Πότε να συλλέξετε και πώς να στεγνώσετε σωστά τα φύλλα σταφίδας για το χειμώνα για τσάι

Η θετική επίδραση των ξηρών συγκομιδών στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας έχει αποδειχθεί εδώ και πολύ καιρό. Ως εκ τούτου, οι κηπουροί από το καλοκαίρι προσπαθούν να εφοδιάσουν με βότανα και θάμνους διαφόρων φυτών. Για παράδειγμα, η θετική επίδραση των σταφίδων έγκειται όχι μόνο στα μούρα της. Ωστόσο, για να διατηρήσετε τις μέγιστες χρήσιμες ιδιότητες, πρέπει να γνωρίζετε πότε να μαζέψετε φύλλα σταφίδας και πώς να τα στεγνώσετε σωστά.

Τα οφέλη των αποξηραμένων φύλλων μαύρης και κόκκινης σταφίδας

Ο σταφίδα περιέχει πολλά χρήσιμα ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αμινοξέα. Χάρη σε αυτό, η συλλογή είναι διάσημη για:

 • ανοσοενισχυτικές ιδιότητες
 • αντιφλεγμονώδης δράση
 • ευεργετική επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα?
 • απολυμαντικό αποτέλεσμα.


Τα φύλλα σταφίδας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους ηλικιωμένους. Οι εγχύσεις και τα τσάγια χρησιμοποιούνται συχνά για την ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων, τη διατήρηση της ποιότητας της όρασης, διεγείρουν την εργασία του καρδιακού μυός και ανακουφίζουν από την αθηροσκλήρωση.

Πού χρησιμοποιείται;

Οι ευεργετικές ουσίες που περιέχονται στη μαύρη σταφίδα χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορους τομείς της ζωής. Πολλά φάρμακα για την αρθροπάθεια ή για τη βελτίωση της όρασης περιλαμβάνουν τον πυρήνα από τα φύλλα σταφίδας.

Σπουδαίος! Πριν από τη χρήση, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, συνιστάται να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αλλεργική αντίδραση και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την επίδραση των αφέψητων φύλλων σταφίδας στα κύτταρα του αίματος.

φύλλα σταφίδας

Στο μαγείρεμα

Στο μαγείρεμα, τα μούρα σταφίδας χρησιμοποιούνται συχνότερα, μεταφέροντας τα υπόλοιπα στη χρήση φαρμάκων και καλλυντικών. Ωστόσο, οι γνώστες θα χρησιμοποιήσουν άλλα μέρη:

 1. Παρασκευάζονται αφέψημα και τσάγια με βάση διάφορα βότανα, τα οποία χρησιμοποιούνται εσωτερικά ως προφύλαξη και για την εξάλειψη προβλημάτων με τα αιμοφόρα αγγεία.
 2. Όπως τα αγγούρια και οι ντομάτες, μερικές φορές τα φύλλα τουρσί. Μια πικάντικη προσθήκη ταιριάζει καλά με κρέας, πουλερικά και διάφορες σαλάτες.
 3. Τα φύλλα σταφίδας συχνά προστίθενται σε σπιτικά κρασιά και λικέρ.

Στη λαϊκή ιατρική

Η παραδοσιακή ιατρική είναι επίσης γεμάτη συνταγές για φάρμακα που βασίζονται σε φύλλα σταφίδας. Τα αφέψημα χρησιμοποιούνται για ασθένειες όπως:

 • ρευματισμός;
 • στασιμότητα της χολής στο σώμα.
 • προβλήματα με την πέψη και το μεταβολισμό?
 • κρυολογήματα, για αύξηση της εφίδρωσης και της απέκκρισης του φλέγματος ·
 • μειωμένη ανοσία
 • αποτυχία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σπουδαίος! Συνιστάται να λαμβάνεται με προσοχή από άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση, καθώς τα αφέψημα των φύλλων σταφίδας μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απόδοση.

χρησιμότητα των φυλλαδίων

Στην κοσμετολογία

Στην κοσμετολογία, τα φραγκοστάφυλα χρησιμοποιούνται επίσης για την ανανέωση και την αναγέννηση του δέρματος, για να δώσουν μια υγιή επιδερμίδα και να καθαρίσουν το σώμα από το εσωτερικό. Οι αντισηπτικές ιδιότητες του φυτού καθιστούν δυνατή τη δημιουργία και τη χρήση αλοιφών που βοηθούν να απαλλαγούμε από μικρές γρατζουνιές και να καταπολεμήσουμε με επιτυχία την ακμή.

Ποια φύλλα είναι κατάλληλα για συγκομιδή το χειμώνα;

Για να λάβετε τη μέγιστη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, για να διατηρήσετε το άρωμα και τη γεύση των φύλλων σταφίδας μέχρι το χειμώνα, πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη συλλογή. Δεν συνιστάται η χρήση φύλλων που έχουν προσβληθεί από μύκητα ή το σκίσιμο των πράσινων από το κάτω σκληρό μέρος του θάμνου. Μια μολυσματική ασθένεια ενός φυτού όχι μόνο του στερεί τις θετικές του ιδιότητες, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του ξενιστή.

πράσινο τσάι

Πότε να συλλέξετε;

Ο βέλτιστος χρόνος για τη συλλογή φύλλων σταφίδας για την παρασκευή τσαγιού είναι στις αρχές Ιουλίου. Οι θάμνοι είναι νέοι αυτή τη στιγμή και περιέχουν τη σημαντικότερη ποσότητα βιταμίνης. Ορισμένοι κηπουροί δεν θέλουν να ενοχλήσουν τον νεαρό θάμνο και να αρχίσουν να συγκομίζουν μόνο τον Αύγουστο. Ωστόσο, στο τέλος του καλοκαιριού, το κάτω μέρος του θάμνου σκληραίνει και χάνει μερικές από τις ιδιότητές του.

Επίσης, ορισμένες τοξικές ουσίες συσσωρεύονται εκεί, επομένως, όταν συλλέγετε φύλλα στο τέλος της σεζόν, συνιστάται να προτιμάτε την κορυφή.

Πώς να στεγνώσετε σωστά τα φύλλα σταφίδας;

Δεν αρκεί να συλλέγουμε τα φύλλα εγκαίρως, είναι επίσης σημαντικό να τα στεγνώνουμε σωστά. Για να γίνει αυτό, συνιστάται η τήρηση τριών βασικών κανόνων:

 • η παρουσία σταθερής θερμότητας στο χώρο ξήρανσης ·
 • δεν πρέπει να επιτρέπεται αύξηση της υγρασίας.
 • απαιτείται για την αποφυγή άμεσου ηλιακού φωτός και υψηλών θερμοκρασιών.

Σπουδαίος! Η μη συμμόρφωση με τους κανόνες για την επεξεργασία και την ξήρανση των σταφίδων δεν θα επηρεάσει τις ιδιότητες γεύσης και αρώματος της συλλογής, αλλά θα καταστρέψει τις περισσότερες από τις θεραπευτικές ενέργειες.

στεγνώστε σωστά

Σε ανοιχτό αέρα

Το στέγνωμα της συλλογής σταφίδων στο ύπαιθρο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό για κάθε κηπουρό. Η μέθοδος δεν απαιτεί πρόσθετες προσπάθειες, εκπαίδευση και εξοπλισμό. Αρκεί να βρείτε ένα μέρος που να πληροί όλες τις παραμέτρους: ξηρό, ζεστό, όχι ηλιόλουστο.

Στο ΦΟΥΡΝΟ

Όταν ο καιρός ή άλλες συνθήκες δεν επιτρέπουν να στεγνώσει η συλλογή σταφίδων στο ύπαιθρο, οι ειδικοί συμβουλεύουν τη χρήση του φούρνου Ωστόσο, τα φύλλα πρέπει να στεγνώσουν, να μην ψηθούν ή να τηγανιστούν. Για αυτό:

 • η θερμοκρασία στο φούρνο δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 100 βαθμούς.
 • η συλλογή συνιστάται να τοποθετηθεί σε ένα στρώμα.
 • η πόρτα του φούρνου πρέπει να ανοίξει ελαφρώς, ώστε να μην συσσωρεύονται ατμοί.
 • το σκούρο χρώμα των φύλλων δείχνει ότι είναι καμένα και δεν είναι κατάλληλα για χρήση.

συλλογή σταφίδων

Σε ειδικό στεγνωτήριο

Εάν υπάρχει ειδικό ηλεκτρικό στεγνωτήριο για την επεξεργασία φρούτων, συνιστάται να το χρησιμοποιήσετε. Συνήθως σε τέτοιες συσκευές υπάρχει μια λειτουργία "Ξήρανση βοτάνων". Ωστόσο, η απουσία ενός τέτοιου καθεστώτος δεν είναι λόγος να αναστατωθεί, αλλά θα έχει η ελάχιστη θερμοκρασία. Τα φύλλα απλώνονται σε ένα φύλλο ψησίματος σε ένα λεπτό στρώμα, διαφορετικά το άρωμα θα γίνει μούχλα. Το πλεονέκτημα ενός ηλεκτρικού στεγνωτηρίου είναι ότι τα φύλλα δεν μπορούν να στεγνώσουν ή να τηγανιστούν.

Ζύμωση

Η μεγαλύτερη και πιο επίπονη διαδικασία, αλλά οι γνώστες την χαρακτηρίζουν ως την καλύτερη για τη διατήρηση όλων των ιδιοτήτων. Η διαδικασία ζύμωσης πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια:

 1. Απαιτείται να φέρουν τα φύλλα σε κατάσταση λήθαργου, έτσι ώστε οι φλέβες να σταματήσουν να τσαλακώνονται και να σπάσουν όταν λυγίσουν (6-24 ώρες).
 2. Στη συνέχεια, πρέπει να πιέσετε το χυμό από τα φύλλα (κόψτε, πιέστε, φτιάξτε ένα μύλο κρέατος). Η ποσότητα του χυμού επηρεάζει άμεσα το άρωμα της συλλογής.
 3. Τέλος, συνιστάται να στεγνώσετε με οποιονδήποτε βολικό τρόπο. Είναι σημαντικό να μην στεγνώνετε τα φύλλα, διαφορετικά όλες οι προηγούμενες προσπάθειες θα ακυρωθούν και το τσάι θα χάσει το άρωμά του.

αντιτίθεται σε προϊόντα

Διάρκεια και συνθήκες αποθήκευσης στο σπίτι

Συνιστάται η αποθήκευση της συλλογής φύλλων σταφίδας σε γυάλινο βάζο, πλαστικό δοχείο ή σακούλα, σε ξηρό, σκοτεινό μέρος. Το κύριο πράγμα είναι ότι τα αποξηραμένα φύλλα δεν επηρεάζονται από το εξωτερικό (νερό, έντομα, σκόνη). Με την επιφύλαξη των κανόνων αποθήκευσης, η παραλαβή κοστίζει για χρόνια.

Λαϊκές συνταγές για υγιεινό και νόστιμο τσάι

Τα φύλλα σταφίδας είναι κατάλληλα για μεμονωμένη και μικτή παρασκευή. Τα πιο νόστιμα και δημοφιλή είναι οι συνδυασμοί με:

 • μούρα σταφίδας και μέντα?
 • πράσινο τσάι και λεμόνι
 • τζίντζερ και μέλι.

Επίσης, συνιστάται η προσθήκη φύλλων σταφίδας, για την πρόληψη ασθενειών, στο κανονικό τσάι το βράδυ. Έτσι ο ύπνος βελτιώνεται και η κόπωση εξαφανίζεται.

υπέροχο ποτό

Υφιστάμενες αντενδείξεις

Μεταξύ των κύριων αντενδείξεων είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση και η παθολογία των κυττάρων του αίματος. Συνιστάται επίσης να λαμβάνεται με προσοχή από έγκυες γυναίκες.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι