Πόσες ημέρες μετά τη σπορά φυτρώνουν ντομάτες

Κάθε καλλιεργητής λαχανικών που σχεδιάζει να καλλιεργήσει ντομάτες θέλει μια καλή συγκομιδή. Επιπλέον, δεν γνωρίζουν όλοι πόσες μέρες φυτρώνουν ντομάτες. Για να εμφανιστούν πολύ πιο γρήγορα, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες φροντίδας και φύτευσης.

Όταν βγαίνουν ντομάτες

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποια ημέρα φυτρώνουν οι σπόροι ντομάτας. Αυτές οι πληροφορίες θα χρειαστούν για να μεταμοσχεύσουν εγκαίρως τις βλαστημένες ντομάτες στο έδαφος. Η περίοδος βλάστησης των σπόρων εξαρτάται άμεσα από το χρησιμοποιημένο υλικό φύτευσης. Εάν οι ξηροί σπόροι φυτεύτηκαν σε ανοιχτό έδαφος, τότε αυξάνονται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι φυτευμένες ντομάτες αρχίζουν να εμφανίζονται μόνο μετά από δέκα ημέρες.

Μερικοί άνθρωποι επεξεργάζονται τον σπόρο με ειδικές λύσεις πριν από τη φύτευση. Αυτό γίνεται για να επιταχυνθεί η εμφάνιση των πρώτων βλαστών. Οι μεταποιημένες ντομάτες θα εμφανιστούν εντός 5 ημερών μετά τη σπορά.

Επίσης, ο χρόνος βλάστησης των σπόρων εξαρτάται από την ηλικία τους. Εάν φυτέψετε ντομάτες δύο ετών για σπορόφυτα, θα αρχίσουν να βλαστάνουν μόνο μια εβδομάδα μετά τη φύτευση.

Επιτάχυνση της βλάστησης της τομάτας

Πολλοί καλλιεργητές θέλουν τα φυτά να φυτρώνουν πολύ γρήγορα. Προκειμένου τα φυτά ντομάτας να αναπτυχθούν γρηγορότερα, πρέπει να φυτέψετε τους σπόρους σωστά.

Έλεγχος ημερομηνίας λήξης

Η ημερομηνία λήξης ελέγχεται για να μάθετε πόσο καιρό μετά την αγορά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι σπόροι. Η βέλτιστη διάρκεια ζωής τους είναι περίπου πέντε χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ποικιλίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν 15 χρόνια μετά την αγορά. Για φύτευση, συνιστάται η χρήση μη ληγμένου υλικού φύτευσης.

σπορόφυτα τομάτας σε γλάστρες

Ξεσπάσουν τους κακούς σπόρους

Είναι επιτακτική ανάγκη να απαλλαγούμε από το κακό υλικό φύτευσης, καθώς είναι αδύνατο να καθοριστεί πόσος σπόρος φυτρώνουν που δεν έχουν επιλεγεί για φύτευση εκ των προτέρων. Για να κοσκινίσουμε τους μη βλαστικούς σπόρους, ο σπόρος ρίχνεται σε ένα ποτήρι γεμάτο με αλατούχο. Ο σπόρος διατηρείται σε υγρό για περίπου 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι σπόροι που δεν θα βλαστήσουν καλά θα ανέβουν στην επιφάνεια.

Οι σπόροι που έχουν βυθιστεί στον πυθμένα είναι ένας κατάλληλος σπόρος που μπορεί να φυτευτεί στο μέλλον.

Μουλιάζω

Για να βελτιωθεί η βλάστηση των σπόρων τομάτας, χρησιμοποιείται μια τεχνική, η ουσία της οποίας είναι να μουλιάσετε τις ντομάτες σε ένα ειδικό θρεπτικό διάλυμα. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που αγοράσατε ή να προετοιμάσετε τα πάντα μόνοι σας. Οι έμπειροι κηπουροί χρησιμοποιούν συχνά τη δεύτερη επιλογή, καθώς είναι πιο οικονομική.Λοιπόν, πόσο καιρό χρειάζεται για να μουλιάσετε τους σπόρους και τι πρέπει να κάνετε για αυτό;

Οι σπόροι τοποθετούνται σε μια μικρή υφασμάτινη σακούλα και τοποθετούνται σε θερμαινόμενο νερό. Ο χρόνος εμποτισμού είναι περίπου 10-15 ώρες. Εάν κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου το νερό αλλάξει το χρώμα του, τότε πρέπει να αντικατασταθεί.

Δεν συνιστάται η εμβάπτιση των σπόρων για πολύ καιρό, καθώς μπορεί να φθαρεί.

Βαφή μέταλλου

Προκειμένου οι ντομάτες να αναπτυχθούν γρήγορα και να αναπτυχθούν καλύτερα στο μέλλον, είναι απαραίτητο να σκληρυνθούν εκ των προτέρων. Για αυτό, οι σπόροι τοποθετούνται μεταξύ πολλών στρωμάτων υφάσματος και τοποθετούνται στο κάτω μέρος του ψυγείου. Τους έβαλαν εκεί τη νύχτα, και τους πήραν μόνο το πρωί. Αυτή η διαδικασία πρέπει να εκτελείται 2-3 φορές.

Απολύμανση

Μπορείτε επίσης να επιταχύνετε το χρόνο βλάστησης του υλικού φύτευσης χρησιμοποιώντας προκαταρκτική απολύμανση. Αυτό μπορεί να γίνει με υδατικό διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου, στο οποίο οι σπόροι πρέπει να διατηρηθούν για περίπου μισή ώρα. Για να γίνει αυτό, τοποθετούνται σε πανί και κατεβάζονται σε δοχείο με διάλυμα. Μετά την ολοκλήρωση της απολύμανσης, πρέπει να ξεπλένονται με κρύο νερό.

Μερικές φορές χρησιμοποιείται διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου 3% αντί αυτού του μείγματος. Πριν από τη χρήση, πρέπει να ζεσταθεί έως και 50 βαθμούς.

Βλάστηση

Για να αυξηθεί γρηγορότερα η ντομάτα, οι σπόροι της πρέπει να απλώνονται σε ένα βρεγμένο πανί. Αυτό πρέπει να το κάνετε σε ένα ζεστό δωμάτιο με θερμοκρασία τουλάχιστον 25 βαθμούς. Κατά τη βλάστηση, πρέπει να παρακολουθείτε πολύ προσεκτικά την κατάσταση του ιστού. Πρέπει να υγραίνεται τακτικά έτσι ώστε να μην στεγνώνει εντελώς.

σπορόφυτα τομάτας

Οι βλαστημένοι σπόροι χρειάζονται προσεκτική φροντίδα. Εάν ο βλαστικός σπόρος χειριστεί περίπου, η ρίζα μπορεί να υποστεί βλάβη. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, συνιστάται η χρήση πυκνής γάζας που θα κρατούσε τον σπόρο από βλάβη.

Γιατί οι ντομάτες δεν βλαστάνουν

Υπάρχουν φορές που οι σπόροι ντομάτας δεν βλασταίνουν ακόμη και μετά από πολύ καιρό μετά τη φύτευση. Υπάρχουν διάφοροι βασικοί λόγοι για αυτό το πρόβλημα.

Μόλυνση από σπόρους

Το φυτικό υλικό είναι συχνά φορέας διαφόρων ασθενειών. Εάν δεν το απολυμαίνετε πριν από τη σπορά, τότε ενδέχεται να εμφανιστεί απόσβεση των βλαστών πριν από την εμφάνιση και δεν θα μπορέσουν να αναπτυχθούν. Μερικές λοιμώξεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και ακόμη και να εξαπλωθούν σε φυτά που αναπτύσσονται σε γειτονικές γλάστρες.

Χαμηλή θερμοκρασία

Εάν οι σπόροι ντομάτας αποθηκεύονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, εισέρχονται σε κατάσταση βαθιάς αδράνειας. Λόγω αυτού, τα πρώτα φυτά που εμφανίζονται θα βλαστήσουν πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βλάστηση των σπόρων τομάτας σε δωμάτια με χαμηλές θερμοκρασίες καθυστερεί για δύο έως τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, μερικές φορές δεν εμφανίζονται καθόλου και οι ντομάτες πρέπει να φυτευτούν ξανά.

Βαθιά σπορά

Το βάθος σποράς μπορεί επίσης να επηρεάσει τη βλάστηση των ντοματών. Πολύ συχνά, τα φυτά δεν εμφανίζονται λόγω του γεγονότος ότι φυτεύτηκαν πολύ βαθιά. Για να αρχίσουν να βλαστάνουν τέτοιοι σπόροι, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η θερμοκρασία του εδάφους. Εάν το φυτό καλλιεργείται σε γλάστρες, τότε μπορούν να τοποθετηθούν στον ήλιο ή κοντά σε μπαταρίες. Ωστόσο, σε πολύ πυκνό έδαφος, ακόμη και αυτό δεν θα βοηθήσει τις ντομάτες να βλαστήσουν.

Πυκνό έδαφος

Το έδαφος είναι το κύριο μέσο στο οποίο αναπτύσσονται τα φυτά τομάτας. Γι 'αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βλάστησή τους. Η γρήγορη βλάστηση διευκολύνεται από ιδιότητες εδάφους όπως πορώδες, χαλαρότητα και διαπερατότητα νερού. Ωστόσο, εάν το έδαφος είναι πολύ πυκνό, τότε το νερό διεισδύει άσχημα και οι σπόροι αρχίζουν να πνιγούν.

χώμα με εργαλεία εργασίας

Αυξημένη τοξικότητα

Το τοξικό έδαφος είναι ένας αρκετά κοινός λόγος για τον οποίο οι ντομάτες δεν μπορούν να βλαστήσουν. Πολύ συχνά, οι άπειροι κηπουροί, όταν επιλέγουν ένα έδαφος για σπορά σπόρων ντομάτας, καθοδηγούνται μόνο από το μαύρο χρώμα του.Δεν συνιστάται η χρήση γης που έχει ληφθεί από αρδευόμενα χωράφια όπου μπορούν να επεξεργαστούν τα λύματα λυμάτων. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε χώμα που λαμβάνεται κοντά σε λίμνες ή λίμνες.

συμπέρασμα

Κάθε άτομο που καλλιεργεί λαχανικά πρέπει να γνωρίζει μετά από πόσες ημέρες θα βλαστήσουν οι ντομάτες. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να εξοικειωθείτε με τα χαρακτηριστικά της βλάστησης των σπόρων τομάτας και με αυτό που μπορεί να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα της εμφάνισης των πρώτων σποροφύτων ντομάτας.

Κριτικές
 1. Ναταλία
  3.03.2018 15:09

  Ευχαριστώ για το άρθρο.
  Ένα «αλλά».
  Γιατί οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τη λέξη «φυτό» τόσο συχνά;
  Δεν υπάρχει τέτοια λέξη στα ρωσικά!
  Υπάρχουν λέξεις: φυτό, φυτό, φυτό, φυτό, χοιρομητέρα.
  Ας γράψουμε με ικανοποίηση, γιατί άλλοι διαβάζουν και επίσης κάνουν λάθη.
  Γενικά, το άρθρο είναι χρήσιμο.

  Απαντώ
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι