Κανόνες για τη φύτευση και τη φροντίδα του καλοκαιριού adonis, της καλλιέργειας λουλουδιών και ποικιλιών

Το Adonis είναι ένα διακοσμητικό φυτό που μας ήρθε από τις βόρειες περιοχές της Ευρώπης και της Σιβηρίας. Ο πολιτισμός ριζώνεται στις περισσότερες περιοχές, καθιστώντας το δημοφιλές στους οικιακούς κηπουρούς. Μεταξύ των εκπροσώπων της οικογένειας, υπάρχουν και πολυετή και ετήσια φυτά. Τις περισσότερες φορές, το καλοκαίρι adonis φυτεύονται, χρησιμοποιώντας τα για να διακοσμήσουν το καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι. Ας υπολογίσουμε ποια προσπάθεια απαιτείται για την ανάπτυξή τους και αν αξίζει να ξοδεύουμε χρόνο σε αυτό.

Γενική περιγραφή του λουλουδιού

Το καλοκαίρι adonis είναι ένα ετήσιο φυτό με όμορφο, φωτεινό χρώμα. Το ύψος του κυμαίνεται περίπου 50 εκατοστά και τα πέταλα λουλουδιών μοιάζουν με φτερά. Ο χρωματισμός μπορεί να κυμαίνεται από πλούσιο κίτρινο έως έντονο κόκκινο. Η διάμετρος του λουλουδιού είναι 3,5 εκατοστά. Το πιστόλι του adonis είναι φαρδύ και χαμηλό, πλαισιώνεται από μεγάλο αριθμό στήμονες.

Σημείωση! Λόγω του ασυνήθιστου χρωματισμού του, το καλοκαίρι adonis αναφέρεται ευρέως ως "ένας άνθρακας στη φωτιά".

Ποικιλίες Adonis

Το καλοκαίρι adonis έχει δύο κύριες ποικιλίες:

 • Φως;
 • Χερουμπίνο.

Το κλαδί μεγαλώνει έως 50 εκατοστά σε ύψος και δεν υπάρχουν μαύρες κηλίδες στα φύλλα του. Το Cherubino είναι χαμηλότερο από το Ogonyok και το ύψος του σπάνια υπερβαίνει τα 30 εκατοστά. Η διάμετρος των λουλουδιών είναι 2-3 εκατοστά. Και οι δύο ποικιλίες έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι adonis, μεταξύ των οποίων αξίζει να σημειωθεί:

 1. Το Adonis είναι χρυσό. Έχει κίτρινα πέταλα με όμορφη χρυσή απόχρωση. Αυτή η ποικιλία αναφέρεται στο Κόκκινο Βιβλίο, επομένως πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή.
 2. Adonis Amursky. Αντιπροσωπεύεται από μεγάλο αριθμό ποικιλιών, η χρωματική παλέτα των οποίων αντιπροσωπεύεται από κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και ακόμη και λευκό. Τα μπουμπούκια είναι μεγάλα και σε κακές καιρικές συνθήκες τείνουν να κλείνουν.
 3. Άδωνις του Απέννινα. Έχει πλούσιο πράσινο χρώμα και μεγάλους μπουμπούκια. Η διάμετρος ορισμένων αντιπροσώπων φτάνει τα 6 εκατοστά.

άνθος παπαρούνας

Αυξανόμενα χαρακτηριστικά

Εάν αποφασίσετε να φυτέψετε adonis στον ιστότοπό σας, ελέγξτε τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειάς του. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • σπορά φυτικών σπόρων ·
 • φροντίδα δενδρυλλίων ·
 • φύτευση δενδρυλλίων σε ανοιχτό έδαφος.

Με την επιφύλαξη όλων των κανόνων για τη φύτευση σπόρων και τη φροντίδα τους, τα φυτά μεγαλώνουν δυνατά και η προσαρμογή του στο ανοιχτό έδαφος γίνεται πολλές φορές καλύτερη. Οι σπόροι που καλλιεργούνται από ανίκανοι κηπουρούς θα δώσουν αδύναμους βλαστούς, οι οποίοι θα πεθάνουν γρήγορα με την παραμικρή απόκλιση από τον κανόνα θερμοκρασίας.

Κοσκινίζοντας τους σπόρους

Η καλλιέργεια του adonis καλοκαίρι με σπόρους είναι μια αρκετά δύσκολη εργασία που απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια από τον κηπουρό. Κατά τη φύτευση σπόρων στο έδαφος, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες αποχρώσεις:

 • μην υπερβείτε το χώμα. Το υπερβολικό πότισμα είναι επιβλαβές για τους σπόρους. Με υπερβολική υγρασία, θα σαπίσουν απλώς προτού να βρουν χρόνο.
 • Κάνε υπομονή. Οι σπόροι βλαστάνουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πρώτοι βλαστοί θα εμφανιστούν, στην καλύτερη περίπτωση, ένα μήνα μετά τη φύτευση. Σε κακή κατάσταση, οι σπόροι μπορούν να βλαστήσουν μόνο μετά από ένα χρόνο.
 • σπόροι όπως το έδαφος κορεσμένο με πολύ οξυγόνο. Μην ξεχάσετε να χαλαρώσετε περιοδικά το έδαφος, διαφορετικά το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.

σπορά σπόρων

Φροντίδα σποροφύτων

Οι νεαροί βλαστοί του adonis απαιτούν μεγάλη ποσότητα διάσπαρτου φωτός. Σε αυτήν την περίπτωση, αξίζει να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά δεν εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως. Ποτίζετε τα φυτά κάθε μέρα και μετά το πότισμα, χαλαρώστε απαλά το έδαφος. Αφού τα σπορόφυτα μεγαλώσουν λίγο και γίνουν πιο δυνατά, θα πρέπει να αραιωθεί έτσι ώστε η απόσταση μεταξύ των δενδρυλλίων να είναι τουλάχιστον 15-20 εκατοστά.

Σημείωση! Εάν αποφασίσετε να αραιώσετε τα φυτά τον Απρίλιο, αναβάλλετε αυτήν τη δραστηριότητα.

Σύντομα θα έρθει η ώρα να φυτέψετε τα λάχανα σε ανοιχτό έδαφος, και μπορεί να μην αντέξουν πολλούς χειρισμούς.

μικρό σπορόφυτο

Πότε και πώς να φυτέψετε σε ανοιχτό έδαφος

Η φύτευση πραγματοποιείται στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, όταν τα φυτά είναι ήδη σωστά διαμορφωμένα και ισχυρότερα. Υπάρχουν φορές που η μεταμόσχευση πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ιδιοκτήτες της περιοχής καθυστέρησαν τη φύτευση σπόρων. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να θυμόμαστε ότι χρειάζονται adonis τουλάχιστον ένα μήνα για να ριζωθούν στο έδαφος και οι παγετοί που έχουν έρθει δεν έβλαψαν το ριζικό σύστημα του φυτού.

Ο ιστότοπος πρέπει να επιλεγεί προσεκτικά, καθώς η απόφασή σας θα επηρεάσει την περαιτέρω ανάπτυξη και διαμόρφωση του πολιτισμού. Επιλέξτε φωτεινές περιοχές με λίγη σκιά. Έτσι, τα φυτά θα λάβουν αρκετή ενέργεια από τον ήλιο, χωρίς να ξεθωριάζουν με παρατεταμένη επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Ένας ιστότοπος που φωτίζεται καλά το πρωί και στη σκιά το βράδυ θεωρείται ιδανικός.

δενδρύλλια στο έδαφος

Πώς να φροντίσετε μια καλλωπιστική καλλιέργεια

Η περιποίηση καλλωπιστικών καλλιεργειών περιλαμβάνει:

 • συστηματικό πότισμα του εδάφους ·
 • έγκαιρη γονιμοποίηση
 • προετοιμασία για τη χειμερινή περίοδο.

Αυτές οι ενέργειες δεν θα σας αφιερώσουν πολύ χρόνο, αλλά θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και το σχηματισμό του δενδρυλλίου.

Κανόνες ποτίσματος

Το πότισμα θεωρείται το πιο δύσκολο κομμάτι κατά τη φροντίδα του adonis. Η καλλιέργεια απαιτεί σταθερό και έγκαιρο πότισμα, αλλιώς χάνει γρήγορα δύναμη. Ωστόσο, η υπερβολική υγρασία του εδάφους είναι επίσης επιζήμια για το δενδρύλλιο, επομένως πρέπει να τηρείται ισορροπία. Προσπαθήστε να μην αφήσετε το χώμα να στεγνώσει, και εάν σχηματιστεί ξηρή κρούστα, πρέπει να χαλαρώσει σωστά.

Μην ξεχνάτε τις καιρικές συνθήκες. Εάν η εβδομάδα αποδείχθηκε βροχερή, τότε θα πρέπει να αποφύγετε το επιπλέον πότισμα των κρεβατιών. Στους ξηρούς μήνες, αντίθετα, η συχνότητα ποτίσματος αυξάνεται έτσι ώστε οι φυτεύσεις να μην πεθαίνουν από έλλειψη υγρασίας και υπερβολική θερμότητα.

ανθισμένα adonis

Γονιμοποίηση

Το έδαφος στο οποίο μεγαλώνουν τα άνθη πρέπει να εμπλουτιστεί με επαρκή ποσότητα οργανικών λιπασμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, η δομή του εδάφους πρέπει να είναι χαλαρή και ελαφριά. Τα εδάφη ασβέστη είναι ιδανικά για αυτό. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε έδαφος για πρώτη φορά και δεν είστε σίγουροι για την ποιότητά του - προσθέστε λίγο κομπόστ και ασβέστη. Το κύριο πράγμα δεν είναι να το παρακάνετε, διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι το αντίθετο από το επιθυμητό.

Το έδαφος τροφοδοτείται 2 φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, προσθέτοντας ανόργανα και οργανικά λιπάσματα. Η πρώτη σίτιση πραγματοποιείται πριν από το σχηματισμό της πράσινης μάζας, η δεύτερη γίνεται στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

παρασκευή λιπασμάτων

Προετοιμασία adonis για το χειμώνα

Η προετοιμασία του παρτέρου για το χειμώνα πραγματοποιείται σύμφωνα με τον ακόλουθο αλγόριθμο:

 • Το κλάδεμα πραγματοποιείται, ανεξάρτητα από το αν το φυτό είναι μεγάλο ή κοντό.
 • Το adonis πρέπει να κοπεί προσεκτικά, χωρίς να κόβονται πολύ μεγάλα μέρη των στελεχών.
 • Συνιστάται να καλύψετε το έδαφος γύρω από ένα μικρό στρώμα τύρφης. Αυτό θα σώσει το ριζικό σύστημα από σοβαρούς παγετούς, ειδικά εάν ένας θάμνος με λουλούδια μεταμοσχεύτηκε πρόσφατα στο έδαφος.
 • εάν ο χειμώνας αποδείχτηκε κρύος και υπήρξε μια μικρή επίθεση χιονιού, σκουπίστε την από τη γύρω περιοχή, σχηματίζοντας μια μικρή χιονοστιβάδα πάνω από το παρτέρι.

Πότε και πώς να συλλέξετε σπόρους

Οι σπόροι συγκομίζονται μετά το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι για την ποιότητα και τη φρεσκάδα του υλικού φύτευσης. Δεν συνιστάται η αποθήκευση του συλλεγόμενου υλικού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνιστάται να το ρίξετε στο δοχείο δενδρυλλίων και να το πασπαλίσετε με ένα μικρό στρώμα εδάφους.

Ασθένειες και παράσιτα

Το Adonis ανήκει σε δηλητηριώδη φυτά, οπότε ο κηπουρός δεν πρέπει να ανησυχεί για παράσιτα και άλλες ασθένειες. Παρακάμπτουν την κουλτούρα και το ίδιο το λουλούδι έχει αρκετά ισχυρή ανοσία.

ξηρά φύλλα

Διάδοση λουλουδιών

Η αναπαραγωγή λουλουδιών πραγματοποιείται με δύο τρόπους:

 • χρησιμοποιώντας σπόρους ·
 • διαιρώντας τον θάμνο.

Ο πολλαπλασιασμός των σπόρων θεωρείται εξαιρετικά έντονος και χρονοβόρος. Η αναπαραγωγή κατά διαίρεση απαιτεί επίσης πολλή προσπάθεια από τον κηπουρό, αλλά γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Για διαίρεση, οι θάμνοι είναι κατάλληλοι, ηλικίας τουλάχιστον πέντε ετών, η περίοδος καλλιέργειας της οποίας τελειώνει.

μαζεμένοι σπόροι

Εφαρμογές κηπουρικής

Στην κηπουρική, το adonis χρησιμοποιείται για:

 • διακόσμηση κήπου λουλουδιών
 • δημιουργία αυθεντικών συνόρων από πράσινο
 • διακόσμηση από βραχώδεις λόφους.
 • δημιουργώντας όμορφα, αρωματικά μπουκέτα.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι