Οι καλύτερες πρώιμες χαμηλής ανάπτυξης ποικιλίες παραγωγικών τοματών για ανοιχτό έδαφος

Οι πρώιμες ποικιλίες τομάτας για ανοιχτό έδαφος ανά τύπο ανάπτυξης χωρίζονται σε διάφορες ομάδες. Η παράμετρος για την ταξινόμηση είναι το ύψος του θάμνου ντομάτας. Οι ντομάτες χαμηλής ανάπτυξης για ανοιχτό έδαφος παρουσιάζονται σε τέσσερις ποικιλίες, οι οποίες συνδυάζονται σε δύο ομάδες:

 • καθοριστικός;
 • υπερπροσδιορισμός.

Ταξινόμηση των ντοματών ανά τύπο ανάπτυξης θάμνων

Το ύψος των πρώιμων χαμηλά αναπτυσσόμενων ποικιλιών τομάτας για ανοιχτό έδαφος, που ανήκουν στην καθοριστική ομάδα φυτών, δεν υπερβαίνει το ένα μέτρο, τα υπερδιόριστα φυτά είναι χαμηλότερα σε ανάπτυξη, το ανώτατο όριό τους είναι 80 cm.

Μια υποομάδα τυπικών φυτών διακρίνεται από τις καθοριστικές ντομάτες. Περιλαμβάνει ποικιλίες με συμπαγές ριζικό σύστημα και ισχυρό κορμό. Αυτές οι ποικιλίες με μέγιστο ύψος θάμνου μικρότερο από 80 cm ταξινομούνται σε υποομάδα υπερπροσδιορισμένη ντομάτα.

Υπάρχουν πολλές ντομάτες ανοιχτού χωραφιού με ψηλούς θάμνους (έως 2 μέτρα) που έχουν απεριόριστο σθένος. Όλα ομαδοποιούνται απροσδιόριστες ντομάτες... Οι εσοχές απαιτούν περισσότερη προσοχή, αφιερώνεται πολύς χρόνος στο σχηματισμό θάμνων, για εντατική καρποφορία, χρειάζονται ισορροπημένη σίτιση. Επομένως, θα συγκρίνουμε παραγωγικές ποικιλίες τομάτας για ανοιχτό έδαφος, που περιλαμβάνονται στην ομάδα των καθοριστικών φυτών.

τυπικά φυτά

Χαρακτηριστικά των καθοριστικών ντοματών

Μπορείτε να καταλάβετε γιατί όλες οι πρώιμες ποικιλίες είναι συνήθως καθοριστικού τύπου με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά του θάμνου:

 • ο αριθμός των θετών παιδιών είναι μικρός.
 • κλαδί θάμνων ασθενώς?
 • σύντομα εσωτερικά
 • ένας περιορισμένος αριθμός ταξιανθιών (6 τεμ.) σχηματίζεται στους θάμνους.

μικρά βήματα

Μετά τον σχηματισμό του αριθμού των φρούτων που δηλώνονται στην περιγραφή, οι θάμνοι σταματούν να αναπτύσσονται. Όλη η δύναμή τους πηγαίνει στην ωρίμανση της ντομάτας, γι 'αυτό οι πρώτες ποικιλίες είναι συνήθως καθοριστικές.

Πολλές πολύ πρώιμες ποικιλίες πολύ μικρού μεγέθους ανήκουν στην ομάδα των υπερπροσδιορισμένων τοματών. Σταματούν να μεγαλώνουν αφού δέσουν 3 χέρια. Η πρώιμη διακοπή της ανάπτυξης εξηγεί την πρώιμη ωριμότητά τους.

αριθμός φρούτων

Όλες οι τυπικές ντομάτες έχουν υψηλή απόδοση. Οι θάμνοι τους δεν μεγαλώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω μικρών ριζών, επομένως, η επιστροφή των φρούτων είναι νωρίς. Έχοντας κατανοήσει τους όρους, μπορείτε να καταλάβετε από την περιγραφή της ποικιλίας που ωριμάζουν ντομάτες νωρίτερα για καλλιέργεια στο ανοιχτό χωράφι.

Όλα σχετικά με τα πλεονεκτήματα των ντοματών με χαμηλή ανάπτυξη

Μπορείτε να αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επιλέξετε καθοριστικές πρώιμες ωριμάζουσες ποικιλίες τομάτας για ανοιχτό έδαφος:

ντομάτες υψηλής απόδοσης

 • χαμηλή ανάπτυξη
 • πρόωρη ωριμότητα
 • χαμηλή συχνότητα
 • αντίσταση στο κρύο
 • εύκολη φροντίδα.

Τα φυτά χαμηλής ανάπτυξης δεν χρειάζονται ισχυρά στηρίγματα, μερικές ποικιλίες δεν χρειάζονται καθόλου υποστήριξη. Οι καθοριστικοί (υπερ-καθοριστικοί) θάμνοι είναι συμπαγείς, χρειάζονται μόνο μια μικρή έκταση για να αναπτυχθούν. Οι καθοριστικές και υπερ-καθοριστικές ποικιλίες είναι εξαιρετικές επιλογές για μικρούς κήπους.

χαμηλή συχνότητα

Η πρώιμη ωριμότητα επηρεάζει το χρόνο φύτευσης. Για τα δενδρύλλια, οι ποικιλίες χαμηλής ανάπτυξης μπορούν να φυτευτούν αργότερα. Η σύντομη περίοδος ωρίμανσης εγγυάται τη συγκομιδή, ακόμη και με αργά μεταμόσχευση (μέσα Ιουνίου) φυτών τομάτας σε ανοιχτό έδαφος.

Οι χαμηλές πρώιμες ποικιλίες τομάτας σπάνια πάσχουν από καθυστερημένη κρίση. Το Phytophthora επηρεάζει τους θάμνους τον Αύγουστο, και οι καθοριστικές και υπερπροσδιορισμένες ποικιλίες ωριμάζουν τον Ιούλιο. Τα φρούτα που συλλέγονται από υγιείς θάμνους αποθηκεύονται περισσότερο και δεν έχουν υποστεί βλάβη από τον μύκητα.

καθοριστικό και υπερπροσδιοριστικό

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ανθεκτικές στο ψυχρό καθοριστικές ποικιλίες για ανοιχτό έδαφος, μερικές από αυτές μπορούν να καλλιεργηθούν με άσπορο τρόπο. Με τη σπορά σπόρων ντομάτας απευθείας στο έδαφος, οι κάτοικοι του καλοκαιριού εξοικονομούν σημαντικά χρόνο και προσπάθεια.

Οι ντομάτες με χαμηλή καλλιέργεια διευκολύνουν τους κατοίκους του καλοκαιριού να εργάζονται στην κύρια εργασία του. Πολλές ποικιλίες δεν χρειάζεται να δεσμευτούν, μερικές δεν χρειάζεται να αφαιρέσουν τα παιδιά του. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να φροντίζετε τυπικές ντομάτες.

με απερίσκεπτο τρόπο

Ντομάτες πρώιμης σαλάτας

Για καλοκαιρινή κατανάλωση στον κήπο, πρέπει να έχετε μεγάλες καρποφόρες ποικιλίες. Φυτεύοντας πολλές ποικιλίες σαλάτας (νωρίς, εξαιρετικά νωρίς) στον κήπο, επιτυγχάνουν ομοιόμορφο καρπό από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

ντομάτα σαλάτας

Boney MM

Τυπική βαθμολογία για τους τεμπέληδες. Χαμηλής ανάπτυξης (50 cm), εξαιρετικά πρώιμη ωρίμανση Ντομάτες Boney MM δεν χρειάζεστε υποστήριξη και καρφίτσωμα. Η ποικιλία είναι κατάλληλη για όσους δεν τους αρέσουν ή δεν ξέρουν πώς να καλλιεργούν φυτά. Οι σπόροι μπορούν να σπαρθούν κάτω από το φύλλο στις αρχές Μαΐου και τον Ιούνιο μπορούν να σπαρθούν σε μόνιμο μέρος.

Οι ντομάτες αρχίζουν να ωριμάζουν 80-85 ημέρες μετά τη βλάστηση. Τα σπορόφυτα είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε ένα μήνα, έτσι οι σπόροι για σπορόφυτα σπέρνονται αργά - στις αρχές ή τα μέσα Απριλίου. Φρούτα σαλάτας, κόκκινα, ημικυκλικά, βάρους έως 70 γραμμάρια. Από τους θάμνους που φυτεύτηκαν στο έδαφος τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, η πρώτη συγκομιδή μπορεί να συγκομιστεί στο τέλος του μήνα. Από έναν θάμνο, μπορείτε να πάρετε περίπου 2 κιλά ντομάτα.

βαθμός για τους τεμπέλης

Raspberry surprise F1

Ένα υβρίδιο καθοριστικού τύπου, θάμνους ύψους 80-90 cm σχηματίζουν ένα ισχυρό ριζικό σύστημα. Το φυτό αγαπά καλά-γονιμοποιημένο, χαλαρό έδαφος. Η απόδοση είναι αισθητά υψηλότερη στα κρεβάτια, όπου πραγματοποιείται τακτική λίπανση με ανόργανα λιπάσματα.

Τα φρούτα είναι πορφυρά, επίπεδη, μεγάλα. Η μάζα μιας ντομάτας είναι από 300 έως 500 g. Ο πολτός είναι πυκνός, χωρίς κενά, έχει αρμονική γεύση. Ραντεβού σαλάτα, απόδοση 15 κιλά / τετραγωνικά. Μ.

υβρίδιο σμέουρων

Ντομάτες πρώιμης ωρίμανσης

Δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς να ωριμάσετε ντομάτες γενικής χρήσης στον κήπο. Οι Ρωσίδες παραδοσιακά προετοιμάζουν ντομάτες για το χειμώνα το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου. Είναι οι ποικιλίες (υβρίδια) καθολικής χρήσης που είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους κενών.

ευέλικτες ντομάτες

Σάνκα

Αυτή η ποικιλία αρχίζει να τραγουδά πιο γρήγορα από άλλους. Οι γιαγιάδες που πουλάνε ντομάτες στην αγορά θέλουν να καλλιεργούν Sanka. Οι πρώτες ντομάτες αρχίζουν να τραγουδούν μετά από 75 ημέρες από τη βλάστηση. Τα φρούτα είναι όμορφα, στρογγυλά, κόκκινα με καλή γεύση ισορροπημένη ως προς τα σάκχαρα και τα οξέα. Το μέγεθος της ντομάτας είναι μικρό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τεμάχια εργασίας, για την παρασκευή σαλάτας.

μεγαλώστε τις γιαγιάδες

Semko 18 F.

Ένα υβρίδιο ανθεκτικό στη θερμότητα, την ξηρασία, τις ασθένειες: Alternaria, TMV, κορυφαία σήψη. Στο ανοιχτό χωράφι, οι ντομάτες της ποικιλίας Semko 18 F1 παρακαλώ με σταθερή απόδοση. Με πυκνή φύτευση (5 θάμνοι ανά 1 τετραγωνικό μέτρο), συλλέγονται 10 κιλά νόστιμα φρούτα ανά μονάδα επιφάνειας.

Χαρακτηριστικά της ντομάτας Semko 18 F1:

αντιθερμικό

 • βάρος - 140 g;
 • σχήμα - στρογγυλεμένο
 • χρώμα - κόκκινο, κορεσμένο.
 • ο πολτός είναι πυκνός.

Τα φρούτα δεν σπάνε, έχουν καλή γεύση και είναι ευπροσάρμοστα. Οι θάμνοι είναι συμπαγείς, καθοριστικοί, με χαμηλά φύλλα, ύψους έως 1 μέτρου. Η συγκομιδή ξεκινά μετά από 85-90 ημέρες από τη βλάστηση.

σάπια ποικιλία

Ζέση

Οι λάτρεις των ροζ ντοματών θα λατρέψουν τις ροζ ντομάτες σταφίδα. Οι ντομάτες είναι ώριμες για 80 ημέρες. Τα φρούτα δεν είναι μεγάλα, ζυγίζουν 100 g, αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν αλλοιώνουν κατά τη μεταφορά. Ο πολτός είναι νόστιμος, ζαχαρούχος. Η φροντίδα των θάμνων δεν είναι δύσκολη, μπορεί να φτάσει σε ύψος 50 cm. Πολύτιμες ιδιότητες της πρώιμης ποικιλίας Zest:

 • ανθεκτικό στο κρύο
 • ανέχεται ανεπαρκή φωτισμό.
 • έχει καλή ανοσία σε ορισμένους ιούς.

σαν ροζ

Γαλλική δέσμη

Νέα καθοριστική ντομάτα, μέτρια νωρίς, τουρσί. Οι θάμνοι ύψους έως 1 μέτρου χρειάζονται στήριξη και δέσιμο. Δεν χρειάζεται να διαγράψετε τα βήματα σας. Η ποικιλία εκπλήσσει με ασυνήθιστα όμορφα τσαμπιά φρούτων με δάχτυλα.

Ένα φυτό μπορεί να σχηματίσει 5 έως 20 βούρτσες. Ένα μάτσο αποτελείται από 6-10 κόκκινες ντομάτες βάρους 80-100 g. Σχέδιο φύτευσης τομάτας σε εξωτερικούς χώρους Γαλλική δέσμη: 5 φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο.

διαγραφή των βημάτων

Μαχητής

Υπέροχη ντομάτα πρώιμης ωρίμανσης για ανοιχτό έδαφος. Η ποικιλία είναι πολύ δημοφιλής στους ερασιτέχνες καλλιεργητές λαχανικών. Τυπικοί θάμνοι, χαμηλοί (έως 40 cm). Η φροντίδα τους είναι πολύ απλή, δεν χρειάζεται να δέσετε και να αφαιρέσετε τα παιδιά του.

Το μέγεθος των φρούτων είναι μέσο (έως 180 g), κόκκινο χρώμα, γενικής χρήσης. Η ποικιλία μπορεί να καλλιεργηθεί σε εξωτερικούς χώρους στη Δυτική Σιβηρία. Τα κύρια πλεονεκτήματα του μαχητή ντομάτας:

 • απόδοση παραγωγής;
 • πρόωρη ωριμότητα
 • ευστροφία.

υπέροχη πρώιμη ωρίμανση

Ντομάτες νάνοι

Μινιατούρες θάμνοι ντομάτας θα διακοσμήσουν έναν μικρό κήπο. Οι εξαιρετικά πρώιμες ποικιλίες ντομάτας τυπικού τύπου είναι πολύ διακοσμητικές, μπορούν να φυτευτούν σε παρτέρια, να καλλιεργηθούν σε καλλιέργεια γλάστρου σε χαγιάτι ή βεράντα.

Το Dwarf hybrid F1 Red Pearl θα προσελκύσει τους λάτρεις των μίνι ντοματών. Μινιατούρα τυπικοί θάμνοι ύψους 30 cm δίνουν 30 μικρές, κόκκινες ντομάτες βάρους περίπου 20 g. Οι θάμνοι δεν χρειάζεται να καρφώνονται, είναι συμπαγείς, μπορούν να αναπτυχθούν και να αποδώσουν καρπούς σε χαμηλό φωτισμό. Οι καρποί αρχίζουν να τραγουδούν 85 ημέρες μετά τη βλάστηση. Υπάρχει μίνι ντομάτα μαργαριτάρι κίτρινο με παρόμοια χαρακτηριστικά. Οι διαφορές είναι μόνο στο χρώμα των ντοματών.

μικρό φυτικό κήπο

Ένα άλλο μικροσκοπικό φυτό αξίζει την προσοχή. Η καθοριστική ποικιλία Bullfinch αναπτύσσεται καλά στο μπαλκόνι και στο ανοιχτό χωράφι. Οι θάμνοι είναι χαμηλοί (έως 40 cm), αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς την 75η ημέρα. Οι ντομάτες είναι κόκκινες, στρογγυλεμένες.

Ντομάτες με χαμηλή παραγωγή

Είναι απαραίτητο να διαλέξετε από έναν τεράστιο αριθμό σπόρων ποικιλιών τομάτας που έχουν μεγάλη απόδοση για ανοιχτό έδαφος. Από ένα μικρό οικόπεδο με ελάχιστο κόστος, μπορείτε να έχετε καλές αποδόσεις από αυτά.

χόρτα σε γλάστρες

Γιαμάλ

Η τυπική ποικιλία Yamal χαμηλής ανάπτυξης (35 cm) δείχνει καλή απόδοση. Συλλέγονται 10 κιλά ντομάτας από ένα τετραγωνικό μέτρο. Για μια ποικιλία με χαμηλή ανάπτυξη, αυτός είναι ένας εξαιρετικός δείκτης. Τιμή ποικιλίας:

 • εξαιρετικά κρύα αντίσταση?
 • αντοχή στη θερμότητα, την ξηρασία.
 • πολλαπλασιάζεται με σπορά σπόρων στο έδαφος και με σπορόφυτο.

εξαιρετικός δείκτης

Ivanych

Μια εξαιρετική παραγωγική ποικιλία με καθορισμένους θάμνους. Το ύψος των πυκνών φύλλων είναι 90 εκ. Συλλέγονται 20 κιλά μεσαίου μεγέθους στρογγυλά φρούτα από ένα τετραγωνικό μέτρο. Το μέγιστο βάρος μιας ντομάτας δεν υπερβαίνει τα 200 g.

Τα φρούτα είναι ροζ, ευπροσάρμοστα, καλά ανεκτά. Οι μαρινάδες είναι φτιαγμένες από ντομάτες Ivanovich, ελαφριές, καλοκαιρινές σαλάτες. Πολύτιμες ιδιότητες:

 • άριστη μεταφορά
 • καλή ποιότητα γεύσης?
 • ανοσία στο TMV, Fusarium, Alternaria.

πυκνά φύλλα

Ροζ θαύμα

Το ροζ θαύμα είναι εντυπωσιακό στην παραγωγικότητά του. Συγκομίζονται έως και 19 κιλά μεσαίου μεγέθους ροζ φρούτα από ένα τετραγωνικό μέτρο. Το βάρος των φρούτων δεν ξεπερνά τα 110 γραμμάρια. Καρμάτα, 6-7 ροζ φρούτα σχηματίζονται στο σύμπλεγμα.

Ο πολτός θα προσελκύσει κάθε γκουρμέ με πυκνή δομή και καλή γεύση. Σούπερ νωρίς ντομάτες ροζ θαύμα έχουν πολλά πλεονεκτήματα:

 • ανοσία στις περισσότερες ασθένειες
 • πρόωρη ωρίμανση (82-85 ημέρες)
 • υψηλή παραγωγικότητα.

την παραγωγικότητά του

Κριτικές

Matvey, Βόλγκογκραντ

Έχω ασχοληθεί με την καλλιέργεια ντομάτας προς πώληση. Εδώ και αρκετά χρόνια φυτεύω το Pink Miracle.Η ποικιλία αγοράζεται καλά, δεν υπάρχουν προβλήματα με τη μεταφορά. Οι αγοραστές επαινούν τις ντομάτες για τη γεύση τους. Πιστεύω ότι το Pink Miracle είναι η καλύτερη ντομάτα για εξωτερική χρήση.

Lyudmila, Tver

Φυτεύω τους σπόρους μου κάθε χρόνο ντομάτα Σάνκα... Οι ντομάτες είναι ανεπιτήδευτες. Δεν υπάρχουν παράπονα για τη γεύση, οι ντομάτες είναι νωρίς, οπότε δεν πρέπει να περιμένετε υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη από αυτές. Χρησιμοποιώ ντομάτες για αποσκωρίωση, το δέρμα δεν σπάει και δεν χάνει το σχήμα του κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

ανεπιτήδευτες ντομάτες

Τατιάνα, Νόβγκοροντ

Για πρώτη φορά φύτεψα ντομάτες Ivanych από την εταιρεία "Seeds of Altai". Οι θάμνοι μεγάλωσαν ακριβώς στο ίδιο μέγεθος όπως αναφέρεται στην περιγραφή. Οι ντομάτες πληρούσαν επίσης τα δηλωμένα χαρακτηριστικά. Ζυγίστηκαν οι ντομάτες, το μέσο βάρος των φρούτων αποδείχτηκε 180 g.

Τα ροζ φρούτα χαίρονται με τη γεύση και την κομψή εμφάνισή τους. Στο κόψιμο, ο σαρκώδης πολτός φαίνεται πολύ ορεκτικός, δεν υπάρχουν σκληρές ίνες. Μπορώ να σημειώσω ένα μικρό μειονέκτημα της ποικιλίας Ivanych: είναι επιρρεπές σε όψιμη όραση. Μερικοί από τους θάμνους μου είναι άρρωστοι σήμερα, έπρεπε να θεραπεύσω.

εμφάνιση

Άννα, Γεκατερίνμπουργκ

Έχω ακραίες συνθήκες για λαχανικά στο dacha μου. Παίρνω νερό για άρδευση απευθείας από το πηγάδι, υπάρχουν αρκετά ζιζάνια στα κρεβάτια. Με τη συμβουλή ενός συναδέλφου εργασίας, αγόρασα σπόρους ντομάτα Buyan... Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, άρχισε να σέβεται την ποικιλία για την ανεπιτήδευτη. Αν και δεν δημιούργησα κανονικές συνθήκες για αυτόν, με ευχαριστούσε με τη συγκομιδή.

Χαρακτηριστικά φροντίδας και φύτευσης ντοματών με χαμηλή ανάπτυξη

Αγοράστε σπόρους σε ειδικά καταστήματα, πριν από τη φύτευση, πραγματοποιήστε επεξεργασία με φυσαλίδες. Χρησιμοποιήστε έναν επεξεργαστή ενυδρείου για να εκτελέσετε την επεξεργασία πριν από τη σπορά. Χρειάζονται 30 λεπτά για να κορεστούν οι σπόροι με οξυγόνο.

φροντίδα και φύτευση

Πριν από τη σπορά, οι σπόροι πρέπει να εμποτιστούν σε οποιοδήποτε διεγερτικό ανάπτυξης. Όταν επιλέγετε υβριδικές ντομάτες χαμηλής ανάπτυξης, λάβετε υπόψη την αυξημένη ανάγκη τους για ανόργανα λιπάσματα. Ακολουθώντας τα σχήματα των επιδέσμων ρίζας και φυλλώματος που προσφέρονται στους κατασκευαστές, μπορείτε να έχετε αξιοπρεπείς αποδόσεις ντομάτας στο ανοιχτό πεδίο.

Οι καθοριστικές ποικιλίες πρώιμης ωρίμανσης υψηλής απόδοσης με μεγάλα φρούτα συνδέονται καλύτερα με ένα στήριγμα. Τα δεμένα κλαδιά είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν κάτω από το φορτίο των φρούτων. Τα αγνά φρούτα, χωρίς να αγγίζουν το έδαφος, είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν, αποθηκεύονται περισσότερο. Το χώμα κάτω από τους θάμνους μπορεί να καλυφθεί με στρώμα στρώματος (10 cm), το οποίο θα προστατεύει επίσης τα φυτά από μυκητιασική λοίμωξη.

σαν πιπεριές

συμπέρασμα

Επιλέγοντας ποικιλίες ντομάτας με χαμηλή ανάπτυξη για ανοιχτό έδαφος, μπορείτε να μειώσετε την ταλαιπωρία της φροντίδας για τις ντομάτες αρκετές φορές. Αφού περάσετε λίγο χρόνο, μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας νόστιμες φρέσκες ντομάτες, να προετοιμάσετε τον χειμώνα.

μειώστε την ταλαιπωρία

Κριτικές
 1. Όλυα
  7.07.2018 07:54

  Καλλιεργώ μόνο ντομάτες χαμηλής καλλιέργειας, είναι πολύ πιο εύκολο να τους φροντίσετε και η απόδοση είναι αρκετά μεγάλη. Γονιμοποιώ φυτά με "BioGrowΕπιταχύνει την ανάπτυξη και προστατεύει από διάφορες ασθένειες.

  Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι