Φύτευση, ανάπτυξη και φροντίδα ενός λουλουδιού Vanka Wet στο σπίτι

Από παλιά, το λουλούδι Vanka Wet έχει καλλιεργηθεί ως φυτό εσωτερικού χώρου και η φροντίδα του είναι πολύ απλή. Πρέπει να ποτίζεται τακτικά και να τρέφεται κατά καιρούς. Έχουν εκτραφεί νέα υβρίδια, στα οποία μεγάλα διπλά λουλούδια, άφθονο φύλλωμα και το ίδιο το στέλεχος δεν εκτείνεται προς τα πάνω, αλλά σχηματίζει έναν σφαιρικό θάμνο. Το φυτό ονομάζεται βάλσαμο και μπορεί να φυτευτεί σε παρτέρι και σε γλάστρα.

Περιεχόμενο

Περιγραφή και χαρακτηριστικά

Η Vanka Wet ανήκει στην οικογένεια Balsamin, η οποία αποτελείται από δύο γένη - Hydrocera και Balsamin (ή Impatiens). Το γένος Hydrocera έχει μόνο ένα είδος με το ίδιο όνομα, του οποίου οι εκπρόσωποι ζουν σε βάλτους. Το γένος Impatiens είναι πολυάριθμο, περιλαμβάνει 500 είδη φυτών. Μερικά από αυτά χρησιμοποιούνται στην ανθοκομία.

Φυτά από την οικογένεια Balsam ζουν σε όλη τη γη. Οι περισσότεροι ανυπόμονοι προτιμούν τις υγρές τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Ινδοκίνας. Στο εύκρατο ηπειρωτικό κλίμα της Ρωσίας, μπορείτε να βρείτε 8 ποικιλίες, μεταξύ των οποίων - Δάσος βάλσαμο, το οποίο εδώ και καιρό χρησιμοποιείται ως φάρμακο.

Μια ολόκληρη ομάδα που ονομάζεται βάλσαμο Waller's (Waller) καλλιεργείται ως εσωτερικό λουλούδι. Αυτά είναι πολυετή φυτά με πλούσιους, αλλά συμπαγείς, πολύ διακλαδισμένους θάμνους, ύψους 15-40 εκατοστών, με λαμπερά, πρασινωπά ή κεράσι-χάλκινα φύλλα και ερυθρά, μοβ, λευκά χιόνια, ροζ ή ποικίλα λουλούδια.

βάλσαμο Vanka βρεγμένο

Υπάρχουν λουλούδια μεμονωμένα ή συλλέγονται σε ταξιανθίες, απλά ή διπλά, σε σχήμα - ροζ, καμέλια, γαρίφαλο. Το Touch-me-not μοιάζει με ένα πλούσιο μπουκέτο με λουλούδια που μεγαλώνουν στην κορυφή. Ανθίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο. Μετά την επικονίαση το φθινόπωρο, οι σπόροι ωριμάζουν σε μια μικρή, αλλά πολύ ευαίσθητη στην αφή, κάψουλα.

Εκτός από το εσωτερικό βάλσαμο, καλλιεργείται βάλσαμο κήπου, το οποίο ονομάζεται - Ανυπόμονο βαλσάμικο.

Το Sadovy είναι μια ετήσια κουλτούρα με πυραμίδα ή πολύ διακλαδισμένο, σχεδόν σφαιρικό, στέλεχος, ύψους 40-70 εκατοστών. Ανθίζει άφθονα όλο το καλοκαίρι (Μάιος έως Οκτώβριος). Τα στελέχη είναι ζουμερά, σαν κορεσμένα με υγρασία, ημιδιαφανή. Τα φύλλα είναι μικρά, μικρά, λογχοειδή, στραμμένα προς τα πάνω, τακτοποιημένα με την επόμενη σειρά. Τα λουλούδια - μεγάλα, ακανόνιστα, μπορούν να έχουν όλα τα είδη χρωμάτων - από ανοιχτό ροζ έως βαθύ μπορντό.

βάλσαμο στον κήπο

Στη Ρωσία, το βάλσαμο ονομάστηκε Vanka Wet για έναν λόγο. Το φυτό αγαπά το νερό. Δεν ανέχεται καθόλου την ξηρασία. Σε περίπτωση έλλειψης υγρασίας, μαραίνεται αμέσως, τα φύλλα τσαλακώνονται, τα λουλούδια γέρνουν.

Το βάλσαμο ονομάζεται Wet επίσης για το λόγο ότι ένα ζαχαρούχο υγρό εμφανίζεται στις άκρες των φύλλων του φυτού. Αυτή η προστατευτική ιδιότητα του βάλσαμου προστατεύει τα λουλούδια από προσβολές από μυρμήγκια και αφίδες. Η γύρη και το νέκταρ λουλουδιών παραμένουν για τις μέλισσες, οι οποίες επίσης επικονιάζουν τα λουλούδια.

Το Monastic Sugar είναι ένα άλλο όνομα που πήρε το φυτό χάρη στις γλυκές σταγόνες δροσιάς. Το Impatiens απελευθερώνει συχνά ένα ζαχαρούχο υγρό μετά από άφθονο πότισμα. Τα φωτεινά κόκκινα λουλούδια μοιάζουν με τα φώτα. Οι άνθρωποι κάλεσαν το βάλσαμο Φωτιά. Στις ευρωπαϊκές χώρες, το φυτό ονομάζεται Diligent (Diligent) Lisa, καθώς ανθίζει ακούραστα από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο.

λουλούδια στον κήπο

Το ευαίσθητο βάλσαμο ονομάστηκε για τη μέθοδο διάδοσης σπόρων. Όταν αγγίζεται ένα ώριμο φρούτο, ανοίγει με χτύπημα, τα παραθυρόφυλλα στρίβουν γρήγορα σε σπείρες και οι σπόροι πετούν μέχρι 2 μέτρα. Η Vanka Mokroi έχει πολύ εύθραυστους βλαστούς. Αυτή είναι μια από τις μεθόδους πολλαπλασιασμού των φυτών. Τα σπασμένα μοσχεύματα μπορούν να τοποθετηθούν στο νερό και αργότερα να φυτευτούν.

Είδη

Υπάρχουν πάνω από 500 τύποι βάλσαμων. Τα φυτά ποικίλλουν σε ύψος, χρώμα και σχήμα λουλουδιού. Τα βάλσαμα εσωτερικού χώρου και κήπου χωρίζονται σε 3 ομάδες.

βάλσαμο κήπου

Touchy ομάδες:

  1. Πρώτα.

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τις παραδοσιακές ποικιλίες του βάλσαμου της Waller. Καλλιεργούνται σε γλάστρες, θερμοκήπια ή κρεβάτια κήπου. Αυτό το είδος αντιπροσωπεύεται από διάφορες ποικιλίες και ενδιαφέροντα υβρίδια. Τα λουλούδια είναι απλά ή διπλά, ασπρόμαυρα, ροζ, μοβ, κοκκινωπά.

  1. Δεύτερος.

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει ετεροτικά υβρίδια (F1). Εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα αναπαραγωγικής εργασίας με τον ανυπόμονο Waller. Οι υβριδικές ποικιλίες αντιπροσωπεύονται από πολυετούς συμπαγείς θάμνους που ανθίζουν άφθονα για σχεδόν ένα ολόκληρο έτος.

βάλσαμο σε μια κατσαρόλα

  1. Τρίτος.

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει βάλσαμο από τη Νέα Γουινέα. Τα υβρίδια της Νέας Γουινέας ελήφθησαν από τη διέλευση του βάλσαμου Hawker, γραμμικού φύλλου, Schleiger. Αυτά τα φυτά βρίσκονται στα δάση της Νέας Γουινέας. Τα υβρίδια της Νέας Γουινέας έχουν σαρκώδη φύλλα, ισχυρό στέλεχος, μεγάλα λουλούδια, πιο συμπαγή εμφάνιση. Χρησιμοποιούνται κυρίως στην εσωτερική ανθοκομία.

Στο μέγεθος

Τα βάλσαμα μπορούν να έχουν διαφορετικά ύψη στελέχους. Είναι συνηθισμένο να φυτεύετε υβρίδια χαμηλής ανάπτυξης σε εσωτερικές γλάστρες, και με τη βοήθεια ψηλών φυτών συνήθως διακοσμούν παρτέρια πόλης και οικόπεδα κήπου.

Υγρό λουλούδι Βάνκα

Νάνος

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει βάλσαμο ύψους έως 26 εκατοστών. Μικροί νάνοι θάμνοι πολυετών φυτών καλλιεργούνται σε εσωτερικές γλάστρες. Διαφέρουν σε χρώμα και σχήμα λουλουδιού. Αυτές περιλαμβάνουν διάφορες ποικιλίες Balzamin Waller. Οι ετήσιες χαμηλές καλλιέργειες φυτεύονται συχνά σε οικόπεδα κήπων και παρτέρια.

Μεσαίου μεγέθους

Τα μεσαίου μεγέθους φυτά περιλαμβάνουν φυτά ύψους 26 έως 41 εκατοστών. Πρόκειται για συμπαγείς διακλαδισμένους θάμνους με πράσινα φύλλα και λουλούδια διαφόρων χρωμάτων και σχημάτων. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει βάλσαμο κήπου, υβρίδια της Νέας Γουινέας.

εσωτερικό βάλσαμο

Ψηλός

Το Impatiens, του οποίου το ύψος είναι 75 εκατοστά και άνω, ανήκει στην ψηλή ομάδα. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα φυτά φυτεύονται ως λουλούδι φράχτη ή σύνορα. Το φυτό έχει πυραμιδική ή σφαιρική μορφή. Τα στελέχη είναι ζουμερά, σαρκώδη, τα φύλλα είναι λογχοειδή, αναπτύσσονται με την επόμενη σειρά.Το φυτό είναι άφθονα διακοσμημένο με μεγάλα λουλούδια από διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου.

Με έντυπο

Το κύριο πλεονέκτημα των βάλσαμων είναι τα λουλούδια. Ένα φυτό μπορεί να έχει έως και 50 από αυτά. Ανάλογα με το διπλό τους, τα λουλούδια χωρίζονται σε καμέλια, ροζ και γαρίφαλο.

Η Βάνκα είναι βρεγμένη σε κατσαρόλα

Καμέλια

Τα μεγάλα διπλά λουλούδια μοιάζουν με καμέλια. Υπάρχουν απαλές ροζ, κοκκινωπές, λευκές, λιλά αποχρώσεις.

Γαρύφαλλο

Τα λουλούδια θυμίζουν ένα ολλανδικό διπλό γαρίφαλο. Τα πέταλα έχουν περιθώρια ή οδοντωτές άκρες. Μπορούν να είναι ανοιχτό ροζ, κοκκινωπό, λιλά ή ποικίλα.

Ρόδινος

Τα πυκνά διπλά λουλούδια μοιάζουν με μικροσκοπικά τριαντάφυλλα. Τα πέταλα είναι τυλιγμένα σε σπείρα. Τα λουλούδια μπορεί να είναι μονοχρωματικά ή δίχρωμα.

πολύχρωμο βάλσαμο

Δημοφιλείς ποικιλίες βάλσαμου

Πολλές ποικιλίες Nedotrog εκτρέφονται με βάση το βάλσαμο του Waller, τον κήπο ή τη Νέα Γουινέα. Διαφέρουν ως προς το χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα των λουλουδιών, καθώς και το ύψος του θάμνου.

Κήπος Tom Tamb

Αυτός ο κοντός θάμνος βάλσαμου (25 εκατοστά) φυτεύεται σε παρτέρια της πόλης και σε οικόπεδα κήπου. Το φυτό έχει επιμήκη λογχοειδή φύλλα, διπλά άνθη από διάφορες αποχρώσεις (ροζ, κόκκινο, λιλά, ασπρόμαυρη). Ο Τομ Τάμ είναι ένα χρονών που ανθίζει όλο το καλοκαίρι.

λουλούδια σε γλάστρες με τιρά

Καμέλια

Ψηλό και πολύ διακλαδισμένο φυτό. Μπορεί να εκτείνεται έως 61 εκατοστά σε ύψος. Η ποικιλία Camellia ανθίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα και άφθονα. Τα λουλούδια είναι διπλά, ανοιχτό ροζ ή μοβ. Ετήσιο που χρησιμοποιείται για διακόσμηση λουλουδιών.

Γουόλερ

Το Waller touch-up είναι μια δημοφιλής κουλτούρα εσωτερικών χώρων και κήπων. Ύψος - 26-40 εκατοστά. Ο θάμνος έχει σφαιρικό σχήμα, ζουμερά, πολύ διακλαδισμένα στελέχη. Τα λουλούδια μπορούν να είναι απλά και διπλά, με διάφορα χρώματα. Το Impatiens ανθίζει για σχεδόν 90 ημέρες. Η ποικιλία χρησιμοποιείται συχνά για την αναπαραγωγή νέων υβριδίων.

Εξωτικός νάνος

Ένα μικρό φυτό χρησιμοποιείται συχνά για να διακοσμεί τα μπαλκόνια. Το Impatiens έχει ύψος μόλις 20 εκατοστά. Τα φύλλα είναι λογχοειδή, οδοντωτά. Τα λουλούδια μπορεί να είναι μοβ, ροζ, έντονο κόκκινο.

πολύχρωμο βάλσαμο

Αρμονία

Ένα όμορφο, συμπαγές φυτό που προέρχεται από το New Guinea Balsam. Σχηματίζει έναν πλούσιο θάμνο, σκορπισμένο με μεγάλα στρογγυλά λουλούδια στην κορυφή. Αυτό το θερμόφιλο φυτό καλλιεργείται συνήθως σε γλάστρες εσωτερικού χώρου.

Ιάβα

Μακρά ανθισμένα Impatiens, αναπαράγονται με βάση το βάλσαμο της Νέας Γουινέας. Αυτό το φυτό έχει φωτεινά, εξωτικά λουλούδια που ανθίζουν με φόντο λαμπερά πρασινωπά ή χάλκινα φύλλα.

βάλσαμο βανκα υγρό λευκό

Μίνι τζίνι

Μια σειρά που σχετίζεται με υβρίδια της Νέας Γουινέας. Το βάλσαμο έχει μικρά σκούρα πράσινα φύλλα και πολλά μικρά λουλούδια που καλύπτουν τον θάμνο σχεδόν όλο το χρόνο.

Μακαρένα

Βάλσαμο από την ομάδα των υβριδίων της Νέας Γουινέας. Οι ανυπόμονοι έχουν φωτεινά, φωτεινά, πορτοκαλί λουλούδια και χάλκινα πράσινα φύλλα.

Η Καμέλια άνθισε

Ψηλό φυτό. Η ποικιλία εκτρέφεται με βάση το βάλσαμο στον κήπο. Έχει υψηλό πυραμιδικό στέλεχος, επιμήκη φύλλα, ροζ ή λιλά άνθη.

λουλούδια στον κήπο

Μέντα

Σωστό πυραμιδικό φυτό, ύψους 40-45 εκατοστών. Λουλούδια - σαν καμέλια, μεγάλα, διπλά, μπορεί να είναι ερυθρά, ροζ, συμπαγή ή λευκά στίγματα. Οι ετήσιες ανθίσεις σε κήπους από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.

Baby bush (Baby bush)

Εγκαταστάσεις κήπου με χαμηλή ανάπτυξη. Ένα χρονών, ύψους 25 εκατοστών. Ανθίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα με μεγάλα ροζ λουλούδια.

Κοντορεβιθούλης

Ποικιλία κήπων νάνων. Ένα χρονών ανθίζει όλο το καλοκαίρι. Λουλούδια - terry, μπορεί να έχει λευκό-χιόνι, ροζ, κόκκινο, λιλά χρώμα.

λουλούδια στο μπαλκόνι

Σκάρλετ

Καλλιέργεια κήπου, ύψους 26-40 εκατοστών. Άφθονα καλυμμένα με λουλούδια από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Το χρώμα των πετάλων είναι έντονο κόκκινο.

Σουλτανοειδής

Εσωτερική καλλιέργεια ύψους 31-61 εκατοστών. Τα φύλλα είναι πράσινα, με οδοντωτές άκρες.Τα λουλούδια έχουν παρόμοιο σχήμα με ορχιδέα, βρίσκονται ένα προς ένα σε ένα μακρύ στέλεχος, έχουν ένα κέντρισμα, είναι λευκά, κοκκινωπά, ανοιχτό ροζ. Στο διαμέρισμα Impatiens μπορεί να ανθίσει όλο το χρόνο, τα λουλούδια αντικαθιστούν το ένα το άλλο, το καθένα ανθίζει για περίπου 2 εβδομάδες.

βρεγμένα φύλλα βάλσαμου

Νέα Γουινέα

Καλλιεργείται συχνότερα ως πολυετές εσωτερικό. Το φυτό είναι ψηλό αλλά συμπαγές. Μεγαλώνει έως 30-45 εκατοστά σε ύψος. Χαρακτηρίζεται από άφθονη και μακρά άνθηση. Απαιτεί μεγάλες ώρες ημέρας και υψηλές θερμοκρασίες. Έχει μεγάλα διπλά λουλούδια, κυρίως ροζ και κόκκινα.

Είδος υφάσματος

Εσωτερική καλλιέργεια με σκούρα πράσινα γυαλιστερά φύλλα και μεγάλα διπλά λουλούδια. Το Impatiens ανθίζει σχεδόν όλο το χρόνο. Τα πέταλα λουλουδιών μπορεί να είναι ροζ, κόκκινα, λευκά του χιονιού, στερεά ή ποικίλα.

βάλσαμο λουλουδιών

Καλλιέργεια από σπόρους στο σπίτι

Μπορείτε να καλλιεργήσετε έναν ευαίσθητο σπόρο μόνοι σας. Συνιστάται να αγοράζετε σπόρους υβριδικών φυτών σε εξειδικευμένα καταστήματα. Αυτά τα φυτά καλλιεργούνται σε μικρά δοχεία ή μεμονωμένα δοχεία (πλαστικά ποτήρια). Για τον κήπο, αγοράζονται σπόροι ετήσιων και για εσωτερική καλλιέργεια - πολυετή φυτά.

Σπορά

Οι σπόροι τοποθετούνται προκαταρκτικά για διόγκωση σε ζεστό νερό για μια ημέρα. Τον Μάρτιο, σπέρνονται σε δοχεία γεμάτα με υπόστρωμα. Το έδαφος πρέπει να χαλαρώσει, χωρίς σβώλους, καλά υγραμένο. Οι σπόροι σπέρνονται και πασπαλίζονται ελαφρά με άμμο στην κορυφή και ποτίζονται με νερό. Το δοχείο καλύπτεται με γυαλί ή αλουμινόχαρτο.

βλαστάνουν σπόρους βάλσαμου

Φωτισμός

Οι σπόροι βλασταίνουν μετά από 1-2 εβδομάδες. Τα σπορόφυτα πρέπει να παρέχουν δέκα ώρες το φως της ημέρας. Συνιστάται να τοποθετείτε δοχεία με φυτά που φυτρώνουν στο περβάζι και στο σκοτάδι - να φωτίζεται με λαμπτήρες.

Εναυσμα

Για το Vanka Wet, είναι κατάλληλο ένα ουδέτερο και ελαφρύ μείγμα εδάφους. Το υπόστρωμα φύτευσης μπορεί να αγοραστεί έτοιμο ή να φτιαχτεί μόνοι σας. Η γη για σπορά σπόρων πρέπει να αποτελείται από κήπο ή φύλλα, άμμο και τύρφη. Τα σπορόφυτα των Impatiens δεν τους αρέσουν τα οργανικά. Το υπόστρωμα προ-απολυμαίνεται με βραστό νερό ή διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου. Προστίθεται λίγο περλίτης στο έδαφος, τοποθετείται ένα στρώμα αποστράγγισης στο κάτω μέρος του κουτιού.

βλαστάρια λουλουδιών Vanka βρεγμένα

Συλλογή

Τα αναπτυσσόμενα φυτά πρέπει να αρδεύονται τακτικά με νερό. Όταν εμφανίζονται 2-3 αληθινά φύλλα στο δενδρύλλιο, πρέπει να βουτήξετε. Τα φυτά μεταμοσχεύονται χωριστά σε τύρφη ή πλαστικά κύπελλα και οι ρίζες τσιμπήθηκαν.

Λίπασμα επιφάνειας

Στην αρχή, τα φυτά ποτίζονται με διάλυμα Fitosporin, για την πρόληψη πιθανών ασθενειών. Μετά τη μεταφύτευση σε ξεχωριστά δοχεία, τα φυτά τροφοδοτούνται με σύνθετο λίπασμα για λουλούδια εσωτερικού χώρου (μπιγκόνια, γεράνια, βιολέτες) ή λίπασμα Fertika-Lux, Kemira-Lux.

βελούδο βάλσαμο

Θερμοκρασία περιεχομένου

Τα σπορόφυτα πρέπει να φυλάσσονται σε ένα ζεστό δωμάτιο. Η βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξης είναι 20 βαθμοί Κελσίου. Το βάλσαμο δεν ανέχεται πτώση θερμοκρασίας έως και 10 μοίρες. Πριν από τη μεταφορά των δενδρυλλίων στο παρτέρι, πρέπει να σκληρυνθούν. Για παράδειγμα, αερίζετε τακτικά το δωμάτιο όπου βρίσκεται το εργοστάσιο. Μπορείτε να βγάζετε γλάστρες με φυτά το Μάιο κάθε μέρα έξω για αρκετές ώρες.

Προϋποθέσεις για την καλλιέργεια ενός λουλουδιού στον κήπο

Το βάλσαμο είναι μια θερμοφιλική καλλιέργεια. Σπόροι, φυτά ή έτοιμα αγορασμένα φυτά φυτεύονται έξω στα τέλη Μαΐου. Τις περισσότερες φορές, οι κηπουροί καλλιεργούν βάλσαμο στα φυτά. Τα σπορόφυτα που καλλιεργούνται σε συνθήκες δωματίου μεταμοσχεύονται σε παρτέρι στα τέλη Μαΐου, όταν έχει περάσει η απειλή των παγετώνων της νύχτας και ο αέρας θερμαίνεται έως και 20 βαθμούς Κελσίου. Σε θερμοκρασία 5-10 μοίρες πάνω από το μηδέν, το φυτό μπορεί να πεθάνει.

καλλιέργεια βάλσαμου

Πρώτα πρέπει να προετοιμάσετε το χώμα για το παρτέρι. Το βάλσαμο αναπτύσσεται σε ουδέτερο, γόνιμο, χαλαρό, ελαφρύ έδαφος. Το έδαφος πρέπει να περάσει καλά νερό. Σε πηλό, όξινο και βαρύ έδαφος, το βάλσαμο θα μαραθεί γρήγορα. Για το Vanka Wet, είναι κατάλληλο ένα χώμα που αποτελείται από κήπο, φυλλώδες, χλοοτάπητα, αναμεμειγμένο με τύρφη, άμμο και χούμο σε ίσες ποσότητες.

Βοτάνισμα

Ένα παρτέρι πρέπει να φροντίζεται συνεχώς.Αφαιρέστε τα καλλιεργημένα ζιζάνια, χαλαρώστε το έδαφος, διαλύστε το χώμα. Μπορείτε να σκουπίσετε το έδαφος με πριονίδι. Τα ζιζάνια δεν θα μπορούν να διαπεράσουν κάτω από το στρώμα του στρώματος.

ροζ βανκα υγρό

Λίπασμα επιφάνειας

Ο ανυπόμονος τρέφεται κάθε 2 εβδομάδες. Στην αρχή της ανάπτυξης, λιπάσματα αζώτου εφαρμόζονται στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, το έδαφος τροφοδοτείται με πρόσθετα καλίου και φωσφόρου. Για το βάλσαμο, είναι κατάλληλα σύνθετα λιπάσματα για ανθοφόρα φυτά ή τροφή για γεράνια. Για 1 τετραγωνικό μέτρο γης, πρέπει να αραιώσετε 30 γραμμάρια λιπάσματος σε 10 λίτρα νερού.

Πότισμα

Το Roly Wet πρέπει να ποτίζεται τακτικά. Μην αφήνετε το έδαφος να στεγνώσει. Με ανεπαρκές πότισμα, το βάλσαμο μαραίνεται γρήγορα. Ωστόσο, δεν συνιστάται να πλημμυρίζει ένα παρτέρι. Σε πολύ υγρό έδαφος, το φυτό θα αρχίσει να σαπίζει.

Συνιστάται να ψεκάσετε τα φύλλα του Impatiens με κρύο νερό. Έτσι, μπορείτε να προστατέψετε τους θάμνους από τα ακάρεα και τις αφίδες.

Φωτισμός

Η Vanka Wet προτιμά ανοιχτά, ηλιόλουστα μέρη. Είναι επιθυμητό το φυτό να βρίσκεται σε μερική σκιά όταν το μεσημέρι ζεσταίνει. Το βάλσαμο ανθίζει όμορφα κάτω από δέντρα με αραιή κορώνα ή στη βορειοδυτική (βορειοανατολική) πλευρά του σπιτιού. Το βάλσαμο έχει πολύ εύθραυστα στελέχη που σπάζουν σε μια δυνατή ριπή ανέμου. Είναι καλύτερα να φυτέψετε το φυτό σε μέρη προστατευμένα από ρεύματα και άνεμο.

Χαρακτηριστικά εσωτερικής καλλιέργειας σε γλάστρα

Το βάλσαμο αισθάνεται υπέροχο στο περβάζι. Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι, στη ζέστη, το φυτό πρέπει να καλύπτεται από το καυτό φως του ήλιου. Κατά την περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα του ανυπόμονου είναι απαραίτητο να παρέχεται πρόσθετος φωτισμός, διότι αυτό το πολυετές σχεδόν δεν έχει αδρανή περίοδο.

βάλσαμο σε παρτέρια

Το καλοκαίρι, η θερμοκρασία του περιεχομένου μπορεί να είναι 20-25 βαθμούς, το χειμώνα - 15-18 βαθμούς. Το δοχείο βάλσαμου επιλέγεται πρώτα κοντά, με μια οπή αποστράγγισης στο κάτω μέρος. Το Vanka Wet θα ανθίσει αφού οι ρίζες γεμίσουν πλήρως το χώρο μέσα στο pot. Καθώς το ριζικό σύστημα μεγαλώνει, το Touchy μεταμοσχεύεται σε ένα πιο ευρύχωρο δοχείο.

Χώμα και πότισμα

Για εσωτερικούς χώρους Impatiens, το ελαφρύ, ελαφρώς όξινο ή ουδέτερο χώμα είναι κατάλληλο. Το έδαφος πρέπει να περιλαμβάνει χώμα κήπου ή φύλλων (άμμο), τύρφη, περλίτη. Στο κάτω μέρος της κατσαρόλας, αποστραγγίζεται από διογκωμένο πηλό ή πέτρες.

Το φυτό ποτίζεται τακτικά, τα φύλλα ποτίζονται κάθε δεύτερη μέρα. Το καλοκαίρι, συνιστάται να μεταφέρετε γλάστρες στο μπαλκόνι.

Εάν η Vanka Mokrom ζεσταθεί πολύ, μπορεί να μαραθεί ή να απορρίψει λουλούδια και μπουμπούκια. Το καλοκαίρι, τα φυτά ποτίζονται το βράδυ · στον ήλιο, τα φύλλα μπορεί να καλυφθούν με σημάδια εγκαύματος λόγω των εναπομείναντων σταγονιδίων νερού. Μία φορά το μήνα, μαζί με νερό, εισέρχονται στο έδαφος σύνθετα λιπάσματα για ανθοφόρα φυτά.

βάλσαμο όμορφη διακόσμηση κήπου

Ασθένειες και παράσιτα

Η Vanka Wet μπορεί να αρρωστήσει εάν δεν είναι κατάλληλα φροντισμένη, σπάνια ποτίζεται ή, αντίθετα, το έδαφος πλημμυρίζει έντονα με νερό. Το φυτό αποδυναμώνει την ανοσία με την έλλειψη θρεπτικών ουσιών στο έδαφος. Το βάλσαμο, με ακατάλληλη φροντίδα, επηρεάζει μια μυκητιακή λοίμωξη. Είναι στο έδαφος, και στη συνέχεια μέσα από τις ρίζες και τους μίσχους περνά στα φύλλα και τα λουλούδια. Τα φύλλα καλύπτονται με κίτρινα, καφέ, γκριζωπά σημεία, γίνονται κίτρινα και στεγνώνουν.

Ο ψεκασμός με Fitosporin σώζει από μυκητιασική λοίμωξη.

Το πιο επικίνδυνο παράσιτο εσωτερικού βάλσαμου είναι το ακάρεο της αράχνης. Αυτό το μικροσκοπικό μαλακό κόκκινο έντομο τυλίγει έναν ιστούς αράχνης στα φύλλα ενός φυτού και τρέφεται με το χυμό του. Ο ψεκασμός με κρύο νερό και ένα εντομοκτόνο διάλυμα (Akarin, Agravertin, Kleschevit) σώζεται από το τσιμπούρι. Τα κιτρινισμένα ή κίτρινα στίγματα που επηρεάζονται από το τσιμπούρι πρέπει να αφαιρεθούν.

βάλσαμο στο παρτέρι

Δημοφιλή είδη και ποικιλίες

Οι περισσότερες ποικιλίες λαμβάνονται με βάση το βάλσαμο στον κήπο, το Waller ή το Hawker, το οποίο έγινε ο πρόγονος των διάσημων υβριδίων της Νέας Γουινέας. Τα φυτά διαφέρουν ως προς το σχήμα του στελέχους, το ύψος, τη δομή και το χρώμα των λουλουδιών.

Hawker's Impatiens hawkeri

Το φυτό που γέννησε υβρίδια της Νέας Γουινέας. Φύλλα - επιμήκη, αιχμηρά στο τέλος, γυαλιστερά.Λουλούδια - μεγάλα, απλά, με κεντράρισμα, διάφορες αποχρώσεις, με λευκό πυρήνα. Το ύψος του βάλσαμου είναι 25-60 εκατοστά. Τα στελέχη είναι όρθια, μακριά, σαρκώδη.

λουλούδι Vanka υγρό

Μεγάλα άνθη Impatiens hookeriana ή Impatiens grandis

Το φυτό είναι εγγενές στη Σρι Λάνκα. Έχει μακριά, σαρκώδη στελέχη. Τα φύλλα είναι λαμπερά, σαν να καλύπτονται με κερί, πράσινο. Λουλούδια - μεγάλα, ορχιδέα, λευκά, ροζ, κόκκινα.

Οι ερπυστικοί Impatiens επαναλαμβάνουν

Το εργοστάσιο χρησιμοποιείται σε κρεμαστά γλάστρες, έχει υφέρπουσα, υψωμένα, πολύ εύθραυστα κοκκινωπά βλαστάρια που σπάνε εύκολα κατά τη διάρκεια ισχυρών ανέμων. Τα φύλλα είναι μικρά, γυαλιστερά, χάλκινα-πράσινα. Τα λουλούδια είναι φωτεινά, κίτρινα, μεγάλα, με ένα κέντρισμα.

Impatiens walleriana ή Impatiens Waller

Ένα πολυετές φυτό που καλλιεργείται συχνά ως ετήσιος κήπος. Το βάλσαμο του Waller είναι ένας σφαιρικός θάμνος χαμηλής, έντονης διακλαδώσεως. Τα λουλούδια μπορεί να είναι απλά ή διπλά, ποικίλα στο χρώμα, που βρίσκονται στην κορυφή του καταπράσινου φυλλώματος.

λουλούδι σε γλάστρα

Δάσος

Ένα ετήσιο, ποώδες, δηλητηριώδες φυτό. Αυξάνεται ένα μέτρο σε ύψος. Μίσχος - όρθιος, καλυμμένος με φύλλα, μπορεί να κλαδί. Τα λουλούδια είναι σαν παπούτσι. Μπορούν να είναι ανοιχτό ροζ ή λιλά.

Φύτευση και φροντίδα στον ανοιχτό χώρο

Το βάλσαμο μπορεί να φυτευτεί μπροστά από τα παράθυρα του σπιτιού σας ή σε ένα παρτέρι πόλης. Οι σπόροι για σπορόφυτα σπέρνονται προκαταρκτικά τον Μάρτιο. Τα καλλιεργημένα φυτά μεταφέρονται στο δρόμο στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Πριν από τη μεταφύτευση, τα φυτά είναι εξοικειωμένα με εξωτερικές συνθήκες.

Η βέλτιστη θερμοκρασία για φύτευση σε εξωτερικούς χώρους είναι 18-20 βαθμοί Κελσίου.

Χαρακτηριστικά προσγείωσης

Το Vanka Wet στον κήπο καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό. Λατρεύει το μη όξινο, ελαφρύ, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Είναι καλύτερα να φυτέψετε βάλσαμο σε φωτεινό και καλά προστατευμένο μέρος από τον άνεμο. Πριν από τη φύτευση, το έδαφος πρέπει να γονιμοποιηθεί με χούμο, να προσθέσει λίγη άμμο ή τύρφη, να χαλαρώσει και να υγρανθεί καλά. Τα σπορόφυτα φυτεύονται σε ρηχά κοιλώματα, στο κάτω μέρος του οποίου χύνεται μια μικρή άμμος. Η απόσταση από το γειτονικό φυτό πρέπει να είναι 30 εκατοστά.

Πότισμα και σίτιση

Το βάλσαμο θα ανθίσει άφθονα εάν ποτίζεται τακτικά. Είναι ανεπιθύμητο να γεμίσετε το έδαφος με νερό. Σε βάλτο έδαφος, οι Impatiens θα αρχίσουν να σαπίζουν. Τα ενήλικα φυτά ποτίζονται και αρδεύονται με νερό κάθε δεύτερη μέρα. Ωστόσο, όταν ο καιρός είναι βροχερός, το πότισμα σταματά.

αυθεντική διακόσμηση με λουλούδια

Κατά το πότισμα, τα νεαρά φυτά τρέφονται επιπλέον με ουσίες αζώτου. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, το έδαφος γονιμοποιείται με κάλιο και φωσφόρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύνθετα εμπορικά λιπάσματα για ανθοφόρα φυτά. Οι ανυπόμονοι τρέφονται μία φορά το μήνα.

Αναπαραγωγή

Το touch-me-not πολλαπλασιάζεται από σπόρους ή μοσχεύματα. Οι σπόροι σπέρνονται για σπορόφυτα τον Μάρτιο. Στα τέλη Μαΐου, τα φυτά μεταφέρονται στο δρόμο. Τα μοσχεύματα από την καλλιέργεια βάλσαμων μπορούν να ριζωθούν όλο το καλοκαίρι.

Σπόροι

Το Roly Wet μπορεί να αναπαραχθεί με σπόρους. Συνήθως, οι σπόροι σπέρνονται όχι νωρίτερα από τον Μάρτιο, όταν οι ώρες της ημέρας θα γίνουν μεγαλύτερες. Πριν από τη σπορά, προετοιμάστε το υπόστρωμα. Το μείγμα εδάφους μπορεί να αγοραστεί ή να παρασκευαστεί ανεξάρτητα από τον κήπο, το φυλλώδες έδαφος, με την προσθήκη άμμου, τύρφης. Οι σπόροι σπέρνονται σε υγρό έδαφος και καλύπτονται με αλουμινόχαρτο. Οι βλαστοί εμφανίζονται μετά από 1-2 εβδομάδες.

Η βέλτιστη θερμοκρασία για τη βλάστηση είναι 20-25 βαθμούς Κελσίου.

Μοσχεύματα

Το βάλσαμο μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα, δηλαδή μοσχεύματα την άνοιξη, το καλοκαίρι και ακόμη και το φθινόπωρο. Τα σπασμένα άνω κλαδιά πρέπει να τοποθετηθούν σε νερό και μετά από μια εβδομάδα θα βλαστήσουν. Η ριζοβολία μπορεί να γίνει σε υγρή άμμο ή βερμικουλίτη. Στη συνέχεια, τα μοσχεύματα με ρίζες μεταμοσχεύονται σε έδαφος τύρφης.

βάλσαμο σε γλάστρες

Πώς να πάρετε σωστά τους σπόρους

Το βάλσαμο ανθίζει όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο ζουμερά φρούτα εμφανίζονται με τη μορφή κουτιού με σπόρους. Η συγκομιδή σπόρων δεν είναι εύκολη. Μετά από όλα, τα κουτιά εκρήγνυνται από μια ελαφριά αφή και οι σπόροι διασκορπίζονται στις πλευρές.Μπορείτε να καλύψετε τα κουτιά με μια τσάντα ή τσάντα και να συλλέξετε προσεκτικά τους σπόρους σε αυτό.

Εξασκούν να συλλέγουν τα φρούτα που δεν είναι ακόμη πλήρως ώριμα, τα οποία ωριμάζουν σε ξηρό δωμάτιο για αρκετές εβδομάδες. Το φθινόπωρο, μετά την ωρίμανση των φρούτων, το ετήσιο φυτό αφαιρείται από το παρτέρι και οι νέοι σπόροι σπέρνονται τον επόμενο χρόνο. Ο σπόρος παραμένει βλαστικός για 3-5 χρόνια.

Φύτευση, ανάπτυξη και φροντίδα ενός λουλουδιού Vanka Wet στο σπίτι

Καλλιέργεια σποροφύτων

Το βάλσαμο είναι ένα θερμόφιλο φυτό με μεγάλη περίοδο καλλιέργειας. Όταν η θερμοκρασία πέσει στους 5 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να πεθάνει. Για να πάρετε έναν ανθισμένο θάμνο τον Ιούνιο, πρέπει να σπείρετε σπόρους για σπορόφυτα τον Μάρτιο.

Απολύμανση

Πριν από τη σπορά των σπόρων, πρέπει να προετοιμάσετε το έδαφος. Μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο μείγμα εδάφους με βάση την τύρφη. Μπορείτε να προετοιμάσετε το υπόστρωμα μόνοι σας. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να πάρετε σε ίσες αναλογίες κήπο, γρασίδι ή φυλλώδη εδάφη, τύρφη, άμμο. Είναι επιθυμητή η απολύμανση του υποστρώματος με βραστό νερό, ένα διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου ή Fitosporin.

terry βάλσαμο

Σχέδιο προσγείωσης

Οι σπόροι βάλσαμου σπέρνονται σε κουτιά γεμάτα υπόστρωμα, σε απόσταση 1 εκατοστό το ένα από το άλλο. Προηγουμένως, η γη χαλαρώνει και υγραίνεται. Από πάνω οι σπόροι ψεκάζονται ελαφρά με άμμο και πασπαλίζονται με νερό. Όταν τα φυτά βλασταίνουν, θα πρέπει να βουτήξουν και να φυτευτούν σε ξεχωριστά δοχεία.

Φιλμ ή γυαλί

Οι σπόροι που σπέρνονται στο έδαφος ποτίζονται με νερό και καλύπτονται με διαφανές γυαλί ή μεμβράνη. Κάθε μέρα ανυψώνεται το ποτήρι, το έδαφος αρδεύεται ελαφρά με νερό. Όταν εμφανίζονται βλαστοί, η ταινία αφαιρείται.

ασθένεια λουλουδιών

Προσγείωση και μετεπεξεργασία

Στα τέλη Μαΐου, τα καλλιεργημένα φυτά μεταφέρονται στο δρόμο. Τα φυτά φυτεύονται προσεκτικά μαζί με ένα πήλινο κομμάτι στις σκαμμένες τρύπες. Το καλοκαίρι, το Touchy πρέπει να ποτίζεται τακτικά, τα ζιζάνια να αφαιρούνται από το παρτέρι και να τρέφονται με σύνθετα λιπάσματα μία φορά το μήνα.

Χαρακτηριστικά φροντίδας

Το Vanka Wet είναι ένα μη ιδιότροπο φυτό. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, μόνο ελάχιστη προσοχή. Το κύριο πράγμα είναι να διασφαλιστεί η ανυπόμονη τακτική πότισμα και έγκαιρη γονιμοποίηση.

βάλσαμο και θερμοκήπιο

Πότισμα

Πρέπει να ποτίζετε το Touchy τακτικά, βεβαιωθείτε ότι η γη δεν στεγνώνει. Το βάλσαμο αντιδρά άμεσα στην έλλειψη υγρασίας - τα φύλλα του κυρτώνουν, τα λουλούδια γέρνουν. Με ανεπαρκές πότισμα, το φυτό μπορεί να ρίξει λουλούδια και μπουμπούκια.

Ψεκασμός

Συνιστάται να ποτίζετε το βάλσαμο κάθε δεύτερη μέρα με κρύο νερό. Αυτή η διαδικασία θα σώσει το φυτό από το άκαρι της αράχνης και θα διαποτίσει το Touch με υγρασία.

βλαστάρι λουλουδιών

Τσίμπημα και κοπή

Είναι απαραίτητο όχι μόνο να φροντίζετε το βάλσαμο, αλλά και να το τσιμπάτε σωστά. Όταν το φυτό μεγαλώνει λίγο, συνιστάται να συντομεύσετε την κορυφή του. Το βάλσαμο δεν θα εκτείνεται πλέον προς τα πάνω, αλλά θα αρχίσει να σχηματίζει πλευρικούς βλαστούς. Το εργοστάσιο θα έχει τη μορφή σφαιρικού, συμπαγούς θάμνου. Είναι αλήθεια, για αυτό πρέπει να κόβετε συνεχώς τους μίσχους που είναι πολύ επιμήκεις.

Λίπασμα επιφάνειας

Για άφθονη ανθοφορία, ο ανυπόμονος πρέπει να τρέφεται 1-2 φορές το μήνα με σύνθετα λιπάσματα για ανθοφόρα φυτά.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι με την περίσσεια συμπληρωμάτων αζώτου, το φυτό θα λάβει πλούσιο πράσινο και η ανθοφορία μπορεί να μην έρθει.

Βαφή μέταλλου

Συνήθως τα ευαίσθητα δενδρύλλια που φυτεύονται σε φυτά σκληρύνονται πριν μεταμοσχευτούν στο δρόμο. Ο χώρος όπου μεγαλώνουν τα φυτά αερίζεται τακτικά. Τον Μάιο, όταν ο καιρός είναι ζεστός, τα κουτιά με τα δενδρύλλια μεταφέρονται στο φως του ήλιου για αρκετές ώρες.

εσωτερική βανκα υγρή

Χειμώνας

Το φθινόπωρο, το κιτρινωπό και ξεθωριασμένο βάλσαμο στον κήπο κόβεται, οι ρίζες σκάβονται και αφαιρούνται από το παρτέρι. Η αποθήκευση του θάμνου το χειμώνα δεν θα λειτουργήσει. Με την έναρξη του παγετού, θα πεθάνει γρήγορα. Ένα νέο φυτό σπέρνεται την επόμενη σεζόν.

Κλάδεμα

Το βάλσαμο πρέπει να κλαδεύεται την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού έτσι ώστε το φυτό να έχει τη μορφή ενός συμπαγούς, χαμηλού θάμνου. Συνήθως στο στέλεχος, μήκους 30-40 εκατοστών, πιέστε την κορυφή. Η βαλσαμίνη αρχίζει να σχηματίζει ενεργά πλευρικούς βλαστούς.

δωμάτιο βάλσαμου

Ασθένειες και παράσιτα

Σε βροχερό και δροσερό καιρό, το βάλσαμο που μεγαλώνει σε παρτέρι μπορεί να αρρωστήσει.Το φυτό συχνά προσβάλλεται από μυκητιασικές λοιμώξεις, λόγω των οποίων οι ρίζες του σαπίζουν, τα στελέχη σκουραίνουν, τα φύλλα καλύπτονται με καφέ και γκρι σημεία και στη συνέχεια μαραίνονται. Ο προληπτικός ψεκασμός με μυκητοκτόνα (Fundazol) εξοικονομεί μύκητες.

Αράχνη αράχνης

Το ευαίσθητο συχνά προσβάλλεται από έντομα, για παράδειγμα, αφίδες, λευκές μύγες, θρίπες, κρότωνες. Τις περισσότερες φορές, το βάλσαμο πάσχει από ακάρεα αράχνης. Είναι ένα μικρό κοκκινωπό έντομο που υφαίνει ιστούς και απορροφά χυμό από φύλλα.

Ο ψεκασμός με κρύο νερό, σαπουνόνερο ή επεξεργασία εντομοκτόνων (Spark) σώζεται από τσιμπούρια.

Ιικό μωσαϊκό

Το δυσπρόσιτο επηρεάζεται όχι μόνο από μύκητες, αλλά και από ιούς. Τα άρρωστα φύλλα καλύπτονται με κίτρινες κηλίδες και στη συνέχεια στεγνώνουν και μαραίνονται. Η προστασία του βάλσαμου από το ιικό μωσαϊκό δεν είναι εύκολη. Η καλύτερη πρόληψη είναι με σωστή φροντίδα και επαρκή συμπληρώματα μετάλλων.

ασθένεια λουλουδιών

Χάλκινα φύλλα

Με ακατάλληλη φροντίδα του βάλσαμου, έλλειψη καλίου, μετά από έντονο ασβέστιο των όξινων εδαφών, τα φύλλα μπορούν να καλυφθούν με μικρές κουκίδες νεκρού ιστού, να αποκτήσουν χάλκινο χρώμα, να τσαλακωθούν, να στρίψουν προς τα κάτω.

Η κατάρρευση των φύλλων μπορεί να προκληθεί από έναν ιό. Ως προληπτικό μέτρο, το έδαφος απολυμαίνεται με υπερμαγγανικό κάλιο πριν από τη φύτευση βάλσαμου και προστίθεται επαρκής ποσότητα καλίου και φωσφόρου.

Δαχτυλίδι μωσαϊκό

Ελαφρά στρογγυλά σημεία εμφανίζονται στα προσβεβλημένα φύλλα του φυτού. Η ασθένεια προκαλείται από έναν ιό. Η ζωτική του δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του φυτού. Η σωστή φροντίδα, η έγκαιρη εφαρμογή του επιδέσμου, η απομάκρυνση των ζιζανίων, ο ψεκασμός του εδάφους και των φυτών με ένα ασθενές διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου σώζει από τον ιό.

ασθένεια λουλουδιών

Ανθοσυνθέσεις

Το Vanka Wet είναι ένα αναντικατάστατο φυτό που χρησιμοποιείται συχνά σε ανθοσυνθέσεις. Το βάλσαμο πηγαίνει καλά με μπιγκόνια, πυξάρι, βιολέτες, κουδούνια. Δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για να διακοσμήσει παρτέρια πόλης, αλπικές διαφάνειες, να δημιουργήσει mixboxers.

Το βάλσαμο φυτεύεται σε γλάστρες, κρεμαστά γλάστρες, λότζες και τα μπαλκόνια είναι διακοσμημένα με λουλούδια.

Κριτικές

Irina Anatolyevna, 49 ετών

«Πήρα τα μοσχεύματα της Vanka Mokroi από φίλους και τα έβαλα στο νερό. Μια εβδομάδα αργότερα, εμφανίστηκαν ρίζες. Τα μοσχεύματα ριζώθηκαν γρήγορα σε μια κατσαρόλα με συνηθισμένο χώμα στον κήπο. Τώρα είναι ένας κοντός θάμνος με έντονα κόκκινα λουλούδια. Έβαλα το ποτ με τη Βάνκα Υγρή στο δρόμο για το καλοκαίρι. "

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι