Κανόνες γεωργικής τεχνολογίας για την καλλιέργεια ντοματών σε ανοιχτό έδαφος και θερμοκήπιο

Η αγροτεχνολογία τομάτας σε συνθήκες θερμοκηπίου, σε ανοιχτό χωράφι ή σε ένα συνηθισμένο περβάζι είναι πολύ απλή. Δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας δύσκολων συνθηκών, είναι πολύ εύκολο να τα φροντίζετε. Αυτή η διαδικασία προσελκύει σταδιακά το ενδιαφέρον.

Επιλέγοντας ντομάτες για σωστή καλλιέργεια

Εάν πρόκειται να καλλιεργήσετε τις ντομάτες μόνοι σας, φυτέψτε μια ποικιλία ποικιλιών. Στο περβάζι του σπιτιού, μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε ντομάτες, αλλά ειδικών ποικιλιών, τύπου νάνου. Για μια εξαιρετική συγκομιδή, επιλέξτε ποικιλίες που είναι περιφερειακές, προσαρμοσμένες στις κλιματολογικές συνθήκες.

Πώς να μεγαλώσετε σε ανοιχτό έδαφος

Η γεωργική τεχνική για την καλλιέργεια ντοματών σε ανοιχτό χωράφι είναι επίσης πολύ απλή. Οι ντομάτες καλλιεργούνται συχνά χρησιμοποιώντας τη μέθοδο δενδρυλλίων. Ωστόσο, πρώτα πρέπει να φυτευτούν σε θερμοκήπια και να περιμένουν μέχρι να γίνουν φυσιολογικά σε μέγεθος και στη συνέχεια να φυτευτούν σε ανοιχτό έδαφος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των βλαστών είναι από 10 έως 15 εκατοστά.

Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο για τη φροντίδα τους. Απλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία δεν κυμαίνεται, είναι φυσιολογική και ότι η υγρασία ταιριάζει. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η καλύτερη θερμοκρασία είναι 20-25 βαθμούς και τη νύχτα από 8 έως 10. Αυτή είναι όλες οι προϋποθέσεις για την καλλιέργεια ντοματών στο ανοιχτό χωράφι.

τεχνικές καλλιέργειας

Αυξάνεται σε συνθήκες θερμοκηπίου

Η αγροτεχνολογία της καλλιέργειας ντοματών σε θερμοκήπιο από πολυανθρακικό είναι λίγο πιο περίπλοκη. Αρχικά, οι ντομάτες φυτεύονται σε μια δομή θερμοκηπίου που είχε προηγουμένως προετοιμαστεί, όπου, στην πραγματικότητα, θα αναπτυχθούν στο μέλλον.

Η απόδοσή τους εξαρτάται από την ποιότητα της φύτευσης. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε το σωστό σχήμα φύτευσης τομάτας. Τα κύπελλα που περιέχουν φυτά υψηλής ποιότητας πρέπει να φυτεύονται σε τρύπες σε βάθος τριών έως πέντε εκατοστών. Τα φυτά μπορούν να υπερφυτευτούν, οπότε μπορείτε να τοποθετήσετε το στέλεχος στο έδαφος σε βάθος τουλάχιστον δέκα εκατοστών. Αλλά πρέπει να σκάψεις μια τάφρο. Ο κορμός έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορούν να σχηματιστούν επιπλέον ρίζες, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν επίσης το φυτό.

ζεστές συνθήκες

Πώς να φροντίζω

Υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο καλά θα ριζώσει και θα αναπτυχθεί ένα σπορόφυτο στο μέλλον. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από αυτά.

ασήμαντη φροντίδα

Θερμοκρασία

Αυτός ο παράγοντας είναι βασικός στην καλλιέργεια ντομάτας. Σε συνθήκες θερμοκηπίου, είναι επιθυμητό η θερμοκρασία να παραμένει στην περιοχή από 22 έως 25 βαθμούς και το έδαφος να θερμαίνεται έως και 15 βαθμούς. Εάν διατηρηθεί η θερμοκρασία, οι ντομάτες θα ριζωθούν γρήγορα και θα αναπτυχθούν γρήγορα.

καθεστώς θερμοκρασίας

Πότισμα

Αποφύγετε το πότισμα για 2-3 ημέρες πριν φυτέψετε φυτά στο θερμοκήπιο. Νερό ελεύθερα κατά τη φύτευση. Βεβαιωθείτε ότι οι ρίζες είναι σε επαφή με το έδαφος. Διαφορετικά, το φυτό θα αρχίσει να μαραίνεται και να εκτίθεται σε ασθένειες. Το πότισμα πρέπει να γίνεται όταν στεγνώνει το έδαφος.

πίδακα νερού

Λίπασμα

Κατά τη φύτευση, φροντίστε να ρίξετε λίπασμα στις οπές. Δεδομένου ότι είναι τέλεια 20 g νιτροαμμόφωκα που περιέχουν N16, P16, K16.

Παρακαλώ σημειώστε ότι σε καμία περίπτωση οι ρίζες δεν πρέπει να αγγίζουν τους κόκκους, διαφορετικά θα καούν. Επομένως, πρέπει να τα αναμίξετε με το χώμα. Πρέπει να ταΐζετε κάθε εβδομάδα, μετά την οποία είναι απαραίτητο να ποτίζετε άφθονα.

λίπασμα νερού

Γονιμοποίηση

Οι ντομάτες έχουν λουλούδια που μπορούν να επικονιάσουν. Για να το κάνετε αυτό, ανακινήστε λίγο τις ντομάτες. Αυτό πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν είναι ηλιόλουστη. Συνιστάται να εκτοξεύσετε μέλισσες στο θερμοκήπιο, να εγκαταστήσετε μια κυψέλη μαζί τους εκεί. Τότε ο καρπός θα δέσει πολύ καλύτερα.

επικονιάζει η μέλισσα

Καλλιέργεια χωρίς φυτά

Μπορείτε να φυτέψετε ντομάτες τόσο στο θερμοκήπιο όσο και στο έδαφος χωρίς να χρησιμοποιήσετε φυτά. Τότε, ήδη το φθινόπωρο, θα πρέπει να αρχίσετε να προετοιμάζετε, μετά το όργωμα του εδάφους. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη φύτευση ήδη από τον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου. Μετά τη φύτευση, θα πρέπει να περιμένετε τους πρώτους βλαστούς όταν η θερμοκρασία του εδάφους γίνει περίπου 14-15 μοίρες.

Παρεμπιπτόντως, αξίζει να προσπαθήσετε να προσθέσετε σπόρους σε ντομάτες, για παράδειγμα, ραπανάκι ή βρώμη. Μπορούν εύκολα να περάσουν από το φλοιό του εδάφους. Φροντίστε να προσθέσετε ένα ειδικό επίδεσμο - κοκκώδες υπερφωσφορικό.

φύτευση χωρίς φυτά

Σχετικά με τα λιπάσματα

Τα φυτά πρέπει να τρέφονται, αυτό θα αυξήσει σημαντικά την απόδοση τους. Προσθέστε το "Kemiru Universal" κάθε 10-15 ημέρες. Θα πρέπει να αραιώνεται σε αναλογίες 50-70 γραμμάρια ανά 10 λίτρα υγρού. Ρίξτε ένα λίτρο κάτω από κάθε θάμνο. Τις πρώτες εβδομάδες, αφού φυτευτούν οι ντομάτες, πρέπει να προσθέσετε πολτό, αραιώνοντας πρώτα το νερό.

λίπασμα ρίζας

Για να ωριμάσουν τα φρούτα γρηγορότερα, πρέπει να τα τοποθετήσετε σε προπαρασκευασμένα κουτιά με τους μίσχους προς τα πάνω σε 2-3 στρώσεις. Είναι απαραίτητο να ψεκάσετε τις ντομάτες χρησιμοποιώντας Kemira Lux (περίπου 10-12 γραμμάρια ανά 10 λίτρα νερού). Βεβαιωθείτε ότι το διάλυμα δεν παραμένει στο φύλλωμα, πιο συγκεκριμένα στο κάτω μέρος του.

Εάν τα φυτά δεν έχουν αρκετό ηλιακό φως, τότε πρέπει να τους παρέχετε ασβέστιο. Εάν ξαφνικά τα λουλούδια πέσουν χωρίς λόγο, ψεκάστε τις ντομάτες χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα βορικού οξέος, αλλά μια ασθενή συγκέντρωση, κάπου περίπου 1 γραμμάριο ανά λίτρο νερού.

λίπασμα σε ένα ποτήρι

Πώς να προετοιμάσετε σωστά τον χώρο και το έδαφος

Όταν επιλέγετε έναν ιστότοπο όπου θα μεγαλώνουν οι ντομάτες, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράγοντες:

 1. Το μέρος πρέπει να είναι ηλιόλουστο, γιατί οι ντομάτες αγαπούν το φως. Έτσι θα μπορείτε να πάρετε καλά φρούτα αρκετά γρήγορα.
 2. Μην φυτεύετε τις ντομάτες στο ίδιο σημείο όλη την ώρα. Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνετε διαλείμματα για 3-4 χρόνια.
 3. Εάν στην περιοχή χρησιμοποιήθηκε φρέσκο ​​λίπασμα, δεν είναι κατάλληλο για φύτευση ντοματών εκεί.
 4. Πότε καλλιέργεια ντοματών στο ανοιχτό χωράφι, αυτό πρέπει να γίνει όταν ο ιστότοπος είναι ελαφρώς ανυψωμένος, έτσι ώστε να μην υπάρχει στασιμότητα ή υπερβολική υγρασία.

σκάψιμο με φτυάρι

Το έδαφος για φύτευση αρχίζει να προετοιμάζεται πιο κοντά στο φθινόπωρο. Το έδαφος γονιμοποιείται με χούμους φυλλώματος και κοπριά αγελάδας. Το έδαφος πρέπει να έχει χαμηλή οξύτητα, αλλά αν αντίθετα, η βλάστηση θα είναι αργή. Προσπαθήστε να το καταλάβετε πριν από τη φύτευση. Μπορείτε να αυξήσετε το επίπεδο οξύτητας φυτεύοντας οξαλίδα ή ξινό. Μπορείτε να αποξειδώσετε το έδαφος χρησιμοποιώντας ασβέστη, κάρβουνο ή κιμωλία. Όταν εισάγονται οι απαραίτητες ουσίες στο έδαφος, πρέπει να το σκάψετε καλά και να το ποτίσετε άφθονα.

τελειωμένη γη

Σχετικά με τα φυτά

Η μέθοδος δενδρυλλίων χρησιμοποιείται συχνότερα, καθώς παρέχει τη μέγιστη παραγωγικότητα. Για να ξεκινήσετε να φυτεύετε φυτά τομάτας, οι σπόροι πρέπει να σπέρνονται στα τέλη Μαρτίου ή γύρω στις αρχές Απριλίου. Η βέλτιστη θερμοκρασία για σπορά σπόρων είναι 23-25 ​​βαθμούς. Όταν οι σπόροι βλαστήσουν, αρκεί 13-15 μοίρες. Όταν το πρώτο φύλλο εμφανίζεται στα λάχανα, η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί έως 23-26 βαθμούς.

καθαρά φύλλα

Το ριζικό σύστημα μιας ντομάτας τύπου ράβδου, επομένως, το τμήμα των ριζών που βρίσκεται παρακάτω πρέπει να απομακρυνθεί. Χάρη σε αυτό, το ριζικό σύστημα θα βλαστήσει πολύ καλύτερα. Η επιλογή γίνεται μόνο όταν σχηματίζονται τα δύο πρώτα φύλλα. Φροντίστε να τα ποτίσετε πριν το κάνετε για να διευκολύνετε την αφαίρεσή του από το δοχείο.

Πρέπει να πάρετε φυτά με ένα κομμάτι γης και να μειώσετε τη ρίζα κατά περίπου το ένα τρίτο. Οι ντομάτες πρέπει να φυτευτούν χρησιμοποιώντας το σχήμα 8 με 8, η κανονική υγρασία του αέρα κατά προσέγγιση είναι 60 τοις εκατό.

εφημερίδες στο παράθυρο

Σε ποιες ασθένειες εκτίθενται ντομάτες;

Σε γενικές γραμμές, οι ντομάτες είναι πολύ ανθεκτικές, αλλά ακόμα, μερικές φορές υπόκεινται σε διάφορες ασθένειες. Συνιστάται να κάνετε πρόληψη, ώστε οι θάμνοι να παραμένουν υγιείς και να αναπτύσσονται ήρεμα περαιτέρω. Ας δούμε τις ασθένειες με τις οποίες μπορούν να μολυνθούν οι ντομάτες σας:

η ασθένεια επιτέθηκε

 1. Τα άνω φύλλα αρχίζουν να κυρτώνουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φυτό στερείται σοβαρού ασβεστίου. Για να αποφευχθεί αυτό, συνιστάται να ταΐζετε τα λαχανικά με νιτρικό ασβέστιο.
 2. Τα φύλλα γίνονται κίτρινα. Προσπαθήστε να διαλέξετε αυτά τα φύλλα.
 3. Ζημιά στα φρούτα από την κορυφή. Αυτή η ασθένεια εκδηλώνεται από το γεγονός ότι σχηματίζονται καφέ κηλίδες στα φρούτα λόγω έλλειψης ασβεστίου. Λύνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και με την πρώτη ασθένεια.
 4. Φυτοφώρα. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Επηρεάζει τα φυτά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου τους. Τα καφέ σημεία αρχίζουν να σχηματίζονται στα φύλλα, το μέγεθος των οποίων αυξάνεται πολύ γρήγορα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τα στελέχη. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αερίζετε συχνότερα το θερμοκήπιο, λιγότερο νερό και να το επεξεργάζεστε με διάλυμα οξυχλωριούχου χαλκού.
 5. Το καφέ σημείο είναι μια δυσάρεστη μυκητιακή ασθένεια. Είναι ικανό να καταστρέψει εντελώς μια ντομάτα. Εκδηλώνεται με τη μορφή μεγάλων κηλίδων ανοιχτού κίτρινου χρώματος. Σταδιακά, αλλάζουν χρώμα και σχηματίζεται επίσης μια λευκή άνθιση. Για να εξαλείψετε το πρόβλημα, θα πρέπει επίσης να αερίζετε και να αντιμετωπίζετε συχνότερα με χλωριούχο χαλκό.

υγιείς ρίζες

Πώς να μαζέψετε ντομάτες

Η περίοδος κατά την οποία πρέπει να συλλέγονται είναι από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Οι ντομάτες συγκομίζονται για δύο, και μερικές φορές ακόμη και για τρεις μήνες. Ο χρόνος που πρέπει να επιλέξετε ντομάτες επηρεάζεται από την περίοδο που φυτεύτηκαν. Οι πρώιμες ντομάτες που καλλιεργούνται στο εξωτερικό αρχίζουν να ωριμάζουν στις αρχές Ιουνίου. Εάν οι ντομάτες ωριμάσουν αργά, τότε ωριμάζουν στις αρχές Αυγούστου. Εάν συλλέγετε ποικιλίες των οποίων ο σκοπός είναι το αλάτισμα, συνιστάται να το κάνετε νωρίτερα από ό, τι συμβαίνει ο πρώτος παγετός.

Να είστε προσεκτικοί κατά την απομάκρυνση των φρούτων γιατί μπορεί να τραυματιστούν ή να γδαρθούν κατά λάθος. Τα κακά φρούτα αποπλένονται επίσης και τα άγουρα φρούτα παραμένουν μέχρι να ωριμάσουν.

συγκομιδή

Καλλιεργούμε ντομάτες στο περβάζι

Υπάρχει μια τέτοια ποικιλία ντομάτες όπως "Μπαλκόνι θαύμα"Αυτό είναι ακριβώς αυτό που είναι ιδανικό για την καλλιέργεια σπορόφυτων τομάτας στο μπαλκόνι του σπιτιού. Είναι διάσημο για τα μικρά φρούτα του, αλλά με πολύ ευχάριστη μυρωδιά και γεύση.

οι γλάστρες είναι

Η καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας είναι εύκολη. Πρέπει να πάρετε τους σπόρους και να τους φυτέψετε σε ειδικό κουτί, όπου το έδαφος έχει ήδη χυθεί. Στη συνέχεια, πρέπει να βάλετε κάτι στην κορυφή, όπως γυαλί ή πολυαιθυλένιο. Στη συνέχεια, πρέπει να ποτίζετε πιο συχνά μόλις η γη αρχίσει να στεγνώνει. Φροντίστε να τοποθετήσετε το δοχείο με ντομάτες σε καλά φωτισμένο μέρος, η θερμοκρασία πρέπει να είναι θερμοκρασία δωματίου. Περίπου μία φορά το μήνα, πρέπει να γονιμοποιήσετε τις ντομάτες, βεβαιωθείτε ότι ο κρύος αέρας δεν μπαίνει μέσα.

Μετά από περίπου 100 ημέρες, οι ντομάτες θα αρχίσουν να ωριμάζουν και κάθε θάμνος θα φέρει περίπου ενάμισι έως δύο κιλά. Με μεγάλο αριθμό φρούτων, τα κλαδιά πρέπει να δένονται, διαφορετικά ενδέχεται να σπάσουν.

ντομάτες στο περβάζι

συμπέρασμα

Για να έχετε καλή απόδοση, είναι σημαντικό να τηρείτε τη γεωργική τεχνολογία της καλλιέργειας τομάτας.Χρησιμοποιήστε τις μεθόδους και τις οδηγίες που έχουμε παράσχει για να έχετε καλά αποτελέσματα. Φροντίστε να κάνετε προφύλαξη από ασθένειες, να τρέφετε και να επεξεργάζεστε τους θάμνους.

Κριτικές
 1. Νίνα
  8.08.2018 14:47

  Αποφάσισα να μεγαλώσω μόνα μου φέτος. Χρησιμοποιήθηκε βιολογικό λίπασμα για αξιοπιστία BioGrow, οι σπόροι ήταν εμποτισμένοι. Τα φυτά αποδείχθηκαν ισχυρά, τα στελέχη είναι δυνατά. Πριν φυτέψω τον Απρίλιο, σκληρύνω τα φυτά στο μπαλκόνι. Τώρα υπάρχουν ντομάτες σαν μπαγιονέτ, ταραχές και κρέμονται σε κάθε κλαδί σε πολλά κομμάτια. Η γονιμοποίηση πιθανώς έχει νόημα.

  Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι