Περιγραφή και χαρακτηριστικά της ποικιλίας βατόμουρου Ποταμός, κανόνες φύτευσης και φροντίδας

Τα βακκίνια της ποικιλίας Reka με το χρώμα τους, τα ομαλά κύματα ωρίμανσης, οι μεγάλες ποσότητες ζουμερών μούρων, που περιέχουν νερό, μοιάζουν πραγματικά με ένα ποτάμι. Αυτή είναι μια από τις σύγχρονες ποικιλίες που αυξάνει γρήγορα το βάρος και έχει υψηλή απόδοση. Οι κηπουροί έχουν ήδη εκτιμήσει τα βακκίνια, και οι ερασιτέχνες πρέπει να τους δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς είναι κατάλληλοι για καλλιέργεια στη μεσαία ζώνη της χώρας μας.

Η ιστορία της δημιουργίας της ποικιλίας Blue River

Η ποικιλία Reka ξεκίνησε την ιστορία της στη Νέα Ζηλανδία και καταχωρήθηκε επίσημα το 1989, μετατρέποντας σε αυτάρκη καλλιέργεια. Έχει πολλούς "γονείς": Το Blueberry River αποκτήθηκε με τη διέλευση ποικιλιών Bluecrop, Erliblu, Ashworth.


Η νέα ποικιλία συνδυάζει τις καλύτερες ιδιότητες γονέων:

 • εξαιρετική παραγωγικότητα
 • εξαιρετική ποιότητα και γεύση φρούτων.
 • γρήγορη ανάπτυξη και αύξηση της πράσινης μάζας.

Τα βακκίνια του ποταμού είναι εξαιρετικά δημοφιλή στον Καναδά και τις ΗΠΑ, και η χώρα μας αναπτύσσει ακόμη μια νέα ποικιλία. Είναι κατάλληλο για αγροκτήματα καθώς μπορεί να καθαριστεί μηχανικά. Οι ιδιωτικοί κήποι προσθέτουν επίσης νέα φυτά στη συλλογή μούρων τους.

Για πληροφορίες σας: Αρκετές ποικιλίες της Νέας Ζηλανδίας (Nuru, Puru, Reka) διαθέτουν άδεια για την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης αναπαραγωγής. Οι καλλιεργητές μπορούν να τα αγοράσουν με σύμβαση, αλλά απαγορεύεται η διανομή της ποικιλίας.

νωρίς βατόμουρο

Όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των βατόμουρων

Η ποικιλία Reka τοποθετείται νωρίς: στις νότιες περιοχές αρχίζει να αποδίδει καρπούς τον Ιούνιο και στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη μπορεί να αποδοθεί στα μέσα της σεζόν, καθώς η πρώτη συγκομιδή πραγματοποιείται στα τέλη Ιουλίου. Ένα κρύο ελατήριο μπορεί να ωθήσει τη σοδειά για άλλες 2 εβδομάδες.

Τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της ποικιλίας:

 • γλυκά φρούτα με ελαφριά ξινή νότα.
 • αξιολόγηση γεύσης υψηλής γεύσης
 • μούρα μεγάλου και μεσαίου μεγέθους
 • την πυκνή τους συνέπεια?
 • ισχυρή ανοσία: προσαρμόζεται καλά και έχει λίγη ασθένεια.
 • διακοσμητική εμφάνιση
 • υψηλή αντοχή στον παγετό (έως -35 C).

Το ποτάμι είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ποικιλίες που προσαρμόζεται καλά σε οποιοδήποτε κλίμα. Είναι ιδανικό για τη Ρωσία με τους κρύους χειμώνες, το ηπειρωτικό κλίμα και το φτωχό έδαφος.

υποκατάστημα βατόμουρου

Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν:

 • περιοδικό κλάδεμα;
 • μακρά περίοδος ανθοφορίας.
 • παρατεταμένη περίοδο καρποφορίας ·
 • υψηλές απαιτήσεις για το έδαφος ·
 • φόβος για ρεύματα και κρύους ανέμους.

Συμβουλή: Για να διατηρηθεί το μέγεθος των μούρων, μέρος των ωοθηκών φρούτων πρέπει να αφαιρεθεί από το δεύτερο έτος της καρποφορίας. Χωρίς αυτήν τη διαδικασία, η συγκομιδή θα είναι μεγάλη, αλλά τα μούρα είναι μικρά.

Περιγραφή και χαρακτηριστικά του βατόμουρου ποικιλίας

Τα βακκίνια είναι διακλαδισμένοι ημι-θάμνοι, και η ποικιλία Reka είναι ψηλή και φτάνει τα 2 μ. Το στέλεχος, καθώς μεγαλώνει, γρήγορα καλύπτεται με ξύλο και είναι ανθεκτικό στη στέγαση.

θάμνος βατόμουρου

Μπους και ποικιλία ριζικού συστήματος

Ο ποταμός βατόμουρου διακρίνεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • το ογκομετρικό μέγεθος της κορώνας ·
 • όρθια σκελετικά κλαδιά?
 • διακλαδισμένοι, πολυάριθμοι βλαστοί.
 • ταχεία ανάπτυξη και σχηματισμός
 • πολλά επιμήκη και γυαλιστερά φύλλα διαμέτρου έως 3 cm.
 • ένα ινώδες ριζικό σύστημα χωρίς τρίχες ρίζας.

Η συνολική διάρκεια ζωής του θάμνου είναι 100 χρόνια, στον πολιτισμό μπορεί να αποφέρει καρπούς έως 60 χρόνια.

Ανθισμένα και καρποφόρα μούρα

Η καρποφορία ξεκινά σε ηλικία 3-4 ετών και στη συνέχεια εμφανίζονται λευκά-ροζ λουλούδια σε σχήμα καμπάνας. Στα κλαδιά σχηματίζονται ταξιανθίες ρακεμό με 5 δόντια, γέρνοντας λουλούδια. Μέχρι 12-20 φρούτα σχηματίζονται σε μία βούρτσα. Η διασταυρούμενη επικονίαση είναι χαρακτηριστική για τα βακκίνια, επομένως θα πρέπει να υπάρχουν κοντινοί θάμνοι που ανθίζουν ταυτόχρονα με τα "μπλε σταφύλια".

καρποφόρα μούρα

Τα μούρα ωριμάζουν το δεύτερο μισό του Ιουλίου και χαρακτηρίζονται από:

 • σκούρο μπλε με κηρώδη επίστρωση.
 • μέγεθος φρούτου έως 1,5 cm και βάρος έως 2 g.
 • πυκνή και ελαστική συνέπεια.
 • γλυκόξινη γεύση με μείγμα φρουτώδεις νότες.
 • ευχάριστο άρωμα μούρων
 • καλή ποιότητα διατήρησης και μεταφορά.

Το μεγαλύτερο κύμα συγκομιδής και τα μεγαλύτερα φρούτα σχηματίζονται σε 3-4 συγκομιδές ανά εποχή. Τα μούρα κολλάνε καλά στους θάμνους και δεν καταρρέουν ακόμη και το φθινόπωρο, όταν το φύλλωμα γίνεται κόκκινο και πετάει γύρω. Η απόδοση από έναν θάμνο είναι 5-10 κιλά, η οποία εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες και τη συμμόρφωση με τις γεωργικές τεχνικές. Στο σπίτι, τα βακκίνια δίνουν έως 10 κιλά και στη χώρα μας - περίπου 5 κιλά.

Σημείωση: Η ποικιλία Reka συνιστάται για αγροκτήματα λόγω της δυνατότητας μηχανικής συγκομιδής, καλής ποιότητας και της δυνατότητας μεταφοράς μούρων σε μεγάλες αποστάσεις.

Συλλογή και εφαρμογή μούρων

Σε μεγάλες φυτείες, η μη αυτόματη συγκομιδή απαιτεί ανθρώπινους πόρους. Η συλλογή μούρων πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια και το εργατικό δυναμικό πρέπει να συμμετέχει συνεχώς. Η σύγχρονη προσέγγιση είναι η χρήση συνδυασμών.

μαζεύοντας βατόμουρα

Παράγονται αδρανή από διαφορετικές μάρκες, αλλά η αρχή λειτουργίας είναι η ίδια για όλους: ο αναδευτήρας κάνει κυκλικές κινήσεις λόγω κραδασμών και το θρυμματισμένο μούρο πέφτει σε μια ειδική χοάνη. Σε μικρά οικόπεδα, τα βακκίνια συλλέγονται με το χέρι σταδιακά: αρκετές φορές ανά σεζόν, καθώς τα μούρα ωριμάζουν σταδιακά.

Τα βακκίνια είναι κοκτέιλ βιταμινών και μετάλλων και καταναλώνονται καλύτερα φρέσκα. Όλα τα είδη γλυκών παρασκευασμάτων δεν είναι λιγότερο νόστιμα, αλλά όχι τόσο χρήσιμα: μαρμελάδες, ζελέ, κονσέρβες, γλυκίσματα. Τα μούρα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σπιτικού κρασιού. Είναι μια διακόσμηση για προϊόντα ζαχαροπλαστικής, δίνοντάς τους επιπλέον γεύση.

Ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και ξηρασία

Το φυτό ανέχεται παγωμένους χειμώνες και δεν χρειάζεται καταφύγιο. Οι νεαροί, μη λιγοστοί βλαστοί μπορούν να παγώσουν ελαφρώς, αλλά την άνοιξη ο θάμνος ανακάμπτει γρήγορα και κερδίζει δύναμη.

βατόμουρα

Βακκίνια Το ποτάμι δεν είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και χρειάζεται τακτικό πότισμα. Ένας κάδος οξινισμένου νερού χύνεται κάτω από έναν θάμνο. Το Waterlogging έχει μια κακή επίδραση στο ριζικό σύστημα, το οποίο ρέει.

Έκθεση σε έντομα και ασθένειες

Τα βακκίνια της ποικιλίας Reka επηρεάζονται περισσότερο από μυκητιασικές ασθένειες σε βροχερά και δροσερά καλοκαίρια. Οι ρίζες υποφέρουν από τραχειομυκητική μαρασμό.Ο μύκητας εξαπλώνεται με το υλικό φύτευσης, τα σπόρια παραμένουν στο χώμα και τα συντρίμμια των φυτών. Τα στελέχη και τα φύλλα είναι επίσης ευαίσθητα σε μυκητιασικές λοιμώξεις.

Από τα παράσιτα, το φυτό επισκέπτεται:

 • τριγωνικό ρολό φύλλων.
 • μπλε σκώρος
 • ίκτερος κίτρινης τύρφης;
 • Λάνσετ ερείκη.

Αυτά τα παράσιτα περιλαμβάνουν πεταλούδες, οι οποίες βλάπτουν το φυτό στο στάδιο της κάμπιας. Τα βακκίνια της ποικιλίας Reka σπάνια αρρωσταίνουν και γρήγορα αναρρώνουν από τα παράσιτα.

 ασθένεια βακκινίων

Πώς να φυτέψετε βατόμουρα στον ιστότοπο

Η σωστή επιλογή του τόπου, ο χρόνος φύτευσης, η καλλιέργεια του εδάφους παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη των βατόμουρων. Δεδομένου ότι ο θάμνος μεγαλώνει σε ένα μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα χαρακτηριστικά καλλιέργειας συνδέονται όχι μόνο με το κλίμα, αλλά και με τη γονιμότητα του εδάφους.

Κατάλληλες ημερομηνίες

Στις νότιες περιοχές, η φύτευση το φθινόπωρο θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Σε ψυχρότερα, μεσαία γεωγραφικά πλάτη, είναι καλύτερο να φυτέψετε θάμνους την άνοιξη όταν ζεσταίνεται το έδαφος. Η φθινοπωρινή φύτευση μπορεί να οδηγήσει σε κατάψυξη εάν το φυτό δεν έχει χρόνο να ριζώσει και να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες.

Προετοιμασία του λάκκου φύτευσης και των δενδρυλλίων

Οι λάκκοι προσγείωσης προετοιμάζονται εκ των προτέρων. Ο όγκος τους είναι 60 × 50 εκ. Για καλή επιβίωση και ανάπτυξη, χρησιμοποιείται ένα μείγμα εδάφους από υψηλή τύρφη, άμμο, πριονίδι, βελόνες με την προσθήκη θείου (50 g). Blueberry Το ποτάμι λατρεύει τα χαλαρά, εύφορα, ελαφρώς όξινα εδάφη.

Συνιστάται να αγοράσετε ένα δενδρύλλιο σε ένα εξειδικευμένο φυτώριο. Το εργοστάσιο ελέγχεται για ασφάλεια και απουσία ασθενειών. Προτιμάται ένα κλειστό ριζικό σύστημα. Το δενδρύλλιο είναι 2-3 ετών.

προσγείωση

Τεχνολογία φύτευσης

Η προσγείωση πραγματοποιείται σύμφωνα με το σχήμα:

 • δεδομένου ότι οι θάμνοι είναι μεγάλοι, η απόσταση μεταξύ τους είναι 1 m, και στα κλίτη διατηρούν απόσταση 3 m.
 • Για ένα δενδρύλλιο χωρίς γήινο κώμα, οι ρίζες ισιώνονται προσεκτικά.
 • εμβαθύνετε το κολάρο της ρίζας κατά 3 cm.
 • το χώμα γύρω από το φυτό είναι σφραγισμένο, ποτίζεται άφθονα, έχει στρώσει.

Συμβουλή: Προκειμένου οι θάμνοι βακκινίων να αναπτυχθούν ομοιόμορφα και να σχηματίσουν όρθια σκελετικά κλαδιά, είναι δεμένα μεταξύ τους, δημιουργώντας ομαλές σειρές θάμνων.

Κανόνες φροντίδας καλλιεργειών

Η καλλιέργεια βατόμουρων Reka δεν απαιτεί ειδική προσέγγιση και περιλαμβάνει παραδοσιακά αγρονομικά μέτρα. Υπάρχουν όμως αποχρώσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη φροντίδα μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας κηπουρικής.

Πόσο συχνά ποτίζετε και ταΐζετε τον ποταμό

Τα βακκίνια ποτίζονται δύο φορές την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων - δύο φορές την ημέρα. Ένας κάδος νερού καταναλώνεται κάτω από κάθε θάμνο. Η υγρασία απαιτείται ιδιαίτερα κατά την ανθοφορία και την καρποφορία, αλλά η περίσσεια της προκαλεί σήψη των ριζών.

φύτευση βατόμουρων

Το φυτό ανταποκρίνεται καλά στην ανόργανη λίπανση. Την άνοιξη, εισάγονται συμπληρώματα αζώτου για την ανάπτυξη της πράσινης μάζας, το καλοκαίρι - μίγματα φωσφόρου-καλίου για καλύτερη καρποφορία. Ένα καλό σύνθετο ελατήριο τροφοδοσίας είναι αρκετό για να αυξήσει την απόδοση. Το φθινόπωρο, οι θάμνοι δεν τρέφονται, αλλιώς χειμώνα άσχημα.

Συμβουλή: Τα βακκίνια δεν αποδίδουν καρπούς σε αλκαλικά ή ουδέτερα εδάφη. Κατά τη φύτευση και τον Αύγουστο, το χώμα πρέπει να χυθεί με διάλυμα οξικού οξέος 9%, να προσθέσετε θείο, στρώμα με βελόνες για να αυξήσετε το επίπεδο οξύτητας.

Χαλάρωση και κάλυψη κρεβατιών

Μετά το πότισμα, όταν απορροφάται η υγρασία στο έδαφος, η χαλάρωση πραγματοποιείται για την αναπνοή και τη σίτιση των ριζών. Το χώμα χαλαρώνεται επιφανειακά, ώστε να μην βλάψει το ριζικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, απομένει το προηγούμενο στρώμα στρώματος, ενημερώνοντας τη σύνθεση και την ποσότητα του. Τα ακόλουθα χρησιμοποιούνται ως σάπια στρώματα:

 • ψιλοκομμένο άχυρο
 • πριονίδια;
 • βελόνες και ψιλοκομμένο φλοιό κωνοφόρων.
 • τύρφη.

Ένα στρώμα στρώματος προστατεύει το έδαφος από ζιζάνια και απώλεια υγρασίας και τις ρίζες από υπερθέρμανση ή υποθερμία.

Κοπή και σχηματισμός

Οι θάμνοι βακκινίων ποταμού χρειάζονται συνεχές κλάδεμα. Χωρίς αυτό, τα κλαδιά αναπτύσσονται έντονα και συνυπάρχουν, το φυτό χάνει μέρος της συγκομιδής και την καλλωπισμένη του εμφάνιση.Το κλάδεμα πραγματοποιείται την άνοιξη πριν από την έναρξη της ροής του χυμού και πριν από το σπάσιμο των οφθαλμών. Ο θάμνος αραιώνεται, αφαιρώντας μέρος των σκελετικών κλαδιών. Οι βλαστοί που αναπτύσσονται από τις ρίζες και εξαπλώνονται κατά μήκος του εδάφους κόβονται. Από τους νέους βλαστούς, απομένουν οι ισχυρότεροι και πιο όρθιοι.

κλάδεμα βατόμουρα

Το κλάδεμα υγιεινής πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια κάθε καλλιεργητικής περιόδου. Κόψτε τα κατεστραμμένα, στριμμένα, άρρωστα κλαδιά. Οι θάμνοι αραιώνονται έτσι ώστε το φως και ο αέρας να έχουν πρόσβαση στα κλαδιά που φέρουν καρπούς. Έτσι τα φυτά είναι λιγότερο ευαίσθητα σε μολύνσεις.

Προληπτική θεραπεία

Ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση των μυκητιασικών λοιμώξεων είναι τα προληπτικά μέτρα: ψεκασμός των θάμνων με μείγμα Bordeaux πριν τα φύλλα ανθίσουν, πότισμα του εδάφους κάτω από το θάμνο με φυτοσπορίνη.

Εάν οι κάμπιες μιας προνύμφης προσβάλλουν τους θάμνους, συλλέγονται με το χέρι. Σε περίπτωση μαζικής ήττας, τα βατόμουρα αντιμετωπίζονται με φάρμακα: Fufanon, Aktellik, Iskra, Inta-Vir. Το ίδιο σημαίνει, αλλά σε χαμηλότερη συγκέντρωση, πραγματοποιήστε προληπτική θεραπεία την άνοιξη πριν από την ανθοφορία.

Χειμώνας φυτά

Τα βακκίνια της ποικιλίας Reka είναι ανθεκτικά στον παγετό και δεν χρειάζονται καταφύγιο. Εάν σε μια δεδομένη, συγκεκριμένη περιοχή, χειμώνες με λίγο χιόνι, τότε στηρίζονται τα στηρίγματα κατά μήκος των θάμνων, τα κλαδιά τραβιέται μέσα από κάθε θάμνο και τα σκελετικά κλαδιά καλύπτονται με κλαδιά ερυθρελάτης και lutrasil.

Το καταφύγιο είναι απαραίτητο για θάμνους που φυτεύονται το φθινόπωρο, οι οποίοι δεν έχουν επαρκή ρίζα και δεν είναι επαρκώς προσαρμοσμένοι. Είναι επίσης τυλιγμένα σε κλαδιά ερυθρελάτης, lutrasil και χύνεται στην κορυφή.

Αξιολογήσεις ποικιλίας

Οι κηπουροί έχουν αντιφατικές απόψεις για την ποικιλία, αν και ο αριθμός των θετικών κριτικών αυξάνεται:

Όλγα, 32 ετών, έμπειρος κηπουρός

Η ποικιλία Reka αποδίδει καλά φρούτα. Οι θάμνοι είναι μεγάλοι, οπότε είναι βολικό να μαζεύετε τα μούρα με το χέρι. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν το μικρό μέγεθος των μούρων.

Alina, 45 ετών, έμπειρος κηπουρός

Η ποικιλία διακρίνεται από την εξαιρετική γεύση των μούρων, από την οποία φτιάχνω μαρμελάδα και κονσέρβες. Τα μούρα αποθηκεύονται στο ψυγείο για 2 εβδομάδες, ώστε να μπορείτε να τα τρώτε φρέσκα. Μπους χειμώνα καλά χωρίς καταφύγιο.

Andrey, 47 ετών, ερασιτέχνης

Απλώς μαθαίνω μια κουλτούρα κήπων όπως τα βακκίνια. Η ποικιλία Reka προτάθηκε από έναν γείτονα. Η καλλιέργεια είναι μικρή, αλλά δεν υπάρχει αρκετό εύφορο έδαφος στην περιοχή. Τα μούρα κάνουν ένα εξαιρετικό, αρωματικό κρασί

Το River blueberry εμφανίστηκε πρόσφατα στη ρωσική αγορά και πολλοί κηπουροί το άρεσαν. Η μακροχρόνια καρποφορία σας επιτρέπει να τρώτε μούρα μέχρι το φθινόπωρο και μια σταθερή απόδοση επιτρέπει να κάνετε χειμερινά παρασκευάσματα και να ευχαριστήσετε την οικογένεια με νόστιμες και υγιεινές λιχουδιές.

Δεν υπάρχουν κριτικές, γίνετε ο πρώτος που θα το αφήσει
Τώρα αμέσως βλέποντας


Αγγούρια

Ντομάτες

Κολοκύθι