Πώς να κόψετε και να διαμορφώσετε την κορώνα ενός δαμάσκηνου την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο

Σχεδόν κάθε κηπουρός ενδιαφέρεται για το πώς να κόψει σωστά ένα δαμάσκηνο. Αυτό το δέντρο είναι αρκετά ανεπιτήδευτο, πολλές ποικιλίες αναπαράγονται με βλαστούς ρίζας. Μπορείτε πάντα να πάρετε όσο περισσότερο υλικό φύτευσης χρειάζεστε. Αλλά αρχίζουν τα προβλήματα: το δέντρο δίνει άφθονη ετήσια ανάπτυξη. Και αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτευχθεί μια καλή συγκομιδή: επιπλέον βλαστοί πυκνώνουν το στέμμα, σκιάζουν τα φρούτα. Η κρέμα δεν ωριμάζει. Για να διασφαλιστεί η τακτική καρποφορία, ο καλλιεργητής πρέπει να κλαδέψει τα δαμάσκηνα.

Στόχοι κλαδέματος δαμάσκηνων

Για μια καλή συγκομιδή δαμάσκηνων, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες βασικές προϋποθέσεις:

 • Παρέχετε ώριμα φρούτα με αρκετό ηλιακό φως (αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αραίωση της κορώνας).
 • αφήστε το ξύλο των καρποφόρων βλαστών να ωριμάσουν πλήρως (για αυτό, οι αδύναμοι πρέπει να κοπούν).
 • Προστατέψτε το δέντρο και τα φρούτα από τα παράσιτα (για τακτική επιθεώρηση, απαιτείται η απομάκρυνση των περιττών κλαδιών).
 • πρόληψη πιθανών ασθενειών (είναι αναποτελεσματικό να πραγματοποιείται προληπτικός ψεκασμός της παχιάς στεφάνης).
 • εξασφαλίστε την πιθανότητα ομοιόμορφης πλήρωσης και ωρίμανσης των φρούτων (για αυτό συνιστάται να αραιώσετε το στέμμα, να αφαιρέσετε τους αδύναμους βλαστούς με λεπτή κρέμα).

Μετά από ισχυρό άνεμο, χιόνι ή βροχή, υπάρχουν πολλά κατεστραμμένα κλαδιά στον κήπο. Πρέπει επίσης να αποκοπούν.

Υγειονομικός

Αυτός ο τύπος κλαδέματος δαμάσκηνων πραγματοποιείται από όλους τους κηπουρούς. Με τα χρόνια, το δέντρο:

 • πάσχει από άσχημες καιρικές συνθήκες.
 • ο άνεμος σπάει τα κλαδιά ·
 • το χιόνι κολλάει στους βλαστούς και προκαλεί ζημιά.
 • επιβλαβή έντομα παρασιτίζουν στο φλοιό και το ξύλο και προκαλούν το στέγνωμα των βλαστών.
 • το χειμώνα κρύο προκαλεί το θάνατο των καρποφόρων βλαστών.

Προκειμένου να διατηρηθεί η ποικιλία και να παραταθεί ο καρπός, πραγματοποιείται κλάδεμα υγιεινής. Η σωστή εφαρμογή εξασφαλίζει υγιείς συγκομιδές.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Το κλάδεμα υγιεινής πραγματοποιείται οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Αλλά η θερμοκρασία του αέρα δεν πρέπει να πέσει κάτω από -5 βαθμούς Κελσίου.

Αραίωση

Κατά τη διάρκεια της ζωής, το δαμάσκηνο απελευθερώνει πάρα πολλούς βλαστούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ποικιλίες λαϊκής επιλογής και παλαιών ειδών. Δεν θα αρχίσουν να καρποφορούν όλοι οι βλαστοί στο μέλλον και θα αφαιρέσουν τη δύναμη από το δέντρο.Πολλά κλαδιά διασχίζουν, τρίβονται μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, ο φλοιός έχει υποστεί βλάβη και η λοίμωξη διεισδύει στις πληγές. Το φυτό αρχίζει να πονάει, σταματάει καρποφορία. Στη συνέχεια, το δέντρο μπορεί να πεθάνει. Η αφθονία των βλαστών οδηγεί σε σκίαση της κορώνας και ωρίμανση των φρούτων.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε: τα αδύναμα κλαδιά δεν μπορούν να παράγουν υγιή και μεγάλα μούρα.

Το δέντρο πρέπει να κατευθύνει τη διατροφή και την υγρασία στα ωριμάζοντας φρούτα. Και πρέπει να μοιραστείτε με άχρηστα κλαδιά. Και σε αυτήν την περίπτωση, καμία ποσότητα τροφής και ποτίσματος δεν θα παρέχει στον κηπουρό μια αξιοπρεπή συγκομιδή δαμάσκηνων. Το κλάδεμα αραίωσης γίνεται για την πρόληψη ζημιών στο δέντρο και για τη διασφάλιση σταθερής παραγωγής φρούτων.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Διαμορφωτικός

Αυτός ο τύπος κλάδεσης πραγματοποιείται για να δώσει στο δέντρο ένα ιδανικό σχήμα κορώνας για ευκολία συντήρησης και για να εξασφαλίσει άφθονη καρποφορία. Θα πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή που το δέντρο φυτεύεται στον κήπο. Ένα καλά διαμορφωμένο στέμμα δίνει στο δαμάσκηνο διακοσμητικό αποτέλεσμα. Συχνά, το διαμορφωτικό κλάδεμα συνδυάζεται με αραίωση και κλάδεμα υγιεινής. Αυτό συμβαίνει σε περίπτωση απρόβλεπτων ιδιοτροπιών της φύσης ή με απροσδόκητα μεγάλη αύξηση.

Το διαμορφωτικό κλάδεμα είναι αγχωτικό για το δέντρο. Πραγματοποιείται όταν η ροή χυμού δεν έχει ξεκινήσει ακόμη (τον Φεβρουάριο-Μάρτιο) ή έχει ήδη σταματήσει (Οκτώβριος-Νοέμβριος).

Αντι γήρανση

Αρκετά δύσκολη διαδικασία. Συνιστάται να το κάνετε όταν ο κηπουρός θέλει να αποκαταστήσει την καρποφορία μιας πολύτιμης ποικιλίας δαμάσκηνου.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Η ουσία αυτής της λειτουργίας:

 • αφαιρούνται όλα τα παλιά κλαδιά.
 • οι νέοι κόβονται (διασχίζουν, τρίβονται μεταξύ τους, σκιάζουν το στέμμα, αναπτύσσονται μέσα στο στέμμα).
 • Τα υπόλοιπα συντομεύονται κατά 1/3 μέρος.

Το δέντρο αντιλαμβάνεται την κατάσταση ως κρίσιμη, απειλητική για τη ζωή. Μετά από μια τέτοια διαδικασία, η αποχέτευση είτε πεθαίνει είτε αποκαθιστά την καρποφορία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένετε θαύμα: το δέντρο θα δώσει μέση απόδοση 1-2 ετών και στη συνέχεια η καρποφορία θα σταματήσει ξανά.

Απαιτούμενα εργαλεία και υλικά

Πριν πραγματοποιήσετε τη διαδικασία, συνιστάται να προετοιμάσετε ό, τι χρειάζεστε. Ο κηπουρός θα χρειαστεί:

 • Ψαλίδια κοπής για κοπή κλαδιών διαμέτρου έως 0,7 cm.
 • είδα ένα πριόνι με λεπτό γήπεδο.
 • βρόχος για την αφαίρεση δυσάρεστων κλαδιών.
 • ένα κοφτερό μαχαίρι για τον καθαρισμό φετών.
 • σκάλα κήπου για την επεξεργασία ψηλών δέντρων.
 • απολυμαντικό διάλυμα για απολυμαντικά εργαλεία (αλκοόλη, βότκα, υπερμαγγανικό κάλιο) ·
 • καλάθι για κομμένα βλαστάρια.
 • γάντια για την προστασία των χεριών από κοψίματα.
 • γήπεδο κήπου με σπάτουλα ή λαδομπογιά με πινέλο για κάλυψη τμημάτων με διάμετρο 1 cm.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Πριν πραγματοποιήσετε τη λειτουργία, θα πρέπει να καθορίσετε τον τύπο κοπής που θα πραγματοποιηθεί και να μελετήσετε τις οδηγίες.

Ημερομηνίες της διαδικασίας

Οι κηπουροί ενδιαφέρονται για το μήνα που είναι καλύτερο να κλαδέψετε ένα δαμάσκηνο. Εξαρτάται από τον τύπο κλαδέματος, την ηλικία του δέντρου και τις κλιματολογικές συνθήκες. Ο σχηματισμός κατά προτίμηση πραγματοποιείται πριν από την έναρξη της ροής του χυμού ή μετά το τέλος του. Το ίδιο ισχύει και για τη διαδικασία αντιγήρανσης.

Το κλάδεμα υγιεινής πραγματοποιείται οποιαδήποτε στιγμή του έτους, ανάλογα με τις ανάγκες. Μην περιμένετε μέχρι αργά το φθινόπωρο για να κόψετε τα κατεστραμμένα ή σπασμένα κλαδιά. Το καλοκαίρι, είναι χρήσιμο να φτιάξετε ένα μικρό στέμμα για δαμάσκηνα. Το αραιωμένο κλάδεμα θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από το δέντρο πάχυνσης, άχρηστων βλαστών.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Είναι σημαντικό να θυμάστε: όσο μεγαλύτερο είναι το δαμάσκηνο, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει η ροή χυμού, πράγμα που σημαίνει ότι το κλάδεμα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα.

Χαρακτηριστικά περικοπής την άνοιξη

Οι βοτανολόγοι λένε ότι η νωρίς την άνοιξη είναι η ιδανική στιγμή για διαμορφωτικό κλάδεμα και αναζωογόνηση δέντρων. Οι άσκοποι βλαστοί κόβονται από το δαμάσκηνο και αντ 'αυτού τοποθετούνται μπουμπούκια φρούτων. Αλλά η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την τελική αφύπνιση του δέντρου, επειδή οποιαδήποτε παρέμβαση του δαμάσκηνου θεωρείται ως άγχος. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας δεν πρέπει να πέσει κάτω από -5 βαθμούς Κελσίου. Δεν συνιστάται να κλαδεύετε τα δαμάσκηνα σε βροχή ή χιόνι.

Φθινόπωρο κλάδεμα

Μετά την καρποφορία, το δέντρο προετοιμάζεται για μια δύσκολη περίοδο στη ζωή του - το χειμώνα. Συνιστάται να κόβετε άγουρους βλαστούς: θα παγώσουν κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού. Πολύ καιρό πρέπει να μειωθεί.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Προς το παρόν, μπορείτε να πραγματοποιήσετε διαδικασίες διαμόρφωσης και αναζωογόνησης. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να επιλέξετε μια ήρεμη μέρα, καθώς τα μυκητιακά σπόρια και τα παθογόνα βακτήρια συχνά μεταφέρονται από ρεύματα αέρα. Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε βροχή: κάτω από ένα στρώμα βερνικιού κήπου, ο μύκητας εγκαθίσταται εύκολα σε βρεγμένο ξύλο. Στη συνέχεια διεισδύει στο ξύλο και καταστρέφει το δέντρο.

Το φθινόπωρο, είναι χρήσιμο να κάνετε ένα κλάδεμα αραίωσης του δαμάσκηνου. Αν και δεν έχουν πέσει όλα τα φύλλα, είναι σαφές ποιοι βλαστοί παχύνουν την κορώνα.

Σχηματισμός το καλοκαίρι

Άλλα ροδάκια δεν κλαδεύονται το καλοκαίρι. Η εξαίρεση είναι το κλάδεμα υγιεινής. Αλλά το δαμάσκηνο ανέχεται την παρέμβαση του κηπουρού πολύ καλά. Στα τέλη Ιουνίου ή Ιουλίου, είναι χρήσιμο να φτιάξετε μια ελαφριά κορώνα. Προς το παρόν, αφαιρούνται οι κορυφές πάχυνσης, οι πολύ μεγάλοι βλαστοί συντομεύονται κατά το 1/3 του μήκους. Τέτοιες επεμβάσεις αυξάνουν τον φωτισμό των καρποφόρων βλαστών και τους παρέχουν τροφή. Το καλοκαίρι αποκόπτονται επίσης αποξηραμένα κλαδιά που δεν έχουν παρατηρηθεί την άνοιξη: είναι ορατά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Δημοφιλή σχήματα στεφάνης

Είναι σημαντικό για τους αρχάριους κηπουρούς να καθορίσουν ποια θα είναι η κορώνα του δαμάσκηνου τους. Και μόνο τότε αρχίστε να το σχηματίζετε σωστά. Είναι αδύνατο να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν χωρίς να μειωθεί η απόδοση.

μπολ

Μια περικοπή δαμάσκηνου με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ασυνήθιστη. Πλεονέκτημα της κορώνας: ομοιόμορφος φωτισμός ωριμασμένων φρούτων στο κέντρο. Πώς να αποκτήσετε το σχήμα του μπολ:

 1. Σε ύψος 50-60 cm, επιλέγονται 3-4 δυνατοί βλαστοί. Πρέπει να βρίσκονται σε γωνία 60 μοιρών προς τον κορμό. Συντομεύονται κατά το 1/3 του μήκους και τα υπόλοιπα κόβονται.
 2. Το στέμμα του φυτού (κεντρικός αγωγός) έχει αποκοπεί πλήρως.
 3. Τα επόμενα χρόνια, αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί που αναπτύσσονται μέσα στην κορώνα. Οι σκελετικοί κλάδοι συντομεύονται.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Πλεονεκτήματα της καλλιέργειας: ευκολία και ταχύτητα δημιουργίας. Έλλειψη κορώνας σε σχήμα κυπέλλου: με βαριές χιονοπτώσεις, το χιόνι προσκολλάται στα κλαδιά και έχει υποστεί ζημιά.

Βαθμίδες

Ο σχηματισμός αυτού του τύπου στεφάνης συμβαίνει εντός 5 ετών. Ο βέλτιστος αριθμός επιπέδων είναι 3, το επιτρεπόμενο ύψος δέντρου είναι 2,5 μ. Αυτό το σχήμα σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε εύκολα αραίωση και κλάδεμα υγιεινής, ψεκασμό και συγκομιδή. Στάδια δημιουργίας κορώνας με παραγάδια:

 1. Τον πρώτο χρόνο, ο κεντρικός αγωγός κόβεται σε ύψος 1,5 m από την επιφάνεια του εδάφους. Οι πλευρικοί βλαστοί κόβονται σε δακτύλιο σε ύψος 0,6 m.
 2. Κατά το δεύτερο έτος, τοποθετείται 1 βαθμίδα υποκαταστημάτων. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε 3-4 δυνατούς βλαστούς που μεγαλώνουν υπό γωνία 60 μοιρών ή περισσότερο προς τον κορμό. Αφήνονται, εάν είναι απαραίτητο, συντομεύονται κατά 1/3 του μήκους, και τα υπόλοιπα κόβονται σε ένα δαχτυλίδι. Ο κεντρικός αγωγός μειώνεται πάνω από το ισχυρότερο νεφρό.
 3. Κατά το τρίτο έτος, σχηματίζεται η δεύτερη βαθμίδα. Βασίζεται σε δυνατούς βλαστούς, σε απόσταση 20-30 cm από τα κλαδιά της 1ης βαθμίδας. Η διαδικασία συνίσταται στη συντόμευση 3-4 επιλεγμένων βλαστών και στην κοπή των υπόλοιπων σε δακτύλιο. Ο κεντρικός αγωγός κόβεται ξανά πάνω από τον ισχυρό νεφρό. Μην ξεχνάτε την αραίωση και το κλάδεμα υγιεινής.
 4. Τα επόμενα χρόνια, αποτελούν την τρίτη βαθμίδα. Εάν είναι επιθυμητό, ​​ο κηπουρός μπορεί να σχηματίσει στέμμα 4-5 βαθμίδων.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Αυτός ο τύπος στεφάνης είναι παραδοσιακός. Τα κλαδευμένα δαμάσκηνα βρίσκονται συνήθως στους κήπους.

Πυραμιδικός

Ένας αρχάριος κηπουρός μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει το σχηματισμό μιας πυραμιδικής κορώνας. Αρχές εργασίας:

 1. Ο κεντρικός αγωγός μένει άκοπος. Συντομεύεται μόνο εάν το δαμάσκηνο δεν μεγαλώνει καλά.
 2. Τα κλαδιά που σχηματίζουν την κορώνα πρέπει να ταιριάζουν στον κορμό. Φρούτα μπουμπούκια σχηματίζονται πάνω τους. Οι βλαστοί που μεγαλώνουν προς τα έξω κόβονται.
 3. Οι υπερβολικά μεγάλες βλαστοί συντομεύονται κατά το 1/3 του μήκους.

Μην ξεχνάτε να κάνετε απορρίμματα υγιεινής και αραίωσης όταν σχηματίζετε μια πυραμιδική κορώνα.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Θάμνος

Αυτή η μέθοδος σχηματισμού στεφάνης χρησιμοποιείται σε περίπτωση μη αναστρέψιμης ζημιάς στον κορμό.Μερικές φορές ο κηπουρός έρχεται στην τοποθεσία την άνοιξη και βλέπει ότι ο κεντρικός αγωγός έχει ροκανιστεί από ποντίκια ή λαγούς και δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να προσπαθήσετε να αποθηκεύσετε την ποικιλία. Πώς να προχωρήσω:

 1. Κόψτε ή κόψτε τον κορμό κάτω από τη ζημιά. Καλύψτε το πριόνι με γήπεδο κήπου ή λαδομπογιά.
 2. Τροφοδοτήστε και ποτίστε το υπόλοιπο κούτσουρο.
 3. Μετά από λίγο, οι αδρανείς οφθαλμοί θα ξυπνήσουν και θα κάνουν βλαστούς.
 4. Ένα νέο στέμμα σχηματίζεται από αυτούς τους βλαστούς.
 5. Οι ισχυρότεροι μένουν, οι αδύναμοι αποκόπτονται.
 6. Στο τέλος της σεζόν, οι βλαστοί μειώνονται ελαφρώς: αυτή η λειτουργία διεγείρει την ανάπτυξη πλευρικών βλαστών.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Ο περαιτέρω σχηματισμός στεφάνης μειώνεται σε αφήνοντας δυνατούς βλαστούς, αραιωμένους θάμνους και κλάδεμα υγιεινής.

Σχέδια και μορφές της κορώνας των νέων δέντρων

Το σωστό κλάδεμα της νέας κρέμας κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στον κήπο θα διασφαλίσει ότι η καρποφορία ξεκινά εγκαίρως. Είναι εύκολο να φροντίζετε τέτοια δέντρα, συμπεριλαμβανομένου του κλάδεμα αργότερα.

Κλάδεμα δενδρυλλίων κατά τη φύτευση την άνοιξη

Ο σκοπός του αρχικού κλάδεμα του δενδρυλλίου είναι να διευκολύνει την εγκατάστασή του στον κήπο. Κατά τη φύτευση νέων δαμάσκηνων την άνοιξη, συνιστάται:

 • κόψτε όλους τους βλαστούς σε ύψος 0,5 m από την επιφάνεια του εδάφους.
 • συντομεύστε τον κεντρικό αγωγό σε ύψος 1,5 m.

Ως αποτέλεσμα, το ριζικό σύστημα του νεαρού δέντρου θα είναι σε θέση να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και υγρασία στους υπόλοιπους βλαστούς. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το εργοστάσιο θα δημιουργήσει ισχυρά υπόγεια και εδάφη.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Πώς να διαμορφώσετε τον πρώτο χρόνο

Μετά από ένα χρόνο ζωής του δέντρου στον κήπο, πρέπει να γίνει ένα δεύτερο κλάδεμα. Για αυτό, ο κεντρικός αγωγός κόβεται πάνω από το μεγαλύτερο νεφρό. Ταυτόχρονα, οι πολύ μεγάλοι βλαστοί συντομεύονται κατά 1/3, κόβονται και οι καμπύλοι βλαστοί κόβονται. Ο σκοπός της εκδήλωσης: να κάνει το στέμμα άνετο για περαιτέρω εργασία με το δέντρο.

Κλάδεμα δαμάσκηνου 2 ετών

Κατά το δεύτερο και τα επόμενα χρόνια, το κλάδεμα πραγματοποιείται σύμφωνα με τον αλγόριθμο:

 • ο κεντρικός αγωγός κόβεται πάνω από το μεγαλύτερο μπουμπούκι (ενώ το μήκος του κεντρικού αγωγού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2,5 m).
 • ο κεντρικός αγωγός πρέπει να είναι ίσιος.
 • Συντομεύστε τα κλαδιά που είναι πολύ μεγάλα.
 • κόψτε τους βλαστούς που μεγαλώνουν προς τα μέσα.
 • αφαιρέστε τα κλαδιά που τρίβονται μεταξύ τους.
 • κόψτε τις παχυντικές κορυφές.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Είναι σημαντικό να θυμάστε να κλαδεύετε τακτικά το δέντρο.

Τεχνολογία για κλάδεμα καρποφόρων δαμάσκηνων

Μερικές φορές ο θερινός κάτοικος αποκτά ένα οικόπεδο με ήδη υπάρχοντα δαμάσκηνα. Είναι αρκετά νέοι και αποδίδουν καρπούς. Αλλά το κλάδεμα δεν έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Τι να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις:

 1. Κοιτάξτε προσεκτικά το δέντρο. Μπορεί να είναι δυνατό να προσδιοριστεί ποιο σχήμα ήταν αρχικά το στέμμα. Σε αυτήν την περίπτωση, αρκεί να πραγματοποιείτε κλάδεμα υγιεινής και αραίωσης.
 2. Εάν το δέντρο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά και παραμεληθεί, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να σχηματίσετε ξανά το στέμμα. Ας πούμε ότι είναι αδύνατο να αποκατασταθεί το κλιμακωτό σχήμα της κορώνας, αλλά αποδεικνύεται ότι δημιουργείται ένα σχήμα κυπέλλου με βάση το παλιό. Σε αυτήν την περίπτωση, το κλάδεμα πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια: είναι σημαντικό να μειωθεί το φυτό στο ελάχιστο άγχος.
 3. Εάν το δέντρο στον κήπο έχει μια καλά σχηματισμένη κορώνα και το κλάδεμα διεξήχθη τακτικά, τότε αρκεί να κάνετε κλάδεμα υγιεινής και αραίωσης.
 4. Για την αποκατάσταση της καρποφορίας δαμάσκηνων άνω των 15 ετών, συνιστάται αναζωογονητικό κλάδεμα.

Το δαμάσκηνο είναι ένα δέντρο με ενεργό σχηματισμό βλαστών. Αφήνοντας το στέμμα χωρίς επίβλεψη σημαίνει απώλεια σημαντικού μέρους της καλλιέργειας.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Αναζωογονητικά παλιά δέντρα

Εάν το δέντρο είναι μικρότερο των 15 ετών, αλλά δεν αποφέρει καρπούς, τότε το αναζωογονητικό κλάδεμα δεν θα διορθώσει την κατάσταση. Για την αύξηση των αποδόσεων, τα δαμάσκηνα άνω των 15 ετών αναζωογονούνται. Μην εκτελέσετε τη λειτουργία εάν το φυτό έχει υποστεί ζημιά σκελετικών κλαδιών και κεντρικού αγωγού.

Τρόπος εκτέλεσης της λειτουργίας:

 • κόψτε τον κεντρικό αγωγό έως 2,5 m.
 • κόψτε τα παλαιότερα σκελετικά κλαδιά.
 • αφαιρέστε τα αδύναμα ανταγωνιστικά σουτ.
 • κόψτε κορυφές και βλαστοί πάχυνσης.
 • συντομεύστε τα κλαδιά που είναι πολύ μεγάλα.

Το στέμμα του δέντρου πρέπει να έχει σχήμα δαμάσκηνου (6-7 ετών).Συνήθως, το φυτό ανταποκρίνεται σε ένα τέτοιο συμβάν με αυξημένη καρποφορία. Για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα της εκδήλωσης, ποτίστε το νερό και ταΐστε το φυτό μετά το κλάδεμα.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Ασυνήθιστες μέθοδοι

Μία από τις πιο δημοφιλείς μη τυπικές μεθόδους κλαδέματος δαμάσκηνων είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο ιδανικός μήνας για αυτό είναι ο Φεβρουάριος. Η θερμοκρασία του αέρα περνά συχνά από 0, οι ώρες της ημέρας έχουν αυξηθεί και το ξύπνημα του εργοστασίου δεν έχει ακόμη έρθει. Σε μια τέτοια στιγμή, είναι χρήσιμο να πραγματοποιείτε κλάδεμα υγιεινής και αραίωσης. Είναι το λιγότερο τραυματικό για το δέντρο.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τους κανόνες: κόψτε την περίσσεια βλαστών στο δαχτυλίδι, καθαρίστε τα γλουτάκια και επεξεργαστείτε τις περικοπές με βερνίκι κήπου ή λαδομπογιά.

Πώς να διαμορφώσετε στήλες ποικιλίες

Τα στήλη δαμάσκηνα είναι φυτά πρώιμης ανάπτυξης, βραχείας ανάπτυξης. Ακόμη και ένας αρχάριος κηπουρός μπορεί εύκολα να χειριστεί το κλάδεμα της κορώνας. Κατά την εκτέλεση της διαδικασίας, συνιστάται να τηρείτε τις αρχές:

 • τα πλαϊνά κλαδιά πρέπει να μειωθούν στα 20 cm.
 • ο κεντρικός αγωγός κλαδεύεται σε περίπτωση επιβράδυνσης ανάπτυξης (το κλάδεμα πραγματοποιείται για ανακατεύθυνση και δημιουργία νέου).
 • κόψτε τα ανταγωνιστικά σουτ (τα ισχυρότερα υπολείμματα).

κλάδεμα δαμάσκηνου

Εν ολίγοις, ο καλλιεργητής πρέπει να διατηρήσει το χαρακτηριστικό σχήμα πυραμιδικής κορώνας του δαμάσκηνου.

Πώς να κλαδέψετε ένα κίτρινο δαμάσκηνο

Η κύρια διαφορά μεταξύ του κίτρινου καρποφόρου δαμάσκηνου είναι το ειδικό χρώμα του φρούτου. Δεν υπάρχουν άλλες βοτανικές διαφορές. Ως εκ τούτου, οι κηπουροί μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε μέθοδο επιθυμούν για κλάδεμα.

Είναι απαραίτητο να κόψετε τα κάτω κλαδιά

Κατά το σχηματισμό της πρώτης βαθμίδας, όλα τα κάτω κλαδιά κόβονται σε δακτύλιο σε απόσταση 50-60 cm από το έδαφος. Τα κλαδιά που έχουν υποστεί ζημιά και αναπτύσσονται παράλληλα με το έδαφος πρέπει επίσης να αφαιρεθούν.

Πώς να αφαιρέσετε τις κορυφές

Κατά τη διαδικασία ανάπτυξης και ανάπτυξης, οι κορυφές σχηματίζονται στο δαμάσκηνο. Δημιουργούνται από αδρανή νεφρά.

κλάδεμα δαμάσκηνου

Διακριτικά χαρακτηριστικά περιστρεφόμενων κορυφών:

 • αναπτύσσονται από αδρανείς βλαστούς, μερικές φορές από σκελετικούς κλάδους.
 • μεγαλώνουν κάθετα προς τα πάνω.
 • έχετε μεγάλα φύλλα.
 • φαίνονται πιο δυνατοί από τους καρποφόρους βλαστούς.
 • ποτέ να μην καρπός (δεν καρποφορούν μπουμπούκια).

Οι κορυφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σχηματίσουν ένα στέμμα σε περίπτωση σοβαρής ζημιάς στο δέντρο, που απειλεί το θάνατο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, πρέπει να αποκοπούν. Η επιχείρηση πραγματοποιείται καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένου του καλοκαιριού. Νέες κορυφές ξεσπούν με το χέρι, οι ενήλικες κόβονται σε δαχτυλίδι. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να μην αφήσετε ένα κούτσουρο: στο μέλλον, ένα κοίλο θα σχηματιστεί σε αυτό το μέρος.

Φροντίδα για ένα κλαδεμένο δέντρο

Το σωστό κλάδεμα απαιτεί ένα σύνολο μέτρων φροντίδας δέντρων.

Μετά τη λειτουργία, θα πρέπει:

 • καθαρίστε τα σάλτσα που σχηματίζονται κατά την κοπή.
 • κόβει περισσότερο από 1 cm, γράσο με ένα λεπτό στρώμα θερμαινόμενου βερνικιού κήπου ή βαφή με λαδομπογιά.
 • νερό και τροφοδοτήστε το δέντρο με λιπάσματα κατάλληλα για την εποχή.
 • σκουπίστε τον κύκλο του κορμού (με κλάδεμα άνοιξη).

Κατά τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στις αρχές της άνοιξης, θα πρέπει να επιλέξετε την ώρα πριν αρχίσει να ξυπνά το φυτό. Οι εργασίες του φθινοπώρου πρέπει να ολοκληρωθούν 2-3 εβδομάδες πριν από τον καθορισμό σταθερών αρνητικών θερμοκρασιών.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι