Πώς να δέσετε τις ντομάτες σε θερμοκήπιο και ανοιχτό χωράφι

Το πώς να δέσετε σωστά τις ντομάτες σε θερμοκήπιο ή σε ανοιχτό χωράφι δεν είναι γνωστό σε όλους τους κηπουρούς. Οι κηπουροί αναρωτιούνται συχνά γιατί χρειάζεται μια καλτσοδέτα και πόσο μεγάλο πρόβλημα μπορεί να λύσει. Αυτή η τυπική και φαινομενικά προαιρετική διαδικασία θα προστατεύσει τη σοδειά από την αλλοίωση και θα προστατεύσει τα φυτά από ζημιές. Εάν ο θάμνος δεν είναι δεμένος εγκαίρως, θα σπάσει και οι ντομάτες που βρίσκονται στο έδαφος είναι εύκολο θήραμα για γυμνοσάλιαγκες.

Γιατί είναι απαραίτητο το δέσιμο ντοματών;

Εάν δεν εκτελέσετε τέτοιες διαδικασίες, αυξάνεται η πιθανότητα των ακόλουθων δυσάρεστων συμβάντων:

 1. Τα φρούτα που βρίσκονται στο έδαφος μετά το πότισμα ή τη βροχή μπορεί να αρχίσουν να σαπίζουν. Εάν το έδαφος είναι υγρό, τότε το δέσιμο θα βοηθήσει στην αποφυγή τέτοιων προβλημάτων.
 2. Κάτω από το βάρος των ώριμων φρούτων, ο θάμνος μπορεί να σπάσει, ως αποτέλεσμα των οποίων οι ντομάτες θα πεθάνουν και ο δείκτης απόδοσης θα επηρεαστεί σημαντικά.
 3. Όταν οι ώριμες ντομάτες βρίσκονται στο έδαφος, διάφορα παράσιτα σίγουρα θα θέλουν να τους γιορτάσουν.
 4. Οι διαδικασίες διεξάγονται για να αποφευχθεί η έλλειψη ηλιακού χρώματος, επειδή εάν το έμβρυο βρίσκεται σε ανασταλτική κατάσταση, λαμβάνει την απαιτούμενη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας, ωριμάζει γρηγορότερα.


Για να αποφευχθεί το θάνατο του φυτού, οι ντομάτες κατάφεραν να ωριμάσουν και ο δείκτης απόδοσης δεν έπεσε λόγω της εισβολής των γυμνοσάλιαγκων, καταφεύγουν στη χρήση καλτσοδέτας. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και εξαρτάται άμεσα από την ποικιλία των τοματών και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εδάφους.

Προσοχή! Οι ντομάτες είναι δεμένες σε θερμοκήπια από πολυανθρακικό · μια παρόμοια διαδικασία δεν παραμελείται κατά την καλλιέργεια ντοματών κάτω από μια μεμβράνη ή τη φύτευση τους στο έδαφος.

δεμένη μπάλα

Γενικοί κανόνες και συστάσεις για ντομάτες καλτσοδέτας

Για να δέσετε σωστά το εργοστάσιο, πρέπει να τηρείτε ορισμένους κανόνες:

 • ορισμένοι κηπουροί συμβουλεύουν να πραγματοποιήσουν μια καλτσοδέτα αμέσως μετά τη φύτευση μιας ντομάτας στο έδαφος.
 • οι προσαρμογές θα πρέπει να ανακατασκευαστούν καθώς ο θάμνος μεγαλώνει και αναπτύσσεται. βεβαιωθείτε ότι συμβουλεύει την ανάπτυξη του φυτού.
 • κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, βεβαιωθείτε ότι η συσκευή δεν βλάπτει το στέλεχος του φυτού, δεν το τσιμπάει, δεν το κάνει να στεγνώσει.

Ο άμεσος σκοπός της συσκευής είναι να υποστηρίξει τα φρούτα και τα ωρίμανση. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι ντομάτες δεν αγγίζουν το έδαφος και ότι το στέλεχος του φυτού δεν υπόκειται σε σοβαρή πίεση.

φρέσκες ντομάτες

Ντομάτα καλτσοδέτα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε εργαλείο που μπορεί να υποστηρίξει τον θάμνο, αλλά είναι καλύτερο να καταφύγετε στη βοήθεια αποδεδειγμένων συσκευών που δεν μπορούν να βλάψουν τις ντομάτες και να επηρεάσουν την απόδοση.

Σπάγγος

Αυτό είναι το όνομα της συσκευής που είναι προσαρτημένη στις δοκούς πλαισίου του θερμοκηπίου. Είναι αγκιστρωμένος σε έναν θάμνο, ενώ το σχοινί (το ίδιο το νήμα) είναι σε τεντωμένη κατάσταση, αλλά αυτή είναι μια μέτρια ένταση. Καθώς οι ντομάτες μεγαλώνουν, θα παλεύουν προς τα πάνω, στριφογυρίζουν γύρω τους και θα τους παρέχει αξιόπιστη υποστήριξη.

Φυσικά, εάν δεν υπάρχουν δοκοί πλαισίου, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποιήσετε μια τέτοια μέθοδο καλλωπισμού, θα πρέπει να δημιουργήσετε μια ειδική βάση.

τεντώστε το νήμα

Ένας βρόχος

Δεν χρησιμοποιούν πολλοί κηπουροί έναν ελεύθερο βρόχο, γι 'αυτό θα πρέπει:

 1. Στερεώστε το σχοινί, χρησιμοποιήστε τα κάθετα δοκάρια του πλαισίου του θερμοκηπίου ως εξάρτημα.
 2. Τοποθετήστε το σχοινί πάνω από τις συνδέσεις και σχηματίστε έναν βρόχο έτσι ώστε ο θάμνος ντομάτας να χωράει μέσα.
 3. Εάν υπάρχουν φρούτα πάνω του, τότε ο βρόχος πρέπει να βρίσκεται κάτω από αυτά, σαν να στηρίζει το στέλεχος του φυτού.

Αυτή η μέθοδος είναι καλή σε αυτό περιοδικά, καθώς ο καρπός μεγαλώνει και αναπτύσσεται και ο ίδιος ο θάμνος, μπορείτε να αλλάξετε το στήριγμα ανυψώνοντας το βρόχο ψηλότερα ή χαμηλώνοντάς το. Ένας βρόχος μπορεί να συνδυάσει πολλούς θάμνους, υπό την προϋπόθεση ότι αναπτύσσονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο.

Μανταλάκια

Τα κλιπ χρησιμοποιούνται επιτυχώς ως συγκράτηση και μπορούν να αγοραστούν από εξειδικευμένα καταστήματα. Ένα μανταλάκι συγκρατεί αρκετούς θάμνους μαζί και βοηθά να τα συνδέσετε στη θέση. Οι γόμφοι χρησιμοποιούνται ως οι τελευταίοι.

ρύθμιση μανταλάκι

Ράβδοι

Οι γόμφοι ή οι στρωτήρες μπορούν να είναι κάθετοι ή οριζόντιοι. Σκεφτείτε τις κύριες επιλογές καλλωπισμού που οι κηπουροί χρησιμοποιούν πρόθυμα:

 1. Τα στοιχήματα μπορούν να τοποθετηθούν μεταξύ των ραχά ή σε άμεση γειτνίαση με τον θάμνο. Καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται, ο θάμνος θα χρησιμοποιήσει το μανταλάκι ως στήριγμα.
 2. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα στηρίγματα οριζόντια και να δέσετε τις ντομάτες σε αυτά, οπότε η συσκευή θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, για να παρακολουθεί την ανάπτυξη των θάμνων.
 3. Ορισμένοι κηπουροί συνδέουν σχοινιά στις πέργκολες και αγκιστρώνουν τους θάμνους ντομάτας, κάτι που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν ελεύθερο βρόχο.

Τρόποι για να δέσετε μια ντομάτα

Έχουν ήδη εφαρμοστεί καλύτερες ιδέες των κηπουρών, δεν απαιτείται «επανεφεύρεση του τροχού». Θα αρκεί η χρήση αποδεδειγμένων μεθόδων. Προτίμηση δίνεται σε εκείνους που έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στην πράξη.

δένοντας μια ντομάτα

Στερέωση σε σύρμα

Μια δομή, μια δομή σύρματος, τοποθετείται γύρω από έναν ή περισσότερους θάμνους. Καθώς μεγαλώνουν, οι θάμνοι θα χρησιμοποιούν αυτήν τη δομή ως στήριγμα. Συνιστάται να βοηθήσετε το φυτό και να σπρώξετε τα φρούτα μέσα από τα σύρματα για να αποφύγετε να τα καταστρέψετε.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια δομή σύρματος γύρω από έναν θάμνο, οπότε, καθώς μεγαλώνει, θα "ακουμπήσει" στη δομή, θα το χρησιμοποιήσει ως στήριγμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο λεπτό όσο και χοντρό πλέγμα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Γραμμική βάση

Μια ασυνήθιστη δομή χτίζεται σε ένα θερμοκήπιο. Για να κάνετε τη σύνδεση, θα χρειαστείτε:

 1. Ως βάση για την κατασκευή, χρησιμοποιούμε μεγάλα στοιχήματα ή δοκούς πλαισίου του θερμοκηπίου που βρίσκονται στα διάφορα μέρη του.
 2. Εγκαθιστούμε έναν ή περισσότερους μεγάλους στρωτήρες στη μέση της κατασκευής. Ελέγχουμε τη βάση για σταθερότητα.
 3. Με τη βοήθεια ενός σχοινιού, συνδέουμε τη δομή έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια δομή που μπορεί να αντέξει το βάρος του φρούτου.

γραμμική βάση

Μονάδα πέργκολας

Ο πρωτότυπος τρόπος για ντομάτες καλτσοδέτας, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται συχνά, για ορισμένους λόγους. Η ταπετσαρία τοποθετείται με διάφορους τρόπους, η συσκευή μπορεί να αναπαρασταθεί ως οριζόντια, καθώς και με τη μορφή κάθετης βάσης:

 • εάν καλλιεργείτε ψηλές ποικιλίες τομάτας σε συνθήκες θερμοκηπίου, χρησιμοποιήστε οριζόντια πέργκολα ως συνημμένο. Τοποθετήστε τα δίπλα σε κάθε θάμνο.
 • μπορείτε να συνδέσετε κατακόρυφα πέργκολα χρησιμοποιώντας οριζόντιες δομές.
 • Στην ουσία, η μέθοδος πέργκολας είναι παρόμοια με το συνηθισμένο δέσιμο ντοματών με μανταλάκια, μόνο στην περίπτωση αυτή οι γόμφοι είναι μεγάλοι, πράγμα που εξαλείφει την ανάγκη αλλαγής τους.

Βάση πλέγματος

Σε ένα θερμοκήπιο από πολυανθρακικό, μια τέτοια δομή χωρίς πονταρίσματα με ενίσχυση και πλέγμα φαίνεται υπέροχη.

Αξίζει να ακολουθήσετε το ακόλουθο σχήμα δράσης:

εγκατεστημένο πλέγμα

 1. Χρησιμοποιώντας ένα πηνίο σύρματος και εξαρτημάτων, σχηματίστε μια βάση στο θερμοκήπιο.
 2. Το σύρμα τοποθετείται σε διαφορετικά ύψη, μπορεί να στερεωθεί από πάνω, χρησιμοποιώντας ένα πλαίσιο θερμοκηπίου ως στήριγμα.
 3. Τοποθετήστε το οπλισμό στο κάτω μέρος, χρησιμοποιήστε ένα καλώδιο για να συνδέσετε το οπλισμό και τα πάνω μέρη του θερμοκηπίου.
 4. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε οριζόντια τμήματα του θερμοκηπίου για να σχηματίσετε ένα πλέγμα μέσα στη δομή.

Αυτός ο τύπος καλτσοδέτης ονομάζεται πλέγμα. Εάν μιλάμε για ντομάτες που έχουν φυτευτεί στο έδαφος, τότε μπορείτε να τις περιβάλλετε με δίχτυ και, στη συνέχεια, να ωθήσετε τα ώριμα φρούτα μέσα από τις τρύπες σε αυτό. Στον πυρήνα του, αυτός ο τύπος στήριξης μοιάζει με μαντρί στο οποίο οι ντομάτες μεγαλώνουν και ωριμάζουν με επιτυχία.

Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας το πλέγμα, αλλά είναι πιο εύκολο να αγοράσετε ένα έτοιμο. Περιβάλλεται από αρκετούς θάμνους, έτσι ώστε τα φυτά να ακουμπά στις θέσεις προσάρτησης από διαφορετικές πλευρές.

Σε ξύλινα μανταλάκια

Όλοι ξέρουν πώς να δέσουν τις ντομάτες με αυτόν τον τρόπο. Τώρα το δέντρο χρησιμοποιείται σπάνια, προτιμάται ειδικές πλαστικές συσκευές.

ξύλινα μανταλάκια

Ποια είναι η ουσία της μεθόδου:

 • οδηγείτε σε ένα μεσαίου μεγέθους μανταλάκι δίπλα στον θάμνο.
 • φροντίστε να μην καταστρέψετε το ρίζωμα.
 • δένουμε έναν θάμνο σε ένα μανταλάκι με ένα σχοινί.
 • καθώς το φυτό μεγαλώνει, αναβαθμίζουμε τη βάση.

Εάν χρησιμοποιείτε ένα δέντρο, τότε αποφασίστε για το ύψος του γόμφου, εάν το στήριγμα δεν είναι αρκετά υψηλό, τότε θα πρέπει να αλλάξει.

Χαρακτηριστικά των ντοματών καλτσοδέτα στο θερμοκήπιο και στον ανοιχτό χώρο

Σε θερμοκήπιο ή θερμοκήπιο, η δέσμευση ντοματών είναι ευκολότερη για διάφορους λόγους:

γάζα στο σωλήνα

 1. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλαίσιο της δομής ως στήριγμα.
 2. Δεν θα είναι δύσκολο να κατασκευαστεί μια βάση χρησιμοποιώντας διαθέσιμα υλικά και δοκάρια θερμοκηπίου.

Εάν το φυτό φυτεύτηκε σε ανοιχτό έδαφος, τότε θα είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί μια δομή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στήριγμα του φυτού.

Εξετάστε τους προτιμώμενους τύπους διαμερισμάτων για διάφορες δομές:

 1. Σε ένα πολυκαρβονικό θερμοκήπιο ή θερμοκήπιο, χρησιμοποιούμε πέργκολα - ψηλά δοκάρια που ακουμπούν στην οροφή της δομής και επιτρέπουν στα ψηλά φυτά να ακουμπήσουν στις προετοιμασμένες δοκούς.
 2. Στο θερμοκήπιο, προτιμάται η μέθοδος δικτυωτού πλέγματος, η οποία συνεπάγεται τη σύνδεση των τόξων της κατασκευής με τμήματα του οπλισμού για την κατασκευή του στηρίγματος.
 3. Εάν οι ντομάτες φυτεύτηκαν στο έδαφος, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μανταλάκια, ένα δίχτυ. Όλα εξαρτώνται από τις προτιμήσεις του κηπουρού.

εργοστάσιο θερμοκηπίων

Σε συνθήκες θερμοκηπίου, τα φυτά μεγαλώνουν γρηγορότερα, φτάνουν τα 2 μέτρα σε μήκος. Όσον αφορά τις ντομάτες που φυτεύονται στο έδαφος, η επίτευξή τους τέτοιων δεικτών ύψους θεωρείται σπάνια. Για το λόγο αυτό, οι σύνδεσμοι δεν γίνονται ψηλοί, έχουν μέσο μέγεθος - αυτό αρκεί για να στηρίξει τις ντομάτες και να επιτύχει τον απαιτούμενο δείκτη απόδοσης.

Λάθη κηπουρού

Αν μιλάμε για αρχάριους, τότε τείνουν να κάνουν λάθη, αλλά όχι μόνο οι αρχάριοι κηπουροί "αμαρτούν" με αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κηπουροί κάνουν τυπικά λάθη:

μαζεύοντας λαχανικά

 1. Επιλέγεται υλικό χαμηλής ποιότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, η δομή που χρησιμοποιείται ως στήριγμα μπορεί να μην υποστηρίζει το βάρος του φρούτου, να καταρρέει κάτω από το βάρος των ντοματών, να συνθλίβει τον θάμνο. Για να αποφύγετε τέτοια προβλήματα, μην χρησιμοποιείτε την ίδια βάση αρκετές φορές, αναβαθμίστε τη δομή.
 2. Παρακολουθήστε το επίπεδο πίεσης.Εάν ο βρόχος συμπιέζει έντονα το στέλεχος, θα διαταράξει τη ροή των χυμών σε αυτό, θα οδηγήσει στο στέγνωμα του φυτού, με αποτέλεσμα να στεγνώσει και να μην αποφέρει καρπούς.
 3. Ελέγξτε την αξιοπιστία της υποστήριξης και, εάν είναι απαραίτητο, ανακατασκευάστε την. Παρόμοια ανάγκη προκύπτει εάν οι θάμνοι δεν έχουν περιορισμούς ανάπτυξης.
 4. Βεβαιωθείτε ότι τα φρούτα δεν αγγίζουν το έδαφος, διαφορετικά η έννοια αυτών των διαδικασιών έχει χαθεί και οι ντομάτες παραμένουν σε κίνδυνο.

Η δέσμευση ντοματών δεν απαιτεί ιδιαίτερη δεξιότητα · αυτή η φαινομενικά απλή διαδικασία θα βοηθήσει να αυξήσει σημαντικά την απόδοση και να αποφύγει διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι κηπουροί.

Κριτικές
 1. Νικολάι
  3.03.2019 06:48

  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο καλτσοδέτα, γιατί χάρη σε αυτό μπορείτε να πάρετε μια ακόμη μεγαλύτερη συγκομιδή από αυτήν χωρίς αυτήν, οπότε μην είστε τσιγκούνης και μην είστε τεμπέλης, κάντε αποτελεσματικά, δεν θα το μετανιώσετε!

  Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι