Γιατί οι ντομάτες μπορούν να γίνουν μαύρες όταν είναι ώριμες και τι να κάνουν

Όλα είναι καλά όταν οι ντομάτες ωριμάσουν μαζί, τα φύλλα είναι πράσινα και όμορφα και οι ντομάτες είναι κόκκινες και νόστιμες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Γιατί οι ντομάτες γίνονται μαύρες; Τι είδους ασθένειες ξεπερνούν και πώς να τις αντιμετωπίσουμε, θα μάθουμε τώρα. Συμβαίνει ότι η πράσινη μάζα αρχίζει να μαυρίζει και να μαραίνεται και οι ντομάτες σταδιακά σαπίζουν δεξιά στον θάμνο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό το φαινόμενο.

Αργά

Όταν η θερμοκρασία αλλάζει συνεχώς στο δρόμο ή στο θερμοκήπιο, εμφανίζονται ομίχλες ή ποτίζονται τα φύλλα, εμφανίζεται η ασθένεια. Αυτή η μυκητιακή λοίμωξη προκαλείται από τους μικροοργανισμούς Oomycetes. Πολύ μεταδοτική λοίμωξη, καλύπτοντας πρώτα την πράσινη μάζα και μετά τους καρπούς της τομάτας.

Μια γκρίζα άνθιση εμφανίζεται στο κάτω μέρος των φύλλων και στην κορυφή καλύπτονται με καφέ κηλίδες, οι οποίες σταδιακά εξαπλώνονται σε ολόκληρο το φύλλο. Γίνεται μαύρο και πέφτει.

Οι κηλίδες εμφανίζονται επίσης στις ντομάτες, καλύπτοντας σταδιακά όλα τα φρούτα, οι ντομάτες γίνονται μαύρες. Οι σπόροι πολτού και τα λαχανικά γίνονται άχρηστα. Η ανάπτυξη της μόλυνσης συνεχίζεται σε ντομάτες που αφαιρούνται από τον μολυσμένο θάμνο και αφήνονται να ωριμάσουν. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα ασθενές φρούτο θα μολύνει όλες τις υγιείς ντομάτες που ωριμάζουν μαζί του στο θερμοκήπιο. Τι να κάνετε με τη μαυρίσματος των καλλιεργειών;

Είναι απαραίτητο να απαλλαγείτε από αδίστακτα τέτοια φρούτα, ακόμα κι αν έχει σχηματιστεί ένα μικρό στίγμα.

Θεραπεία

Είναι πιθανό και απαραίτητο να προληφθεί και να σταματήσει η ανάπτυξη της νόσου. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να κάνετε τα εξής: αφαιρέστε όλες τις μολυσμένες περιοχές των φύλλων και των φρούτων, διαφορετικά η ασθένεια θα συνεχίσει να εξαπλώνεται. Θα χρειαστείτε αλατούχο διάλυμα ή διάλυμα Μπορντό. Ψεκάζονται με καλλιέργειες που δεν έχουν ακόμη αρρωστήσει, αυτά τα μείγματα δεν απορροφώνται στους καρπούς, επομένως είναι ασφαλή για τον άνθρωπο.

μαύρες ντομάτες στο ανοιχτό χωράφι

Επίσης, οι φυτικοί κήποι χρησιμοποιούν μια δημοφιλή συνταγή - πριν από την αναμενόμενη έναρξη ασταθών καιρικών συνθηκών ή ομίχλης, 1 λίτρο ορού γάλακτος ή κεφίρ αραιώνεται σε 10 λίτρα νερού και όλοι οι θάμνοι ψεκάζονται από πάνω και κάτω με αυτήν τη λύση. Αυτό το μείγμα αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων στους θάμνους. Η διαδικασία πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα στο θερμοκήπιο και μετά από έντονες βροχές στον κήπο.

Πρόληψη της νόσου

Τι πρέπει να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση μιας ασθένειας στις ντομάτες; Οι κηπουροί χρησιμοποιούν τις ακόλουθες μεθόδους φροντίδας καλλιεργειών.

  • Επιλέγοντας τον σωστό ιστότοπο προορισμού.
  • Βγαίνοντας.
  • Αραίωση.
  • Πότισμα στη ρίζα.
  • Αφαίρεση των κάτω φύλλων σε επαφή με το έδαφος.
  • Ψεκασμός με αλατούχο ή ορό γάλακτος.

Η πρόληψη αυτής της ασθένειας ξεκινά πριν από τη φύτευση, έτσι ώστε οι ντομάτες να μην γίνουν μαύρες, επιλέγουν ένα μέρος μακριά από πατάτες, πιπεριές και μελιτζάνες - είναι επίσης ευαίσθητα σε μολύνσεις.Οι ντομάτες μπορούν να καλλιεργηθούν σε ένα μέρος για όχι περισσότερο από 3 χρόνια. Στο θερμοκήπιο, το έδαφος αλλάζει τελείως.

Κατά τη φύτευση, δεν μπορείτε να ποτίσετε τα φύλλα - από μερικές σταγόνες υγρασίας, η Phytophthora θα εξαπλωθεί. Οι πυκνά φυτευμένοι θάμνοι τομάτας σε μια αλυσίδα θα μεταδώσουν την ασθένεια ο ένας στον άλλο, συνιστάται να τα φυτέψετε σε απόσταση 60 εκατοστών το ένα από το άλλο. Τα φύλλα που βρίσκονται στο έδαφος θα μολυνθούν με λοίμωξη από υγρό έδαφος και θα ξεκινήσει μια επιδημία, οπότε αφαιρούνται όλα τα κάτω φύλλα και τα στεπόνια και ο θάμνος είναι δεμένος.

Με την έναρξη του παγετού, αυξάνεται η πιθανότητα μιας ασθένειας, οπότε πρέπει να ασφαλίσετε τον εαυτό σας και να αρχίσετε να ποτίζετε με τις προτεινόμενες λύσεις.

Εάν, παρ 'όλα αυτά, εμφανιστεί λοίμωξη, όλα τα μολυσμένα μέρη του φυτού πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως, αυτό θα σώσει την υπόλοιπη καλλιέργεια. Η μόλυνση εξαπλώνεται γρήγορα, μέσα σε 2 εβδομάδες δεν θα υπάρχει ίχνος της επιθυμητής καλλιέργειας.

κακή διαδικασία αφαίρεσης ντομάτας

Κορυφαία σήψη

Με αυτήν την ασθένεια, οι πράσινες ντομάτες θα γίνουν μαύρες. Η ασθένεια εμφανίζεται σε ζεστό, ξηρό καιρό, όταν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία στο έδαφος για ανάπτυξη και απελευθερώνουν μέρος της υγρασίας στον αέρα - τα φρούτα στεγνώνουν, εμφανίζονται γκρίζες κηλίδες, οι οποίες τελικά εξαπλώθηκαν σε όλο τον καρπό, προσελκύοντας παθογόνους μικροοργανισμούς και μύκητες. Ως αποτέλεσμα, τα φρούτα αρχίζουν να σαπίζουν.

Πρώτον, η κορυφή της ντομάτας γίνεται γκρι, μετά ο ιστός σκληραίνει και σκουραίνει, το τελικό στάδιο της ανάπτυξης της νόσου είναι σήψη του καρπού.

Μέτρα πρόληψης ασθενειών

Είναι απαραίτητο να ποτίζετε συνεχώς τα φυτά έτσι ώστε να έχουν αρκετή υγρασία για να αναπτυχθούν. Μετά τη λίπανση του εδάφους, φροντίστε να το χύσετε με νερό, ώστε να μην κάψετε τις ρίζες. Οι ντομάτες σκουραίνουν επίσης λόγω της υπερβολικής οξύτητας του εδάφους. Ο ασβέστης, η κιμωλία και η τέφρα ξύλου που εισάγονται στο έδαφος θα βοηθήσουν στη διόρθωση της κατάστασης.

Γκρι σήψη

Αυτή είναι μια μυκητιακή ασθένεια που εμφανίζεται συχνά σε υγρά και βροχερά κλίματα, ενώ η θερμοκρασία του αέρα είναι υψηλή. Αυτές είναι εξαιρετικές συνθήκες για την εμφάνιση γκρίζου μύκητα σε φύλλα και φρούτα. Η ασθένεια επηρεάζει όχι μόνο τις ντομάτες, αλλά και άλλες καλλιέργειες και άνθη.

Τα μολυσμένα φρούτα αναγνωρίζονται εύκολα από σκοτεινά σημεία, αναπτύσσονται γρήγορα και επηρεάζουν ολόκληρο το φρούτο. Οι ντομάτες μαυρίζουν, μαλακές και υδατώδεις. Τέτοια φρούτα είναι ακατάλληλα για τροφή, επομένως, στα πρώτα σημάδια μόλυνσης, τα φυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μυκητοκτόνο τύπου Barrier.

Μέτρα πρόληψης

Τον Ιούλιο, ο καιρός μεταβάλλεται, οι νύχτες γίνονται πιο κρύες και οι μέρες είναι ζεστές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πιθανότητα φυτικής νόσου είναι υψηλότερη, επομένως, έμπειροι κηπουροί πραγματοποιούν θεραπεία με προστατευτικά παρασκευάσματα - μυκητοκτόνα. Εάν μια ντομάτα έχει υποστεί ζημιά κατά την περίοδο ωρίμανσης, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα μολυσμένα μέρη του φυτού, να επεξεργαστείτε υγιείς θάμνους και χώμα.

μαύρες ντομάτες στον κήπο

Νέκρωση βλαστών

Η πιο σοβαρή λοίμωξη που επηρεάζει τα στελέχη της τομάτας. Η ασθένεια εκδηλώνεται κατά την εμφάνιση των ωοθηκών, το στέλεχος σπάει από κάτω, σταδιακά αρχίζει να γίνεται μαύρο, ίνες παρόμοιες με τις ρίζες εμφανίζονται από τις ρωγμές. Η ασθένεια είναι δύσκολο να θεραπευτεί, επομένως το φυτό απομακρύνεται από τον κήπο με τη ρίζα και καίγεται. Η γη χύνεται με διάλυμα Fitolavin.

Ξηρό σημείο

Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα Microsporosis, η ασθένεια εκδηλώνεται από κάτω προς τα πάνω, καλύπτοντας πρώτα τα φύλλα, μετά τους κορμούς και τις ντομάτες. Με υγρασία, εμφανίζονται βελούδινες κηλίδες σήψης, οι οποίες συμβάλλουν στην εξάπλωση του μύκητα.

Πρόληψη

Οι κηπουροί χρησιμοποιούν μια αποδεδειγμένη μέθοδο. Όπως γνωρίζετε, η Microsporosis φοβάται τα παρασκευάσματα που περιέχουν χαλκό, έτσι οι τεχνίτες διαπερνούν τα στελέχη των φυτών με χάλκινο σύρμα από κάτω, το οποίο απελευθερώνει ιόντα χαλκού στο νερό που ενυδατώνει το φυτό. Έτσι, προστατεύεται από μύκητες. Τα φυτά υποβάλλονται επίσης σε επεξεργασία με παρασκευάσματα που περιέχουν χαλκό.

Έτσι, ανακαλύψαμε γιατί οι ντομάτες γίνονται μαύρες.Εάν φροντίζετε σωστά τα φυτά, μην υπερβάζετε ή στεγνώνετε το έδαφος, δημιουργείτε ευνοϊκές συνθήκες στο θερμοκήπιο, ξεκινήστε τη θεραπεία με τα πρώτα σημάδια της νόσου, τότε η συγκομιδή θα ευχαριστήσει τους κηπουρούς με την αφθονία της.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι