Ποια φρούτα και μούρα μπορούν να καταψυχθούν στο σπίτι για το χειμώνα

Για μια γυναίκα, το καλοκαίρι δεν είναι μόνο διακοπές, αλλά και μια στιγμή δημιουργίας κενών. Και όχι μόνο με τη μορφή μαρμελάδων και τουρσιών. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε κρύα γλυκά από τα γλυκά δώρα της φύσης. Σε τελική ανάλυση, εάν γνωρίζετε ποια φρούτα και μούρα μπορείτε να παγώσετε για το χειμώνα, τότε μπορείτε πραγματικά να δημιουργήσετε ένα απόθεμα υγιεινών προϊόντων. Στην κρύα εποχή, είναι δυνατό να απολαύσετε μια ποικιλία από επιδόρπια, μούρα και νόστιμα κέικ. Και τα κατεψυγμένα φρούτα δεν χάνουν θρεπτικά συστατικά.

Υπάρχουν βιταμίνες στα κατεψυγμένα τρόφιμα;

Στην ερώτηση ενός συνηθισμένου ατόμου - εάν οι βιταμίνες παραμένουν στα τρόφιμα μετά την κατάψυξη στο σπίτι, οι διατροφολόγοι απαντούν: "Ναι, και σε μεγάλες ποσότητες." Διατηρώντας τη θερμοκρασία χαμηλή, όλες οι διαδικασίες επιβραδύνονται, γεγονός που σας επιτρέπει να διατηρήσετε τα ευεργετικά συστατικά στα φρούτα και τα μούρα.

Ωστόσο, μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες:

 1. Πρέπει να πάρετε μόνο φρέσκα φρούτα. Τα μούρα και τα φρούτα της περσινής συγκομιδής δεν θα λειτουργήσουν, καθώς έχουν ήδη χάσει μεγάλη ποσότητα βιταμινών πριν καταψύξουν.
 2. Δεν αφήνεται αέρας στα δοχεία στα οποία αποθηκεύονται τα τεμάχια εργασίας. Οδηγεί στην οξείδωση των τροφίμων. Είναι απαραίτητο να κάνετε οικιακή επεξεργασία προσομοιώνοντας ένα κενό.
 3. Αλλά μην ξεχνάτε ότι τα κατεψυγμένα μούρα και τα φρούτα αυξάνονται σε όγκο. Από αυτό, τα καπάκια ανυψώνονται, οι συσκευασίες έχουν υποστεί ζημιά. Όταν η οικοδέσποινα αρχίσει να βγάζει το δοχείο, το περιεχόμενό του θα πέσει στο πάτωμα.
 4. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς θερμοκρασίας στον καταψύκτη παραμένει το ίδιο. Με την αύξηση της θερμοκρασίας, το φαγητό είτε θα ξεπαγώσει είτε θα βυθιστεί ξανά στο κρύο. Αυτό θα οδηγήσει σε αλλοίωση των μούρων και των φρούτων, απώλεια χρήσιμων ιδιοτήτων και προηγούμενη γεύση.

Οποιοδήποτε φαγητό έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Στα φρούτα στους -17 ° C διατηρούνται βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για 9-12 μήνες.

Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται στους -10 ° C, η περίοδος μειώνεται στο μισό.

για κατεψυγμένα μούρα

Ποια φρούτα και μούρα μπορώ να καταψύξω στον καταψύκτη;

Όλα τα φρούτα, πολλά μούρα κήπου και δάσους μπορούν να καταψυχθούν. Μην αποθηκεύετε τα βακκίνια στον καταψύκτη, καθώς είναι υδαρή, με λεπτό δέρμα. Μετά την απόψυξη, θα υπάρξει μια υγρή μάζα στο μπολ. Δεν παγώνουν τα οστά, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει χυμός, μόνο οστά. Τα πεπόνια δεν πρέπει επίσης να καταψύχονται. Ο πολτός θα μετατραπεί σε πάγο, ο οποίος, όταν ξεπαγώσει, θα γίνει έγχρωμο νερό.

φρούτα και μούρα

Τι δοχείο χρειάζεστε;

Για να διατηρήσετε τα φρούτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να επιλέξετε τη σωστή συσκευασία. Κατάλληλος:

 • εμπορευματοκιβώτια, δίσκοι από πλαστικό, τα οποία είναι ερμητικά κλειστά.
 • προϊόντα κασσίτερου
 • καλούπια πάγου
 • χάρτινα κουτιά
 • κόψτε πλαστικά μπουκάλια.
 • πλαστικές σακούλες;
 • περγαμηνή τροφίμων, μεμβράνη και αλουμινόχαρτο.

Οι σοφές νοικοκυρές για κατάψυξη δεν χρησιμοποιούν συνηθισμένες σακούλες από PVC, αλλά ειδικές. Μετά από όλα, είναι ανθεκτικά και έχουν συνδετήρες. Είναι επαναχρησιμοποιήσιμα, είναι βολικό να βγάλετε μια μικρή ποσότητα κατεψυγμένων τροφίμων από αυτά.

Οι σακούλες εκτός φαγητού και σκουπιδιών, οι υφασμάτινες σακούλες και το χαρτί περιτυλίγματος δεν είναι κατάλληλες για αποθήκευση φαγητού στον καταψύκτη.

τύποι εμπορευματοκιβωτίων

Χρειάζεστε ισχυρό πάγωμα;

Χρησιμοποιούνται διαφορετικές θερμοκρασίες για κατάψυξη.

 1. 0 ° C ... -8 ° C. Πραγματοποιείται ψύξη των φρούτων. Το ποσοστό των αποθηκευμένων βιταμινών είναι υψηλό, αλλά η διάρκεια ζωής μειώνεται σε τρεις μήνες.
 2. -10 ° С ... -18 ° С. Ιδανικό για μαλακά μούρα. Σε τελική ανάλυση, ο πολτός διατηρείται χωρίς ζημιά.
 3. -18 ° C ... 23 ° C. Ιδανικό για εξαιρετικά γρήγορο πάγωμα και μεγάλη διάρκεια ζωής. Αλλά τα ζουμερά φρούτα μπορούν να παραμορφωθούν αφού εκτίθενται σε θερμότητα.

Αυτοί οι τρόποι καθορίζονται από τις δυνατότητες του καταψύκτη. Πριν ξεκινήσετε την εργασία, συνιστάται να μελετήσετε τις οδηγίες για το ψυγείο και να ορίσετε το εύρος κατάψυξης. Μην ξεχνάτε ότι οι πόρτες των παλαιών οικιακών συσκευών δεν κλείνουν πάντα καλά. Επομένως, η θερμοκρασία σε αυτά είναι υψηλότερη από την αναφερόμενη. Και σε υπερσύγχρονα μοντέλα, ένα διαφορετικό εύρος κατάψυξης ρυθμίζεται σε διαφορετικά ράφια του καταψύκτη.

σμέουρα και φράουλες

Πώς να παγώσετε σωστά τα φρούτα και τα μούρα για το χειμώνα στο σπίτι;

Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για το πάγωμα των ημιτελών προϊόντων στο σπίτι:

 1. Πρώτα, προετοιμάζεται ένας καταψύκτης. Το ψυγείο είναι απενεργοποιημένο, όλο το φαγητό βγαίνει από αυτό. Όλες οι επιφάνειες πλένονται με σαπουνόνερο και σκουπίζονται με ένα μαλακό, καθαρό πανί. Η οικιακή συσκευή παραμένει ανοιχτή για αρκετές ώρες για να στεγνώσει. Ο καταψύκτης καλύπτεται με πλαστικό περιτύλιγμα. Το ψυγείο είναι συνδεδεμένο. Μόνο αφού κρυώσει ο αέρας μπορεί να αποθηκευτεί το φαγητό.
 2. Επιλέγουν άθικτα, όχι υπερβολικά φρούτα, χωρίς ίχνη σήψης και ζημιών από έντομα. Εάν πάρετε άγουρα δείγματα, τότε μετά την απόψυξη, η γεύση τους θα αφήσει πολύ να είναι επιθυμητή. Και αν είναι υπερβολικά, θα γίνουν πολύ μαλακά και θα μετατραπούν σε μάζα πουρέ.
 3. Τα μούρα και τα φρούτα πλένονται πρώτα καλά. Στη συνέχεια στεγνώστε σε μια καθαρή πετσέτα. Ή ρίχνοντας το σε ένα σουρωτήρι.
 4. Εάν είναι απαραίτητο, οι λάκκοι και οι φλούδες απομακρύνονται από τα φρούτα και κόβονται σε κομμάτια.
 5. Μετά από όλους τους χειρισμούς, τα προϊόντα τοποθετούνται στο ψυγείο.
 6. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποθηκεύσετε είναι σε μερίδες, έτσι ώστε το απόψυχο φαγητό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως για τον επιδιωκόμενο σκοπό.
 7. Πρέπει να επισυνάψετε ένα κομμάτι χαρτί σε κάθε δοχείο, το οποίο δηλώνει την ημερομηνία τοποθέτησης στο ψυγείο και την κατά προσέγγιση ημερομηνία λήξης.
 8. Μυρίζοντας τρόφιμα, κρέας, ψάρια δεν τοποθετούνται δίπλα σε φρούτα. Η "κακή" γειτονιά θα επηρεάσει αρνητικά τη μυρωδιά και τη γεύση του γλυκού παρασκευάσματος.

Υπάρχει ένα κόλπο για να εξοικονομήσετε χώρο στον καταψύκτη. Πρώτον, τα μούρα καταψύχονται σε ένα στρώμα σε ένα επίπεδο δοχείο. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε μεγαλύτερη τσάντα. Εάν δεν εκτελέσετε αυτήν τη διαδικασία, τότε τα φρούτα θα κολλήσουν επίσης.

Το πιο σημαντικό είναι να παρατηρήσετε τη διάρκεια ζωής ώστε τα προϊόντα που έχουν λήξει να μην προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Αυτός ο κανόνας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για άτομα με ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα και μικρά παιδιά.

κατεψυγμένες φράουλες

φράουλα

Πρώτον, οι μίσχοι αφαιρούνται από τις φράουλες. Για να αποφευχθεί η απώλεια της γεύσης των μούρων, καταψύχονται σε κοκκοποιημένη ζάχαρη. Τα φρέσκα μούρα τοποθετούνται σε ένα στρώμα σε ρηχά δοχεία και καλύπτονται με ζάχαρη. Μετά την εμφάνιση του χυμού, το δοχείο αφαιρείται. Οι φράουλες μπορούν να πολτοποιηθούν και να τοποθετηθούν σε παγάκια.

Δαμάσκηνο

Τα δαμάσκηνα αποθηκεύονται σε οποιοδήποτε δοχείο. Τα φρούτα είναι καλά επειδή δεν ξεπαγώνουν πριν από το φαγητό. Βάλτε αμέσως σε κομπόστα ή ως γέμιση σπιτικών κέικ. Ολόκληρα μούρα με σπόρους ή μισά χωρίς πυρήνες τοποθετούνται στον καταψύκτη.

Μήλα

Τα μήλα μπορούν να καταψυχθούν, να κοπούν σε κομμάτια, πουρέ ή σε σιρόπι ζάχαρης. Σε κάθε περίπτωση, ο πυρήνας αφαιρείται πρώτα. Αρχικά, οι φέτες μήλου τοποθετούνται σε νερό για μισή ώρα, στην οποία διαλύεται το κιτρικό οξύ. Στη συνέχεια το έβαλαν σε ένα σουρωτήρι και το έβαλαν ξηρό σε πλαστικές σακούλες.

Μήλα σε ένα δοχείο

Η σάλτσα μήλου τοποθετείται σε ένα μικρό δοχείο. Για να πάρετε ένα γλυκό επιδόρπιο, τα φρούτα συνθλίβονται, χύνονται με σιρόπι και αφήνονται σε κρύο μέρος για μια μέρα. Στη συνέχεια, τα φρούτα απλώνονται σε σουρωτήρι. Μετά την αποστράγγιση του υγρού, αφαιρούνται στον καταψύκτη σε κατάλληλα δοχεία.

Σταφύλια

Τα σταφύλια είναι κατεψυγμένα με τσαμπιά ή μούρα του ξενοδοχείου. Στην πρώτη περίπτωση, τα πακέτα είναι καλά. Το δεύτερο περιέχει δίσκους με καπάκια.

φράουλα

Οι μικρές φράουλες διατηρούνται σε κομμάτια πάγου. Επιπλέον, οι ουρές σε αυτήν την περίπτωση δεν αφαιρούνται. 1-2 μούρα διανέμονται στα κελιά του δοχείου πάγου, γεμίζονται με εμφιαλωμένο νερό και τοποθετούνται στον καταψύκτη. Αυτό το κενό χρησιμοποιείται για την παρασκευή κοκτέιλ.

Τα φρούτα μπορούν να πολτοποιηθούν ή να αποθηκευτούν σε σιρόπι ζάχαρης. Η μέθοδος για την προετοιμασία της λιχουδιάς είναι η ίδια όπως και για τις φράουλες.

αποθηκεύονται οι φράουλες

Βατόμουρο

Τα σμέουρα εμποτίζονται πρώτα με θαλασσινό νερό για να επιπλέουν τα έντομα μέσα στον καρπό. Στη συνέχεια, τα μούρα ξηραίνονται και τοποθετούνται σε μικρές μερίδες σε δίσκους. Ή μπορείτε να φτιάξετε πουρέ βατόμουρου και να το παγώσετε.

Μαυρο μουρο

Τα βατόμουρα θα διατηρήσουν την εμφάνισή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα εάν είναι τοποθετημένα σε ένα στρώμα σε ρηχό δοχείο.

Σταφίδα

Οι σταφίδες τοποθετούνται σε δοχεία, καλύπτονται με λευκή ζάχαρη και αποθηκεύονται. Ή απλώς παγώνουν τα μούρα.

Κράνμπερι

Τα βακκίνια είναι καλά επειδή έχουν πολύ πυκνό δέρμα, δεν θα τσαλακώσουν ούτε θα κολλήσουν όταν παγώσουν. Επομένως, τα φρούτα τοποθετούνται σε οποιοδήποτε δοχείο και τοποθετούνται στον καταψύκτη.

βακκίνια σε μια τσάντα

Μυρτιλός

Είναι καλύτερα να παγώσετε τα βακκίνια με μούρα του ξενοδοχείου ή πουρέ.

Φραγκοστάφυλλο

Πρώτον, οι μίσχοι και οι "ουρές" αφαιρούνται από το φραγκοστάφυλο. Μόνο μετά από αυτή τη μακρά διαδικασία μένει για το χειμώνα με ολόκληρα φρούτα.

Κεράσια και κεράσια

Τα κεράσια και τα γλυκά κεράσια καταψύχονται με σπόρους για την παραγωγή κομπόστες. Και για ζελέ, ζελέ ή ως γέμιση για πίτες - χωρίς αυτά. Τα πλαστικά κουτιά χρησιμοποιούνται ως δοχεία.

Επίσης, τα κεράσια και τα κεράσια μπορούν να αποθηκευτούν στο δικό τους χυμό. Οι σπόροι αφαιρούνται από τα μούρα. Τα ώριμα και μαλακότερα δείγματα συνθλίβονται με μπλέντερ και αναμιγνύονται με κοκκοποιημένη ζάχαρη. Τα δυνατά φρούτα τοποθετούνται σε ψηλούς δίσκους σε ένα στρώμα, χύνονται με μάζα ζάχαρης, τοποθετούνται στον καταψύκτη.

κεράσια στον καταψύκτη

Πόσο καιρό αποθηκεύονται τα κατεψυγμένα τρόφιμα στον καταψύκτη;

Η διάρκεια ζωής των φρούτων και των μούρων ποικίλλει.

Το όνομα του προϊόντος.Πόσους μήνες μπορείτε να αποθηκεύσετε.
Μήλα, αχλάδια4
Βερίκοκα6
Ροδάκινα4
Θάλασσα buckthorn, βατόμουρο, κόκκινη και μαύρη σταφίδα5
Κεράσι, δαμάσκηνο8
Viburnum, βατόμουρο, φραγκοστάφυλο, φράουλα7
Βατόμουρα, σμέουρα5

Μην καθυστερείτε την αποθήκευση των φρούτων, καθώς χάνουν σταδιακά βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

μεγάλη φράουλα

Κανόνες απόψυξης

Είναι πολύ σημαντικό να αποψύξετε σωστά τα φρούτα και τα μούρα. Πρώτα πρέπει να αποφασίσετε για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί το κενό.

Εάν για τον σκοπό του φαγητού απευθείας, χωρίς θερμική επεξεργασία (δηλαδή, βάλτε σε μια σαλάτα, αναμεμιγμένη με ξινή κρέμα ή κεφίρ), τότε χρησιμοποιείται η πιο απλή μέθοδος. Η απαιτούμενη ποσότητα φρούτων το βράδυ μεταφέρεται από τον καταψύκτη σε ένα μπολ, το οποίο τοποθετείται σε ένα από τα ράφια του ψυγείου. Το πρωί, στο δοχείο, μπορείτε να δείτε τα φρούτα σε ένα υγρό που αποτελείται από χυμό και λιωμένο νερό. Τα πρώτα τρώγονται αμέσως. Και δεν χρειάζεται να τα πλένετε. Και το δεύτερο χύνεται.

Αυτή η μέθοδος θεωρείται η καλύτερη, καθώς ο πολτός μούρων και φρούτων δεν έχει υποστεί ζημιά. Όταν η διαδικασία απόψυξης πραγματοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου, η εμφάνιση του καρπού επιδεινώνεται σημαντικά.

απόψυξη φρούτων

Εάν ένα επιδόρπιο παρασκευάζεται από τα φρούτα, τότε υπάρχουν δύο τρόποι απόψυξης. Για να δημιουργήσετε ποτό φρούτων, τσάι, λικέρ ή ως γέμιση σπιτικών ψημένων προϊόντων ή ζυμαρικών, τα φρούτα δεν ξεπαγώνονται, αλλά αποστέλλονται από την κατάψυξη σε κατσαρόλα ή βραστήρα.Για μους, κατσαρόλες και ζελέ, το κομμάτι εργασίας αποψύχεται στο ψυγείο.

Λάβετε υπόψη ότι τα υδατώδη, αποψυγμένα φρούτα μπορούν να αλλάξουν τη συνοχή της ζύμης. Επομένως, αυτό το σημείο πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν ψήνονται πίτες ή κέικ.

Οι τεράστιοι καταψύκτες σάς επιτρέπουν να προετοιμάσετε μια μεγάλη ποσότητα φρούτων και μούρων για το χειμώνα. Το χειμώνα, είναι χρήσιμα για την προετοιμασία διαφόρων εδεσμάτων. Το καλοκαίρι, μην είστε τεμπέλης, πρέπει να βάλετε όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα στο ψυγείο. Εάν ακολουθείτε τους κανόνες αποθήκευσης, τότε η εμφάνιση και η γεύση τους θα παραμείνουν στα καλύτερά τους.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι