Καλλιέργεια ρόκα στον ανοιχτό αγρό από σπόρους και φυτά, φύτευση και φροντίδα στη χώρα

70% φυτικές τροφές και 30% ζώα - το ποσοστό των τροφίμων που χρειάζονται οι άνθρωποι, που αναπτύχθηκαν από διατροφολόγους. Τα φυτικά τρόφιμα είναι λαχανικά, φρούτα και, φυσικά, χόρτα. Η χημική του σύνθεση είναι ένας πλούτος από τις πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα. Το Arugula είναι ένας νέος, αλλά ήδη καθιερωμένος τύπος πρασίνου. Πολλοί το αγοράζουν και κάποιοι, έχοντας οικόπεδα, θέλουν να το καλλιεργήσουν. Για αυτό, είναι σημαντικό να μάθετε τους κανόνες φύτευσης και φροντίδας, αν και η ρόκα στο ανοιχτό χωράφι είναι ανεπιτήδευτη.

Περιγραφή της καλλιέργειας: ποικιλίες και ποικιλίες

Αυτός ο τύπος πρασινάδας είναι ένα μάλλον διασκεδαστικό φυτό. Παρουσιάζεται σε δύο τύπους σαλάτας:

περιγραφή πολιτισμού

 • ρόκα κήπου, μια άλλη ονομασία για indau σπορά ή eruka?
 • άγρια ​​ρόκα, μια άλλη ονομασία είναι δύο σειρών με λεπτές φύλλα.

Αυτοί οι τύποι χόρτων έχουν μια αυθεντική γεύση που παρέχει έτοιμα πιάτα με μια λεπτή γεύση καρυδιών με μια απόχρωση μουστάρδας. Η αναπαραγωγή πραγματοποιείται μέσω φύτευσης σπόρων.

Το Arugula θεωρείται ένας τύπος σαλάτας, ανήκει στην οικογένεια του λάχανου, το γένος Indau. Παλαιότερα θεωρούταν ζιζάνιο, αλλά αφού η μεσογειακή κουζίνα ριζώθηκε στην Ευρώπη, έγινε δημοφιλής.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ρόκα, συνιστάται να εξοικειωθείτε με τα χαρακτηριστικά τους πριν από τη φύτευση:

αυξανόμενη ρόκα

 1. Βέλη του Έρως. Τα πράσινα χαρακτηρίζονται από μια μέση περίοδο ωρίμανσης, η καλλιεργητική περίοδος είναι 35-38 ημέρες. Το φυτό μεγαλώνει έως 30 cm, τα φύλλα είναι στενά και επιμήκη. Εξωτερικά παρόμοια με μια πικραλίδα, δίνει συνεχώς καλή συγκομιδή.
 2. Ντικοβίνα. Η καλλιεργητική περίοδος πρασινάδας είναι 27-30 ημέρες, μεγαλώνει σε ύψος 20 cm, έχει όρθιο στέλεχος, ανθίζει με μικρές ταξιανθίες που έχουν κρεμώδη σκιά. Τα πράσινα έχουν μια γλυκιά γεύση, δεν υπάρχει πικρία.
 3. Πόκερ - έχει μια πρώιμη περίοδο ωρίμανσης, η περίοδος καλλιέργειας είναι 22-25 ημέρες. Χαρακτηρίζεται από πράσινα φύλλα πλούσιας σκιάς, σχετικά μεγάλου μεγέθους, μια ροζέτα έχει περίπου 25 κομμάτια. Το πράσινο μεγαλώνει σε ύψος 20 εκ. Έχει γλυκιά γεύση με λίγο πίκρα. Οι σπόροι παραμένουν βιώσιμοι για έως 4 χρόνια.
 4. Olivette. Είναι ένας τύπος πρώιμης ωρίμανσης, η περίοδος καλλιέργειας είναι 20-22 ημέρες, το ύψος δεν υπερβαίνει τα 17-20 εκ. Είναι μια πολυετής ποικιλία με ελαφρώς στρογγυλεμένα φύλλα. Εξαιρετική απόδοση, εξαιρετικά χαρακτηριστικά γεύσης, υπάρχει κάποια γεύση καρυδιού και ελαφρώς πικρή πικράδα.

βέλη του Έρως

Αποχρώσεις της καλλιέργειας ρόκα

Το Arugula είναι ανεπιτήδευτο, επομένως συνιστάται να το καλλιεργείτε:

 • στο ανοιχτό χωράφι: με σπορά σπόρων ή με σπορόφυτο ·
 • σε συνθήκες θερμοκηπίου: σπορά σπόρων ή σποροφύτων.
 • στο σπίτι: σε κατάλληλο δοχείο στο περβάζι.

Σημαντικές συνθήκες για μια καλή συγκομιδή χόρτων περιλαμβάνουν τον κατάλληλο τόπο φύτευσης, τον τύπο του εδάφους, το πότισμα, τη φροντίδα και την έγκαιρη συγκομιδή. Για να έχετε συνεχώς φρέσκα χόρτα, η σπορά πραγματοποιείται σε διαστήματα δύο εβδομάδων.

βλάστηση βλάστηση

Επιλογή ποιοτικών σπόρων

Το υποείδος καθορίζεται οπτικά από τον τύπο των σπόρων. Το φυτό δύο σειρών έχει μικρούς, πιο σπόρους που μοιάζουν με παπαρούνες (έως 1,3 mm). Οι σπόροι του είδους Indau είναι μεγαλύτεροι, περίπου 2-3 ​​mm σε μέγεθος.

Εάν οι σπόροι αγοράστηκαν αυθόρμητα, συνιστάται η απολύμανσή τους με εμβάπτιση σε διάλυμα μαγγανίου. Οι αγορές από εξειδικευμένους προμηθευτές δεν απαιτούν εκπαίδευση.

Τι γείτονες μπορείτε να φυτέψετε

Το Arugula συνιστάται να φυτεύεται δίπλα σε καλαμπόκι, φασόλια και αγγούρια που ανεβαίνουν σε πέργκολα. Το δίνουν μια ελαφριά σκιά. Ταιριάζει καλά με άνηθο, καρότα, κρεμμύδια, δεντρολίβανο, πατάτες. Αλλά δεν πρέπει να φυτεύετε ρόκα κοντά σε φράουλες.

μπορεί να φυτευτεί

Καλλιέργεια ρόκα σε εξωτερικούς χώρους

Το Arugula είναι ανεπιτήδευτο, καλλιεργείται χωρίς προβλήματα στη χώρα και στον κήπο στον ανοιχτό αγρό. Η τεχνολογία ανάπτυξης περιλαμβάνει την τήρηση της μεθόδου προετοιμασίας του εδάφους, τη σπορά, τη φροντίδα των χόρτων και το έγκαιρο πότισμα. Μία από τις προϋποθέσεις για μια υψηλής ποιότητας συγκομιδή είναι η επιλογή ενός τόπου για φύτευση. Σε ανοιχτό έδαφος, αυτός ο τύπος πρασίνου φυτεύεται με φυτά και χωρίς φυτά.

Καλοί και κακοί προκατόχοι

Συνιστάται να φυτεύετε χόρτα σε περιοχές της γης όπου παλαιότερα είχαν καλλιεργηθεί ντομάτες, καρότα, κολοκύθες, πατάτες και όσπρια. Είναι καλοί προκάτοχοι. Αλλά μετά το λάχανο, το ραπανάκι, το γογγύλι, το γογγύλι και το χρένο, συνιστάται η σπορά μετά από 3 χρόνια λόγω της παρουσίας παρόμοιων ασθενειών.

τεχνολογία ανάπτυξης

Ημερομηνίες σποράς και απαιτήσεις εδάφους

Για την καλλιέργεια αυτού του φυτού σε ανοιχτό χωράφι, έχουν καθοριστεί οι κατάλληλες ημερομηνίες φύτευσης. Αυτή η περίοδος εκτείνεται από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Αυγούστου.

Αξίζει να θυμόμαστε! Η γη πρέπει να θερμανθεί σε + 10 ... + 13 σχετικά μεΓ. Η σπορά σε κρύο έδαφος επιβραδύνει τις διαδικασίες βλάστησης.

Το φυτό προτιμά τη ζεστασιά, αν και αντιμετωπίζει καλά το κρύο, μπορεί να αντέξει ακόμη και σε μικρούς παγετούς έως -5σχετικά μεΓ. Για τη συνεχή λήψη φρέσκων χόρτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνιστάται να σπέρνετε συνεχώς σπόρους σε όλη τη σεζόν σε διαστήματα 2 εβδομάδων. Τα πιο νόστιμα και ιδιαίτερα υγιή φύλλα είναι ηλικίας 25 έως 45 ημερών. Σε θερμά πλάτη, επιτρέπεται η συγκομιδή της φθινοπωρινής συγκομιδής από Σεπτέμβριο έως μέσα Νοεμβρίου.

χόρτα στον κήπο

Στο νότο και στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, η φύτευση πραγματοποιείται από το δεύτερο μισό του Απριλίου, στη Σιβηρία, στην περιοχή της Μόσχας, συνιστάται η χρήση καλλιέργειας σε συνθήκες θερμοκηπίου ή με φυτά. Για τα δενδρύλλια, συνιστάται να σπέρνετε σπόρους τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.

Οι σπόροι δεν απαιτούν προεπεξεργασία, καθώς έχουν καλή βλάστηση. Τα σπορόφυτα καλλιεργούνται σε ειδικά κουτιά, ποτήρια ή συνηθισμένες γλάστρες.

Το ρόκα επιτρέπεται να σπαρθεί πριν από το χειμώνα και στη συνέχεια θα είναι δυνατή η συλλογή νωρίς χόρτα. Η σπορά πραγματοποιείται με την έναρξη σταθερής κρύας θερμοκρασίας χωρίς παρατεταμένη θέρμανση, θα προκαλέσουν πρήξιμο και οι σπόροι θα βλαστήσουν, η σοδειά θα πεθάνει. Η σπορά γίνεται περίπου τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.

πράσινο γρασίδι

Προτάσεις για τον ιστότοπο σποράς:

 • κατά προτίμηση μέτριο φωτισμό, ιδανικό εάν τα χόρτα θα έχουν σκιά το μεσημέρι.
 • κατά κύριο λόγο ουδέτερα, αλκαλικά ή ελαφρώς όξινα εδάφη, πεθαίνει σε όξινα εδάφη και εάν οι θάμνοι έχουν ριζώσει, θα δώσουν βλαστούς κακής ποιότητας.

Τα πράσινα που αναπτύσσονται σε μια ηλιόλουστη περιοχή πηγαίνουν στο βέλος, γίνονται σκληρά, με πικρή επίγευση, και σε μια σκοτεινή περιοχή, χάνει το χρώμα και το άρωμά του.

με πικρή γεύση

Προετοιμασία πριν από την προσγείωση

Πριν από τη σπορά, πρέπει να κάνετε προπαρασκευαστικές εργασίες: χαλαρώστε και ισοπεδώστε το έδαφος. Με πολύ όξινο χώμα, πρέπει να γίνεται ασβέστη · γι 'αυτό, πρέπει να προστεθεί θρυμματισμένη κιμωλία, ασβέστη ή δολομίτης. Η συγκέντρωση επιλέγεται με βάση την κατάσταση του εδάφους, περίπου 25-55 kg ανά εκατό τετραγωνικά μέτρα.

Εάν πραγματοποιήθηκε ασβέστη το φθινόπωρο, την άνοιξη πριν από τη σπορά, 35-38 g / sq. m azofoski ή "Kemira". Εάν τα τελευταία χρόνια το έδαφος γονιμοποιήθηκε πλήρως, δεν είναι απαραίτητο να γίνει επιπλέον λίπανση κάτω από αυτό το φυτό. Όταν η γη χρειάζεται διατροφή, συνιστάται να εισάγετε 35-45 g ανά m2 κατά το σκάψιμο2 ουρία ή την αντίστοιχη ποσότητα νιτροφόσκας.

σπόροι λαχανικών

Σπορά σπόρων

Για να σπείρετε σπόρους ρόκα, δεν απαιτείται προκαταρκτική προετοιμασία, οι σπόροι έχουν καλή βλάστηση. Τα λάχανα θα εμφανιστούν την 6η ημέρα μετά τη σπορά.

Η σπορά πραγματοποιείται σε προετοιμασμένους λάκκους με βάθος 15-20 mm. Το κενό μεταξύ των σειρών είναι 25-35 cm, συνιστάται να αφήσετε 5 cm μεταξύ των οπών. 2-3 σπόροι τοποθετούνται σε κάθε τρύπα.

Όταν δύο φύλλα ενισχύονται στους βλαστημένους βλαστούς, οι βλαστοί πρέπει να βουτήξουν σε ξεχωριστά δοχεία και οι ενισχυμένοι βλαστοί στη συνέχεια μεταμοσχεύονται σε μια ανοιχτή περιοχή μαζί με ένα κομμάτι εδάφους έτσι ώστε να μην τραυματιστούν οι ρίζες.

σπορά σπόρων

Φροντίδα ρόκα

Όταν βλαστούν οι βλαστοί, πρέπει να αραιωθούν, γι 'αυτό μένει ένα κενό 5 cm μεταξύ τους και στη συνέχεια στην επόμενη αραίωση - 10 εκ. Πράσινα που μεγαλώνουν πολύ πυκνά χάνουν τη γεύση τους.

Η βέλτιστη θερμοκρασία είναι + 15… + 18 ºС. Μπορεί να αντέξει βραχυπρόθεσμους παγετούς. Εάν αναμένεται παρατεταμένο κρύο θραύση, συνιστάται η κατασκευή προστασίας από φιλμ πολυαιθυλενίου.

Μετά το πότισμα, το χώμα είναι σπασμένο, τέτοιες ενέργειες σας επιτρέπουν να εξοικονομήσετε υγρασία και να κρατήσετε το πράσινο από τη μόλυνση από το έδαφος. Είναι μαλακό με χλοοτάπητα ή χούμους. Το πάχος του στρώματος αυξάνεται κατά δύο εκατοστά κάθε φορά. Διανέμεται κάτω από τους θάμνους έτσι ώστε τα φύλλα να μην βρίσκονται στο έδαφος.

βλαστοί θα βλαστήσουν

Οργάνωση ποτίσματος

Το φυτό προτιμά υγρό έδαφος. Το πότισμα πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα. Σε περίπτωση σταθερής θερμότητας, συνιστάται να το ασκείτε καθημερινά.

Εάν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία, το φυτό θα γίνει πικρό, θα απελευθερώσει ένα μίσχο και θα γίνει άχρηστο για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Το Arugula προτιμά την υγρασία, αλλά όταν το πότισμα είναι απαράδεκτο να σταματήσει στα ανώτερα επίπεδα του εδάφους.

οργάνωση άρδευσης

Βοτάνισμα και χαλάρωση του εδάφους

Για καλή ανάπτυξη, απαιτείται χαλαρό χώμα, αντίστοιχα, μετά το πότισμα (είναι δυνατό κάθε δεύτερη φορά), συνιστάται να οργώνετε ένα κομμάτι γης. Σε αυτήν την περίπτωση, πραγματοποιείται επίσης βοτάνισμα.

Εάν δεν απομακρυνθούν τα ζιζάνια, πυκνώνουν τις καλλιέργειες και προκαλούν μυκητιακές ασθένειες. Η παρουσία ζιζανίων αντικατοπτρίζεται στη γεύση του πρασίνου.

Διατροφή φυτών

Η γη για σπορά είναι καλά γονιμοποιημένη. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, πραγματοποιούνται ένας ή δύο επιδέσμους. Δεν συνιστάται η χρήση σύνθετων ορυκτών παρασκευασμάτων, καθώς οι τοξίνες που συλλέγονται στο φυτό δεν θα αποσυντεθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα ανάπτυξης.

Συνιστάται η χρήση κοπριάς κοπριάς ή κοπριάς ως σάουνα. Εάν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίπανση αζώτου, αλλά θυμηθείτε ότι το πράσινο μέρος συσσωρεύει γρήγορα νιτρικά άλατα.

διατροφή φυτών

Ασθένειες και παράσιτα ρόκα

Το Arugula ταξινομείται ως φυτά πρώιμης ωρίμανσης, επομένως δεν πραγματοποιείται χημική επεξεργασία.

Ωστόσο, είναι απαραίτητη η προστασία από μυκητιασικές λοιμώξεις, οι ασθένειες αυτές αναπτύσσονται κυρίως σε υγρό έδαφος. Εάν οι ρίζες επηρεαστούν, το τμήμα του στελέχους θα αρχίσει να μαραίνεται. Οι ίδιες οι ρίζες καλύπτονται με μικρές καστανόφυτες φυσαλίδες. Όταν εμφανιστούν αυτά τα σημάδια, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το μολυσμένο βλαστάρι και να αντιμετωπίσετε τη γη με αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Ο σχηματισμός καφέ κηλίδων στο πράσινο δείχνει μια ασθένεια με peronosporosis, και τα κιτρινισμένα φύλλα δείχνουν μια ήττα από το Fusarium.

ασθένειες και παράσιτα

Μια αλλαγή στο χρώμα των φύλλων, ο σχηματισμός κηλίδων, ο λήθαργος του πρασίνου ή εάν υπάρχει ένα φυλλώδες μέρος στις τρύπες, όλα αυτά υποδηλώνουν μια ασθένεια ή την παρουσία παρασίτων. Για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, πραγματοποιείται πρόληψη:

 • διεξοδική προετοιμασία του εδάφους ·
 • συνιστάται να πασπαλίζετε το χώμα με τέφρα από ξύλο.
 • καταχώριση των προκατόχων εγκαταστάσεων ·
 • εξάλειψη των ζιζανίων ·
 • χρήση ποιοτικών σπόρων.

Όταν εμφανίζονται σημάδια μυκητιακών και βακτηριακών παθήσεων, επιτρέπεται η χρήση βιομυκητοκτόνων. Η επεξεργασία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες. Με μια ήττα μεγάλης κλίμακας, είναι καλύτερο να αφαιρέσετε και να καταστρέψετε το ρόκα.

χρώση

Το φυτό αποπνέει πολλά αιθέρια έλαια, η μυρωδιά τους τρομάζει τα παράσιτα. Αν και τα χόρτα της ρόκα προσελκύουν κάμπιες λάχανου, σκώρο λάχανου και άλλα λεπιδόπτερα, επίσης γυμνοσάλιαγκες. Τα πράσινα ρόκα μπορούν επίσης να υποστούν βλάβη από έναν σταυρόψυλο · τρώνε επίσης ραπανάκια και άλλους τύπους χόρτων. Όταν καλύπτετε ευαίσθητες καλλιέργειες με lutrasil, τα επιβλαβή έντομα θα αναγκαστούν να αναζητήσουν άλλα τρόφιμα.

Απορροφά αποτελεσματικά το έδαφος και τα φυτά με σκόνη καπνού ή λεπτή, προ-κοσκινισμένη τέφρα. Δεν συνιστάται ο ψεκασμός με αφεψήματα από βότανα, ιδίως με την αψιθιά. Παραμένοντας στα χόρτα, η λύση θα της δώσει μια ανεπιθύμητη γεύση.

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της ρόκα, οι γυμνοσάλιαγκες και οι κάμπιες, εάν δεν υπάρχουν πολλές από αυτές, συλλέγονται με το χέρι. Μπορείτε να εφαρμόσετε τη θεραπεία του φυτού με βιο-εντομοκτόνο, σύμφωνα με τις συστάσεις.

η κίτρινη κάλυψη καλύπτεται

Συγκομιδή και αποθήκευση καλλιεργειών

Οι έμπειροι κηπουροί ξέρουν ότι εάν υπερβάλλετε το ρόκα, τα φύλλα θα γίνουν σκληρά και θα έχουν πικρή γεύση. Είναι σημαντικό να συλλέγετε εγκαίρως βότανα από τον κήπο. Ο πρώτος από τους δείκτες ωριμότητας είναι ότι το μήκος των φύλλων πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 cm.

Είναι σημαντικό να θυμάστε! Οι γευστικές ιδιότητες των πράσινων μετά την εμφάνιση ενός ανθισμένου βέλους πέφτει.

αποθήκευση καλλιεργειών

Οι μεγάλες ροζέτες πρέπει να κοπούν στη ρίζα, οι υπόλοιποι θάμνοι μερικώς. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φρέσκων σαλατών. Σε ένα κρύο και σκοτεινό μέρος, τα χόρτα αποθηκεύονται, συσκευάζονται σε φιλμ προσκόλλησης, για αρκετές ημέρες.

Εάν ακολουθήσετε τους απλούς συνιστώμενους κανόνες καλλιέργειας, τα πράσινα ρόκα θα απολαύσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια μιας ευνοϊκής περιόδου καλλιέργειας. Και αν κυριαρχήσετε στην τεχνολογία φύτευσης και φροντίδας στο σπίτι, τα χόρτα θα είναι στη διατροφή όλο το χρόνο.

σωστός καθαρισμός

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι