Τι μπορεί να φυτευτεί με ντομάτες σε ένα θερμοκήπιο, με το οποίο οι καλλιέργειες είναι συμβατές

Οι ερασιτέχνες κηπουροί αναρωτιούνται συχνά: τι μπορεί να φυτευτεί με ντομάτες σε ένα θερμοκήπιο; Δεν έχουν όλοι οι κηπουροί και οι κάτοικοι του καλοκαιριού να καλλιεργούν αγγούρια και ντομάτες.

Όσοι έχουν εγκαταστήσει ένα θερμοκήπιο στον ιστότοπό τους πρέπει να αποφασίσουν πώς να χρησιμοποιήσουν σωστά κάθε εκατοστό χρησιμοποιήσιμης περιοχής για να αποκομίσουν το μέγιστο όφελος. Όταν φυτεύετε φυτικές καλλιέργειες, εξετάστε τη συμβατότητά τους μεταξύ τους, η οποία μπορεί να φυτευτεί μαζί.

Χαρακτηριστικά του πολιτισμού

Οι ντομάτες ανήκουν στην οικογένεια nighthade. Ήρθαν από τη Νότια Αμερική. Βρίσκονται εκεί ως άγριο φυτό. Στη χώρα μας, οι ντομάτες ταξινομούνται ως οι κύριες καλλιέργειες. Σπάνια ποτίζονται, αλλά με άφθονο νερό.

Η υγρασία είναι καταστροφική για αυτούς. Είναι ευαίσθητα σε διάφορες μυκητιακές ασθένειες. Το φως είναι τόσο σημαντικό για αυτούς όσο και αρκετός καθαρός αέρας. Σε ανεπαρκές φως, τα φυτά απλώνονται έντονα, τα φύλλα στεγνώνουν και φωτίζονται. Σκεφτείτε τι μπορείτε να φυτέψετε με ντομάτες.

Τι μπορεί να φυτευτεί με ντομάτες την άνοιξη και το καλοκαίρι

Μπορεί, υπό ορισμένες συνθήκες, να ταιριάξει με αγγούρια, πιπεριές και ντομάτες μελιτζάνας στο ίδιο θερμοκήπιο. Τα φυτά που είναι συμβατά με τις ντομάτες είναι ραπανάκια, σκόρδο και κρεμμύδια.

Φυτεύονται μόνο κρεμμύδια με ντομάτες που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν ως πράσινα. Με τις φυτοκτόνες ιδιότητές του, το σκόρδο βοηθά τις ντομάτες να καταπολεμήσουν την καθυστερημένη όραση, την οποία είναι πιο ευαίσθητα από άλλα νυχτικά. Μερικοί κηπουροί συλλέγουν βέλη σκόρδου, επιμένουν στο αλκοόλ και ψεκάζουν ντομάτες.

ντομάτα με πιπεριά σε θερμοκήπιο

Οι φράουλες και οι άγριες φράουλες ριζώνουν καλά δίπλα στις ντομάτες. Αυτά τα φυτά, όπως και οι ντομάτες, αγαπούν πολύ τον αέρα και το φως, δεν φοβούνται τα ρεύματα, αντίθετα, ο αερισμός είναι καλός για αυτούς, επιπλέον, η διαδικασία φυσικής επικονίασης και των δύο βρίσκεται σε εξέλιξη. Φράουλες όταν φυτεύονται μαζί με ντομάτες φυτεύονται σε αναλογία 60x45.

Το βάλσαμο λεμονιού, το σέλινο, το μαϊντανό και ο βασιλικός μπορούν επίσης να θεωρηθούν εξαιρετικοί γείτονες για τις ντομάτες. Η καλλιέργεια βάλσαμου λεμονιού και βασιλικού δίπλα στις ντομάτες έδειξε σημαντική βελτίωση στη γεύση των τοματών.

Οποιαδήποτε γειτονιά των αναφερόμενων λαχανικών θα είναι χρήσιμη εάν οι θάμνοι ντομάτας είναι δεμένοι έτσι ώστε να μην παρεμποδίζουν τη διείσδυση του φωτός.

Συνήθως, κατά τη φύτευση των κύριων καλλιεργειών, τα κλίτη και οι άκρες των κρεβατιών δεν καταλαμβάνονται. Σε αυτήν την περίπτωση, συνιστάται να φυτέψετε μουστάρδα, μαρούλι, ραβέντι και ραπανάκι σε θερμοκήπιο μαζί με ντομάτες. Επιπλέον, μπορούν να φυτευτούν όταν οι ντομάτες μόλις βγήκαν από το έδαφος και συγκομίζονται όταν οι ντομάτες μεγαλώνουν τόσο πολύ που καταλαμβάνουν ολόκληρη την έκταση στον κήπο.Και τότε μόνο οι κύριες καλλιέργειες παραμένουν στα κρεβάτια, για το οποίο είχε προγραμματιστεί η φύτευση στο θερμοκήπιο.

Τι φυτεύουν στον παγετό

Το θερμοκήπιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά και σε παγετούς. Για αυτό, το θερμοκήπιο πρέπει να είναι σωστά μονωμένο. Και μετά, μαζί με τις ντομάτες, επιτρέπεται η καλλιέργεια καρπουζιών, φραουλών, καθώς και φυτών φραουλών και πεπονιών. Δεν μπορούν όλοι οι κηπουροί να μοιραστούν την εμπειρία του πώς να καλλιεργούν ένα καρπούζι σε ένα θερμοκήπιο. Το γεγονός είναι ότι τα πεπόνια και οι κολοκύθες απαιτούν μια ειδική προσέγγιση. Οι ντομάτες δεν μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς επαρκή αερισμό στο θερμοκήπιο.

Αντίθετα, το καρπούζι και το πεπόνι δεν τους αρέσουν τα ρεύματα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τα πεπόνια και οι κολοκύθες καλλιεργούνται ξεχωριστά από άλλα λαχανικά. Σε γενικές γραμμές, οι έμπειροι κηπουροί δεν επιτρέπουν στο θερμοκήπιο να είναι αδρανές για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός εποχής.

Τι μπορεί να καλλιεργηθεί σε ένα θερμοκήπιο αυτήν την περίοδο του έτους; Κατόπιν σύστασης πολλών ερασιτεχνών κηπουρών, μπορείτε να φυτέψετε φυτά λαχανικών στο θερμοκήπιο. Με την έναρξη της άνοιξης, μπορεί να μεταφερθεί στο έδαφος. Αυτή η διαδικασία θα έχει ευεργετική επίδραση στην απόδοση των κύριων καλλιεργειών.

Μόλις οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, τα σπορόφυτα μπορούν να σταλούν στα κρεβάτια και διατίθεται χώρος στο θερμοκήπιο για τις κύριες κηπευτικές καλλιέργειες. Το έδαφος είναι ήδη προετοιμασμένο, καλλιεργημένο, το οποίο ευνοείΤο φυτό μεγαλώνει γρήγορα και αναμένεται καλή συγκομιδή μετά.

ντομάτες στο θερμοκήπιο

Τι μπορείτε να φυτέψετε με ντομάτες το φθινόπωρο

Τα πράσινα φυτεύονται το φθινόπωρο, και έτσι το θερμοκήπιο δεν είναι αδρανές και χρησιμοποιείται όλο το χρόνο. Ποιοι γείτονες είναι φιλικοί προς την ντομάτα; Τα φασόλια σπαραγγιού φυτεύονται με ντομάτες. Σε ένα θερμοκήπιο, μπορεί να αποδώσει πολύ υψηλότερη απόδοση από ό, τι στο έδαφος σε εξωτερικούς χώρους. Συνδυάζοντας τη φύτευση αυτών των δύο καλλιεργειών, μπορείτε να πάρετε μια πολύ μεγαλύτερη καλλιέργεια και ντομάτες.

Επιπλέον, τα φασόλια και οι ντομάτες αλληλοβοηθούνται σε περίπτωση που η φύτευση πραγματοποιείται εναλλάξ στα κρεβάτια. Σε ένα θερμοκήπιο με ντομάτες, τα τεύτλα αισθάνονται υπέροχα. Μια τέτοια γειτονιά είναι καλή για αυτούς.

Τα τεύτλα δεν παρεμβαίνουν στις ντομάτες, αλλά οι ντομάτες μπορεί να σκουρύνουν λίγο τους τόπους φύτευσης τεύτλων και, επομένως, πρέπει να τις συλλέξετε νωρίτερα.

Πρόσφατα, οι μικτές φυτείες έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς: ντομάτες, σπανάκι, φράουλες, κάρδαμο, αλμυρά και μαϊντανό. Είναι σημαντικό να προετοιμάσετε σωστά τη δαμαλίδα. Είναι γεμάτο με οργανικό χώμα το φθινόπωρο, στη συνέχεια την άνοιξη γονιμοποιείται επιπλέον με κοπριά και, τέλος, μπαίνει γόνιμο έδαφος. Αυτή η σύνθεση είναι ιδανική για καλλιέργεια λαχανικών και βοτάνων.

Με αυτήν την προσέγγιση, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε ποια κρεβάτια θα φιλοξενήσουν τις κύριες καλλιέργειες και να τα αφήσετε άδειο ή να τα γεμίσετε με ταχέως αναπτυσσόμενα φυτά όπως φυτά κινέζικου λάχανου ή φυλλώδη γογγύλια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παράγοντες για επιταχυνόμενη ανάπτυξη και τότε θα έχουν χρόνο να ωριμάσουν πριν φυτευτούν οι ντομάτες.

Όταν φυτεύετε σπόρους μαρουλιού, κινέζικο λάχανο και σπανάκι τον Μάρτιο, χρησιμοποιούνται μικρά δοχεία στα οποία το πριονίδι εμποτίζεται εκ των προτέρων. Ταυτόχρονα, οι σπόροι δεν σπέρνονται πυκνά, επειδή τα αναπτυσσόμενα φυτά θα παραμείνουν σε δοχεία για περισσότερο από ένα μήνα. Τα δοχεία τοποθετούνται σε σακούλες, πρέπει να είναι ανοιχτά για να διατίθεται οξυγόνο.

Αφού βλαστήσουν οι σπόροι, πασπαλίζονται με ένα μικρό στρώμα εδάφους. Τα σπορόφυτα λαμβάνονται από συσκευασίες και τοποθετούνται σε ανοιχτό μέρος, στο περβάζι. Μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, τα φυτά μπορούν να φυτευτούν στο θερμοκήπιο.

Πριν από τη φύτευση, τα φυτά ποτίζονται άφθονα, κάτι που βοηθά στον απαλό διαχωρισμό των θάμνων χωρίς να καταστρέφει τις ρίζες. Είναι σημαντικό να μην υπερβάλλετε τα φυτά στο πριονίδι. Η μακρά παραμονή σε αυτό το έδαφος στερεί το φυτό από άζωτο. Πριν από τη φύτευση στο έδαφος, το σκόρδο και οι βολβοί πρέπει να χύνονται με μια μικρή ποσότητα νερού σε ρηχά δοχεία. Σε ένα θερμοκήπιο, πρέπει να βρίσκονται σε ένα μικρό κρεβάτι στενά το ένα με το άλλο. Όταν έρθει η ώρα να φυτέψετε τις ντομάτες, τα χόρτα πρέπει να συγκομίζονται ήδη.

πότισμα μια ντομάτα σε ένα θερμοκήπιο

Ποια φυτά είναι καλύτερα να μην φυτέψετε

Οι ντομάτες δεν τα πάνε καλά με άλλες καλλιέργειες. Πολλοί κηπουροί δεν τους φυτεύουν ποτέ με αγγούρια. Η γειτονιά μπορεί να είναι επιζήμια για τη συγκομιδή και των δύο καλλιεργειών. Πρέπει να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό μικροκλίμα. Οι ντομάτες χρειάζονται ξηρό αέρα με συχνό αερισμό, πρέπει να ποτίζονται σπάνια, αλλά άφθονα.

Τα αγγούρια, από την άλλη πλευρά, αγαπούν την υγρασία και το συχνό, αλλά όχι άφθονο πότισμα. Μπορούν να φυτευτούν στο ίδιο θερμοκήπιο, αλλά σε διαφορετικές τοποθεσίες. Όταν τοποθετούνται δίπλα στις ντομάτες, τα αγγούρια αρχίζουν να πονάνε, μαραίνονται και σαπίζουν.

Το ίδιο συμβαίνει όταν το θερμοκήπιο αερίζεται συχνά. Επιπλέον, τα σγουρά έλικες των αγγουριών μπορούν να πλέξουν τους μίσχους των τοματών, παρεμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξή τους. Οι ντομάτες, από την άλλη πλευρά, από συχνό πότισμα και υψηλή υγρασία μπορούν να καλυφθούν με μύκητα.

Το μάραθο και τα μπιζέλια του θερμοκηπίου επηρεάζουν την ανάπτυξη της τομάτας. Ταυτόχρονα όμως, τα μπιζέλια είναι συμβατά με τα αγγούρια. Μην καλλιεργείτε μαζί ντομάτες και πατάτες σε θερμοκήπιο. Η συμβατότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι πατάτες καλλιεργούνται από σπόρους. Οι ντομάτες και το λάχανο δεν συνδυάζονται καλά. Ειδικά οι ποικιλίες του, όπως το γογγύλι και τα χρωματιστά.

Μέθοδοι τοποθέτησης φυτών

Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να φυτέψετε ντομάτες μαζί με άλλες καλλιέργειες. Η φύτευση ασυμβίβαστων λαχανικών στο θερμοκήπιο ή όχι είναι δουλειά όλων, αλλά υπάρχει μια διέξοδος. Οι έμπειροι κηπουροί προτείνουν να ορθολογικά χρησιμοποιήσουν ολόκληρη την έκταση του θερμοκηπίου και να εφαρμόσουν τη σωστή οργάνωση φύτευσης. Με μια λογική προσέγγιση, όχι μόνο δεν μπορείτε να βλάψετε την ανάπτυξη της καλλιέργειας, αλλά και να την αυξήσετε κατά 30%.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι τοποθέτησης ασύμβατων φυτών στο θερμοκήπιο. Ο σχεδιασμός του ίδιου του θερμοκηπίου παίζει σημαντικό ρόλο εδώ. Εάν έχει δύο εισόδους και υπάρχει αρκετός χώρος για φύτευση λαχανικών, τότε πρώτα 3 σκαμμένα κρεβάτια. Οι ντομάτες φυτεύονται στο κεντρικό κρεβάτι, καθώς αυτό το μέρος είναι το πιο αεριζόμενο.

Στο νότιο τμήμα του θερμοκηπίου υπάρχουν αγγούρια, στη βόρεια πλευρά υπάρχουν μελιτζάνες. Ακόμη και με αυτήν την προσέγγιση, οι ειδικοί δεν συνιστούν φύτευση αγγουριών με ντομάτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η φροντίδα για την καλλιέργειά τους είναι εντελώς διαφορετική.

Εάν το θερμοκήπιο έχει μια πόρτα και ένα παράθυρο, τότε η διάταξη του υλικού φύτευσης έχει ως εξής: οι ντομάτες τοποθετούνται απέναντι από την πόρτα, ενώ τις χωρίζουν από άλλα φυτά χρησιμοποιώντας μια μεμβράνη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φύλλα από κόντρα πλακέ ή πλάκα.

θερμοκήπιο στον κήπο

Οι περισσότεροι κηπουροί που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο φύτευσης προτιμούν την ταινία. Τα αγγούρια φυτεύονται πίσω από τις ντομάτες και ακολουθούν οι μελιτζάνες. Δηλαδή, στο κέντρο είναι τα πιο λαχανικά που αγαπούν τη θερμότητα και δεν έχουν δυσανεξία. Είναι προτιμότερο να φυτεύετε πιπεριές κάτω από το παράθυρο. Αυτή η κουλτούρα αγαπά τη δροσιά.

Είναι δυνατόν να φυτέψουμε όλες αυτές τις καλλιέργειες σε ένα θερμοκήπιο μαζί αν υπάρχει ανάγκη για αυτό, αλλά σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να προετοιμαστούμε για κάτι που είναι ασήμαντο, αλλά η απόδοση θα μειωθεί. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το πρόβλημα της συμβατότητας διαφόρων καλλιεργειών λαχανικών είναι γνωστό σε πολλούς κηπουρούς και κηπουρούς, οι κατασκευαστές θερμοκηπίου άρχισαν να παράγουν σχέδια με διάφορες εσωτερικές τροποποιήσεις.

Κατά την εγκατάσταση τους στον ιστότοπο, εκτίθενται εσωτερικά χωρίσματα και οροφές. Με τη βοήθεια αυτών, μπορείτε να σχεδιάσετε ξεχωριστά "δωμάτια" για φύτευση φυτών κατά την κρίση σας. Ταυτόχρονα, κάθε ξεχωριστό δωμάτιο θα έχει το δικό του μικροκλίμα, το οποίο θα επιτρέπει σε πολλούς κηπουρούς να καλλιεργούν ταυτόχρονα διαφορετικές καλλιέργειες λαχανικών, να συνδυάζουν τα ασυμβίβαστα και να λαμβάνουν πλήρη συγκομιδή. Και τότε δεν θα υπάρχει δίλημμα για το τι να φυτέψετε με ντομάτες.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι