργητές λαχανικών που ξέρουν πώς να προετοιμάσουν σπόρους καρότου για φύτευση χρησιμοποιούν συχνά βότκα για αυτό. Η εμβάπτιση των σπόρων καρότου στη βότκα πραγματοποιείται για την απομάκρυνση των αιθέριων ελαίων, κάτι που μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τα καρότα δεν αναπτύσσονται καλά. Το μούσκεμα του φυτικού υλικού στη βότκα είναι αρκετά απλό.

Για να γίνει αυτό, όλοι οι σπόροι τοποθετούνται σε ένα μικρό πανί και βυθίζονται σε ένα δοχείο με βότκα για 25 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το αλκοόλ πρέπει να αφαιρέσει το στρώμα λαδιού από τους σπόρους, γεγονός που θα αυξήσει την ταχύτητα της βλάστησής τους. Όταν ολοκληρωθεί η προετοιμασία των σπόρων καρότου για σπορά, όλοι οι σπόροι πλένονται με θερμαινόμενο νερό. Εάν η πρώτη διαδικασία εμποτισμού σπόρων καρότου πριν από τη σπορά δεν βοήθησε, τότε οι σπόροι μπορούν να εμποτιστούν ξανά στη βότκα.

Επιλογή τόπου

Πριν από τη σπορά καρότων, πρέπει να επιλέξετε ένα μέρος για να τα καλλιεργήσετε. Η φύτευση πρέπει να πραγματοποιείται μόνο στις πιο κατάλληλες περιοχές για αυτό. Μια λανθασμένα επιλεγμένη περιοχή αυξάνει την πιθανότητα να μην βλαστήσουν τα λάχανα.

Οι σπόροι πρέπει να φυτεύονται σε μια περιοχή που είναι καλά φωτισμένη όλη την ημέρα. Εάν τα βλαστήσετε με ανεπαρκή φωτισμό, τότε εξαιτίας αυτού, τα φυτά εμφανίζονται πολύ αργότερα. Οι περιοχές με αργιλώδη και πορώδη εδάφη είναι ιδανικές για υλικό φύτευσης. Η φύτευση ενός φυτού σε βαρύ έδαφος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ρίζες. Σε τέτοιο έδαφος, μπορούν να σχηματιστούν διακλαδισμένα ή να έχουν ακανόνιστο σχήμα.

Προετοιμασία εδάφους

Όταν ολοκληρωθεί η προετοιμασία των σπόρων καρότου για φύτευση, θα πρέπει να αρχίσετε να προετοιμάζετε το έδαφος. Εξάλλου, εξαρτάται επίσης από το ποια ημέρα θα εμφανιστούν οι πρώτοι βλαστοί. Επομένως, αξίζει να εξοικειωθείτε με το πώς να προετοιμάσετε σωστά το έδαφος για φύτευση.

Πρέπει να προσέχετε ώστε τα καρότα να μην φυτεύονται σε εξωτερικούς χώρους με λίγα θρεπτικά συστατικά. Συνιστάται να το φυτέψετε σε προετοιμασμένο έδαφος. Επομένως, πρέπει να προστεθεί στο έδαφος λίγο κοκκώδης ουρία με περιττώματα κοτόπουλου. Ωστόσο, μην προσθέτετε πάρα πολύ σάλτσα στο ανοιχτό έδαφος, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γεύση της ρίζας.

Επίσης, πριν από τη φύτευση, το έδαφος πρέπει να χαλαρώσει. Για να γίνει αυτό, προστίθενται ειδικοί παράγοντες διόγκωσης, οι οποίοι περιλαμβάνουν άμμο ή τύρφη. Εάν οι σπόροι φυτευτούν σε τέτοιο έδαφος, θα είναι ευκολότερο να τους βλαστήσετε.

καρότα στον κήπο

Προσγείωση

Αφού τελειώσετε με την επιλογή κατάλληλου τόπου και προετοιμασίας εδάφους, μπορείτε να ξεκινήσετε τη φύτευση σπόρων. Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι για να τα φυτέψετε στον κήπο σας. Η πρώτη μέθοδος είναι κατάλληλη για άτομα που σκοπεύουν να το φυτέψουν στις αρχές της άνοιξης. Σε αυτήν την περίπτωση, δημιουργείται μια μεγάλη τρύπα βάθους περίπου 30 εκατοστών. Μια μικρή σακούλα γεμάτη με σπόρους τοποθετείται σε αυτό. Ψεκάζεται με χώμα και χύνεται με τρία λίτρα θερμαινόμενου νερού. Όταν οι σπόροι που φυτεύονται βλασταίνουν, μπορούν να σκάψουν και να φυτευτούν σε ξεχωριστές τρύπες.

Η δεύτερη μέθοδος είναι απλούστερη και γι 'αυτό χρησιμοποιείται πολύ πιο συχνά. Πρώτον, πρέπει να επισημάνετε τις σειρές στις οποίες θα φυτευτεί το φυτό. Μετά από αυτό, δημιουργούνται μικρές τρύπες, το βάθος των οποίων πρέπει να είναι περίπου 5-7 cm. Εάν δεν υπάρχει νυχτερινός παγετός έξω, τότε μπορείτε να φυτέψετε σπόρους σε βάθος 3-4 cm.

συγκομιδή καρότου

Οι δημιουργημένες τρύπες πασπαλίζονται με τύρφη και ποτίζονται με ζεστό νερό. Μετά από αυτό, 2-3 σπόροι χύνονται σε καθένα από αυτά. Στη συνέχεια, όλα καλύπτονται με γη και ποτίζονται ξανά. Όταν ο καιρός είναι καλός, τα φυτά φυτρώνουν μέσα σε δύο εβδομάδες.

Η επιτάχυνση της εμφάνισης των πρώτων βλαστών πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας υλικό κάλυψης. Οι σειρές μπορούν να καλυφθούν με παλιά πράγματα ή μεμβράνη πολυαιθυλενίου. Όλα αυτά θα βοηθήσουν τη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος περισσότερο. Όταν εμφανιστούν οι πρώτοι βλαστοί, τα κρεβάτια πρέπει να είναι πλήρως ανοιχτά.

συμπέρασμα

Πολλοί αρχάριοι καλλιεργητές λαχανικών δεν ξέρουν τι να κάνουν εάν τα καρότα δεν έχουν ξεσπάσει. Για να μην αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων πώς να φυτέψετε ένα καρότο σωστά. Μπορείτε επίσης να εξοικειωθείτε με άλλες προτάσεις με φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία θα σας πουν τι να κάνετε εάν τα καρότα δεν βλαστάνουν και πώς μπορείτε να επιταχύνετε την ανάπτυξη των καρότων.

Κριτικές
  1. Άνια
    12.12.2017 15:26

    Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το προϊόν BioGrow, απλώς διεγείρει την ανάπτυξη των λαχανικών. Αυτή η επικάλυψη είναι κατάλληλη για οποιαδήποτε φυτά, δεν επηρεάζει τη χρησιμότητα. Το χρησιμοποιώ εδώ και αρκετά χρόνια.

    Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι